BMX-kammet fiksikäytössä

Jännä miten te saatte niitä kampia irtoamaan ajossa… Itsellä on TODELLA suuria vaikeuksia saada kampi irti akselista jos vähänkin kokeilen sitä paikallaan työpöydällä.

Mutta: keskiömuhvin ulkohalkaisija on 73 milliä, laakerit 9 milliä kipale ja holkin mallinen spacer 49,5 milliä. Laitoin 1,5-millisen spacerin holkin molemmin puolin. Haittaako, että molemmat laakerit jää vähän muhvin sisään? Ei kai tarvi tulla ihan tasaan keskiömuhvin kanssa?

Ja mikä vittu siinä tosiaan on, että se kampi jysähtää kiinni akseliin niin saatanan lujaa?!

Monarkki - 14:49, 29.1.2014 » Itsellä on Charge Plugissa rehellinen MID BB niinku pitääki. 73 mm leveys muhvilla, orkkisakselissa tuubin lisäksi prikkoja lol.
Vai Scissorissa?
mika - 22:56, 29.1.2014 » Varmistakaas nyt niiden kampien kanssa, jos pultit aukeilee, että se kampi menee riittävästi siihen akselille.
Paljos tuo riittävästi sitten mahtaa olla? Mulla tulee muistaakseni akseli noin kammen puoleenväliin asti. Tää nyt vähän mutulla sanottu. Käytössä siis 5.25" akseli, joka on käsittääkseni suositus näihin fiksikäyttöisiin.
jerkku - 9:00, 30.1.2014 » Paljos tuo riittävästi sitten mahtaa olla? Mulla tulee muistaakseni akseli noin kammen puoleenväliin asti. Tää nyt vähän mutulla sanottu. Käytössä siis 5.25" akseli, joka on käsittääkseni suositus näihin fiksikäyttöisiin.
Riippuu toki myös akselista. Osa akseleista on viistetty päästä, ja osa taas ei. Esim. tuo oma titaaninen akseli ei ole viistetty päästään, vaan on ihan tasapaksua päätyyn asti. Kun taas alkuperäinen teräksinen oli viistetty hieman päästään. Niissä kammissahan on ne rihlat vain osan matkaa siinä akseliin kiinnityksessä. Ite oon pyrkinyt, että vähintään 75% matkalta olisi akseli siinä kammen rihloilla.

vähän kummastelen myös tuota kampien irtoamista. kaikki omat 48-uraiset kampeni ovat olleet todella tiukat akselillaan ja vaatineet melkoista puhdetta upotakseen. olen kuitenkin kiukutellut kammet aina pohjaan saakka akselilla.

kammenpultin rooli on ollut tuolla tavalla asennettuna marginaalinen. ts. kampi on pysynyt lujasti paikallaan käytännössä ilman pulttiakin. lisäksi ainakaan alumiinisia pultteja ei edes kestä vetää ylikireälle.

voi toki olla, että mikäli kampia vekslaa edes-takas akselilla, niin homma väljenee. tästä ei kuitenkaan ole omakohtaista kokemusta.

Mulla tippui kerran kampi ajossa… Mun toimintatavat noiden BMX-kampien suhteen on tosin ollut muutenkin vähän rouheita ja olen onnistunut tuhoamaan parit laakerit ja yhden akselin niitä paikalleen/pois moukaroidessani.

Edit. Eli siis tämä kammen irtoaminenkin oli melko puhtaasti user error.

^Toi helpotti ainakin mua. Oon jännittänyt, että miten ihmeessä saan noi kammet pyöriin ilman chainstay-kolinaa kun luulin, että pitää mennä pohjaan asti. Mut jee! Eilen ei ehtiny väkästeleen ku meni myöhään, mutta tänään paukkuu vasara!

Ja joo mull dundane, Scissorhan se on. hehe.

kid_scientifik - 10:51, 30.1.2014 » vähän kummastelen myös tuota kampien irtoamista. kaikki omat 48-uraiset kampeni ovat olleet todella tiukat akselillaan ja vaatineet melkoista puhdetta upotakseen. olen kuitenkin kiukutellut kammet aina pohjaan saakka akselilla. kammenpultin rooli on ollut tuolla tavalla asennettuna marginaalinen. ts. kampi on pysynyt lujasti paikallaan käytännössä ilman pulttiakin. lisäksi ainakaan alumiinisia pultteja ei edes kestä vetää ylikireälle. voi toki olla, että mikäli kampia vekslaa edes-takas akselilla, niin homma väljenee. tästä ei kuitenkaan ole omakohtaista kokemusta.
Eli kun kohta hakkaan aika tuskalla vasaralla tuota kampea akselille, niin en tee mitään väärää - on vain ns. ominaisuus näissä hommeleissa? Jotenkaan vaan voima ja pyöränosat ei tunnu kivalta yhdessä...
flank - 0:25, 17.9.2011 » Ja asennus ei nyt ole oikeasti vaikeampi kuin patruunakeskiö, ero on siinä, että asennustavat ja sopivien osien valinta on oikeastaan saman spektrin eri ääripäät. BMX-kuskille ISO:t ja JIS:it ja kierteet ja muhvin leveydet ja akselin pituudet on hitosti vaikeempaa ku mätkiä laakerit runkot, laittaa kammet kiinni ja heittää parit prikat jonnekkin väliin.
ts. mätkintä kuuluu bemaxihommiin. itse käytin kyllä (myös) useimpien kampisettien mukana tulevaa asennustyökalua.

Äskettäin nyt sitten niin tuota paukuttelin laagerit sisään ja hienosti sain oikeanlevyisen holkinkin. Toinen laakeri pyörii irtonaisena hyvin mutta muhvissa kiinni vähän nihkeesti VAIKKA on oikeesti suorassa ja pohjassa.

Mut ei sen niin väliä. Oikee ongelma on tuo akseli: mulla on kaksi siihen kuuluvaa ratasta ja KUMPIKAAN ei mene akselilla kuin 11,5 milliä syvälle. Siihen tyssää. Ja kokeilin sitten niin helvetillisellä voimalla rekyylivasaralla ja holkilla paukuttaen, vähän myös viilapenkissä. Ei yksinkertaisesti mene. Spoorit akselissa ja rattaissa näyttää aivan ehjiltä. Mitäs kummaa siis? Eihän nuo akselit nyt levene tai mitään. Mitat ja kaikki on varmasti oikeet kyllä…

EDIT: millainen se asennustyökalu muuten on?

Omissa Eighthincheissäni oli tuo sama homma, eli splined-ratas oli alusta asti todella tiukalla sovituksella. Mitään asennustyökalua ei noihin kampiin saanut mukaan joten käytin kylmästi kammenpulttia asennukseen. Kyllä se loppujen lopuksi päälle meni mutta kyllä useasti hirvitti pultin/akselin kierteiden korkkaus. Irti saaminen olikin sitten oma hommansa. Sanotaanko näin että harvemmin olen fillaria roplatessa joutunut käyttämään niin paljon väkivaltaa ja vasaraa kuin noiden kanssa.

Oisko huono idea lämmitellä kamoja ennen asennusta vaikka liedellä?

Eiks lämmetessä laajene eli reikäkin liho ja tiukkene (kuten tukevat naiset selittelee). Eikös jäähdytys pakkasessa ole oikein?

Ulkokehän lämmitys ja sisäkehän jäähdytys.

E:Eli lämmitä reikä ja jäähdytä akseli.

Mulla taas ei ole ollut profilen kampien kanssa mitään ongelmia irroituksessa, asentamisessa tai rattaan vaihtamisessa saati ajossakaan. Pari kertaa kammenpultti löystynyt, mutta sittemmin sekin lakannut (kopkop). Tosin profilella on se oma työkalu jota ilman voin kuvitella roplaamisten olevan hankalampia.

Profile splined + treen ratas on kyllä aika tiukka combo. Kammet sitten jo sujahtaa mulla suht eesisti perään. Ratasta en kyllä itse sais ilman asennustyökalua menemään 2 mm enempää akselille. Vasaraa, voimaa ja asennustyökalu sitten irroittamiseen!!

Mun mielestä oon jonkun videon katsonut, missä on käytetty eightinchin asennuskalua, mutta voi olla, että muistan myös väärin.

Voi sattana. Mulla on nimenomaan Treen ratas. Eilen annoin sille ihan helvetisti voimaa mutta ei mennyt.

Laittakaas nyt kuva sellaisesta asennustyökalusta. Kampi lähti irti akselista kyllä ihan tavis kammenirrotuskalulla.

Ja hei: miksi se laakeri ei pelaa? Onko muhvi kiero ja puristaa laagerin ulkokehää vituiksi?

Mikä on elämän tarkoitus? Mitä vittua anjovis todella edes on?

bmx-laakerit tahtoo kai olla aika jähmeitä aluksi. tosin jos se ei oikeasti pyöri edes kampien ns.kuorman kanssa tasaisesti niin sitten varmaan joku meni asennuksessa vit***s tai en tiä.

edit. profilen asennustyökalu

Siis laakerit on vanhat ja pyörii sormissa tosi smooth. Asensin viis kertaa muhviin ja aina jähmetty. Silti tönärillä en saanut esiin mitään heittoa muhvissa. Tosin löyty tällainen känniviesti ketjusta, että se saattaa olla paskana, en muista:

Monarkki - 1:09, 20.12.2013 » Protip: älä koita vaihtaa voimansiirtoa jurrissa. Keskiömuhvi voi hajota yhdestä vasaran hutilyönnistä.

^Mulla tällä hetkellä destroyssa toinen laakeri ei muhvissa kiinni ollessaan pyöri about ollenkaan kun sormella yrittää pyörittää. Onneks jalat on vahvemmat kuin sormet.