Ahvenanmaa, Åland

Hej för alla!

Kaveri menee töihin Ahvenanmaalle tossa heinäkuussa ja tarkoitus olisi vetää pientä pyöräilyrundia saaristossa viikon verran. Kokemuksia? Mestat joissa kandee/ ei kandee käydä? Mimmonen mesta Ahvenanmaa on pyöräilijän näkökulmasta? Telttailuun tarvitaan maanomistajan lupa, joten muita yöpymistipsejä kuten “riippumatto ripustettuna koivuun on ok” tai “kaverin kaverin mökillä voi varmasti yöpyä” tjs. voi tänne ilmottaa… :slight_smile:

Vinkit, tipsit ja keskustelut aiheesta siis tänne!

Me vedettiin pari kesää sitten saaristo läpi fikseillä. Kilometrejä kertyi about 300/3päivää. Valitsemallamme reitillä oli huonosti kauppoja tai mitään sivistystä… Eckerössä oli joku kiva leirintäalue josta otettiin mökki yhdeksi yöksi. Kastelholman linna oli matkan varrella ja sieltä sai hyvät safkat. Myös ålands pankaakkaa kandee syyä :slight_smile: lossilla saa sitten kulkea saaristoa kiertäessä melko paljon. Muistaakseni meillä oli 4-5 ylitystä joista yksi sellasella kuljetusveneellä.

Ziguralla topicci jossa läjä vinkkejä. Vai kävikös
ne pääsaarella asti?

Pohjoinen hyvä.
Itä hyvä.
Etelä hyvä.
Länsi huono.

Lauttasatamien lähistöt on ihan persläpiä, etenkin Eckerö ja ympäristö, mutta muuten priimaa. Godbyn urheiluopisto tms kiva yöpaikka aamupalalla, josta pääsee joka suuntaan.

tyttöystävän kanssa pyöräiltiin viime viikolla tiistai-perjantai ahvenanmaalla, reittinä maarianhamina-eckerö-godby-bomarsund-maarianhamina. kivoja maisemia, rauhallista elämänmenoa, hyvää tienpintaa ja stallhagenia naminami. kantsii seurailla kylttejä, jotka vievät pienemmille teille. leirintäalueet melko halpoja, poislukien maarianhaminassa. etenkin teltan kanssa, jos jaksaa roudailla mukana.

Odie - 18:29, 25.6.2014 » Ziguralla topicci jossa läjä vinkkejä. Vai kävikös ne pääsaarella asti?
[Se oli Saariston Rengastiellä se reissu](https://www.yksivaihde.net/old/10619)

Godbyn lähellä on Stallhagenin panimo, kannattaa ehdottomasti vierailla. Ruoka ja juomat erinomaisia.

Pohjoisessa on Getaberget (jos tulee Eckeröstä päin, sinne pääsee fillarilautalla). Asialliset maisemat, ravintola ja ilmeisesti siellä on hieno luontopolkukin.

Maarianhaminasta etelään päin on kivaa saaristotietä ja Nåtössä luonnonsuojelualue, jossa voi samoila.

Saarista sen verran, että Degeröstä Långholmiin menee mukava saaristotie ja Kökarkin on vierailemisen arvoinen paikka. Muissa en oo käynyt.

Eckerössäkin oli lopulta nastaa vaikka päänähtävyydet jäivät näkemättä. Erinomainen maatilamajoitus, Ahvenanmaan Elviksen hotelliravintola sekä luonnoltaan kaunis (palveluiltaan vähän hengeton) vierasvenesatama ja luontopolut muodostivat hyvän kokonaisuuden.

Mulla taitaa olla Ahvenanmaan pyöräilykartta jossain, jos haluat lainata.

Uffe på berget on pakkostoppi jos menee kastelholmaan. Ja jos menee kastelholmaan smakbyn lounas oli hyvä. Saltvikissä oli eeppinen kaffila ja hyvä b&b, tosin ei ihan ilmainen.

Viime viikko tuli ajeltua ristiin rastiin ja aikalailla samoilla fiiliksillä kun muutkin. Eckerön suunnan skippaan seuraavalla reissulla ja ajelen enemmän idässä ja etelässä.

Godby hyvä paikka yöpyä, uimahallilta löytyy edullista majoitusta aamupaloineen. Godbystä käsin hyvä tehdä päiväreissuja suuntaan jos toiseenkin ja illalla ehdottomasti oluelle/syömään Stallhageniin.

Jos tarvetta leppoisille välipäiville niin Maarianhaminasta eka noin 25km ajelut Svinön satamaan josta lautalla Föglön saarelle. Saaren poikki 20km ajelut ja Överöstä pidempi lauttamatka Kökariin jossa mukava camping-alue. Kökarissa voi ajella seuraavana päivänä 20km ja ehtii iltapäivälauttaan vielä, jolla takas pääsaarelle Lumbarlandiin ja siitä ajelut Maarianhaminaan. Lauttoihin kannattaa varata aikaa ja jos kilometrejä haluaa niin silloin pääsaarella ympyrää.

Pääosin majoitus järjestyy ainakin pahimman turistikauden ulkopuolella helposti, mutta itsellä ainakin oli teltta messissä varmuuden vuoksi. Getassa suosittelen kahvila Pettasia, hieman hintava mutta mun mielestä pannukakun syömiseen paras mesta. Getasta menee lautta Hammarlandiin joten ei tartte edestakaisin sotkea.

Pääosin mukavaa seutua mutta maaseudun autioituminen tuntuu vaivaavan tuollakin.

Kökarilla kannattaa myös käydä, jos aikaa vain on. Ilmainen lautta menee Långnäsistä ainakin. Omalta Ahvenanmaan pyörärekteltä tuo jäi parhaiten mieleen. Yövyin siellä teltassa luolamiesten hylkeenpyyntileirin paikalla, joka olikin ihan huippu leiripaikka, joskin vilisi punkkeja, joten pitkälahkeiset ja hihaiset vaatteet ovat plussaa.

Kökarin luonto poikkeaa vissiin aika merkittävästi noista muista saarista (koska on uloin?). Ja naapurisaarella Tove Jansson piti majaansa, mutta siellä en käynyt, joten en osaa sanoa onko mistään kotoisin. Luulisi, että on.

Getan vuorilla voi kuvitella olevansa oppe fjellet ja kirmata kitara kädessä pitkin kallioita, kuten norjalaiset videotodisteiden mukaan ilmeisestikin tekevät.

Odien mainitsema Kastelholma on nastaa seutua, samoin kuin tuo Goodbyen tienoo.

Käytiin männäviikolla tyttöystävän kanssa Ahvenanmaalla. Koska oli keväällä jäänyt luu vetäjän käteen ja jouduin pitämään osan kesälomastani vasta tässä kuussa. Näin jälkikäteen ei harmittanut ollenkaan. Mitään eeppistä matkaraporttia ei oo luvassa, mut laitanpa nyt kuitenkin muutaman huomion ylös jos joku sattuis vaikka niistä hyötymään. +jotain yleistä höpinää.

Päivä 1. Oishan se ollut hauskaa matkailla losseja pitkin Ahvenanmaalle, mut aikaa ei ollut liiemmälti, joten päätettiin mennä ruåtsin_laivalla. Laivamatkasta ei hirveesti sanottavaa paitsi että käytiin bingossa ja voitettiin 15€ + ihan vitusti karkkia ja suklaata. Eipä sit tarvinnut ostaa makeisia paluumatkalla tai välipaloja.

Melkein eka huomio Ålandiin saavuttuamme oli se, että siellä on hyvät pyöräreittiopasteet. Jopa meitsin oli käytännössä mahdotonta eksyä siellä. Ja se on jo jotain. Ajeltiin sit kaikessa rauhassa Jomalan selän taakse, jossa älysin jopa ottaa kuvan:

-kun ei tarvinnut kanniskella sadevaatteita tai telttoja niin eipä hirveesti tarvinnut kuljetuskapasiteettiakaan. Konan lentoonlähtöpaino tais olla 17 kiloa ja mulla oli kuitenkin suurin osa tavaroista. Oli meil myös laukut selässä, mut lähinnä paluumatkaa varten. Jomalan jälkeen pikkuteitä Godbyhyn, jota oli jossain blogissa kehuttu kauniiksi paikaksi. Kaunis? Tähän vähän Jean-Pierre Kuselan naurua sillä paikka oli ihan saatanan ruma pikku taajama, jota hallitsivat S niinkuin Sauron ja KKK.

Eniveis siinä vaiheessa ei ollut vielä nälkä koska oltiin syöty meriaamiainen ja nautittu vähän geeteetä joten päätettiin ajella näkötornille (Uffe på Berget). Siinä matkalla oli joku Åland Hotel, mutta se oli hylätty. Oli muuten aika kolkon näköinen paikka, varsinkin takapihalla ollut uima-allas jossa lillui kaikenlaista saastaa. Sen altaan laidalle en haluis mennä yksin yön pimeydessä. Godbyn jälkeen tuli myös ekat ylämäet, joskaan niissäkään ei tullut ikävä vaihteita. Näkötornilla oli ihan kivaa, mut sieltä ei saanut mitään kunnon ruokaa joten ajettiin takas Godbyhyn jossa käytiin ravintolassa. Hinta/kalorisuhde 4/5, muuten 2/5.

Ai niin ja perkeleen perkele mulkku katumaasturibemarikuski perseili Uffelta lähtiessä osuttuaan samaan aikaan risteykseen ja kehtas vielä näyttää keskaria! Jotkut asiat ei muutu. Muuten ei muusta liikenteesta ollut haittaa, turistisesonkikin tais olla ohi.

Ja AI NIIN, hirvityksen kauhistus! pari kilsaa Godbystä kumpaankin suuntaan kelvit oli TÄYNNÄ mätäneviä JÄTTILÄISETANOITA :o Näytti siltä, että useimpien ympärillä oli suolaa - oisko ne olleet ns tappajaetanoita joita oli koitettu desimoida? Etanat on k a m a l i a :'—((((

Godbystä sit vielä pikku pyrähdys Saltvikiin jossa yöpymäpaikka Saltvik Bed & Breakfast. Pari viimeistä kilsaa jouduttiin ajamaan valtatien laitaa, olis varmaan pitänyt koukata pikkutielle (Libyvägen ehkä, kun äskön katoin kartasta). SBB oli ihan kiva paikka. Yöpymistilat oli aika rähjäset, mut palvelu oli oikein ystävällistä, ja siellä oli ihan ookoo sauna :slight_smile: Kivenheiton päässä puljusta oli nyös uimaranta. Ainiin ja onneks oli suklaata sillä läheinen, vuoden 2014 matkaoppaassa mainittu minimarket oli suljettu. Muutenkaan noissa pikkukylissä ei taida hirveesti kauppoja olla. Mut eipä olis ollut pitkä matka vaikka olis ajanut takas Godbyhyn hakeen ruokaa.

Päivä 2. Aamupala ihan ok. Aurinko paistoi ja linnut lauloi ja lähdettiin kattomaan miltä Kastelholman linna näyttää. Ajettiin vähän pohjoseen ja sit itään jolloin päästiin ajelemaan pikkuteitä. Linnan hoodeilla sit pyörittiin aikamme ja oltiin turisteja, lähetettiin joku postikortti ja syötiin pannaria juu nou.

Sen jälkeen lähdettiin kohti Stallhagenin panimoa ja kas, matkan verrelle sattui myös Taffelin tehtaanmyymälä joka oli kyllä mielessä mut olis vallan unohtunut ellei olis ajettu sitä kautta. Mutta tehtaanmyymälä oli pieni pettymys. Siellä olis kuulemma pitänyt olla ISO myymälä josta olis saanut halpoja sipsejä ja jossa olis ollut isot ikkunat tehtaaseen jossa iloiset sipsitehdatyöläiset olis tanssineet ja laulaneet ja vilkuttaneet meille samalla kun olisivat paahtaneet sipsejä. Tai miten niitä sitten tehdäänkään. No otettiin me joku tuubi mukaan kuitenkin. Sen jälkeen Godby kolmannen kerran ja panimo. Sieltä sai hyvää kaljaa ja niiden keittiö yllätti positiivisesti. Muutaman kaljan & sapuskan jälkeen TAAS Godbyhyn josta haettiin grillattavaa, jonka jälkeen seuraavaan yöpaikkaan joka oli Brobacka Gästhem.

No, tää paikka oli oikein romanttinen idylli. <3 Piha oli tosin keskeneräinen, mut mitäpä tuosta. 4 huonetta siellä oli, ja saatiin olla melkein kaikessa rauhassa kahdestaan koko ilta. Illalla grillattiin ja oi onnea! grillauspaikan vieressä kasvoi kauniita voitatteja joten me grillattiin nekin. Ja olivat muuten aivan saatanan hyviä!

Grillatut voitatit a’la Antero.
Ainekset: voitatteja.
Käsitellään tatit: heitetään toukkaiset jalat pöpelikköön, nyljetään lakeista limainen pinta irti ja viipaloidaan ne.
Laitetaan lakit grillille ja pidetään niitä siinä kunnes enimmät nesteet ovat haihtuneet.
Nautitaan hyvällä ruokahalulla esim. 5€ valkkarin kera.

Päivä 3. Tässä paikassa oli 575 aamiainen, jäin koukkuun ahvenanmaalaisiin pannareihin. Himoitsin ja ahmin niitä, ja jälkeenpäin ne karvastelivatkin vatsassani. Tosin tais johtua siitä et söin hieman liikaa >.<

Sit takas Maarianhaminaan ja laivalle. Aikuisia tätejä aivan tuhannen päissään ja öriseviä äijjiä. Ens kerralla jollain muulla tavalla pois. Ei kai siin sit muuta. Kilsoi ei paljoo tullut mut eipä tonne sykkimään lähetty muutenkaan. Aivan hyvä reissu kaiken kaikkiaan

Mites se nyt menee noiden yhteysaluksien kanssa?

Pitääkö varata pyörälle paikkaa? Ja onko se tosiaan 24€?! Meinasin siis tulla pohjoisen reitin päivässä.

Vähän riiston ja huijauksen makua. Jos haluaa että jengi yöpyy ja käy paikoissa niin ehkäpä voisi panostaa siihen, että olisi kiinnostusta moiseen muutenkin kuin sanktioiden vuoksi…

Pohjoisen linja taisi tosiaan olla tuon 24€ per nuppi kun viime kesänä siellä kävin. Vuosnaisista voi ostaa kahden lautan lipun, millä pääsee sitten aina Hummelvikiin asti. Pyörille ei tarvinnut erikseen varata paikkaa, senkun osti lipun ja rymisteli sisään.

saako täällä maastopyöräillä?

ollaan lähös vappuna kiipeilyreissulle pohjoisaffikselle ja mietitään just otetaanko närerukit messiin

joku käppänen rajote tääl oli jokahenkilönoikeuksissa?

googlaa puolestani

kokemuksetkin kiinnostaa!

^ Kesäkuussa 2004 kierreltiin Kajsan kanssa maastureilla viikko. Punkkeja oli jo silloin paljon. Varsinkin rantapöpeliköistä pysyisin kaukana ja varmistaisin, että on TBE-rokotus voimassa. Eckerössä oikaistiin rantapolkua pitkin kahden rantaan päättyvän hiekkatien väli ja yhtäkkiä huomasin, että on suunnilleen kakskymmentä punkkia kiipeämässä jalkoja pitkin. Ei ole ikinä lähtenyt kledjut päältä niin nopeasti kuin silloin.

Parviäly auta. Godbyn liepeiltä helppo lokaatio riippumatoille? Löytyyks sielt joku sellanen. Ei viittis mennä mihinkää hulluu rämeeseen.

godby vandrarhemin vieressä on urheilukenttä nii laita siä joihinki tolppiin tms?

Saako ahvenanmaan leirintäalueilla yleensä vetää riipparin puihin vai pitäiskö kehittää joku varasuunnitelma?