AMA: Åbo-Pikis Big Block

Tarina alkaa marraskuusta 2016 ku tuli semmonen ajatus että jospa alkais polkemaan pyörällä töihin niin säästyis rahaa. Noin kuukauden verran pyöritin mielessäni suunnitelmaa että voisin ostaa sähköistyskitin johonkin noista polkupyöristä, mutta ajatus talvikeleillä autosta luopumisesta tuntu pitkittävän tätä ostoprosessia. Tuli joulu ja erinäisten sattumusten kautta en lähtenykään Keski-Suomeen Onnibussilla niinku yleensä vaan omalla autolla. Jyväskylän kohdalla Mazda 323 vm. -93 päätti että no more. Eka soitin hinauksen, sit soitin kaverille ja noin puolessa tunnissa hinausauton ja Jyväskylän välkkyvien valojen jälkeen olin kerrostalokämpässä, kädessä kahvikuppi ja viinapaukku pahimpaan mielipahaan. Päässä pyöri lähinnä että nyt tuo paskarottelo menee kyllä paaliin.

Joulu jatku pahalla mielellä auton kytkinvian korjaushintaa arvaillessa ja koko auton kannatavuusarviointia tehdessä. Lopun ajan vertailin eri sähköistyskittejä ja pian huomasin pettymyksekseni että lupaavimpien kittien myyjät ei toimita mitään ennen helmikuuta koska ovat lomalla ja levolla.

Palasin Turkuun Tapaninpäivänä ja funtsin että ei se voi olla kovin paha polkea mummiskalla 15 kilometriä Piikkiöön, enkä varmana mene bussilla ku kortti maksaa ja matka kestää. Ekana aamuna matka pyörän selässä kesti tunnin, varmaan ylikin mutta enpä kirjannu ylös, ja melkein parin vuoden liikkumattomuus tuntu pahalta jaloissa ja keuhkoissa. Autokorjaamo oli samana aamuna aukassu myös ovensa pyhien jälkeen ja puhelimen päässä kertoivat että 200 euroa maksaa kytkimen pääsylinterin vaihto. Ja vaikka semmosta summaa osas odottaa niin tuntu kyllä lähes kohtuuttomalta rahalta pistää kiinni.

Aamut vieri ja kehon tottuessa ajamiseen ajatus kypsy aika nopeesti sille että ei mitään sähköllä kulkevaa comfort-pyörää vaan rehellisesti kilometrejä hapoilla tappava hatemachine. Aika monta iltaa puntaroin vaihtoehtoja ja päädyin lopulta All-Cityn näkemykseen (katu)ratapyörästä. Joskus tammikuussa talutin sit FoxCompilta mummiskaa vasemmassa ja Big Blockia oikeassa kädessä.

Kauan kesti raapia ja hioa kasaan kaikki pienet hilut ja vielä saada ne pyörään kiinni, mutta olihan tuossa aikaaki kun en fiksillä uskaltanu edes lähteä yrittämään talviliukkaille. Maaliskuun puolessa välissä lumien sulettua sit uskalsin ekaa kertaa polkimille ja komeasti vahinkoskidasin toinen jalka polkimelta irti yli aamuhuurteisen suojatien L&T:n kuskin silmien alla ja onnistuin vielä ottamaan tiukan oikean oikeaan suuntaan kaatumatta. Läheltäpitipannut ja tilanne missä pyörä ei vaan oo hallussa jo ensimmäisen kilometrin aikana sai siinä vaiheessa koko homman tuntumaan typerältä virheeltä. Jatkuvasti tuntu ku olis kahella vasurilla tehny kaiken tai oppinu just kävelemään, mut alko se silti vähitellen menemään ohi.

Heti pyörän ostamisen jälkeen kyseltiin tietysti että kulkeeko tuo sitte nopeemmin ku se mummis tai maastopyörä. FoxCompin lattialla kymmenen metrin ajokokemuksen perusteella pohdin ensin varovasti mielessäni ja sitten rohkeesti ääneen että jos nyt työmatka kestää vähintäänkin 50 minuuttia niin kyllä se kesällä tuolla menee puoleen tuntiin.

Männä viikolla sit kellotin ekan puolen tunnin työmatkan ja tunsin pyörän jotenki omakseni. Arvostelkaa siis mun ajopeli:

FoxCompin kokoonpano poikkeaa jonkin verran valmistajan kompliitista ja dokumentointi kiinnostaa aina jälkikäteen niinni niin ni lista kaikista palikoista:

Runko Big Block 55 cm
Haarukka Big Block Track
Ohjainlaakeri Cane Creek 10 series
Stem Kalloy 100 6deg
Ohjaustanko Kalloy 183 mm drop
Jarrut Tektro R538
Kahvat Tektro RL720
Keskiö ei muista
Kammet All-City 612 Track 165 mm
Eturatas All-City 612 Track 46t
Takaratas All-City Standard 17t
Lukkorengas All-City Standard
Ketjut ”KMC Silver” vois kai olla 510HX mutta enpä tiiä
Navat All-City Standard
Kehät Alex DC19
Kumit Vittoria Zaffiro 700x28
Satulatolppa Kalloy 27,2
Satula All-City Gonzo
Polkimet Intersportin jotkut flavor of the month vuodelta 2010, ei tietoa mutta aika kivat
Häkit Muoviset Wellgo M-koossa, pätkästy pari senttiä pois pituudesta
Lokarit Pelago alumiini 700c / 36 mm

Purettu palasiks ja sotkettu Dinitrol ML:n kanssa ruostetta vastaan.

Ohjaustankona ollu kiinni valtaosan ajasta Biltsun Sport ja lukkogripit, mutta tällä hetkellä kiinni alkuperäinen droppi. Vaikuttaa aika deepiltä mutta pidetään kiinni ja kuulostellaan.

Jos joku miettii 323:n kohtaloa niin hain sen silloin pois ja vaihoin siitä eilen jo aikaa sitte napsumaan alkaneen vetonivelen. Remppa meni lopulta hyvin, mutta siinä toivottomuuden keskellä ku pultit ei taaskaan aukee, jotain on taas jo oikeestaan rikottu peruuttamattomasti, on nälkä ja ruosteiset romut ja työkalut taloyhtiön parkkiksella levällään, aattelin miten on siistiä etten mä edes oikeesti tarvii tätä laitetta. Työmatkojen kulkeminen sillä loppu silloin siihen jouluaattoon, ehkä joskus taas jatkuu, mistä sen tietää, mutta just nyt tää tuntuu fiksulta jutulta ja auto saa pysyä seisonnassa.

30 km/h keskarilla Piikkiöön, kova suoritus, arvostan!

1 Like

Hyvä kommuuteri. Vaihda toi ratadroppi johonkin kivaan kompaktiin ja muotoile etulokarin linja kuntoon ni ei huomauttamista.

Eiku joo, takajarrun vaijeri vois mennä putken alla tai päällä, mut toi sivussa on kyl aika erikoisratkaisu. Tietysti erikoismiehillä voi olla erikoisratkaisujakin, ei siinä.

Piikkiöön kulkee jostain syystä aina lujempaa kuin takaisin. All-Cityt kivoja pyöriä, välitys aika tiukka.

Groucho - 23:14, 9.4.2017 » Piikkiöön kulkee jostain syystä aina lujempaa kuin takaisin. All-Cityt kivoja pyöriä, välitys aika tiukka.
Tällä hetkellä, tähän vuodenaikaan, omilla työajoilla tuntuu että jos aamulla on tai voi olla pientä vastasta niin illalla tuuli puhaltaa Turusta päin aina melko kovaa, kovaa tai välillä ihan naurettavan kovaa.

Reilu kuukaus tai puoltoista sitte Turkuun päin pääs joinaki päivinä tuulen nopeudella paljookaan polkematta, nyt ei oo enää näkyny sellasta. Maa- ja merituulien liikkeet kiinnostaa. Tai sit nää on samoja juttuja ku ”Paimiossa sataa aina”, joita ei oikeestaan kannatakaan ajatella koska luultavasti ei voi kuitenkaan voittaa.

RTZ - 23:07, 9.4.2017 » Hyvä kommuuteri. Vaihda toi ratadroppi johonkin kivaan kompaktiin ja muotoile etulokarin linja kuntoon ni ei huomauttamista. Eiku joo, takajarrun vaijeri vois mennä putken alla tai päällä, mut toi sivussa on kyl aika erikoisratkaisu. Tietysti erikoismiehillä voi olla erikoisratkaisujakin, ei siinä.
Lokarin linja havaittu myös. Täytyy korjata. Alumiini on aika jöötiä ja on vielä puhtaasti olemuksellaan pitäny mut loitolla tästä hommasta. Kaapeli on mun mielestä jotenki paras tossa koska linja on yksinkertaisin ja mutkattomin. Toiselta puolelta myös näkymättömissä. Kompaktidroppia katseltu, ei vielä oo ollu uskallusta ostaa. Vaikka tuskin se just oikea internetiä lukemalla selviää vaan pakko kokeilla jotaki ja todeta hieman vääränlaiseks.
manuelkala - 22:56, 9.4.2017 » 30 km/h keskarilla Piikkiöön, kova suoritus, arvostan!
o7

Kohtuuhintainen kompaktidroppi, jolle voi odottaa löytyvän jälkimarkkinoitakin, jos ei jostain ihmesyystä natsaa.

Ja hyvät huput, koska oispa huput.

Ja lokareitahan taivutellaan levittämällä tai puristamalla kasaan.

Tämähän on kaikin puolin kivan näköinen pyörä. Kompppaan tuossa RTZ:aa: oispa kompaktidroppi ja huput.

(Toinen kohtuuhintainen ja mielestäni oikein hyvä droppi on Rosen Race Attack, joka on hölmöstä nimestään huolimatta just hyvä.)

Tää on siisti runko kyllä, oli lähellä etten ostanut syksyllä. Droppi tosiaan vaihtoon ja hupuilla niin parempi tykittää Pikiksen ja Åbon väliä. Ei muuta kuin kovaa ajoa.

näkisin että oot kasannu itelles tosi kätsyn eikä ees pahan näkösen työmatkapyörän. onnittelut mm. lokareista, yks tekosyy vähemmän jäädä himaan

Suosittelen myös lukkopolkimien hankkimista seuraavana siirtona, mukavoittaa huomattavasti matkantekoa.

jouns - 18:21, 10.4.2017 » Suosittelen myös lukkopolkimien hankkimista seuraavana siirtona, mukavoittaa huomattavasti matkantekoa.
ja tähä semmone protip et jotkut kurskit ei oo kauheen kalliit, mut ne on ihan asialliset konttorilla jäpittämiseen ja tarpeeks hyvät ajamiseen
pieni merenneito - 18:19, 10.4.2017 » näkisin että oot kasannu itelles tosi kätsyn eikä ees pahan näkösen työmatkapyörän. onnittelut mm. lokareista, yks tekosyy vähemmän jäädä himaan
Eipä juuri muutaku lukkopolkimet ja jalkaan passaavat kengät, jättää noi remelit johonkin eternal_darkness_of_winter_huopavuorisaapashommiin.

Pikku hiljaa kehittyy, jotain uutta ostettu. Ennen tätä uutta hankintaa tuli vekslailtu tankoa tuosta ratadropista takaisin riseriin, jolloin opin arvostamaan molempien huonoja puolia. Ratadropilla ei päässyt valoista liikkeelle ja riserilla alko tuntumaan että se toinen ote eli kämmenen alareunan lepuuttaminen grippiä vasten on liian potentiaalista juhaa leukaan -ainesta. Ja pitkän päälle aika epämiellyttävää noin muutenki.

Dropiksi vaihtui viikko sitten Nitto Noodle B-177 42 cm ja pyörä liikkuu taas vähän enemmän täysii. Ei tullu huppuja sittenkään vaikka välillä hotsitteli ja oli täälläki huppu/droppi-komboja sekä erillisiä palikoita myynnissä. Tuntemukset on kuitenki ollu semmoset että kaupunkiin tullessa asento nousee luonnostaan vähän ja krossikahvat on hyvin käsien ulottuvilla. Sit taas ku asfaltti aukee peltojen keskelle niin ei tarvii jarruja. Joskus ajoin itsarikahvallista Världsmästarenia ja tuntemukset oli aika saman suuntaiset kuin nytkin. Molemmat kahvat ois tietty parempi mutta juuh. Ainaki vielä nyt näin.

Tällä hetkellä on vähän kaksijakoiset tuntemukset stemmi-satula -linjalla. Tuntuu että penkkiä pitäis vieläki hivuttaa jopa reilusti eteenpäin vaikka se on jo tullu kaks senttiä, mikä taas pistää miettimään että olisko lyhyempi stemmi se oikeampi ratkaisu, mikä taas ajatuksena lyö toiselle poskelle kun penkin siirtyminen eteen on noin muuten tuntunut jopa ihan mukavalta. Voi tietysti olla että tää on vaan tätä kun Thomson inline polttelee ajatuksissa kirkkaana (tai mustana, en tiiä). Täytyy joka tapauksessa jatkaa penkin hiisailua ja kahlata ajoasento-topic uudestaan läpi ennen ku tekee mitään hätiköityä, mutta jotain suuntaa hakee vielä.

Alkuperäiskokoonpanon ketjut oli speksipoliisin mukaan mallia KMC 410H NP. Kulumavenymä oli näillä 0,75 % 800 kilometrin jälkeen. Pääsivät puolivarkain noinkin pitkiksi. Tilalle tuli Z510HX Silver -ketjut joilla on nyt ajettu 1000 km ja 0,25 % venymä on aika lähellä.

Lokarit oli yhessä vaiheessa huoltamisen takia irti niin painelin ihan fiilispohjalta etummaista pienellä levypainolla sopivista osioista ja iskin tulosta kummemmin analysoimatta takas kiinni. Voi olla että ei muotoutunu yhtään ja kuvittelen vaan, mutta näyttää olevan kuvassa paremmin kaarella. Kuvakulmaki voi tehdä jotain. Mutta on kyllä jämyä ainetta 1,5 millin profiloitu(?) alumiini. Ei sormilla mitään asiaa saada muotoa paineltua kun leveyttäkin on noin vähän. Takalokariaki pitäis painella ja suunnitella parempia, renkaalle osoitettuun tilaan tunkeutumattomia kiinnikkeitä. Nyt tuolla takana pitää lokaria tuoda vähän irti kauniista linjasta pelkästään ruuvin kannan takia. Vähemmillä työkaluilla onnistuva irrottaminen olis kans plussaa vaikkei niitä oikeestaan tarviikaan irrotella.

Häkeistä luopumista en oo oikeen osannu vielä aatella vakavasti. Kai kun en tiedä paremmasta. Ehkä sitte viimeistään ku tajuaa että ne kivat ja kalliit Adidakset on muhjuuntunu jalkapöydästä puhki sekä murtunu pohjasta polkimen kynnykseltä.

Nyt on kohtalaisen siisti järkikasaus! Ja Noodle on hyvä ilman huppujakin.

Stemmin jos vaihdat lyhyempään, niin älä kuitenkaan myy sitä pitkääkään. Saatat vielä tarvita sitä. Noin muuten jos ohjaamo tuntuu olevan turhan kaukana, on parempi vaikka nostaa tota satulan nokkaa vähän, sulla ei näy vaaterissa olevan penkki. Satulan siirtäminen eteenpäin on yleensä tässä kohtaa väärä liike.

Tämmöne eka vuosi takana ja kevättä odotellessa -kuva.

Joo satula niiaa pikkusen, tolpassa on pykälät sen verran harvassa että tuo on lähinnä vaateria. Kokeilin kyllä vaikutusta ajomukavuuteen ruuvaamalla pykälän toiseen suuntaan mutta oli paras silti noin. Voi olla että oon muutenki ennemmin niiaavan satula ystävä ku kattelee muita pyöriä.

Satulan tuominen eteen ei tosiaan ollu se oikee ratkasu. Siirto tuntu alkuun rauhottavan polvia jotka joinaki päivinä joinaki viikkoina vihlo. Ratkasu tähän oli slaavikyykkäys joskus iltasin harvakseltaan. Sit ku ei enää tuntunu polvissa niin penkki alko siirtymään takas sinne mistä se alunperin oli lähteny.

2017 saldo fiksille 7500 km, ei flättejä, kiitos Turku, kiitos Kaarina, smuuttia commuuttia vaan. Takajarru pois ja levy eteen kaksilla kahvoilla kiinnostais monista eri syistä mutta maltetaan kun vanteiden seinämät voi vielä paksusti ja paloja on varastossa.

Stem: Nitto UI-86 EX 100 17deg Kalloy 100 6deg
Takaratas: BLB 17t All-City Standard 17t
Ketjut: Z510HX Z510HX 410H NP
Etukumi: 4-season 28c Vittoria Zaffiro 28c
Takakumi: Gator Hardshell 28c Vittoria Zaffiro 28c

Jos olis oma pyörä niin kallistaisin noodlea vähän, että mutkaote tulis vaateriin ja tangonpäät osoittais vähän takajarrusillasta alaspäin. On meinaan käyttökelpoinen kommuuttiasento noodlella se.

Sitten panostaisin sellaseen satulatolppaan jolla voi kokeilla asentoa ilman pykäliä.

Paitsi että noilla kilsoilla ja tolla tarinalla just helvetin hyvä noin. Chapeau!

Paranee vaan. Noodlea tosiaan kantsii kokeilla kääntää ylöspäin, se mutkaote on aika kiva kyseisessä tangossa.

Kare_Eskola - 10:33, 26.2.2018 » Chapeau!

On kyllä hyvännäköinen All City sulla. Noi kammet näyttää mun silmään ikävän möhköiltä muuten sopusuhtaisen sirossa laitteessa kyllä. Näkisin esim perusbudjettiratkaisu Factory5 Pista Sugino75 -kloonit kirkkaina tässä?

e: Boldasin varmuudeksi oman pointtini, käyttöesinekannalta varmasti 1:1 noiden nykyisten kanssa

Mulla on ehkä möhkötutka heikompi, mutta tunnistan kyllä ilmiön. Mm. Stronglight-ratasta oon sovittanut pyörään photoshopilla ja se sanoi että solid-rattaat kuuluu paksuputkisiin alumiinirasseihin ja sirot teräsrimpuloihin.

Rehellisesti mua kuitenki kiinnostaa tämmösen käyttöesineen ulkonäkö aika paljonkin ja pystyn verhoamaan turhamaisen ostoksen hyvinkin ohueen tarpeeseen. Tuskin kuitenkaan menee kammet vaihtoon kun ei itsellä särje silmiä, mutta asia pistetty merkille. Olen nimittäin tullut johtopäätökseen että syyt minkä takia jonkun (fiksi)pyörä näyttää niin hyvältä on niin syvällä ja eri asioiden suhteissa että sitä ei oma silmä näe.


Noodlea oon pitäny ylimmillään käännettynä jossain vaiheessa vähän niinku 50-50 asennossa että alaotteen ja mutkaotteen kulmat on horisonttiviivan kanssa yhtäläiset. Oman kehon istuminen ja tuntemukset tän pyörän kanssa on semmoset että ton mutkaotteen kulman täytyis aina sukeltaa ainaki jonkin verran alaspäin että ote asettuu hyvin ja ranne/käsi muodostaa hyvän linjan perus matka-ajoon. Semmonen 75-25, tangonpäät lähes vaakatasossa on kuitenki ollu ehkä eniten ja pisimpään asentona kun on tuntunu parhaalta.

Tää nykyinen ääripää, tangonpäät ainaki silmämääräsesti vaakatasossa on tuommonen ylämäet täysii -hommeli, kun ei jaksa napata vauhtia ennakkoon. Putkelta runtatessa saa kaivettua matalalta hyvän otteen ja helpoiten voimaa. Ei oo optimi jos tahtoo penkissä istuen mutkaotteella lähteä tasasella vedättämään kovasti. Kun selän pingottaa, jäykistää kädet ja ryhti painuu vähän kaarelle, kädet asettuu liiaks mutkan taakse ja ranteet jää kulmaan eikä muodosta muun käden kanssa hyvää suoraa linjaa. Semmonen perushyvä kuitenki lepposaan tasaseen ajoon ja paras ylämäkeen. Ja ainahan on alaote ja koukkuote olemassa vaikka ei niitä tässä tapauksessa oo nyt ajateltu. Loppukesän kovimpien keskarien ottamisen jälkeen vetäminen vähän jäi ja käytännössä kaikki ylämäet meni putkelta ihan laiskuutta.

Vastakkaista ääripäätä että mutkaote ois vaaterissa ja tangonpäät ampuis aiemmin maahan en oo kokeillu ollenkaan. Ehkä olohuoneessa joskus mutta tielle asti se ei oo ikinä päätyny. Vaikka nyt sanoinki että omien tuntemusten mukaan mutkaotteen pitäis otteen asettumisen ja ranteen linjan takia aina sukeltaa pikkusen, niin täytyyhän tätäki koittaa, eipä sitä muuten tiiä millasen otteen sieltä yllättäen ajossa löytää tai mitä se tekee omalle tavalle ajaa.