Kammet

Totta. BMX-puolella on kyllä keksitty kaikenlaista fiksua, joka on siirretty sitten muuhun pyöräilyyn. Tuo keskiösysteemi ja integroidut ohjainlaakerit ny ensimmäisenä tulee mieleen.

Kiitos vinkeistä. Nyt on tunne, että on entistä enemmän sekaisin. Yhden asian tiedän kuitenkin varmaksi. En tilaa yhtään mitään, ennen kuin saan rungon ja pääsen mittaamaan keskiön!

Runko ei ole edes rata, vaan edullisesti hankittu maantie. Hyvät kammet ajattelin hankkia silmällä pitäen mahdollisia tulevaisuuden projekteja.

Teemu - 10:42, 17.2.2012 » Onko sille olemassa joku tunnettu syy, että modernit kampiratkaisut ei ole Omniumeja lukuunottamatta yleistyneet ratakammissa? Onhan tuo nelikantti(ja octalink-)akseli nyt niin muinaista tekniikkaa, että ei sen käyttöä voi mitenkään järkisyillä perustella, vai voiko? Ulkoisin laakerein toteutetut voimansiirrot ovat käsittääkseni ihan mittaustulosten valossakin jäykemmät, kevyemmät(?) ja helpommat asentaa/huoltaa. Ja onhan siihen nyt joku muukin kuin kaupallinen syy, miksi maantie- ja maastopuolella ei käytetä enää mitään muita systeemejä kuin ulkoisia.
nyt taas yksi tyhmä kysymys tähän väliin... onko omniumien keskiö standardi sama kuin sramin maatie puolella oleva gxp?

Recordit on kyllä kummat. Q-faktori on turhan niukka, vaikka kampi ei edes uppoa kovin syvälle keskiöakseliin (britti-Centaur 111-millisellä akselilla). Ehkäpä näistä syistä johtuen noita ei valmisteta 170-millistä pidempinä - eivät mahtuisi pyörimään juuri missään rungoissa. Lisäksi eivät ole (mielestäni) yhtä jäykät kuin Suginot ja DA:t. Hienot kyllä ovat, eikä noissa sinänsä mitään vikaa ole, jos siis sattuvat runkoon sopimaan.

Campan kasettikeskiöiden ja japsikampien mahdolliset yhteensopivuuserot ovat (oman kokemukseni pohjalta) sitä luokkaa, että otan mieluummin huoltovapaan kasetin kuin värkkäämistä ja vahtimista vaativan irtokuulahärvelin - siis normaaleihin katuajoihin. Irtokuulakeskiöt ovat hienoja ja herkkiä säädettävyytensä ansiosta eikä niissä todellakaan ole mitään vikaa. Vaativat vaan sen verran ylläpitoa ja ovat hintavia, että iisimpää on poistaa vaikkapa Veloce.

Mitä uusiin standardeihin tulee, niin on myös hyvä muistaa mikä on runko- ja osavalmistajien perimmäinen vaikutin - oli kyseessä sitten “avoimen lähdekoodin” tekniikka tai valmistajan oma standardi. Alati tekniikkavetoisesti etenevän kehityksen(?) ajatuksessa on aimo annos markkinointimaustetta. En väitä, etteivätkö esim. mainitut uudet keskiöstandardit tuotaisi minkäänlaista teknistä etua. Saatava hyöty pisäisi kuitenkin suhteuttaa uuden kaluston ostokustannuksiin eikä mielikuviin järisyttävän innovation tuottamasta aivan uudentasoisesta potentiasta.

En myöskään usko, että samat ratkaisut toimivat yhtälailla bemaxi-, maantie-, maasto- ja ratakäytössä - fixieskidailuista puhumattakaan. Tai en ainakaan usko, että saavutettu hyöty verrattuna aiempiin ratkaisuihin olisi yhtä suuri eri käyttötarkoituksissa.

Teemu - 11:03, 17.2.2012 » Mutta edelleenkin mulle on epäselvää, miksi ulkoisia laakereita ei ole tullut ratakäyttöön.
spekuloin: ulkoisten keskiölaakereiden pyörimisvastuksen hienosäätäminen on mahdotonta, päinvastoin kuin perinteisessä nelikantti irtokuulamallissa. ja ainakin omniumien gpx-keskiölaakerit ovat todella tahmeat. pro-tasolla tällä saattaa jopa olla jotain merkitystä, psykologista tai todellista. tai sitten ei.

jäykkyys ei myöskään välttämättä ole se ultimaattinen määre jonka perusteella kammet valitaan. paitsi tietenkin katuratapyöräilijöiden nettispeksauksessa.

Sram Omniumit ovat kyllä tietääkseni varsin yleinen valinta ratapyöräilijöiden keskuudessa. Stokkikeskiön laakerointi on vahvasti suojattu eikä muutoinkaan herkin mahdollinen, joten keraamiset laakerit ovat kisamiehen valinta. Mitä kammen ja keskiöakselin jäykkyyteen tulee, niin juuri nehän ovat kohtuullisen merkittävässä roolissa, siis voiman siirtämisessä eteenpäin - ja ihan käyttötarkoituksesta riippumatta. Näin minulle on kerrottu.

Onkin sitten toinen kysymys mikseivät muut valmistajat ole tuoneet markkinoille ulkoisilla kupeilla toimivia kampia. Toisaalta ratakampimallien päivitysväli ei muutoinkaan ole tiheimmästä päästä - osittain varmasti markkinan pienuudesta johtuen (phixypäille toki tulee uutta anodisointia ym. tasaisesti).

Lupa sanoa voi vittu?
Kyllä kiristää kun ei lähde nuijalla, ei lähde kuumailmapuhaltimella ja säälittävällä jäämurskan syötöllä, ei lähde taltalla hakkaamalla kammen ja laakerin väliin, eikä myöskään lähde rynkyttämällä.
Kierrelukitetta ja 16mm avainta ostamaan.

Mites ulosvetäjällä? Harvemmin noi spline-kammet irti millään vasaralla yms. lähtee.

GXP:lle ei tietääkseni ole mitään ulosvetäjää.
Löysin tekstin aiheesta. Täytyy sahata huomenna kuppiavaimesta tuollainen avonainen versio ja koittaa laakerikupin avulla työntää tuota hitsautunutta kampea irti.

Eikös noissa ole aina mukana oma integroitu ulosvetäjä, joka irroittaa kammet samalla kun väännät aksein mutterin auki? Ainakin omissa GXP-kammissa on aina ollut.

Niin tietysti, oman kohdalla vaan kävi, että kun se alkuperäinen korvattiin uudella (vanha kräkkäsi kesken ajon, ilmeisesti liian tiukalla), sitä ei kiristetty pyöräpajalla tarpeeksi tiukkaan, ja kun se kampi sitten kerran avattiin, tuli myös tämä ns. ulosvetäjä mukana, kuten kuvasta nähdään.

Herranjestas mikä virke.

Aah, paskamainen juttu. Jos toi kesiö-kikka ei auta, niin myös näitä 2-/3-jalkaisia ulosvetäjiä on joskus käytetty mestyksekkäästi:

Noitahan löytyy monen kokosta autotarvike- ja rautakaupoista.

ei mitenkään tuoreista tuoreinta, mutta sattui silmään - ja kun noista ulkoisista laakereista oli puhe, niin laitetaan tänne:

http://behance.vo.llnwd.net/profiles25/301412/projects/1855297/85e0b48ab24fa820cec207b0183bcd92.png

[i]After creating the frameset, that was not enough for me so i started design all the components that could be on the frame.

For that, i started looking at what campagnolo ingeneered during last years. the cranks are Record Pista crankset but update with a external bottom bracket to increase stiffness.[/i]

tuosta unohtui mainita, että edessä on increased cup changing operation

^^Mistä toi on? Onko noi kammet vaan fanipojan rendaus kun linkissä lukee behance.net?

kyseessä cinelli laser 2012 -konseptipyörässä olleet kammet; en tosiaan tiedä ovatko nuo “aidot” campan protot, ja sama koskee mm. ko. pyörässä olleita mustia sheriffin tähti -napoja ym.

varsinainen myynnissä oleva runkosetti on puolestaan kuvattu meh-campoilla

Ahaa, ok.
Käsittääkseni Laserin uusintajulkaisulla ei ole kuitenkaan mitään tekemistä ton 3d-mallinnusharjoituksen kanssa.

konseption ja re-issuen yhteyksistä tai yhteydettömyyksistä en osaa sanoa mitään, joten jatketaan kammilla:

http://farm8.staticflickr.com/7176/7016958925_d727856771_b.jpg

Nuo Campan kammet, niinkuin muutkin (Campan) osat tuossa Laser-“konseptissa”, ovat siis fanipojan vääntämää tietokonegrafiikkaa, eikä niillä (harmi kyllä) ole mitään tekemistä Campan tai Cinellin kanssa. :cry:

paitsi siis hämmentävä yhtäaikaisuus