Fixi kesäksi -apua osaamattomalle

Vaikuttaa siltä, että ratas ja lukkorengas ovat löysällä. Mä ajelin koko talven suicidena, kyllä mulla oli lukkorengas, mutta se ei vastannut liian kapeaan rattaaseen.

Rattaan ja lukkorenkaan välissä on löysää. Ratas pääsee pyörähtämään sen neljänneksen.

M

Vedä ratas ensin kunnolla piukkaan ja sit vasta kiristät lukkorenkaan, muuten käy noin.

Ok. Ratas laitettiin paikoilleen jo liikkeessä, ja luotin sitten siihen enemmän kuin itseeni tässä asiassa. Ketjupiiskaa ei ole, joten täytyy siis kokeilla tuota rotafixausta seuraavaksi.

Rotafiksulla saat rattaaseen momenttia huomattavasti enemmän kun piiskalla vaarana on tosin jengojen korkkaus. Hyvä metodi, mulla tulos käytössä koko ajan.

M

off-topic, näitä liian kapeita rattaita/leveitä rattaiden kierteitä kun tuntuu löytyvän, niin pitäisikö sinun, SanttuT, ruveta sorvaamaan lukkorenkaita, joissa olisi takarattaan kierteiden yli menevä huullos?

MrHat - 8:03, 11.4.2009 » off-topic, näitä liian kapeita rattaita/leveitä rattaiden kierteitä kun tuntuu löytyvän, niin pitäisikö sinun, SanttuT, ruveta sorvaamaan lukkorenkaita, joissa olisi takarattaan kierteiden yli menevä huullos?
Tai onnistuisiko shimmillä tuo välyyden poistaminen

Rattaan pitää olla ensisijasesti tiukalla ja sen jälkeen lukkorenkaan.

Jos sitten on vielä klappia (=pyörän mukana tullut no-name ratas on liian ohut) niin mars suoraan kaupaan ostamaan kunnollinen ratas tilalle. 1-2 millin spacerin voi tietenkin laittaa esim. rattaan ja navan väliin mutta sitten on riskinä se että navan kierteet loppuvat kesken josta taas saattaa seurata helpommin kierteiden korkkaaminen kun innostuu vimmalla rotafixaamaan.

Eli älkää käyttäkö niitä valmispyörän mukana tulleita paskoja rattaita, se parin kympin ylimääräinen satsaus Dura-Aceen, Surlyyn tai EAI:hin kyllä kannattaa aina.

Fiks-Ed - 10:48, 11.4.2009 » Ok. Ratas laitettiin paikoilleen jo liikkeessä, ja luotin sitten siihen enemmän kuin itseeni tässä asiassa. Ketjupiiskaa ei ole, joten täytyy siis kokeilla tuota rotafixausta seuraavaksi.
Itse asiassa mä suosittelen että menet takaisin sinne liikkeeseen, ihan vaan osoittaaksesi miten kädetöntä niiden toiminta on. Asiakkaiden ja/tai viattomien sivullisten henki alkaa olla vaarassa tollasella meiningillä kun jätetään rattaat kiristämättä kunnolla.

No joo, mutta kun liike on Helsingissä ja minä Tampereella…

Fiks-Ed - 13:56, 11.4.2009 »

No joo, mutta kun liike on Helsingissä ja minä Tampereella…

Nimiä pöytään, niin hoidetaan se porukalla.

Lukkorengas sitten tosiaan oli niin löysällä, että se irtosi vilauttamalla sille haka-avainta. Olisi saattanut irrota sorminkin jos olisi kokeillut. Väänsin nyt rotafixaamalla rattaan niin tiukkaan kun sain. Opin samalla että Bilteman haka-avain ei näytä soveltuvan oikein mihinkään. Väänsin sillä lukkorenkaan niin tiukkaan kuin sain, ja samalla nuljasin kiristysloven sellaiseksi, ettei se ainakaan sillä avaimella enää kiristy. Vähän tietysti vituttaa kun piti enemmän tai vähemmän pilata uusi lukkorengas. Täytyy varmaan laittaa pyörähuoltoon sähköpostia perään, kun kyllä sitä ajattelisi että jos sovitaan että ratas laitetaan valmiiksi paikoilleen, se myös kiristettäisiin.

Nyt kuitenkin testiajon perusteella ratas pysyi hyvin kiinni.

Sain sähköpostiin pahoittelevan vastauksen, ratas ja lukkorengas olivat vahingossa jääneet löysälle. Sellaistahan tietysti sattuu paremmissakin piireissä. Onneksi ne olivat kunnolla löysällä niin että irtosivat heti kättelyssä pyörää varovasti testaillessa.

Fixillä ajelu on tuntunut odotetusti melko hauskalta. Se on jotenkin hauskalla tavalla kokonaisvaltaisesti fyysisempää, kun jarruttaessa saa runtata oikein voimalla. Lisäksi normipyörällä ajaessa huomaa kuinka polkemistekniikka on heti muuttunut erilaiseksi.

Aiempien kommenttien perusteella Tunturi ei ole paras valinta fixirungoksi. Kokeilun perusteella olen alkanut miettiä myös mahdollisuutta päivittää runkoa vähän parempaan suuntaan jos parempaa halvalla löytyy. Ihan mielenkiinnosta, millaista parannusta olisi luvassa jos vaihtaisin rungon kymppivaihteisesta Tunturista vaikkapa esimerkiksi tällaiseen? Onko suurin ero painossa, geometriassa ja ajotuntumassa, ulkonäössä vai missä?

Fiks-Ed - 8:07, 15.4.2009 » Onko suurin ero painossa, geometriassa ja ajotuntumassa, ulkonäössä vai missä?
Eiköhän se ero ole aika kokonaisvaltaisesti kaikissa noissa.
jussi - 8:19, 15.4.2009 »
Fiks-Ed - 8:07, 15.4.2009 » Onko suurin ero painossa, geometriassa ja ajotuntumassa, ulkonäössä vai missä?
Eiköhän se ero ole aika kokonaisvaltaisesti kaikissa noissa.
+1

Kuinka iso osa ajotuntumasta sitten tulee rungosta? Itse ainakin huomasin tuossa, että muutamakin sentti stemmin mitasta pois vaikutti ohjaukseen aika oleellisesti. Samoin satulan sijainti keskiöön nähden tekee pyörittämisestä hyvin erituntuista ja tuntuu että rasituskin kohdistuu hiukan eri osaan reidessä.

Öööö, sanoisin että noin 62,389616 prossaa.

Runkohan vaikuttaa siihen, missä ne keskiö, satula, stonga ja pyörät on toisiinsa verrattuna, plus joustaa enemmän tai vähemmän erinäisiin suuntiin. Eli aika paljon.

NKOTB - 6:02, 16.4.2009 » Kuinka iso osa ajotuntumasta sitten tulee rungosta? Itse ainakin huomasin tuossa, että muutamakin sentti stemmin mitasta pois vaikutti ohjaukseen aika oleellisesti. Samoin satulan sijainti keskiöön nähden tekee pyörittämisestä hyvin erituntuista ja tuntuu että rasituskin kohdistuu hiukan eri osaan reidessä.
Runko määrittää osien paikat, ainakin sinne päin. Loput on osien asemoinnin viimeistelevää säätöä. Myös tällä on iso merkitys kun lähetään hifistelemään. Tya totesi jo rungon merkityksen joustoon, itse lisäisin tuohon myös ohjausgeometrian vaikutuksen ajokokemukseen. Mulla on kaksi runkoa: Bianchin Pista ja Monarkin maantiefilon runko josta kuuskytluvulta. Pista kääntyy herkemmin, sopii kikkailuun ja kaupunkiin. Monark menee kuin juna, sillä on hieno vetää pidempiä reissuja. Molemmat fiksejä.

nimim. “penkkiä pitää varmaan seuraavaksi siirtää sittenkin taaksepäin pari milliä”

Ja ehkä kuitenkin kaikkein käsinkosketeltavin ero retki-Tuntsan ja oikean edes suht. laadukkaan maantiepyörän välillä on paino.

jussi - 11:02, 16.4.2009 » Ja ehkä kuitenkin kaikkein käsinkosketelvin eron retki-Tuntsan ja oikean edes suht. laadukkaan maantiepyörän välillä on paino.
+1