Akselista kierteet mennyt, mikä neuvoksi?

Takanavan akselista olen onnistunut pilaamaan kierteet piakoitellen, joten en saa laakeria kiinnittäviä muttereita pois, enkä (mikäli poistaisin vanhat väkivallalla) uusia paikalleen laakerinvaihdon jälkeen. Mikä neuvoksi?

Akseli on siis teollisuuslaakereille tehty muotoon taottu/sorvattu akseli, joten vaihtaminen ei ihan heittämällä onnistu. En ole pyöräkaupoista kysellytkään vielä, mutta haluasin tämän vetää aika nollabudjetilla.

Akseli on siis saanut kolhun tai jotain muutaman kohtaansa, eli kierteet on menneet paikallisesti sieltä täältä. Pitää minun vain tylysti viilata kierteet niltä kohdin matalaksi vai voiko jollain kierteenteko-systeemi-jutulla tehdä homman siistimmin? Jos voi, niin mistähän moisen kierteenteko-systeemi-jutun löytäisin?

Aika hankalaksi menee. Noi akseleiden kierteen ei ole ihan normi kierteitä joten
kierre työkalun löytäminen tulee olemaan vaikeaa. Niin ja koska kierre on jo sökönä
pitäisi siihen tehdä pienempi kierre ja hankkia uudet mutterit…

Mutta jos napa on kone laakeri napa ei sen pitäisi tarvita laakereita erikseen
paikoillaan pitäviä/kiristäviä muttereita. Eli jos saat nuo itse akselin runkoon
kiristys mutterit toimimaan niin mielestäni kaiken siinä välissä voit korvat prikoin tms.

Kuva tietysti auttaisi.

-Olli

Yleensä takanavan kierre on M10x1. Sattumalta multa löytyy töistä sopiva pakka.

takanavan akseli on samanlainen (vain hieman leveämpi), kuin tuolla tehdaslaakereiden vaihto -topicissa kuvaamani etunavan akseli. Så här:

Arvelin, että voisiko samanlaisten kierteiden tekoon tarkoitetulla kierretyökalulla tavallaan ottaa noista pilalle enneistä kierteistä ne “taittuneet” harjat pois? (Jos tämä toimii, niin kiitti Ritari S:lle ideasta)

Joo, tollaisen navan kierteen varmaankin on 10x1 (itseltänikin löytyy tuollainen pakka).
Kyllä ne kierteet hieman paranee jos ne oikein sillä kierretyökalulla putsaa.
Mutta tosiaan tuollanen napa ei kyllä tarvitse mitään laakereita erikseen paikoillaan
pitäviä muttereita. Prikkoja väliin vaan :slight_smile:

-Olli

Kiitti. Tämä ratkaisikin ongelman. Voinkin kenties jo huomenna tulla omalla pyörällä nikkaroimaan.

Mulla on kiekkosetti suzuen eco-navoilla josta edestä on akselin kierteet vähän kärsineet ja kuulat ja kartiot pitäs myös vaihtaa. takana varmaan kaikki myös aika heikossa hapessa. Mistäköhän tollasia akselisettejä vois kysellä?

Muistaakseni Suzuen Economyssä oli tuumaiset kierteet. Voi olla ihan yleinenkin koko, mutta mulla ei ole kokemusta muista kuin metrisistä akseleista.

Motonetissä löytyi aikas hyvin erillaisia kierrepakkoja ja tappeja. Hankin sieltä taannoin 10X1 tapin.

Afa - 13:07, 30.3.2010 » Mulla on kiekkosetti suzuen eco-navoilla josta edestä on akselin kierteet vähän kärsineet ja kuulat ja kartiot pitäs myös vaihtaa. takana varmaan kaikki myös aika heikossa hapessa. Mistäköhän tollasia akselisettejä vois kysellä?
tää ois edelleen ajankohtainen aihe... eli valmista akseli-kuula-kartio settiä tarvis. vai kannattaako metsästää kaikki jostain erikseen

niin, ja jos akseli on jotain harvinaisempaa nousua, ja tuumakokoa, kyllähän jokaisesta korjaamosta pitää seuraavat tapit ja kierreleuat löytyä…
1/4x26 BS Cycle = 1/4 x 26 Cyle or CEI

5/16x26 BS Cycle = 5/16 x 26 Cycle or CEI

3/8x26 BS Cycle = 3/8 x 26 Cycle or CEI

7/16x26 BS Cyle = 7/16 x 26 Cycle or CEI

1/2x26 BS Cycle = 1/2 x 26 Cycle or CEI

9/16x26 BS Cyle = 9/16 x 26 Cycle or CEI

5/8x26 BS Cycle = 5/8 x 26 Cycle or CEI

meiltä löytyy, muista en tiedä. www.pyoratohtori.fi

Meni Novatecin akselin navasta ne kierteet, millä kiekko kiristetään runkoon kiinni. Mites, onko näitä akseleita mahdollista vaihtaa ja jos on, niin myykö joku kivijalkakauppa Helsingissä näitä?

Thanks!

budjettiratkaisuna jos saat kaiken irti ongelmitta niin periaatteessahan M10 kierretankoa ja sopiva määrä muttereita niin problem solved. olettaen siis että mutterit mahtuu navan sisäpuolelle ongelmitta. eli kierretangossa: mutteri - aluslevyjä - laakeri - mutteri - navan sisäosa - mutteri - laakeri - aluslevyjä - mutteri.

jos jotain pitäisi veikata niin hyvällä tuurilla löytyy vastaava akseli ja huonolla tuurilla ei löydy. riippuu täysin siitä että kuinka leveällä laakerit on navassa joka taas sanelee akselin mitat.

Sorvasin kerran itse taka-akselin. Hyvin onnistui.
En kyllä valitettavasti tee muille, koska sorvini on aika pieni ja piti ajaa tosi pienellä syötöllä. Meni aikaa :wink:
Jos akselia ei löydy kaupasta ja jos se on ihan käyttökelvoton, kannattaa sorvauttaa jollakin tutulla, jolla on vähän järeämpi sorvi.

kandee myös vähän tsekkailla, että miten ne kierteet “on menneet.” joissain tilanteissa voi saada tilanteen pelastettua ihan viilalla ja/tai kiertämällä varovasti akselin pään kautta ulos vielä joku mutteri jos sellainen vielä navan vieressä on. Eli varovasti kiertäen ja aina välillä pakittaen → vähän kuin tekisit ihan oikeilla työkaluilla uusia kierteitä.

Jos kierteet menneet siitä akselin päästä niin surutta viilalla siitä kamaa pois ja kokeilla josko peremmällä ottaa kierteille. Pelastin näin yhden “höylääntyneen” Mavicin akselin.

Novatecin naabelit on sen verran edullista tavaraa, että ei tuskin kannattaa akselia sorvauttaa, jos ei saa kaverinpalveluksena työtä.

novatecin mukana tulevat mutterit toimii sulakkeena ja niistä lähtee jenga ennen akselia, mitäs teit?

Jos akseli on ontto niin sen voi kans kierteyttää kierretapilla, pätkästä 120mm mittaiseksi ja tehä navasta pulttikiinnitteisen. Toinen vaihtoehto on ostaa uus novatekin takanapa, niin ompahan varaosia sitten kun seuraavaksi menee laagerit. Tossa uus naabeli, jossa pultti-kiinnitysakseli korvaajaksi.


Michen M10-kierteinen varaosa-akseli taitaa käydä moneen muuhunkin konelaakerinapaan. Minkähän kokoiset laakerit siinä olikaan?