Kiekkojen kasailu, vinkit sun muut hässäkät

Eilisen fiksikeskaroinnin seurauksena ajattelin personalisoida omaa pizzaa vielä lisää, eli ensimmäiseksi rakentelen etukiekon uusiksi. Takakiekko seuraa jossain vaiheessa, kunhan saan polkaistua massit järkevään takanapaan (tehdaslaakerit, “kivannäköinen” ja 120-millinen akseli, fix-free tai fix-0, vinkkejä ehdotuksia otetaan vastaan).

Nojoh, kaikki tietää sheldonin ja sheldonin rakennusoppaan kiekoille, joten sillä mennään. Pari on tullut rakennettua ja toinen on lähipiirissä ajossa ja tuntuu toimivan varsin mainiosti.

Eteen tulee muuten vakiokiekko, mutta pinnat muuttuvat mustiksi ja menevät radiaalisti. Voishan sen kehänkin vaihtaa, mutta edelleen, no money → no speks, honey.

Tähän threadiin saa siis pistää yleistä vinkkiä sun muuta jos tulee mieleen. Todennäköisesti itse tulen kirjoittamaan miten sormiin ja kehiin saa naarmuja ja miten ne voi välttää.

Mistä saa järkevään hintaan tukevaa mustaa “lyhyttä” (~275) puolaa? Pidempänä taitaa olla aika yleistä.

Kuvia kehiin, niin saadaan laatujatkoa “How to:” -sarjalle.

Mustat pinnat ovat niin passe ja teollisuuslaakerit eivät ole sitä hipointaparasta.

Mähän tietenkin voisin sanoa jotain pinnojen värimaailmasta ja hipoilusta, mutta koska mut on jo leimattu mahdolliseksi top tube padin käyttäjäksi niin en halua rikkoa sitä illuusiota.

Mustat pinnat menee mun stemmin värin kanssa yhteen, nii!

1 Like

mä en tiedä mitään kiekkojen kasaamisesta mutta varmaan itse valkkaisin isolaippaiset Michen Primatot navoiksi, tehdaslaakerit on ja noissa pitäis olla hyvä hinta/laatusuhde, etenkin jos poistaa ne esim. singlespeedshop.de:stä, tai jostain. ja onhan ne hei italialaiset…

Mulla on nyt muutamat mielessä. Primatot yhtenä vaihtiksena. Sit Suzuen economyt, vaikka niitä pitääkin herkistellä, mut hei, mä olen ajanut neuvostoliittolaisella pyörällä ns. tosissani, niiin se on tuttua puuhaa. Dimensionin navat kans kiinnostaa ja milwaukee bicyclen (värikkäät) navat. Ovat meinaan halvempaa kuin saippua.

Herr Doktor saa kans kaupata mulle jotkut kehät. Tehdään budjetilla perkele.

Dimension on kai sama ku On-One Large Flange, ainakin prikulleen samannäköinen. Ja myydään noita muillakin merkeillä. Mulla on sellanen, ihan ok on. Laakerit uutena ihan helvetin herkän tuntuiset ja sellaisina yllättäen pysyneetkin, tosin kilsoja nyt ei varmaan oo tonnia enempää takana. Ja niitä saa On-Onelta 15 puntaa zibale (se on alle kakskybää!)

Edessä mulla on Suzuen Economy, joka on kyllä paska. Uutenahan ne akselit ei edes pyöri milliäkään käsivoimin vääntämällä. Kyl mä siihen oon rasvat laittanut ja säätänyt ja ajanut, jolloin se alkaa toimia, mut ei siitä hyvää tule. Rutisee ja paukkuu. Ajaahan sillä, mut kun noi On-Onet on halvemmat ni ei oo kysymystäkään kummat kannattaa ostaa.

Mul ois yks kullanvärinen 32h kehä jos raaskis luopua…

Ja ai niin, ne Michet on kyl aika makeet ja kai hyvätkin, onhan niitä lähettikäytössäkin

Mä tilasin dimensionin tuplafixed navan jenkeistä, makso joku 32 euroo kuluineen, eli ihan saippuan hinnoissa. Eikä ole edes mitenkään halpiksen oloinen, ihan hyvä kiekko tuli tohtorin hybridikehälle sheldonin ohjeilla kasattuna.

Myy se kehä vaan mulle, pääsee ajoon eikä pölyty :wink:

edit: hyviä vinkkejä navoista btw.

Se dimension kiinnostaa sen vuoksi, kun sitä saa tarmon lähikaupasta.

Dimension on sama kuin Velocity, NYCbikes, Harris Cyclery jne… Mulla oli highflange fixed/free, laakerit oli superherkät, mutta se alumiinini ei oo mitään hirveen kestävää, omasta petti rattaankierteet vajaa vuoden ajon jälkeen ylämäessä.

Michen navoissa on konelaakerit, mutta ne ei oo vaihdettavissa kuulemma.

Itse ostin seuraavaksi Surlyn navan. Konelaakerit, hyvä koneistusjälki ja jämerää tekoa muutenkin. Kauneimmasta päästä se nyt ei ehkä oo.

Jos haluu häröt niin tsekatkaa tää puolalainen Mack: http://fixie-king.dk/oscommerce2/catalog/images/DSC00728.JPG

Kävin noukkimassa tuon dimensionin. Laakerit tosiaan ovat herkät, koneistus näyttäis olevan ihan jees, ja ratamutterit vakiona. Sit vielä pitäis laskea puolien pituus, eteen vedin “vähän” hatusta, mut näyttäis olevan passelit.

Michen navoissa on konelaakerit, mutta ne ei oo vaihdettavissa kuulemma.
Kyllä ne voi vaihtaa ihan niin kuin noissa kaikissa muissakin, laakerit on ihan perusmallia:

“Miche use 6001 series bearings in both their front and rear track hubs. It’s one of the most common
sizes found in bicycle hubs fitted with sealed bearings.”

Noniin, projekti etenee.

Eilen kävin toiveikkaasti Velosportissa kyselemässä josko voisivat suorilta heittää mulle oikeanmittaista pinnaa vakioiseen etukiekkoon, jonka muutin tosiaan radiaalipuolatuksi. Kaveri löi “ei mua kiinnosta” -asenteella viivoittimen kouraan ja käski mennä itse mittailemaan. Noh, hämmentyneenä mittasin tietenkin väärästä paikasta, ja tuloksena oli pari milliä liian lyhyet puolat. Eli radiaalin kanssa tuli tapeltua odotettua enemmän, mutta ratkaisuksi muodostui erikoispitkät nippelit, joilla toi tukevoitui kovin reilusti.

Radiaalin vääntämisessä on tärkeintä vain katsoa puolien pituus oikein - laske, älä mittaa, laske toistamiseen ja varmista vielä mittaamalla - ja kehästä riippuen vetää puola oikealle puolelle oikealta puolelta napaa. Helpottaa kiristämistä.

Kuvia seuraa kunhan siirryn takakiekon pariin. Mutta tässä vielä vaiheet.

  1. Hommaa kehä ja napa.
  2. Laske tarvittavien puolien pituus - kuukkeliin hauksi “spoke length calculator”
  3. Käy pinnaostoksilla. (Suosittelen muuten noita DT:n Prolock nippeleitä, ei tarvitse kasailun alussa käyttää ruuvaria tms. kun saa sormilla riittävän otteen, on kuulemma muutenkin hyvät)
  4. Kasaamiseen löydät maanmainiot ohjeet Sheldonilta, suosittelen. Radiaali kannattaa kans tehdä vastaavissa vaiheissa. Aloita venttiilin kohdalta.
  5. Kun himmeli on kasassa, ja puolat pirun löysällä, ota akkukäyttöinen ruuvari esiin ja lyö kiekko vaikka fillarin haarukkaan pyörimään. Vedä ruuvarilla kaikki puolat suurinpiirtein samalle alkukireydelle. Sähkö nopeuttaa hommaa pirusti.
  6. Nyt pitäis olla haarukassa tai telineessä pyörimässä melkein kiekon näköinen kapine. Pinnat on vielä erittäin mutkalla ja koko hökötys heiluu. Nyt pitäis vähitellen lähteä kiristelemään. Ruuvinväännintä voi käyttää hyödyksi, mutta pinna-avaimella tai ruuvarilla kiristämällä ei tule ylläreitä. Edelleen kaikkia pinnoja yhtä kireälle. Tämän jälkeen kiekko alkaa pyöristyä ja todennäköisesti olla melkoisen mutkalla paikka paikoin.
  7. Pinna-avaimella kiristät mutkan vastakkaiselta puolelta kireämmälle, niin mutka oikenee. Jos kiekko alkaa tosiaan olla jo kireänä, niin löysää saman verran toiselta laidalta. Puolikas tai kokonainen kierros nippeliä käännettäessä on jo aika paljon tässä vaiheessa.
  8. Toista kohtaa 7. Nyt saattaa kiekko muuttua ovaaliksi, joten sitä sitten pinna-avaimella oikomaan pyöreämmäksi. Jos kaikki pinnat ovat yhtä kireällä, muoto on kohtalaisen tarkka ympyrä, tosin pinnoissa ja niiden jännityksissä on eroja, joten tarkkana.

Tästä se lähtee. Aikaa tulee ensimmäisen kanssa menemään paljon, mutta se tuntuma näyttää syntyvän aika nopeasti. Eilisen sekoilun jälkeen löin tänään etukiekon kasaan tunnissa. Nyt vielä sisäänajoa ja sitten rihtailua.

Noniin, tarkennuksia.

Sheldonin ohjeessa neuvotaan väsäämään kiekon molemmat puolet samaan aikaan, mutta huomasin sen jokseenkin helevetin hankalaksi tavaksi 3 ristiin-puolauksessa. Tein siis ensin toisen puolen, ja sen jälkeen toisen. Eli kokosin, en kiristänyt.

Tänään olen siis kasannut kaks kiekkoa, napsutellut niitä aikani täällä himassa ja lähdössä just katsastamaan miltä tuntuu ja sen jälkeen kiristellään vähän lisää. Aikaa meni noin viis tuntia, ja jos olisin keksinyt tuon eri puolet eri aikaan -tempun, niin olisin selvinnyt noin paria tuntia vähemmällä. Mukava palapelihän toi.

Kuvia seuraa.

Noniin, lupailemaani kuvamateriaalia.


Lähtökohta.


Purettaessa löytyneitä ei-niin-asiallisen-oloisia nippeleitä. Ilmankos natisi.


Etukiekko kiristelyä vaille valmis, sehän on kiekko!


Etukiekko ylhäältä, pinnat mutkalla vielä.


Tästä lähti takakiekon kanssa taistelu liikkeelle. Huomaa oikeanlainen työvaatetus.

http://farm4.static.flickr.com/3144/2558292600_148036a9c1.jpg?v=0
Takakiekko kasattuna. Tämän jälkeen alkoi “hienosäätö”…

http://farm4.static.flickr.com/3183/2558292610_5e4e13af42.jpg?v=0
…joka hoidettiin aika pitkälti ruuvivääntimellä. Suosittelen lämpimästi.

http://farm4.static.flickr.com/3069/2557469725_a826aeba9a.jpg?v=0
Pinna-avaimen ja kiroilun jälkeen tämä on lopputulos. Asennuskaljat jäivät kauppaan, joten hoidin koeajoa suunnistamalla keskustaan ja speksaamalla Erottajalla. Napsui hetken aikaa, sitten alkoi asettumaan. Sekä pinnat että mies.

Mä oon kiekkoja kasatessani tai rihdatessani tehny niin, et aina rihdatun kierroksen jälkeen laitan kiekon akselin pään varaan lattialle ja nojailen siihen päälle kädet vannekehällä, jolloin pinnat napsuu paikoilleen ja sitte taas uus rihtauskierros. Toi on aika hidasta puuhaa noin, mut itse todennu tuon aika toimivaksi. Pinnojen puristelua en oo oikee saanu toimimaan.

Sitte ku lähtee ajelemaan, ni ei enää kuulu mitää napsutuksia.

En tiiä, onko toi nyt mikään “oikea” tapa, koska hidasta se noin on, mut ilman tuota nojailua, en ite saa mitään kiekkojen kanssa aikaan.

1 Like

Tuon kiekon taivuttelun olis voinut kans mainita, radiaalin kanssa se on vähän turhaa, mut ristiinpuolatuissa aika oleellinen juttu. Mä vaan kypsähdin koko kasailuun ja löin ne kireyteen x ja lähdin ajamaan. Tänään mä rihtasin ne kertaalleen ja alkaa vaikuttamaan aika hyvältä.

1 Like

Heheh… joo, ja mikä on puolan oikea kireys? Ite yleensä siinä vaiheessa tiedän, ku tunaroin yhden nippelin pyöreäksi, että alkaa kireys olla kohdillaan… huokaus…

1 Like

Kova jätkä virittää pinnat korvakuulolta.

“If the tension of the two laced spokes is approximately the same, as it should be, you will hear a single, clear musical note. In a typical 700C three-cross wheel, this should be an G with plain-gauge spokes and an A with butted spokes.”

Mulla on nyt vähän ylennetty A.

^Toi ei edes oo vitsi, vaikka mä en nyt ihan tosissani omalla kohdalla ollutkaan.

1 Like

Korvakuulolta kyllä onnistuu jos sattuu olemaan absoluuttinen sävelkorva. Äänirautakin(440Hz) toimii jos muistaa oikean oktaavialan…

Sheldonilla oli työkalupakissa kasetti johon se oli nauhoittanut kotipianon F#. Minulla taas lopputuloksen kannalta tärkeämpi on oikea asennusolut.