Anodisointikerho (DIY)

Dyloneilla (siis niitä mitä on sellasessa pienessä pelti pillerissä) onnistuu ainakin jonkin lainen kulta. Viimeks sotkettiin muistaakseni 1 x oldgold ja 0.5 joku vaaleampi kulta noin 1.5 l vettä. On vaan aika säätöä jos tarvitsee sovittaa jonkin aikaisemman kullan kaveriksi.

^Kiitoksia neuvosta. Täytyy ehkä kokeilla muutamia erilaisia yhdistelmiä jos löyty edes vähän sinnepäin kulta. Edessä on Dimension kultainen napa, joten jotain sinne päin väriä haetaan.

Tälläinen siis:
http://www.prowheelbuilder.com/photos_lg/hu1112.jpg

http://forum.fi-bmx.com/viewtopic.php?f=2&t=5809

Tuossa meikäläisen ohjeet anodisointiin kotioloissa. Tuo kyseinen ratas on huono esimerkki, kyllä mä ihan hyvin sain osia onnistumaan.

Soitin tuollaiseen ‘Alumiinikilpi Oy Tuukkanen’-nimiseen pajaan Viikissä:

Alumiinikilpi Oy Tuukkanen
Jokisuunpolku 2, 00560 HELSINKI
Puhelin (09) 794 673

Kaveri sanoi, että kyllä hän tekee polkupyörän osien anodisointia rattaille, kiekoille yms osille.

Sanoi vain, että vaatii aikamoista viitseliäisyyttä putsata anodisoitavista kappaleista kaikki muu pois (maalit, tarrat, rasvat… you name it), joka pilaa anodisoinnin tuloksen.

Asetonilla putsaaminen onnistuu kuulema parhaiten.

Hinnoista, väreistä yms. yksityiskohdista ei ollut vielä mitään puhetta.

Tarkoitus viedä omia osia tuonne syksymmällä, kunhan saan oman pyörän osiin kun rospuuttokelit taas alkavat…

Onko kellään kokemuksia?

Kun otat tarkemmin yhteyttä, niin voit laittaa hieman vaikka hintoja ja värejä tänne näkyville. Itseäni ainakin kiinnostaisi viedä mahdollisesti tuonne jotain osia myöhemmin syksyllä.

E: Basti, mitä väriä käytit tuohon napaan että sain tuollaisen punaisen värin…? - Voisin yrittää kokeilla huvikseni tuota johonkin turhaan osaan kun ehdin.

Olen asioinut muutaman kerran Alumiinikilvessä. Homma on toiminut oikein hyvin, nopeimmillaan osiin on saatu väri alle vuorokaudessa. Hinnat oli ainakin muutama vuosi sitten varsin kohtuullisia, ketjunohjuri, stemmi ja muuta pikkuosaa maksoi n 20e.

Mites vanhan partajouhet väpäjävät siihen malliin, että kehiteillä on eeppistäkin merkittävämpi elämää suurempi kaikkien anodisointikimppatilausten äiti…

SanttuT - 19:50, 6.8.2010 » Olen asioinut muutaman kerran Alumiinikilvessä. Homma on toiminut oikein hyvin, nopeimmillaan osiin on saatu väri alle vuorokaudessa. Hinnat oli ainakin muutama vuosi sitten varsin kohtuullisia, ketjunohjuri, stemmi ja muuta pikkuosaa maksoi n 20e.
Kiitoksia infosta. Täytyy pitaa siis ko. firma mielessä, kun on aiheellista vielä kamoja värjättäväksi. Hinnat ei kuullosta todellakaan pahoille ainakaan pienemmillä osilla, joita näillä näkymin tuonne tullaan viemään. (Jos hinnat ovat yhtä kohtuullisia edelleen)

Upataas tätä ketjua vähän. Soittelin tuonne Alumiinikilpi Tuukkaseen ja hinnat on suhteellisen samalla tasolla pysynyt. Kysyin hintaa 2hdelle korkealaippaiselle navalle. Hinta hänen mukaan olisi noin 20-30 €. Tämä sisältää vanhan pinnoitteen poiston ja anodisoinnin.

^hyvä uppaus tähän ketjuun ei ookaan tullu törmättyä, kun on vaan tyytynyt lukemaan sen anodisoinnin poisto ketjun. Jotain tän tyyppistä ois ehkä suunnitteilla kesäksi niin hyvä tietää tämäkin lanka.

Kiitos Jerkku, tästä olikin puhetta.
Onko rikos musta-anodisoida c-recordin veivit? Kulahtaneet DA:t lähtisi samaan syssyyn.

kiinnostais tietää onko omniumeissa anodisointiprosessin kannalta epäsuotuisia metalleja? ei koppais speksaa uusii veivei jos voi anodisoida vanhat.

Terästähän niissä on…

Mietin kans Omniunien eloksointia. Ongelmana on se, että vetopuolen kammessa kii oleva akseli on terästä, kuten myös poljinpaikkojen insertit. En ala ottamaan riskiä. :confused:

E: prkl ku oon hidas

BMX-foorumi on siirtynyt, joten tässä vielä nämä mun tekemät ohjeet vuosien takaa. Jos kokeilet noilla ohjeilla, muista varovaisuus ja turvallisuus.

DIY-anodisointi

Sulla Arttu lukee tuolla, että mustat osat voi keittää suoraan väriaineessa. Tarkoittaako tämä siis sen värjäyksen jälkeistä keittovaihetta? Tarkoitus olis saada mustista alumiiniosista varmasti mustia. Mites, oletko huomannut merkittäviä eroja sen suhteen, miten erisävyisiä värejä on tullut erilaisiin alumiiniosiin? Ilmeisesti alumiiniseokset ja niiden puhtaudet voi vaihdella rajustikin?

Joo, nuo kangasvärit tarttuvat lämmön avulla ja kankaat käsittääkseni keitetään väriliuoksessa. Jos keität anodisoidun alumiiniosan punaisessa väriaineessa, saat punaiseen taittavan mustan, jos kastat kappaleen kuumaan väriaineeseen ja keität puhtaassa vedessä, saat punaisen osan. Mustat osat voi siis keittää suoraan väriliuoksessa.
En ole kokeillut, mutta uskoisin että pesukoneessa käytettäväksi tarkoitetut värit voivat toimia paremmin, sillä ne eivät tarvitse lämpöä samalla tavalla kuin keittovärit, joten ei ole vaaraa, että alumiinin huokoset sulkeutuvat liian aikaisin.

Alumiiniseoksen vaikutuksesta värisävyyn en osaa sanoa, kun tuo prosessi jota käytin on niin epätarkka. Ikävä kyllä lopullinen sävy selviää vain kokeilemalla. Koneistetut kappaleet värjäytyvät tasaisemmin kuin valetut kappaleet.

Kangasvärien ongelmaksi osoittautui joidenkin kappaleiden kohdalla haalistuminen ajan kanssa. Esim nuo mustat kammet jotka anodisoin, muuttuivat puolessa vuodessa tummanruskeiksi (samaa näkee usein markettifillareissa, joita säilytetään ulkona). Uskon että haalistuminen johtuu pitkälti auringonvalosta, sillä eräs suunnittelemani valaisin, jonka anodisoin, ei ole haalistunut ollenkaan ja sitä on säilytetty pimeässä kaapissa.

Jos siis haluaa anodisoida kappaleita niin, että värit pysyy varmasti, kannattaa sijoittaa oikeisiin anodisointiväreihin. Ebaystä näyttäisi saavan melko halvalla värejä.

Ok. Harmittaa just se, kun moottoripyörän mustaksi anodisoidut (laadukkaatkin) osat on ottanu aurinkoo ja menny vihertäviks/sinertäviks. Ja saman osan eri komponentit on saattanu haalistua eri tavalla samassa aurinkokylvyssä. Aattelin ennen kevättä irrotella ne ja anodisoida itte kunnolla mustaks. Mutta varmaan tilaan sitten kyllä oikeen asianmukaisia värejä… Saa samalla laittaa vähä fillarin osia kylpeen.

Monarkki - 23:03, 21.2.2013 » Ok. Harmittaa just se, kun moottoripyörän mustaksi anodisoidut (laadukkaatkin) osat on ottanu aurinkoo ja menny vihertäviks/sinertäviks. Ja saman osan eri komponentit on saattanu haalistua eri tavalla samassa aurinkokylvyssä. Aattelin ennen kevättä irrotella ne ja anodisoida itte kunnolla mustaks. Mutta varmaan tilaan sitten kyllä oikeen asianmukaisia värejä... Saa samalla laittaa vähä fillarin osia kylpeen.
Ilmottele, jos mahtuu kimppaan.

Totta kai. Onko artpow:lla Tampereen keskusta-alueella pääsyä/optioo anodisointivehkeille?