AMA: Muuttohaukka

zykkelin ja maza-:n “toivetta” noudattaen, tästä taustamusiikki soimaan:

Ja projektilankahan löytyy täältä. Tavoitteena oli siis järkipyörä työmatkakommutointiin. Valitettavasti runkovaihtoehdot oli yllättävän vähissä, kun hakusessa oli pyörä joka mahdollistaisi kiinteän ja vaihteet, lokasuojat, isot renkaat talveksi, sekä retkeilyhommat ja jarrutustehoa tulevaisuutta varten. Lisäksi pilotti on pitkäjalkaisen puolella (180/87), joten Peregrine alkoi osoittautua ainoaksi rungoksi joka ruksasi kaikki laatikot.

En halunnut hakata pyörään tolkuttomasti rahaa mutta ainut soveltuva runko oli tyyris, niin tämä johti hiukan hassuun yhtälöön. Tarkoittaen siis sitä, että hintavassa rungossa on halpoja osia. Tällä on kuitenkin tarkoitus ajaa vuosia, joten palikat tulevat päivittymään parempiin sitä mukaan kun niitä hajoaa tai iskee muuten vain suunnaton ahdistus jotain osaa kohtaan. Varmaa on kuitenkin se, että tämä kokoonpano ei tule olemaan lopullinen, joten AMA:n virka on toimia kuvakollaasina muutoksista. Jonkin verran tuossa on sellaisia osia kiinni, jotka löytyi jo hyllystä. Hyvänä esimerkkinä petaalit. Eihän noissa olisi kiinteässä muuten mitään järkeä, mutta kun olivat jo valmiina hyllyssä. Satulasta puhumattakaan, se on ensimmäisenä uusintalistalla.

Pitemmittä puheitta kuva:

Speksit:
Runko ja keula: Singular Peregrine, M-koko
Kiekot: Fulcrum Red Power 29" XL
Renkaat: Schwalbe Durano 32-622
Kampisetti: Shimano Deore
Eturatas: Truvativ 42T
Takaratas: Velosolo 17T Disc Cog
Ketju: KMC Z610HX
Polkimet: Shimano PD-A530
Ohjainlaakeri: Cane Creek 40-Series
Stemmi: Ritchey Comp 4Axis 110mm
Tanko: FSA Omega Compact
Jarrukahvat: Cane Creek SCR-5
Etujarru: Avid BB7 Road
Tankonauhat: Biltema
Satulatolppa: Ritchey Comp V2
Satula: Lidl (juu, on tosiaan menossa vaihtoon)
Lokasuojat: Biltema
Aika merkityksetön tieto tällaisessa pyörässä, mutta onhan se silti mielenkiintoista, joten paino: 11,4kg

Kiitokset kaikille projektilangan puolella tavalla tai toisella auttaneille! Apu ja vinkit tulivat todellakin tarpeeseen.

Loppuun vielä kuva joka on omistettu manniselle, sillä ilman mannista tätä kuvaa ei olisi koskaan syntynyt:

pidän. kovastikin. varmasti tarkoituksenmukainen kulkine.

ihmettelen:

-painoa

-“Lisäksi pilotti on pitkäjalkaisen puolella (180/87), joten Peregrine alkoi osoittautua ainoaksi rungoksi joka ruksasi kaikki laatikot.” eli? onhan noita cx-runkoja vaikka millä mitalla; pitkät jalat eli korkeampi, ei slouppaava runko?

Alemmasta kuvasta tykkään todella paljon ja vastaa aika pitkälti sitä mitä itellä ois talveksi suunnitteilla.

no kyllä tästä tuli hieno! Sananmukaisesti järkipyörä. Kyllä mä vielä joku päivä nostan sen oman rip projektilangankin tuolta, mut siihen voi mennä vähän aikaa vielä. Mikä ihme tässä painaa 11,4 kiloa?

Mikäs tossa painossa niin ihmeellistä? 3.3 kilon runkosetti ja perustason palikat, ynnäilkää ite loput. Mun mielestä toi ei oo ees painavimmasta päästä jos puhutaan tollasista “retkipyöristä”. Kivannäkönen ja paria palaa vaihtamalla vieläkin kivempi, ympärivuotiseen ajeluun varmasti yks parhaista raameista.

Ai että… Punainen ja muutenki just sellainen mitä ite haaveillu… Hieno!

kid_scientifik - 16:34, 19.7.2013 » -"Lisäksi pilotti on pitkäjalkaisen puolella (180/87), joten Peregrine alkoi osoittautua ainoaksi rungoksi joka ruksasi kaikki laatikot." eli? onhan noita cx-runkoja vaikka millä mitalla; pitkät jalat eli korkeampi, ei slouppaava runko?
CX-runkoihin vain menee huonosti parin tuuman renkaat. Sitä lähinnä tarkoitin, että kun mietti kaikkia vaatimuksia, niin ei niitä montaa runkoa ollut joista pystyi valitsemaan. Varmasti on voinut mennä tutkasta ohitsekin jokin soveltuva, mutta muutama hiukan samantyyppinen mitä harkitsin, Cross-Check: pitkä, Roadrat: pitkä, Vaya: ei onnistu sinkulointi, jne.
Jefecito23 - 16:39, 19.7.2013 » Alemmasta kuvasta tykkään todella paljon ja vastaa aika pitkälti sitä mitä itellä ois talveksi suunnitteilla.
Talveksi muuttuu juuri tuohon suuntaan, Nokian Extremet on jo varastossa odottelemassa.

Mitä painoon tulee, niin valitettavasti kasausvaiheessa ei ollut vaakaa käytettävissä. Clasun matkalaukkuvaaka oli se, jolla tuon punnitsin joten en tiedä kuinka kovasti siihen voi luottaa. Mutta äkkiähän sitä painoa kertyy tuollaisilla palikoilla, ihan niin kuin makko totesi. Runko ja haarukka valmistajan mukaan 3,3kg, putkiosat on kaikki perusbulkkia ja siten raskaita, kiekot pari kiloa, renkaat reilu 400g/kpl, pistosuojanauhat välissä, petaalit melkein 400g, kampisetti ei varmasti myöskään kevyt ja tuo satula voi painaa ihan mitä tahansa. Siihen vielä levyjarru, tuplakahvat ja lokasuojat, niin kai se sieltä pikkuhiljaa kertyy.

fair enough - luin tuossa pitkäjalkaisuudessa & boksien tikkautumisessa yhteyden, mutta leveät renkaat on toki validi pointti.

mistä päästäänkin siihen, että miksi tuollainen parin tuuman rengastila on välttämätön? ts. mihin käyttöön tämä olikaan tulossa? myös ihan irtohiekkahommiin ja polkuajoon?

en tiedä onko seuraava kuinka relevanttia, mutta pohdin aikoinani juuri näitä asioita ja tulin seuraavanlaiseen lopputulokseen: jos rengastilasta on valmis tinkimään, niin samalla runkovaihtoehdot laajenevat huomattavasti cx-suuntaan. tältä pohjalta saa myös kiinni mahdollisuudesta päästä huomattavasti kohtuullisempiin painoihin.

tämän ei ole tarkoitus olla ns. boast post, mutta kävin topsun innoittamana punnaamassa teräsrunkoisen, 58-kokoisen gunnarini, jossa tuplajarrut ja -kahvat. kompliitin paino pullotelineellä ja lampunkiinnikkeellä oli tasan kahdeksan kiloa. mitään varsinaisia keventelyosia tuossa ei ole kiinni eikä pyörää ole missään tapauksessa vaaka kourassa speksattu. rahaakin paloi hyvin kohtuullisesti.

mutta mitä ilmeisimmin pyöriemme pääkäyttötarkoitukset eroavat toisistaan, joten siten pointti menee ohuesti ohi. kunhan pohdin.

hieno pyörä joka tapauksessa.

ristus! ne mahtuivat

kid_scientifik,
työmatka luo tarpeen noille vähän isommille renkaille ja nimenomaan työmatka-ajoon tämä on ensisijaisesti suunniteltu. Talvella tilanne on se, että jos yöllä on satanut lunta, niin ensin menen minä ja vasta sen jälkeen aurauskalusto. Tai no, tuo ei pidä täysin paikkaansa. Tiet saatetaan kyllä aurata. Nimittäin sinne kelville missä minun pitää polkea. Eikä kyllä tee mielikään mennä ajoväylälle, jossa liikennöi raskasta kalustoa ja rajoitus on 50-80 välillä. Viime talvena oli välillä pakko mennä ja kyllä hirvitti. Nyt tulevana talvena ei toivottavasti tarvitse.

Tokihan maastopyörä olisi vielä pykälää parempi ratkaisu talvella, mutta Peregrine on minun ajoille huomattavasti monikäyttöisempi lumettomana aikana. Eli speksaus on tehty oman työmatkan vaatimuksia silmällä pitäen ja sitä tulee varmaankin joku ~90% tämän pyörän ajoista olemaankin. Toki kevyempi on aina kevyempi, mutta käyttö huomioiden ei paino minua häiritse. Ja kyllähän tuosta tosiaan halutessaan saa vielä aika paljon painoa pois paremmilla palikoilla. Näin varmasti tuleekin ajan saatossa käymään.

Tässä rungossa ihastuin juuri siihen, että se taipuu tarvittaessa lähes mihin tahansa tuon työmatkan lisäksi. Jos tekee mieli laittaa laukut kiinni ja lähteä matkapyöräilemään, onnistuu. Jos haluaa vähän ajella jotain irtohiekkaa ja polkua omaksi iloksi, onnistuu. Ja jos tulee tarvetta niille vaihteille, onnistuu. On myös hyvinkin mahdollista, että täytyy jossain vaiheessa vetää tällä kärryä, joten levyjarrut on iso plussa. Ja varsinkin tällä hetkellä monikäyttöisyys on erittäin tarpeellista, kun ei ole säilytysmahdollisuutta useille pyörille. Minulla ei tämän lisäksi ole muita pyöriä kuin kaupunkifiksi.

Kovasti yritin hommaa järkeillä ja miettiä, että mikä palvelee omia tarkoitusperiä ja tilannetta parhaiten ja tähän päädyin. Oliko se oikea ratkaisu, sen varmaankin aika näyttää :slight_smile:

mannine - 18:55, 19.7.2013 » ristus! ne mahtuivat
Kiitokset vielä. Nuo meni heittämällä, Panaracer ei sitten enää mennytkään.

hyvä vastaus. avasi asian. hyviä työmatka-ajoja.

Kiitokset. Lomilla tässä vielä, mutta onpahan jotain mitä odottaa mielenkiinnolla kun lomat loppuu.

Minua on alkanut kiinnostaa hyvinkin samanlainen projekti, joten kiitos tästä keskustelusta ja projektilangasta myös.
Tekisitkö nyt jotain toisin jos kasaisit pyörää uudelleen?

Jäi myös kiinnostamaan, että otitko lopulta ne Deoren triplakammet ja millä paikalla eturatas istuu?

Voisiko tuosta Panaracer/Hutchinson-asiasta saada vielä tarkennusta malleineen ja mittoineen?

^^Kammet on juuri ne Deoren triplat ja ratas on keskimmäisellä paikalla. Ketjulinja on aika mukavan suora, siitähän onkin kuva projektilangan puolella.

Vielä tähän tietoon en välttämättä tekisi mitään toisin. Tietysti, ainahan jos on mahdollista, niin kasvattaisin budjettia, jotta saisi parempaa palikkaa kiinni.

^Renkaat ei ole tässä nyt käsillä, mutta sen muistan että Hutchinsonit on kokoa 54-622. Tyyppiä en muista. Panaracer oli vähän isompi, olisiko ollut 56-622 ja tyyppi saattoi olla Rampage tms. Tarkistan tiedot tässä joku päivä. Panaraceria en viitsinyt taakse edes kokeilla, kun se ei eteen oikein mahtunut.

Mull Dundane - 17:11, 24.7.2013 » Voisiko tuosta Panaracer/Hutchinson-asiasta saada vielä tarkennusta malleineen ja mittoineen?
No niin, nyt ne luvatut tarkennukset: Mahtui: Hutchinson Python XC Tubeless Ready, 29x2.10 (54-622) Ei mahtunut: Panaracer Rampage 29, 29x2.35 (58-622)

Jatketaan listaa. Mahtui: Nokian Gazza Extreme 294, 29x2.10 (54-622)

Taattua kännykkälaatua pimeässä. Vihdoin tuli siis sellaiset kelit, että kehtasi laittaa nastat alle. Välitykset vaihtui samalla muotoon 32/17. Hauska laitos. Toivottavasti tulee kohta lisää lunta.

Uusi räpsy paremmassa valossa, ennen kuin vaihdan tangon suoraksi.

Satula keulii, koska jos pistän sen vaateriin, luisun koko ajan eteenpäin. Sitä taasen estän lukitsemalla kyynärpäät, josta taas seuraa kämmenien ja hartioiden kipeytyminen. Noh, tuo satulahan nyt on muutenkin menossa vaihtoon.

kyllä tällänen edelleen himottais:)