6 ratas takavanteesta kysymys

Moi!

Avovaimon crescentistä pamahti takapakka. Polkimet pyörii tyhjää ja ketju rataksineen pyörii mukana. Takana vanha vanne jossa kuusi ratasta. Kysymys on, että voiko tilalle vaihtaa 8 rataksisen vanteen vai meneekö vaihteet sekaisin? Jos ei, niin mistähän löytäisi suoraan takavanteen missä kuusirataspakka? Nykyään vissiin takapakoissa melkein vakiona 8/9/10? Pyörässä Shimanon vaihteet jotka toimi jo kuulemma ennenkin hyppimällä. Tangossa vaihtaja vanhan tyylinen vipuvaihtaja.

Tässä asiassa auttaa varmaan parhaiten joku pidemmän linjan pyöräliike, jolta voi löytyä varaosa. 6 vaihteisissa takanavoissa se rataspakka on yleensä kierrepakka (voit tällä termillä googlettaa lisätietoa), jolloin navan rungossa on kierre, johon tuo rataspakka kiertyy ja vapaaratasmekanismi on siellä sisällä, eli käytännössä operaatio vaatii vain tuon rataspakan vaihdon. Sopivia rataspakkoja löytyy vielä varmasti ja voi löytyä ihan jostain pidempään toimineesta fillariliikkeestäkin, tai osannevat ainakin identifioida sen osan. Rataspakan irroittaminen vaatii jonkunlaisen erikoistyökalun.

Jos on kitka vipu (vaihde vipu missä on portaaton säätö) saat varmaan 7 vaihteisen vapaarattaan siihen vaihdettua aika helposti.

Jos olet helsingissä suosittelisin tulemaan käymään pyöräpajalla (www.pyorapaja.info). Siellä löytyy varaosia ja opit tekemään itse :slight_smile:

Jos olet jossain muualla päin suomea voin suositella youtube ohjeita kun on parempia aika.

1 Like

Olettaen että olet jossakin Helsingin lähialueilla, voit myös vierailla Pasilassa pyöräpajalla, mistä varmasti löytyy apua ja varaosaakin sun projektiin - ilmaiseksi.

e: eli siis just mitä ylempänä sanottiin samaan aikaan

1 Like

Kiitos nopeista vastauksista! Pyöräpajalle siis. Kävin pari vuotta sitten vaihtaa keskiön siellä omaan vanhaan pyörään. Mukavaa ja avuliasta porukkaa!