AMA: plugi

Voispa sadepäivän ratoksi naputella tästä AMAn ku ei kunnolla kuitenkaan viitti lähteä ajamaan. Muut pyörät on muodikkaampia, kevyempiä, nopeampia ja oikeastaan myös kivempia ajaa kuin tämä, mutta silti Plugilla on kertynyt tänä vuonna ehdottomasti eniten kilometrejä.

Tää löytyi Wigglen alennusmyynneistä muistaakseni 380 eurorahan hintaan joskus viime vuoden lopuilla ja aattelin että voishan tollasen ostaa niin ei tarvitsisi koko talvea kulkea junalla töissä. Oletuskasaukset näissä pyörissä on vähän kehnot: löytyy joko bullis tai sitten todella kehnolta näyttävä droppitanko. Tiesin, että kummallakaan tankovaihtoehdolla en haluaisi ajaa joten päädyin tähän mustaan bullistankoiseen versioon. Osavalinnat on tosiaan hieman erikoiset - stemmin klämppi on tuumainen nykyaikaisen oversizen sijaan, ketju on halflink vaikka dropeissa on ihan hyvin säätövaraa ja kirkkaat putkiosat ei oikein sovi mustaan runkoon kun ei siinä slouppigeon myötä enää mitään muuta klassista ole. Onneksi kaapinpohjalta löytyi palikkaa millä sai korjattua nuo akuuteimmat viat, kävin hakemassa Velosportista talveksi Schwalben Rocket Ron Evot ja ajelin tyytyväisenä menemään. Rumiin tarroihin sai vähän helpotusta lätkimällä mustaa sähköteippiä ja uusia päälle.

Nyt sitte kesämmällä pyörä on kehittynyt muutamaan eri suuntaan, ensin oli 28mm 4Seasonit mutta ne ei kuitenkaan ihan tarjonneet sitä fiilistä mitä olisin toivonut, joten niiden tilalle tuli 37-millisen Vittorian Voyager Hyperit mitkä ainakin ensikilometrien perusteella tuntuvat tosi hyviltä. Monenlaista tankosetuppia myös on ollut kokeilussa, mutta vaihdoin nyt tähänkin droppi+kahvat -ohjaamon kun PlanetX:ltä löyty alennuskorista halvalla.

Kovasti tykkään tästä pyörästä niin lyhyellä kuin pidemmälläkin matkalla - yli sataa kilometriä ei ole tullut tällä vielä ajettua yhdeltä istumalta mutta ei ole kauas jäänyt kuitenkaan. Halpisfikseistä voin suositella Plugia varauksetta juuri monikäyttöisyyden vuoksi - tähän saa leveät renkaat ja lokasuojat mikä ei ole mikään itsestäänselvyys entry-level muotipyörien kanssa.

Kuvia, ei tää mikään maastopyörä ole mutta käy ehkä jonkinsortin citymaasturista:

Osat:

Kiekot Charge Plug vakio, Vittoria Voyager Hyper 37mm/Schwalbe Rocket Ron Evo 33mm
Voimasiirto: Charge plug vakiokammet 42t + Miche 17t + joku KMC ketju, Shimano M540 polkimet
Jarruosasto: Promax jarru, Tektro RL340 kahvat
Satula + tolppa: Charge Plug vakio + joku musta tolppa Mashista
Ohjaamo: Cinelli DNA OS road -stemi Mashista, PlanetX Strada Compact 44cm tanko, ebay parin euron tankonauha
Lokasuojat: Biltema takana, LBS pika-XLC edessä

Pyörän halvasta hinnasta huolimatta mikään vakiokomponentti ei ole vielä mennyt rikki ja kiekotkin pysyneet tarpeeksi suorina useamman tuhannen kilometrin ryskäämisen jäljiltä. Isoimpana vikana takakiekko ei aluksi meinannut pysyä paikallaan vaan ketju löystyi jatkuvasti, mutta maalien hiominen dropouteista auttoi tähän. Mahdollisia kehityskohteita olisi vaihtaa kaapinperälle päätyneet Michen ratakammet tähän mutta en tiedä mahtuvatko ja olisiko mitään hyötyä + levyjarrukeula/kiekko kun tuo vannejarru ei varsinkaan talvella ole kovin kummoinen. Paremmissa plugeissahan olisi levyjarrut jo valmiina mutta en noita keuloja löytänyt ainakaan pikaisella googlauksella mistään kaupan.

Eipä sitte muuta ku lisää kilometrejä vaan.

Millä poistit noi maalit dropouteista? Pitäis omalle plugille tehä sama homma, mutta mietin et lähteeks ne jollain hiekkapaperilla vai kannattaa ostaa jotain liuotinta? Johonkin sähkökäyttöiseen ruuvinvääntimeen varmaan sais jonkun kätsyn pään, jolla homma hoituis näppärästi, mutta sellaista ei valitettavasti ole.

Ota hiekkapaperilla, menee 5 min.

Oon melko varma, et josk katkaiset biltsu-etulokarin etuhaarukan takaa, saat semmosen tuohon laitettua. Tähän malliin:

Ei oo tietysti oikean täyspitkän veroinen, kun roiskii tuolta edestä jonkun verran, mutta varmasti pikalokaria parempi.

Tää nyt koki kuitenkin vielä uuden iteraation, konseptina jalostettu edelleen tuota ympärivuotista jokasään työmatkapyörää.Ehkä merkittävimpänä muutoksena kiekko kääntyi vaparipuolelle (17t BLB takana, 42t edessä) ja takajarru löysi paikalleen. Talven tullessa voi olla että helpomman nopeudenhallinnan ja lumiskidailun hauskuuden nimissä kääntyy taas fiksiksi, mutta lepposampi ehkä lasketella vielä kuivan kelin työmatkat tolleen, tai en tiiä. Dropin vaihdoin riseriin ihan vaan siks kun kaikissa muissa pyörissä on droppitanko ja kai sitä on hyvä olla mahdollisimman erilaisia pyöriä. Sit vähän mietityttää pitäskö vielä keksiä lukkopolkimien tilalle flätit niin tästä sais mahdollisimman rennon kaupassakäyntihybridin, nyt kun tarakka ja runkolukkokin on löytäneet tiensä paikalleen… :smiley:

Tarakka on Tubus Fly Pelagosta ja se on varsin kiva. Omat sivulaukut joutuu asentaan tolleen ihan perälle ettei kantapää ota polkiessa laukkuun kiinni, mutta pysyvät hyvin siellä ja tarakka on kevyt ja tukeva. Asennus oli vähän konstikasta kun toi jarrusiltaan menevä tanko pitikin vääntää sopivaan muotoon, mutta LBS suostu lainaamaan ruuvipenkkiä ni sai sen paikoilleen. Kelien pimetessä vois ehkä pistää tarakkaan vielä kiinteästi asennetun takavalon kiinni, kun kerran asennuspaikat löytys.

Mukavana yllätyksenä tänään ostin Sellon Intersportin poistomyynnistä tollaset Kendan Happy Medium -nappularenkaat 32-millisinä ja ne mahtui pyörimään noiden Biltsun täyspitkien lokarien kanssa toisin kuin viime talvena alla olleet 33-milliset Rocket Ronit. Tuntuivat testilenkin perusteella ihan kelvollisen nopeilta, kattoo sitten miten noilla selviää talvesta. Pääkuvio on tollanen aika matala ja sivunappulat taas vähän tukevammat.

Yhteisiä kilometrejä takana kohta 3000, nyt kesäaikaan tullut ajettua ymmärrettävästi enemmän muilla pyörillä mutta tämä tulee taas saamaan ykkössijan kunhan syksy ja sateet tulee. Ihan hyvä tää on, en mä sitä 2016-mallista tarvii.

Aivan hyvä työmatkahybridi. Ainoastaan biltsu etulokari on aina modaamattomana avuttoman lyhyt.

Häiritsee luvattoman paljon toi killissä oleva takatarakka.
Enkä tykkää tosta 2015-mallin slouppaavasta vaakaputkesta.

Mutta yleisesti ottaen tämä näyttää pyörältä jolla todellakin ajetaan kelissä kuin kelissä, ja se on hyvä se.

Koska mikään ei oo niin pysyvää ku jatkuva muutos, ni

https://scontent-ams2-1.cdninstagram.com/hphotos-xaf1/t51.2885-15/e35/11934673_895048917238841_1027489064_n.jpg

Jotenkin polkupyöränrassaus vielä enemmän ku niillä ajaminen tuntuu olevan se juttu mikä pitää mut järjissäni. Edelliskerrasta kiekko kääntyny takas fiksiksi, polkimet vaihtunu BLB:n flätteihin Cinellin sträpeillä, stemmi kääntyny ylösalasin ja Cinellin minitupit vaihtui likasiin Ouryihin, jarrut ja tarakka ja pullotelineet sai lähteä ja penkki kanssa vaihtu Fliteen kun tuntu että toi Cambium aiheutti hirveesti hiertymiä perseeseen.

Outo pyörä kun jatkuvasti tää vituttaa kun ei ole millään tapaa siisti ja siks joku gangsta tai teräsmashi jatkuvasti pistelee takaraivossa, mutta en mä sitten toisaalta voi olla tykkäämättä kun pyörä oli niin älyttömän halpa ja hintaansa nähden tarjonnut paljon oikeestaan ihan kivoja kilometrejä.

Vähän tekis ehkä mieli koittaa lyhkäsempää stemmiä ton riserin kanssa. Jossain 90-millisessä ei ehkä ois kovin merkittävästi eroa tohon nykyseen (olikohan 110 vai 120 mm) mutta onkohan noi pikkustemmit esim Cinelli Ant sitten ihan höpsöjä ajaa?