Ajoasentoa etsimässä

Faffe fit and that’s it.

Satulan etu-taka-suunnassa sentti ON paljon.

Noi CC:n laskurin antamat mitathan on maantiepyörälle droppitangolla, eli riesenin kanssa voi hyvin olla pari senttiä pidempi vaaka. Lisäksi, niinkuin makko tuossa vihjasi, myös muu geo - ennekaikkea satulaputken kulma - vaikuttaa siihen, mikä on putkien pituuden ja todellisen ajoasennon suhde.

Tuon käsioireen suhteen mä itse ainakin yrittäisin tarkastaa, onko selän asento/lihastasapaino/liikkuvuus palautunut symmetriseksi tuon vamman jäljiltä. Toinen juttu mikä voi vaikuttaa, on se, jos lavat pääsevät nousemaan liikaa kohti niskaa.

Sanoisin, että sen lisäksi että noi mitoitukset on droppitangolle, ne on lisäksi aika kokeneeseen makuun. Tai mielestäni siis sen suuntaisia millaiseksi asento kokemuksen myötä hakeutuisi, mutta vähemmän, droppitangolla, ajaneelle, saattaa tuntua noiden ohjeiden satulan paikka olevan liian takana ja hytti liian pitkä, ja ehkä tällöin kannattaakin säätää asento lyhemmäksi kunnes kaipaa pidempää. Alaselän kuuluukin olla aika kaarella, enemmän kuin yläselän. Mutta miten tuo sitten toimii välilevyn pullistumien kanssa, en tiedä.

^ Joo selkä kaarella ilman muuta, mutta penkki taaempana tuntui että sitä asentoa ylläpitää ennen muuta selkäranka enkä saanut samalla tavalla aktivoitua keskivartalon lihaksia kuin jos penkki oli edempänä.

Siirsin siis satulaa hieman eteenpäin ja kävin aamulla lenkillä. Lähdin tyhjällä vatsalla, joten en tehnyt kuin tunnin kiekan, ja ihan hyvä niin. Asento tuntui taas paremmalta korsettilihasten aktiivisena pitämisen kannalta, mutta loppumatkasta alaselkää juili taas. Epäilen sen kyllä olevan vielä perua toissapäivän lenkistä, joten pitänee antaa pari päivää lepoa ja testata taas uudestaan.

Tuo Velosportin sovituspalvelu on kyllä kiinnostanut jo tovin, mutta osaakohan ne siellä ottaa tällaisia fysiologisia haasteita huomioon, onko kenelläkään kokemusta?

Ajatko muuten vaparilla vai kiinteällä? Mulla kiinteällä ajaessa tahtoo selkä edelleenkin kipeytyä parinkympin kohdalla, mut helpottaa nopeesti kun hetkeks nousee istumaan (eli ajelee ilman käsiä) tai polkee putkelta ja sit taas mennään. Tässä siis kyseessä selvästi lihaskivut ja oon järkeilly, että johtuu vaan huonosta selän lihaskunnosta ja siitä, ettei kiintsarilla tule ‘minilepoja’ selälle samalla lailla kuin vaparilla ajaessa.

jboman - 11:12, 11.7.2014 » Noniin, takaraivossa alko kytee ajatus modauksesta. Case: kuski joka ei enää kasva pituutta ja runko joka olis muuten kiva mutta reach ei tunnu oikealta. Menin stemmeissä ensin 110mm->100mm->90mm->80mm. Toi lyhyin alkaa olla kohdillaan mutta ohjaus meni aika levottomaksi. Onko kokemuksia emäputken siirtämisestä taaemmas? Materiaalina alumiini. Putkissa näyttäis olevan hyvin tilaa, emäputki jatkuu jonkin verran alaputkesta vielä alespäin ja etukiekko on aika kaukana alaputkesta. Pajoja taitaa olla siel sun täällä, Tattarilla, jne..
Kare_Eskola - 11:37, 11.7.2014 » Jos haluat lyhentää reachia koska käsillä tuntuu olevan liikaa painoa, olet menossa perse edellä puuhun. Siirrä penkkiä taakse. Laske ja pidennä stemmiä.
Annahan vähän tarkempaa speksiä siitä mitä on meneillään. On täysin mahdollista että sulla on väärän kokoinen runko, mutta sitä on mahdotonta sanoa näkemättä kokonaisuutta.

En tiedä kuinka monta senttiä stemmi pitenee ja monessako vuodessa, mutta siinä olen Karen kanssa täysin samaa mieltä, että ajamisella ja määrätietoisuudella on osuutta asiaan.

Noin nyrkkisääntönä, tee yksi, pieni muutos kerrallaan, ja aja sinnikkäästi paljon ainakin parin viikon ajan ennen kuin lähdet tuomitsemaan.

Läskinä olen nimittäin sitä mieltä että hissukseen totuttelemalla saa parempia tuloksia kuin #5 päissään kertalaakista slämmäämällä -17deg 150mm stemin.

Ratarungossa jopa sentinkin setback on toistaiseksi tuntunut aina paremmalta, jos ei muualla niin jaloissa, kuin suora tolppa.

edit: ja coppin kanssa mulle kävi niin, että huomasin jossain vaiheessa slämmätyn stemin tuntuvan paljon paremmalta ajossa kuin lähes satulan korkeudelle nostetun. Suosittelen kokeilemaan radikaaleiltakin tuntuvia toimenpiteitä ajatuksen kanssa ja maltillisesti!

Mun ongelma

Liioiteltu kuva mutta tästä kyse

Ehkä mä vaan yritän vielä uudestaan ekan postauksen ohjetta, ja muistaen:

asb - 14:24, 17.4.2009 » Ja kivulias ajoasentohan on aina väärä, vaikka se olisi tismalleen ohjeen mukaan tehty.

Myös ASB on oikeassa, mutta siksi ehdotinkin että kokeilet varovaisia muutoksia myös toiseen suuntaan ennen kuin lähdet modailemaan itse runkoa.

Muistaakseni ainakin tässä topsussa käyn läpi yllättäviä vaiheitani mahdollisesti liian ison rungon kanssa.

^ yes yes

Ehkä toi maantiespex ajoasennossa on vaan haastava :slight_smile:

EDIT:

pieni merenneito - 12:09, 11.7.2014 » Annahan vähän tarkempaa speksiä siitä mitä on meneillään. On täysin mahdollista että sulla on väärän kokoinen runko, mutta sitä on mahdotonta sanoa näkemättä kokonaisuutta.
Nyt ajatuksen kanssa postaten voisin todeta että kaikesta mittaamisesta ja kilsoista huolimatta mun akuutti ongelma on tunne, että liu-un koko ajan satulassa eteenpäin ja painoa tulee käsille. Tämä siis maantieasennossa. Ei ole varsinaisesti mitää kipuja, mutta tasapaino, painopiste tms. just sen verran hukassa että käy ärsyttämään.
jboman - 12:33, 11.7.2014 »
pieni merenneito - 12:09, 11.7.2014 » Annahan vähän tarkempaa speksiä siitä mitä on meneillään. On täysin mahdollista että sulla on väärän kokoinen runko, mutta sitä on mahdotonta sanoa näkemättä kokonaisuutta.
Nyt ajatuksen kanssa postaten voisin todeta että kaikesta mittaamisesta ja kilsoista huolimatta mun akuutti ongelma on tunne, että [b]liu-un koko ajan satulassa eteenpäin ja painoa tulee käsille[/b]. Tämä siis maantieasennossa. Ei ole varsinaisesti mitää kipuja, mutta tasapaino, painopiste tms. just sen verran hukassa että käy ärsyttämään.
eikös tän pystyis korjaamaan asettamalla satulan vaakatasoon?
jboman - 12:33, 11.7.2014 » Nyt ajatuksen kanssa postaten voisin todeta että kaikesta mittaamisesta ja kilsoista huolimatta mun akuutti ongelma on tunne, että liu-un koko ajan satulassa eteenpäin ja painoa tulee käsille. Tämä siis maantieasennossa. Ei ole varsinaisesti mitää kipuja, mutta tasapaino, painopiste tms. just sen verran hukassa että käy ärsyttämään.
Paino liian edessä -> liu'ut eteenpäin. Ratkaisu: satulaa taaksepäin. 5mm kerrallaan.
manuelkala - 12:52, 11.7.2014 »
jboman - 12:33, 11.7.2014 »
pieni merenneito - 12:09, 11.7.2014 » Annahan vähän tarkempaa speksiä siitä mitä on meneillään. On täysin mahdollista että sulla on väärän kokoinen runko, mutta sitä on mahdotonta sanoa näkemättä kokonaisuutta.
Nyt ajatuksen kanssa postaten voisin todeta että kaikesta mittaamisesta ja kilsoista huolimatta mun akuutti ongelma on tunne, että [b]liu-un koko ajan satulassa eteenpäin ja painoa tulee käsille[/b]. Tämä siis maantieasennossa. Ei ole varsinaisesti mitää kipuja, mutta tasapaino, painopiste tms. just sen verran hukassa että käy ärsyttämään.
eikös tän pystyis korjaamaan asettamalla satulan vaakatasoon?
..joka joillain satuloilla tarkoittaa sitä että satula näyttää keulivan.

Satulassa voi valua eteen tai taakse, vaikka satula olis suorassakin, jos painopiste on väärässä paikassa.

^ tämä, painopiste on herkkä asia. Olen säädöissä “close but no cigar”.

Jos liu’ut eteen, siirrä tosiaan satulaa taakse ja laske ja pidennä stemmiä. Intuition vastaista kunnes vähän tuumailee ja kokeilee ja korjaa intuitionsa.

Mulla myös kroonisena ongelmana tunne, että valuu satulassa eteenpäin. Tämänhetkisessä ajopyörässä ongelma tosin pienempi kuin koskaan, ehkä juuri sen takia, että uskalsin kokeilla 110-millistä stemmiä. Siirsin äsken vielä satulaa 5 mm taaksepäin, pitääpä illalla kokeilla, miltä se tuntuu.

On tosiaan erittäin vahvasti intuition vastaista, etenkin, kun melkein kaikki maailman polkupyörät on mittojen puolesta mulle liian pitkiä (CC:n mittari tarjoaa Eddy Fitillä noin 58,5 x 53,5 -mittaista runkoa).

Meikäläistä vaivaa tuon välilihan alueen/kassien puutuminen. Pituutta mulla on 174 cm ja raamina 53 rolleri, jonka kanssa 100mm stemmi tuntui vähän kurottelulta. Vaihdoin 40mm stemmin (+ skeneraiserin), jonka jälkeen puutuminen alkoi vaivata, satulaa (charge spoon) on kokeiltu vaikka missä asennoissa ja korkeuksilla mutta ei tunnu helpottavan. Lähdenkö ratkomaan ongelmaa vaihtamalla ohjaamoa, satulaa vai runkoa?

Vaihda stemi jonnekin 90mm

Itsellä on 183 pituutta, ja inseam on 83. Eli perinteinen maatiaissuomalainen kroppa. Tulee esille että jalkojen puolesta n 52 runko on ok, mutta silloin taas stemmin pituus on melkoinen. Compromissina on 54 runko.

Laitan aina cyclocrossiin kesäksi 130mm stemmin, ja talvella 110 että asento vähän nousee.