Kiekkojen kasailu, vinkit sun muut hässäkät

No vituikshan nuo omat säädöt meni, ois pitäny valita pidemmät. Edessä oikeelta ja takana vasemmalta puolelta jää ihan huolella kierrettä näkyviin.

Voisin jopa harkita laittavani jollain halvemmilla, paksummilla pinnoilla nuo kyseiset puolet uudestaan, kenties radiaalina. Jos ei lasketa samassa kiekossa kahden erilaisen nippelin käyttämisen aiheuttamaa hajoilua, onko mitenkä painavia syitä olla tekemättä moista?

Levarit toki edessä ja takana notta kevyt kuski ja takana vetopuoli on aikas tite ja laipassakin riittää materiaalia joten en usko että nds-radial välittömästi tappais.

Laittaisit siis paksummat puolat loivemmassa kulmassa olevalle puolelle, eli just päinvastoin kuin noita paksuuksia edes kikkaillaan.

Ei.

Satuin löytämään jämäkiekon jossa on noita 2mm puolia kenties just oikeen mittasena että saa nuo liian lyhkäset korvattua, notta joutuu 3x puolausta käyttämään. Maksimoidakseni tän urakan tuottaman vitutuksen myös pitkällä tähtäimellä, taidan ottaa käyttöön ja tehä sit joskus toimivan kokonaisuuden toisista osista.

e: Tai jos en kuitenkaan investois aikaa ja vaivaa lopputulokseen joka on kuitenkin paska.

negaatio - 9:57, 25.10.2017 »

park toolin ts1:llä tsekattu kiristelty

hetkinen. kuinka rihtauspukilla voi tsekata kireyden?

hups siis tm-1

eihän se toki mitään absoluuttisen oikeita arvoja anna kun kyse ei ole mistään supertarkasti kalibroidusta instrumentista, mutta mitä on tehdaskiekkoja tsekannut niin niillä main. Ja noi hajonneet bluntit oli siinä suosituskireyden 110-130 alarajalla.

Mulla on hyvin samannäköinen SuperB:n tuote, asteikkokin on välillä 0-50.

Mittasin just 1,8-millisillä pinnoilla kootun OK tuntuisen tehdaskiekon kireydeksi mittarilukemana 26, joka taulukon mukaan olis 75 kgf.

Ei ihme, että yhtä kiekkoa kiristäessä ja 110 kgf jännitystä (mittarilukema 29) tavoitellessa alkoi pinnat soida taajuudella, jonka vain koirat ja teini-ikäiset kykenee kuulemaan, ja vanne alkoi yhtäkkiä tehdä isoa aaltoliikettä.

siis teikällä on joku eri merkin eri mittari ja et osaa käyttää sitä? ok

e. taisin tulkita ehkäpä väärin postaustasi. Luulin, että kaikista sieluni ja mittalaitteeni rajat tunnistavista varmisteluistani huolimatta minua oltiin jauhottamassa klassiseen yv vittuilutyyliin “et vaan tiedä mitä teet”. Pahoitteluni.

onko siinä siis ihan eri arvoja / kalibrointi / taulukko?

https://scontent-arn2-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/22769944_10155821300532552_8744897634167612670_o.jpg?oh=74d8ed12b8799fd29ad36e853f01eabf&oe=5A6C046A

Tämmönen paperi tuli mun mittarini mukana:

Ja tällanen mittari:

Vaikuttaisi siltä, että SuperB:n mittaria ja taulukkoa aivan oikein lukien päätyy reiluun ylijännitykseen. Ja tosiaan meidän mittarien lukemat kantsii tulkita ihan omilta taulukoiltaan, näyttäisi olevan eri kalibrointi näissä.

Pitäis toi oma SuperB varmaan kans koittaa kalibroida jossain välissä, ihan varmuuden vuoksi. Mulla kyllä näppituntuma ja lukemat on keskenään ihan sopusoinnussa, eli siinä 100kgf:n tienoilla rupeaa nippelin kääntäminen olemaan raskaampaa ja pinnat tuntuvat aika tiukoilta.

Ootko öljynnyt kaikki nivelkohdat tosta omasta mittarista, ettei se kinnaa mistään?

parkin kohdalla sitä ei suositella öljyttävän:

Liukkaasti toi toimii, eikä lukema juuri muutu vaikka vähän tökkisi viisaria ylöspäin.

Kinnaava nivelhän jättäisi lukeman liian korkeaksi muutenkin. Nyt ongelma on että lukemat on liian vähäisiä todellisuudeen nähden.

Pitänee ripustaa yhden pinnan varaan sata kiloa painoja ja kattoa mitä lukemia toi antaa.

https://i.imgur.com/mWOVlNdl.jpg

Tulipa kyhättyä tommoset 9x4-kiekot, koska piti saada talvipyörään halvalla napadynamo ja näitä kehiä nyt sai CNC:ltä vitosella kappale. En tiedä onko missään laskurissa optiona 9x4-puolausta, joten tuli vähän pähkittyä matikan kanssa. Näissä joku crow’s foot tai snowflake näyttäisi tietysti hyvältä ja kokeilin heti random pinnoilla ja navalla erilaisia puolauksia ennen kuin päätin mitä tilaan. Tavallisen ristiinpuolauksenkin voi jakaa ryhmiin parilla-kolmella eri tavalla ja pinnojen pituudet kaikissa puolauksissa erilaiset.

Päätin sitten tehdä ristiinpuolauksen kuvassa näkyvällä tavalla eteen isolaippaisen dynamon kanssa 2x ja taakse 3x. Kelailin matikan siltä pohjalta, että 9x4 on oikeastaan 72h kehä, josta puolet neljän ryhmistä on jätetty pois (tämän näkee hyvin kun laittaa kehät päällekkäin 20 asteen vaihe-erolla). Kolme ristiin puolatessa pidempien pinnojen pituuden sai syöttämällä laskuriin tiedot 72h kamoilla ja asettamalla puolaukseksi seitsemän ristiin (36h 3x on sama kuin 72h 6x). Trigonometrisesti kehäkulma (Jobst Brandtin “spoke angle”) on silloin 70 astetta.

Lyhempien puolien pituuseron otin suoraan vähentämällä 36h ja 72h napojen reikien välimatkan erotuksen pitemmän pinnan arvosta. Tämä on kyllä likiarvo, mutta tuskin milliäkään heittää. Erotuksen saa ihan perus pii * laipan halkaisija / reikämäärä kaavalla ja tollasen vakio Sturmey Archerin kanssa se oli 5,5 mm luokkaa. Tässä pitää siis ajatella ikään kuin 72h navassa olisi puolattu yhden pykälän pieleen ne lyhemmät pinnat.

Homma kuulosti hyvältä ja tilasin compit tämän perusteella lasketuilla pituuksilla. No eikö ne saatana puolatessa olleet järjestään ainakin kolme milliä liian pitkät, enkä saanut mitenkään kiristettyä kumpaakaan kiekkoa rihtauskireyteen vaan siellä alkoi jo kierteet pohjata. Tarkastin matikkaa, mutta en millään löytänyt virhettä.

No, näissä 9x4 vanteissahan ei pysty ERD:tä mittaamaan Sheldonin jutskalla, jossa vastakkaisiin reikiin kierretään tunnetun mittaiset pinnat ja keskeltä tsekataan tönärillä loput. Koska niitä vastakkaisia reikiä ei ole. Olin sitten jotenkin mitannut ERD:n ulkokehän ja vanteen kaivon perusteella vituilleen ja laskelmat tehnyt 610 ERD:llä kun valmistaja oli ilmoittanut 600 tasan.

Luultavasti virhe oli siis tossa ERD:ssä ja sen kanssa on syytä olla tarkempi. Jouduin sitten kaivamaan varastosta sopivan pituisia champpeja ja tekemään etukiekonkin 3x vaikka 2x olisi ollut enemmän mieleen. Mutta hemmetti tykkään noista hipsterikiekoista nyt jo ja täytyy tohon hintaan tehdä vielä ne snowflaketkin…

Kunnioitettava hanke ja saavutus!

Hah. Itte en oo saanu omaa (ihan tavallista) cnc-kiekkoprojektia edes sen vertaa etiäppäin että olisin mitannu vanteista erdin. Syynä se etten jaksa kiivetä vintille kaivamaan pinnalaatikkoa esille. Kolme viikkoo jo menny.

Miten vaikeeta voi olla pinnojen laskeminen? Olis kiva kun kerrankin sais kaikki tarpeet samalle tilaukselle.

SHIMANON navoille piti kaivaa tiedot jostain foorumilta ja Aivan Perus wtb st i19 650b kehille ei löydy specsejä mistään.

WTB TCS Rim User’s Manual.

Edit. Hitto eihän tuossa ollutkaan erd listattuna vaikka niin muistelin.

Hatara muistikuvani kertoo, että WTB:n ilmoittama ERD ulottuisi nippelin uran pohjaan asti, kuten kuuluukin. Mavic ja Notubes kuvittelevat ERD:n loppuvan nippelin hartian kohdalle ja lukemaan saa lisätä puolentoista milliä per puoli, eli valmistajan ilmoittama ERD + 3 mm.

DT Revolution ei suostu taipumaan ihan siististi tullessaan Hope RS4 -etunavan keskeltäpäin laipasta ulos, vaan alkaa kinnata jo jonkin verran ennen kuin se olis taipunut kohti reikää. Onkohan vakavaa? Muut puolet ja takanapa meni helpommin. Olin kyllä kattovinani että jonkik toisen merkkisessä suorassa pinnassa oli enempi sitä vaakasuuntaista tilaa pinnan mutkassa.

Eiks se oo hyvä vaan, että se pinna istuu tiukasti laippaa vasten.

NKOTB - 20:46, 14.11.2017 » Eiks se oo hyvä vaan, että se pinna istuu tiukasti laippaa vasten.
No kaisse sinänsä, mut on se vähän epsymmetristä ainakin. No, kyllä siitä kalun näkönen ainakin tuli, ans kattoo kuin kestää. Sen kireemmän puolen laipan ulkoreikien reunat nirhautu jo vähän, ja jos siinä nyt jotain nirhautumispotentiaalia vielä on, niin pinnahan on terästä ja laippa amuliinia, sano.