AMA: Kiitturi (Tunturi/Mercier)

Keväällä alkoi kiinnostaa muotipyörän hankinta parin leiviskän painoisen “maasto” -tunturin rinnalle. Tietoa löytyi yksivaihteesta ja lopulta lähtökohdaksi runkokin jonka ympärille hankin osia vähin erin yksi kerrallaan nettikaupoista, kivijaloista ja yksivaihteesta.

Tunturiksi aikanaan maahantuojan/jälleenmyyjän toimesta tarroitettu Mercier-runko. TT 56 cm, CT 55 cm. Reynolds 531 -putkea.

Haarukka alkuperäinen, ruotoputkea aiemmin hiottu joten normi quill-stemmi mahtuu.

Kiekot: Planet X AL-30
Renkaat: Vittoria Zaffiro Pro 23-622
Jarrut: Tektro R359 (47-57 mm drop)
Jarrukahvat: Promax Retro
Keskiö: ranskalainen
Kammet alkuperäiset: Gipiemme Dual Sprint 144 BCD
Polkimet: MKS AR-2
Eturatas: Gipiemme 50t
Takaratas: Dicta 16t BMX
Ketju: Sram PC-1
Ohjainlaakeri: Gipiemme
Stemmi: Kalloy KL 80 mm
Tanko: ilmeisesti Tunturin naistenpyörästä 80-luvulta
Satulaputki: alkuperäinen 26,4 mm
Satula: Selle San Marco Laser

Speksauksessa on menty tyyli edellä sikäli että komponentit ovat edullisemmasta päästä mutta oikean väriset. Vaikka siinäkään ei kaikkia aikakausi/valmistusmaa -hifistelyjä ole edes tullut huomioitua.

Kun sopivat kiekot löytyi Planet X:ltä, oli valkoiset selvästi muita edukkaammassa tarjouksessa. Se ratkaisi sitten loppujen hankintojen värimaailman - alun perin oli mielessä viiksitanko ruskeilla nauhoilla ja joku brooksi…

Valkoiset vaijerin kuoret oli viimeinen valmistumista venyttävä hankinta ja ne löytyi lopulta Uusixelta kahdellakympillä (kovaan hintaan kuului toki mukaan myös Nopsa Cityliner -mixten muut osat ja runko, josta askartelin vielä kesällä mökille postinnoutosinkulan biltsuosilla).

Ja joo, välityksille pitää vielä tehdä jotain vaikka kyllä noillakin ajaa tasamaan työmatkaa lähiökelvillä.

hyvältä näyttää.

Olisipa “aidotkin” Tunturit näin tyylikkäitä! Luulisi että kampien pienempi ratas olisi luokkaa 42 ja soveltuisi vähän monipuolisempaan ajoon?

diggailen tätä. katoin eka et ompa kisanen runko tunturiks. ja noinniinkun komein tunturi jonka ikinä nähnyt. onnistunut ensiproju. onnittelut!

Onpas komea tuntsa!

Vaateriin väännettyjä viiksiä en ihan ymmärrä, kai ne näyttää kivalta kuvissa kun niitä näkyy niin paljon.

Makia peli!

Ensiproju? 5/5.

Hienoa että onnistuin parantamaan Tunturin mainetta :slight_smile:

Ihan ensialkuun projektia valitessa oli mielessä joku perusretkipyöräkin mutta onneksi tämä runko osui eteen.

Tankomalli on päähänpinttymä ranskalaismallisesta herraspyörästä ja nyt huomaan millä otteilla kuitenkin oikeasti tulee ajettua kun valkoiset nauhat jääneet tangon päistä aika puhtaiksi. Valkoisesta väristä toki luin varoituksia sekä renkaiden että tankonauhojen osalta. Hyvä syy alkaa seuraavaksi projektiksi joku rottaisampi syyspyörä. Ja sitten talvipyörä. Ja sitten…

Napsaiseppas etummaisesta jarruvaijerinkuoresta sellainen reilu 10cm veke, niin jarrutusteho parantuu huomattavasti. Edestakaiset mutkat saa kuoren painumaan kasaan jarruttaessa.

Älä aja Dicta-vapaarattaalla sateessa tai liassa. Se menee rikki. Ja armahda itseäsi, laita pienempi eturieska.

Tää on nätti. Jarrukahvat tosin jotenkin hassusti. Eiks ne vois olla jotenkin näin:

http://store.velo-orange.com/media/catalog/product/cache/1/image/530x530/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/p/o/porteur_bars.jpg

Viiksitanko ja maantiekahvat olis kans siistit. Ja saa kivasti otteita. Itellä on joskus suunnilleen tollanen setup mun konversiopökötissä, mut sitten pannutin tangon solmuun :frowning:

http://www.twistcomm.com/Bikes/Peugeot/MoustacheBars.jpg

Kahvojen paikkaa mietin tovin ja päädyin siihen että parempi että ovat lähempänä sitä kohtaa mistä ote enimmäkseen on. Josta päästäänkin siihen että riseriin verrattuna viiksitanko on aika turha jos en kerran aja kuin tangon keskeltä. Tuollainen mungonmallinen tanko olisi kyllä varalla joten ehkä kokeilen sitä…

Varastossa olisi 48t rataskin mutta eipä taida sekään vielä riittää. Pienempää ratasta ei tullut rungon mukana. Jarruvaijerin lyhennystä pitää kokeilla, olin kai ajatellut että nyt ei ole liian jyrkkää mutkaa kun pitkä vaijeri pääsee kiertämään.

Tänä perjantaina joku mainitsi etusivulla mercierin.

^ Tämän perjantain teema.