Alottelijan ensimmäinen pyöräprokkis

Moro. Uutena foorumilla, uutena pyörämaailmassa. Nyt kävi kuitenkin niin että ah niin rakas Nopsa Sport laukesi kotimatkalla. Jälki oli tämän näköistä:

http://ameba.lpt.fi/~lindkris/tavaraa/taka.jpg

Fixin rakentaminen on ollut mielessä jo hetken niin tuli mieleen josko vanha Nopsani soveltuisi tarkoitukseen. Tässä siis lähtökohta:http://ameba.lpt.fi/~lindkris/tavaraa/09052010054.jpg

pahoittelen kuvan kämäisyyttä.

Noh kuitenkin, mitä mieltä on arvon yksivaihdeväki, kannattaako ruveta tekemään? Ja jos niin mistä alottaa? Olen siis todellakin aivan alottelija asiassa joten kaikki vinkit ovat tervetulleita. Uudet kiekot nyt tarvitaan heti kärkeen, eräs kaveri ehdotti tälläisiä http://www.bike-mailorder.de/shop/Singlespeed-Fixie/Wheels/Novatec-HF-hubs-Mavic-CXP-22-Track-Fixed-Fixed-set-black::22129.html. Sen lisäksi sitten ainakin polkimet häkkeineen ja uudet ketjut.

Pyöräkuume on kova ja tielle tekisi mieli, joten antakaahan neuvoja niin päästään eteenpäin, kiitos ja kumarrus.

moni vanhoillis-fauberilainen varmaan kannattaa tuosta väsäilyä, mut sanoisin, et hommaa taakse uus jalkajarrukiekko ja ajele samalla, kun väsäät jonkun oikeen pyörän.

Itse korjaisin lähinnä halpahalliosilla ja keventelisin kohtuudella. Ainakin lokarit ja ketjusuoja veks (talteen!), rälläkkää harkinnan mukaan, teräsosien tilalle alumiinia, eli juuri se 50€ jalkajarrullinen kiekkopari*. Satulatolppa taitaa tosin olla tuossa niin ohut (koko?), ettei sellaisia alumiinisena taida olla olemassakaan. Teräksiset tuskin vielä niin harvinaisia ovat, etteikö niistä kehtaisi katkaista ylimääräistä mittaa pois. Alumiinistemmejä saa käytettynä helposti.
Kevyempiä sarviakin on olemassa, mutta en kehota luottamaan ainakaan halvimpien (<10€) alumiinisarvien kestävyyteen.
Renkaat näyttävät aika leveiltä. Mikäli kunnon kannalta olisi aihetta vaihtaa, laittaisin tuollaiseen pyörään itseäni varten jotkut 32-37 milliset, mitä nyt sattuu olemaan saatavilla kohtuullisella hinta/laatu -suhteella.

*Uusien kiekkojen akseleita joutuu ehkä hiomaan kapeammiksi, vrt. viiste kuvan akselissa.

Biltsusta uusi jalkajarrullinen kiekko kolmellakympillä tuohon ja kaikki muu raha kohti paremmin fiksiksi soveltuvaa projektia tai halpaa kompliittia (esim. briteistä).

Mä oon taas sitä mieltä että vois ostaa ne kiekot ja muut härpäkkeet ja kokeilla miltä se tuntuu. Jos on nastaa, niin saa ne aina siirrettyä uuteen projektiin.

joo täytyy nyt kai hetki miettiä mitä tän kanssa tekis. Ihan noin oppimismielessä kysyn, mikä tästä tekee huonommin fixiksi sopivan kun esim jostain Tunturin pyöristä msitä jengi näyttää näpräävän?

Ja tosiaan ei kai se mikään katastrofi olis jos osia ostelis, rakentelis tän vähä niinku opetellen, ja mahdollisesti sit siirtäis kamoja parempaa aihioo jos/kun ei enää riitä?

Noi tunat ja muu tuppaavat olemaan aikamoista patarautaa ja mielestäni niiden geometriakaan ei ole paras mahdollinen fiksikäyttöön. Kun uutta kompliittia saa noin viidellä satkulla on mun mielestä turha laittaa puolet siitä osiin runkoon joka kuitenkin todennäköisesti vaihtuu kun zen lähestyy. Mut kukin taaplaa tyylillään. Jos aihio on hyvä ei konversio ole huono idea.

ginipiggu - 6:24, 6.7.2010 » joo täytyy nyt kai hetki miettiä mitä tän kanssa tekis. Ihan noin oppimismielessä kysyn, mikä tästä tekee huonommin fixiksi sopivan kun esim jostain Tunturin pyöristä msitä jengi näyttää näpräävän?
Tuosta tekee fiksiksi huonon se, että tuo painaa paljon, emäputken (eli käytännössä ohjauksen) kulma on todella loiva (fiksiltä toivotaan ketteryyttä, eli jyrkkää ohjauskulmaa) ja lisäksi tuo keskiö ja nuo kammet ovat vanhentunutta tekniikkaa, joihin et saa mieleisiä polkimia. Kampien vaihtaminenkaan ei helpolla onnistu. Ne jotkut kuningaskulkurit ja retkitunturit eivät sovellu nekään kovin hyvin fiksiksi. Jengi vääntää niistä, koska niistä voi vääntää. Niinkuin tuostakin.
ginipiggu - 6:24, 6.7.2010 » Ja tosiaan ei kai se mikään katastrofi olis jos osia ostelis, rakentelis tän vähä niinku opetellen, ja mahdollisesti sit siirtäis kamoja parempaa aihioo jos/kun ei enää riitä??
Ei olisi katastrofi. Siihen tnts:kin ilmeisesti viittasi vanhoillisfauberilaisuudella. Itse olen melkein mainittua ihmisryhmää. Noilla kammilla (kts. sheldon brownin sivuilta fauber ja vertaa sitä esim. euro bottom brackettiin) ketjulinja, eli ketjun etäisyys fillarin keskilinjasta on todennäköisesti juurikin ratakiekolle kaivattu 42 mm.

Tuosta siis saa fiksin, kun laittaa fiksitakakiekon ja varmaankin uudet ketjut. Laita opetteluvaiheessa jarru eteen ja taakse. Varsinkin jos laitat vain etujarrun tai et ollenkaan, niin ehdottomasti varvaskoukut ja remmit polkimiin.

Hyvää fiksiä tuosta et saa. Jos kokeilet jonkun oikeaa ratapyörää, niin uhomaat, miksi kaivataan kevyitä osia ja jyrkkiä kulmia.

Jees kiitos kaikille kommenteista. Oon nyt päätynyt kuitenkin siihen että eiköhän me tästä väsäillä, oppiipahan sitten ainakin jotain. Alkais olemaan kamojen tilailu edessä, muuten onkin melkein löytynyt mutta mistäs tähän polkimet? Jotkut suht budjetti metalliset polkimet johon sais häkit kiinni. Tilauspaikkoja tai tarjouksia otetaan vastaan…

Kiekoiksi olisi tulossa nyt nuo mitkä aloitusviestissä on, samasta paikasta myös perus ketjut ja 17 piikkinen vapaaratas. Uusi stonga löyty kaverilta ja jarruvaijerin kaiketi vois uusia.

Tuleeko muuta mieleen mitä kannattaisi hommata?

https://dl.dropbox.com/u/7559138/konkeli.jpg

Tollanen ruoska siitä nyt tuli. Puuttuu vielä remmit ja tankoteipit mut muuten aletaa olee tavotteessa. jeap

Nastan näköinen peli! Kiva väri ja hauska kuulla, että proggis sai onnellisen lopun.

Siisti! Mistä löysit polkimet?

Siisti lopputulos! Mutta… Koska aihio ei ole maantie -tai ratapyörä, olisin tyrkyttänyt sinulle tällaista vaihtoehtoa:

http://web.mit.edu/nlerner/Public/Bikes/PorteurOld1.jpg

Fiksillä on kiva ajaa vaikka siinä olisikin lokarit ja paksummat kumit. Yksivaihteen lokarijaoston epävirallisena agitaattorina pitäisin hyvänä vaihtoehtona koettaa Porteur -lookkia kiinteällä välityksellä.

Hieno tuli :smiley: Käytitkös muuten pyörässä vanhanaikista keskiötä , jossa kaikki osat irrallaan vaiko vaihdoitko fillariin uuden kiinteän keskiön?

Jeeps kiitos kaikille. Kilometriä kertyy ja tyytyväinen olen. Lokaria tohon varmaan ilmestyy vielä kun kelit vähä huononee mutta eiköhän me muuten mennä näillä, kun sen kerran sai vihdoin kasaan :smiley:

Polkka: Polkimet löyty brittiebaysta melko huokeasti.

pimpelipom: Keskiö on alkuperäinen, kun löysin kerran nuo polkimet niin en jaksanu nähdä vaivaa sen takia. Jotain pientä väljyyttä siel kyl taitaa olla, et katotaa kauan ruoska kestää :smiley:

pimpelipom - 15:05, 16.8.2010 » Hieno tuli :D Käytitkös muuten pyörässä vanhanaikista keskiötä , jossa kaikki osat irrallaan vaiko vaihdoitko fillariin uuden kiinteän keskiön?
Tuossa on fauberkeskiö, siihen ei saa minkäänlaista nelikanttikeskiötä ilman adapteria (saa Pyörätohtorilta)

Multa saat postikulujen hinnalla sellasen adapteri-akselin jos tarttet.

Huomenta

Jonkun aikaa foorumia seuranneena ajattelin itsekin rekisteröityä…

Otin alkukeväästä kotikontujen metsästä vastaavan Oegland -runkoisen jupiterin sulamaan ja puuhastelin siitä pari kuukautta sitten sinkulan. Alunperin pyörä oli ollut retkimallinen kippurasarvi Huret vaihteistolla. Stemmi oli ruostunut/väsynyt poikki, joten pistin tilalle pilalle väännetyn Nitton. Tieten sitä aluksi vähän oioin (<- hassu sana, eiks ookki).

Jarruina oli Weinmanin legendaarisen veltot länget, jotka vaihtu shimano 600 pariin. Pyörä-Suvalasta Oulusta sain ne jarrupaloineen 50e, ihan ookoo hinta siihen nähden ettei tarvinnu kalastella niitä mistään kuusesta asti ja sai heti kouraan. Kehuivat että olivat muutossa löytäneet niitä laatikollisen. Kantsii kysyä jos tarvii.

Koska vanhat low-end keskomarketti kiekot ei hirveästi kiihota, päätin väkisellä tunkea alle varastossa roikkuneet Veloce -napaisen Ambrosion eteen ja taakse joku ihme Alexrimssi jossa napana deorea. Rauhallisella ja tasaisella venyttämisellä kiekot upposivat paikoillensa.

Alusta alkaen päätin käyttää mahdollisimman vähän rahaa, koska meneillä oli myös tandemproggis johon lopulta meni puolitoistatonnia yhteisvaluuttaa. Siispä käytin opiskelupaikan pajaa hyväksi ja sorvasin asetaalimuovista sinkuloimisholkkeja.

Nyt seuraa sellaista kauhua että kannattaa hifistelijöiden suoraan hypätä tämä kappale yli. Kasettinapa takana ja Fauber edessä avioitui ihmeen helpolla. Lopulta ei tarvittu kuin muutama minuutti ruuvipenkillä viila kourassa ja kolminyppyläinen perusrissa solahti vapaarattaan päälle kuin kaupasta ostettu. Klappi ja keskityskin on ihan “toleranssissa”. Tällä hetkellä pyörän gain ratio on noin 6.42. Sillä ehtii ihan hyvin.

Komiat lokasuojat vielä oikasin munapäävasaraalla alasinta vasten takoen.

Biltsusta vielä tankoteippiä ja vitosen satula ja eiku mänöks.

Pistän vielä joskus omanki langan tulille jahka jaksan ja ehdin.

Edit: Keskiötä en edes aukaissut vaan ruiskutin vaan vaseliinia kun pyöri niin nätisti!

Kommentoin tuota yllä olevaa vain sen verran, että sen keskiön joutuu kuitenkin joskus avaamaan. Ei oikein kannata yrittää vältellä sitä asiaa. Ne oikeat työkalut kannattaa ostaa, ja homma tehdä kuitenkin oikein. - Yleensäkin kaikki hommat kannattaa aina tehdä kerrasta oikein ja jättää se kötöstelyvaihe siitä välistä pois.

Oikeastaan on näin, että mihin tahansa työkaluun käytetty raha ennemmin tai myöhemmin maksaa itsensä AINA takaisin. Parhaassa tapauksessa yhdellä ainoalla käyttökerralla. Hyviä haka-avaimia saa kympillä tai kahdella, tai lukkorenkaan voi tuurnata auki, ja tehdä tämäkin asia mieluummin tuurnalla kuin pilaamalla se yleisesti hommaan käytetty ruuvimeisseli. Meisseliä kun ei pidä käyttää tuurnana.

Keskiö on tällä hetkellä täynnä kuivaa ruskeaa möhnää, joka on joskus ollut voiteluainetta. Seassa on ruostetta. Nyt se on vain kasteltu vaseliinilla, ja syntynyt seos ei edelleenkään ole voiteluainetta, eikä sen pitäisi olla vierintälaakerin sisällä. Toki temppu oli tyhjää parempi, mutta huoltamista se ollut. Ei sinnepäinkään. Hoksaat asian heti, kun saat sen keskiön jossain välissä avattua.

Eli: aukaise vain se keskiö, vaikka se tuntuukin pyörivän “nätisti.” Oikeasti huollettuna se pyörii vielä nätimmin.

Tuure

-.-

Juu kyllä se tässä syssynpäälle aukiaa vielä. Välistä jäi sanomatta polttoöljykylpy, missä rungon alaosa vietti pariviikkoa. Ymmärrän toki että pelkkä rasvanruiskuttelu pahimmassa tapauksessa muodostaa eräänlaista hiomatahnaa, jonka vaikutuksen ymmärtää jokainen vaikkei olisi kansiremonttia koskaan autoon joutunutkaan tekemään.

Kiitoksia kuitenkin kannustuksesta kunnollisuuteen. Puoliperseisyys on suurta syntiä.

-Antti