Apua aloittelijalle

Hei,

Koitin lueskella noita vanhoja posteja ja luulin löytäneeni vastauksen ongelmiini, mutta käytyäni paikallisessa pyöräliikkeessä en ilmeisesti ollutkaan sisäistänyt tarvittavaa tietoa.

Eli ongelmani on seuraavanlainen. Ostin tuossa taannoin vanhan Peugeotin maantiepyörän ilmesesti vuosimallia 80-82 ja nyt olisi tarkoituksena väsäillä pyörästä yksivaihteinen. Pyörä on alunperin 10-vaihteinen eli edessä 2 ratasta ja takana viisi. Simplexin osia näyttäisi olevan. Nyt olisi kova kiire saada pyörä liikenteeseen vielä kun olisi hyviä ajokelejä vähän aikaa jäljellä.

Tarkoituksena olisi siis käyttää mahdollisimman paljon pyörän alkuperäisiä osia (takakiekkoa). Kuvittelin, että tuosta ottamalla takarataspakan pois olisi siihen mahdollista muokata vain tuo yksi ratas, mutta liikkessä kerrottiin, että tarvitsen kokonaan uuden takavanteen, että kyseinen proseduuri onnistuisi.

Tavoitteena olisikin hankkia uudet kiekot yms. talven aikana, mutta opiskelijabudjetilla mentäessä ei ole likviditeettiä tällä hetkellä hommata kaikkea kerralla.

Eli onko tuo tosiaan mahdotonta muuttaa tuota takakiekkoa yksivaihteiseksi?

Tarkentavia kysymyksiä saa esittää ja voin liittää myös kuvia myöhemmin tänään tuosta nykyisestä takapakasta jos tarpeen.

Tosiaan liikeessä kerrottiin, että tuossa on kierrenapa ja siihen se ei onnistu. Pitäisi olla kasettinapa. Kuitenkin surffaillessani olin mielestäni törmännyt projekteihin joissa olisi juurikin kierrenapoihin tuo muutos tehty.

Jos on kiire ajamaan, etkä halua uutta takavannetta, niin anna pakan olla takana ja laita ketju pienimmälle rattaalle.

EgE - 9:07, 28.9.2010 » Kuvittelin, että tuosta ottamalla takarataspakan pois olisi siihen mahdollista muokata vain tuo yksi ratas, mutta liikkessä kerrottiin, että tarvitsen kokonaan uuden takavanteen, että kyseinen proseduuri onnistuisi.
Jos kyseessä ei ole Helicomatic-napa, puhuvat paskaa. Vaihda liikettä ja pyydä irrottamaan rataspakka..

Täysi aloittelija olen itsekin, mutta tämän videon perusteella ei näyttäisi olevan täysin mahdoton homma:

Mut varmaan noissa takanavoissa on eroja joista meikäläinen ei mitään tiedä.

Jos kyseessä on kierrenapa niin pakka irti (työkalu sen mukaan mikä napa/pakka tarkalleen ottaen sulla siellä on), ns. bmx-tyyppinen vapaaratas tilalle ja baanalle. Uuden 1/8"-levyisen ketjun vaihtaminen vanhan tilalle on myös suotavaa.

http://dansbmx.co.uk/images/CDFW103.jpg

pel - 10:07, 28.9.2010 » Jos on kiire ajamaan, etkä halua uutta takavannetta, niin anna pakan olla takana ja laita ketju pienimmälle rattaalle.
Eikä tarvitse edes laittaa pienimmälle. Jos ketju mahtuu hyvin kulkemaan rattaiden välissä, niin säädä edestä ja takaa sellaisille rattaille, että välitys on sopiva ja ketjulinja suora (jos ketjulinja ei ole suora, niin ketju voi napata viereiseen rattaaseen kiinni ja koittaa nousta "viereiselle vaihteelle")