AMA: PX50L

Tällainen palstan inspiroima Peugeot.
Resepti:

Runko: Peugeot PX50L vm 1975, 60x58cm
Keula: Täyskuituinen kiinakeula “Balugoe” (suora 1 1/8”, 401 mm a/c, 44mm rake, max rengastila ~60mm)
Olaakeri: XLC HS-A04
Ohjaamo: 44cm droppi, 70mm 7ast stemmi, punainen tankoteippi, punainen sähköteippi, Sram Rival 1x10spd-brifterit
Kiekot: 36h Rigida Chrolux -kehät, DT Champ pinnat ja messinkinippelit, konelaakeroidut kirkkaat 6-bolt navat
Renkaat: Suomi Tyres 54-584 Hile W240 Fast Freddie
Istuin: Brooks Cambium C17, Kalloy 25mm satulatolppa
Voimansiirto: 170mm Race Face Ride XC (104/64bcd), Deckas 36h NW-ratas, ROI Cycles ranska-kierteinen HollowTech2 -keskiö, Sram PG-1050 8spd 11-36 takapakka, Sram GX 2.1 long cage takavaihtaja, muoviset flättipolkimet
Jarrut: Zoom XTECH kaapeli-hydro, 140/160mm levyt, XT-metallipalat, Yokozuna reaction -kaapelikuoret
Takatarakka: diy
Lokasuojat: SKS Bluemels 65mm, diy kuraläppä

Rungon muokkaukset:

  • IS-levyjarrukorvake (max 140mm levy)
  • viisto- ja satulaputken pullotelinepaikat
  • täyspitkän jarruvaijerin kaapeliohjurit vaakaputken yläpuolelle ja nds seatstayhyn
  • poistettu vaakaputkesta vanhat kaapeliohjurit ja viistoputkesta runkopumpun tapit
  • uusi emäputki Columbus Zona
  • takakolmio lyhennetty n. 3cm ja levitetty max 54mm renkaalle
  • Runko ja haarukka maalattu Ford Blue Candy effect -sävyyn ja uudelleentarroitettu Bicyclestickers.uk tarrasetillä nro 0628

———
Miksi?

Foorumilla on vuosien varrella ollut muutamia hienoja ja päähän ideoita kytemään jättäneitä juttuja, kuten ChopperOllin Citymaasturi, Lakun Världsmonstercykel, Mankkiksen Stava ja Suicidehubin Allroad Race.

YV-foorumin seppä-henkilöt ja lukuisat projektit ovat olleet ylipäänsä iso inspiraation lähde, ilman näitä ei olisi tullut varmaan edes kokeiltua. Emäputken vaihdosta juttelin ujosti viime kevään yv-Hki-Porvoo -reissun aikana @normaali kanssa ja sopivan putkenpätkän tähän projekiin toimitti @spacer.

Ideoita olen hakenut myös maailmalta ja Bikepacking.comin iso lista 650b -monstercrossareista on tullut selattua monesti läpi: List of 650B Gravel Bikes, 27.5" Monstercross Bikes - BIKEPACKING.com (erityisesti Kumo cycles RADdonneur ja Curve GXR Kevin Ti)

Perusajatuksena oli tehdä tästä klassisella french fitillä oleva monsterkrossari ympärivuotiseen käyttöön, koska sellaisen kolon täyttävää polkupyörää minulla ei ennestään vielä ollut.

57 Likes

tää on kyllä tosi hieno!

Arvostan että erikoispyörässä on erikoisvaihdesysteemi. Mitä varten et askarrellut vielä kiinteää vaihtajankorvaketta ja asentanut jotain muuta perus 8spd sopivaa takavaihtajaa? Vai katoinko vaan väärin?

Edit.
Musta tankoteippi ja tanwall bywayt vielä kruunais tän!!1

Tämä olikin listalla ja mulla on hyllyssä ne takadropit jotka tähän piti vaihtaa, mutta homma ns. unohtui. Ei tuo silti pahasti harmita, irtokorvakkeella sinkula-optio on huolitellumman näköinen. Vaihtaja oli laatikossa sopivasti käsillä ja toimii, ei siinä sen kummempaa.

Tanwall Bywayt mulla on kesäkiekoissa, punainen tankoteippi, koska värikoodaus ja :fr:!

1 Like

Tää on kaikkine käänteineen ja ennakkoluuttomuuksineen niin mahtava runkosetti ja kehitystarina ja fillari että hattua poijes.

Mutta kerta tää on AMA niin pakko sanoo että kammet, stemmi ja speisserit ja polkimet ja vaijerikuorien sekamelska ei kyl oo samaa viimeistelyn tasoo ku nyt ku runko on kunnolla maalattu ja tarrat laitettu ja lakat ja kaikki muu vaivannäkö. Aiemmin ne vielä meni ku meno oli parts bin mut nyt on aika eripariset jo.

Mutta eihän sillä oikeesti oo mitään väliä. Onnittelut, varmasti kiva ajaa.

1 Like

ainakaa ei oo full black specs

Talvi saapui, muokkasin reseptiä.

Parempia kuvia sit kun saan tankoteipit vaihdettua.

6 Likes

Erinäisten vaiheiden jälkeen ne uudet tankoteipitkin on nytten sitten asennettu. Vaijerinkuoretkin on vähän enemmän samanväriset.

Talvikauden polkimiksi vaihdoin tammikuun randoilun jälkeen taas nuo flätit, kun kyllästyin kaatuilemaan lukkopolkimien kanssa tälle pyörälle tyypillisemmän ajomaaston pusikoissa ja traktoriurissa.

Suurimmat muutokset ovat voimansiirtopuolella, jossa Sensah 8-briftereiden tilalle vaihtui Sram Rival 10spd, vaihtajaksi pitkähäkkinen Sram GX 2.1 ja sitä myöten tietty pakka samaa 10-Sramia PG-1050 11-36.

Kesäkuvien jälkeen kammet ja keskiö ovat myös vaihtuneet. Lokasuojatkin laitoin ainakin talven ajaksi, koska kylmää märkää ja hiekkaa rouskuva peba ei ole se mun juttu.

13 Likes


Monsterkrossari koki valaistumisen ja näyttää kesyyntyneen retkiretkuksi, ei mun pyörät näköjään kovin kauaa muussa formaatissa pysy.

Kasasin eteen ja taakse uudet kiekot: kehiksi DT Swiss XR331 32h, pinnat DT Comp ja nippeleiksi päätyivät vähän pölösti kehien mukana tulleet alumiiniset. Navoiksi laitoin eteen Shutter Precision PL-8 -dynyn ja taakse Shimano XT FH-M8000, centerlockia molemmat. Renkaina on vähän vaihdellen Gravelking SS 47-584 tai Schwalbe G-one UltraBite 50-584, molemmat tiivistyvät vanteille Stanin race-litkulla ja Whiskyn 23mm teipillä.

B+M Luxos U lampuksi eteen, Secula plus taakse ja tempotikut pidempiin vetoihin. Nyt huomaan pohtivani uskaltaisiko tällä jo lähteä HSH600 vai pitääkö isointa välitystä (38-11) vielä vähän kasvattaa, ettei käy pyöritys tympeäksi. Hankeen kaatuilu on myös näin kesän kynnyksellä huomattavasti vähäisempää, joten Veijo Shimanon PD-M520-polkimet ruuvautuivat takaisin kampiin.

10 Likes

6.8.2023:
Etuhaarukka saapui. 395mm a-c, offset 62mm eli tämän pyörän 73 keulakulmalla ja rengastuksella noin 38mm trail. Painoa 1091g. Maaliksi samaa hyvää foordinsävyä Colornetin purkista.


Mielestäni paljon sirompi ratkaisu kuin tuo aikaisempi vähän röyhkeän kokoinen kuitukeula ja ennen kaikkea tämä ei fleksaa sivusuunnassa → pyörä ei ole enää yhtä veikeän shimmyherkkä ajettava.

23 Likes

Mikäs kekkelöinen tämä tällainen? Näyttää nimittäin hyvältä.

Tässä kävi sillä tavalla hassusti, että tilasin customia puolivahinnossa etelä-ameriikan Perusta saakka, Marino Bike -nimiseltä puulaakilta. Keskustelu spekseistä oli jo hyvässä vauhdissa ennen kuin hoksasin katsoa geolokaatiota. :slight_smile:

Hinta oli tietty yksi yksi tekijä, mutta enimmäkseen tilasin, koska tekijän tyyli miellytti silmää: segmenttihaarukka piti saada, jalkojen tuli kaventua haarukanpäitä kohti ja kruunun piti olla linjassa jalkojen kanssa elikkä offset tehdään kääntämällä jalkoja suhteessa emäputkeen. 26” Velo Orangen Piolet olisi melko lähellä tätä, mutta siinä offsetiä on vähän vähemmän ja se tehdään kruunun ”hartialinjaa” eteenpäin kääntämällä, mistä en tykkää. Customia tilaten geon sai myös mätsäämään pyörän alkuperäiseen haarukkaan.

Hyvä tämä on, nyt uskaltaa laskea neljääkymppiä kurviin ja pyörä menee just sinne minne pyytää.

7 Likes

nyt nyt on hyvä

14.9.2023:


Se olis Ruska-aika.

21 Likes

Epäilisin että kyllä kelepaa. Yksi foorumin lempparipyöriä mulle tämä.

2 Likes

Tää on todella hieno, just oikea kombo uutta ja vanhaa ja kaikki on kuitenkin tehty käytännöllisyys edellä. Hyvää Ruska-reissua!!

1 Like

23.9.2023:


~2200km myöhemmin, Helga-neiti tarvitsee kylvyn ja uuden tarakan.

17 Likes

Ihanaa.

1 Like

Mites ite ukko? Onko vielä nilkkaa jäljellä?

Ihan jees, ohi on. Nilkat ok, aktiivinen ja aikainen puuttuminen pelasti paljon. Vasemman jalan kalvot (reisi, sääri) mulla oli jumissa PBP:n jäljiltä ja nyt Ruskan tunkattuani näyttää siltä että tarvittaisiin pientä punttitreeniä jalkoihin muodostuneen puolieron tasoittamiseksi. 2-3cm ero reisien ympärysmitassa ja sitä rataa… :grimacing:

2 Likes