Fiksiratas, vapaaratas, flip-flop, mitä ne on?

Oletko kiinnostunut fikseistä? Haluaisitko itsellesi hienon ruoskan, jolla voisi kivittää/juosta katuja? Haluaisit tietysti, mutta et ymmärrä mitä eroa on kasettinavalla, vapaarattaalla, fiksirattaalla, lukkorenkaalla tai flip-flop-navalla?
Tässä ketjussa vastataan niihin kysymyksiin, joita en itse aikanaan kehdannut kysyä. Nykyisin luulen tietäväni vastauksia. Aloitusviestin jälkeen enemmän tietävät voivat korjata minua.
http://www.freemanscycles.co.uk/images/Hubs/miche_track_hub_rear.JPG
Ylläolevassa kuvassa näkyy ratanapa, jossa on fiksiratas ja lukkorengas.
Seuraavassa kuvassa on rata-napa, näkyvissä fixed-kierteet. Fiksiä tehtäessä kierretään isommille kierteille ratas ja pienemmille kierteille lukkorengas. Pienemmät kierteet ovat vastakkaiseen suuntaan, jolloin rattaan kiertyessä auki, lukkorengas kiristyy ja estää täten rattaan irtoamisen. Tästä saurauksena fiksillä voi ajajan taitojen salliessa ajaa vaikka takaperin. Toisaalta pyörän liikkuessa ei voi lakata polkemasta.

Vanhoissa monivaihteisissa maantiepyörissä on niiden takanavan monien rattaiden alla tuollaiset isommat kierteet vähän leveämpinä, mutta ei ollenkaan pienempiä kierteitä. Sellaisille kierteille voi laittaa fiksirattaan ja kiristää tiukkaan, mutta koska lukkorenkaan kierteitä ei ole, vain kiristyksen tiukkuus estää ratasta kiertymästä auki poljettaessa taaksepäin tai “skiddatessa.” Ratas voi siis irrota kesken ajon ja pahimmassa tapauksessa erillisten jarrujen puuttuessa vauhtia hidastetaan esimerkiksi sijoittemalla naama kovalla vauhdilla eteen sattuneen auton kylkeen. Suicide nimityksen etymologiaa voi kukin koittaa arvata.

Selvä. Se oli fiksi, entäs se vapaaratas?
Vapaaratas on isommille kierteille kierrettävä mekanismi, jossa on ulkopuolella yksi tai useampia rattaita ja rakenteen sisällä laakerointi ja jousikuormitteisia kynsiä. Tämä mekanismi sallii rattaiden pyöriä vapaasti yhteen suuntaan, mutta toiseen suuntaan pyöritettäessä mainitut kynnet pakottavat koko takanavan ja rattaan pyörimään. Eli jälkimmäisessä tapauksessa polkupyörä liikkuu eteenpäin ja ensin mainitussa tilanteessa mekanismi pyörii vapaasti taaksepäin. Vapaaratas siis mahdollistaa polkimien pitämisen paikallaan, kun fillarilla huristelee huimaa kyytiä alas mäkeä. Vapaarattaallinen pyörä vaatii erilliset jarrut, sillä jaloilla vauhtia voi hillitä lähinnä laittamalla tennarin katuun.
Alla olevassa kuvassa näkyy “free” merkinnän oikeuttavat kierteet, sekä niiden kanssa yhteensopiva vapaaratas-mekanismin sisältävä rataspakka. Oikealla puolella näkyy useimpien nykyisten ketjuvaihteellisten pyörien vakioratkaisu, kasettinapa ja siihen laitettavat rattaat. Tällaisessa navassa vapaaratasmekanismi on jo navan sisällä, joten fiksin vääntäminen tällaisesta on lähes mahdotonta. Sinkulan siitä saa helposti ja siihen onkin valmiit ohjeet jo täällä.

Suurmmassa osassa markkinoilla olevia polkupyöriä rattaita tai sellaisten kiinnitykseen sovltuvia kierteitä on vain toisella puolella takanapaa, mutta ratanapojen tapauksessa aina ei ole näin. Flip-Flop -napa on takanapa, jossa on kierteet molemmilla puolilla. Tämä mahdollistaa erilaisten ajovälityksien mahdollisuuden takakiekkoa kääntämällä. Mikäli napaa myydään maininnalla “fixed-fixed,” on navan molemmilla puolilla sekä isommat, että pienemmät kierteet. Merkintä “fixed-free” tarkoittaa, että toisella puolen on isot ja pienet ja toisella puolella vain isot kierteet. Free ei tarkoita, että navassa olisi vapaaratas, vaan, että se on suunniteltu sellaiselle. Vapaarattaan voi kiinnittää myös fixed-puolelle.

Työkalut:
Lukkorenkaan irrottamiseen ja kiristämiseen tarvitaan työkalua nimeltä haka-avain. Voit myös koittaa kiristää tai avata meisselillä ja vasaralla, mutta siitä jää yleensä jälkiä.
Fiksirattaan kiinnittämisessä ja irrottamisessa tarvitaan työkalua nimeltä ketjuruoska. Kotiläksynä voit googlettaa työmenetelmän rota-fix.
Vapaarattaiden, kierteille kiinnittyvien rataspakkojen ja kasettinapaan kiinnittyvien kasettirunkojen irrottamiseen tarvitaan yleensä erikoistyökaluja ja nämä ovat usein valmistajista kiinni. Minun kokemukseni loppuu ja väsymys hiipii. Jatketaan paremmalla ajalla vaikkapa tässä ketjussa.

1 Like

Meni sitten perinteisesti väärään osioon, mutta pistetään väsymyksen piikkiin. Pahoittelen myös kuvien suurta kokoa, mutta kello on jo paljon, joten jääköön.

Kiitti, tästä postauksesta oli hyötyä ainakin minulle. Olen ajanut lähestulkoon aina yksivaihdepyörillä, joten vaihteet on minulle aika vieras juttu. Nyt kuitenkin sain tuttujen varastosta lojumasta vanhan maantiepyörän josta ois tarkotus riisua vaihteet pois ja apuahan siinä on joutunu vähän kyselemään. Lisäkiitokset vielä kaikille muille, jotka on viittinyt vastailla kysymyksiin.

Ohessa kuva flip-flop navasta. Se on ilman lukitusrenkaan käyttö mahdollisuutta eli oisko see free-free tyyppiinen fix-fix sijaan.

http://www.ciariparts.com/images/Parts/hubs/proflipblk.jpg

M

BMX-flipflop näyttäis olevan. Toisen puolen kierteet ovat pienemmät 13-15 -hampaisia rattaita varten.

Niinpäs onkin. Tämä olikin hyvä vihje.

M

Selvittelen tässä kevään projektiin sopivia osia ja on selvää että sinkku siitä tulee.

Nyt vain mietin että miksei molemmat. Siispä tuosta flipflopista osaisitteko sanoa:

  1. ilmeisesti napa on keskitettävä/keskitetty niin että molemman puolen rattaat sopii hetimiten ketjulinjaan?
  2. vaatiiko tuo flipflop-napa tavallista leveämmän takahaarukan, eikö siitä tule hieman leveämpi kuitenkin?

Kiitoksia jo nyt vastauksista.

Ps. onko jostain löydettävissä tyhjentävää selostusta rungon puhdistukseen ja maalauksen%lakkaukseen?

Heikki P. - 17:03, 19.2.2009 » Selvittelen tässä kevään projektiin sopivia osia ja on selvää että sinkku siitä tulee. Nyt vain mietin että miksei molemmat. Siispä tuosta flipflopista osaisitteko sanoa: 1. ilmeisesti napa on keskitettävä/keskitetty niin että molemman puolen rattaat sopii hetimiten ketjulinjaan? 2. vaatiiko tuo flipflop-napa tavallista leveämmän takahaarukan, eikö siitä tule hieman leveämpi kuitenkin? Kiitoksia jo nyt vastauksista. Ps. onko jostain löydettävissä tyhjentävää selostusta rungon puhdistukseen ja maalauksen%lakkaukseen?
1. kyllä se näin on. Muutoinhan kehä ei olisi lähelläkään pyörän keskilinjaa, kun flippaisi kiekon toiste päin. Ketjulinja siis katsotaan flip-flop napaan sopivaksi, eikä toisinpäin. 2. Ei vaadi leveämpää. Suurin osa flip-flop-navoista taitaa olla ratapyöräilyssä käytettyä 120 mm leveyttä. Maastopyörien ja hybridien yms. takahaarukat ovat yleensä 135 mm leveitä. flip-flop napoja löytyy myös tähän leveyteen. Teräksinen runko kestää hieman taivuttamista (takahaarukkaa leveämmäksi/kapeammaksi), alumiininen ja hiilikuituinen eivät juurikaan.

Selvä, ja kiitoksia. Eli täytyy tästä flipflop-kauppaan lähteä.

kyllä siitä tästä vielä hyvä tulee :smiley:

Nyt ne sen teki, uuden torpedo navan rattaan saa lukittua fixiksi akselin päässä olevaa ruuvia kiertämällä, kiekkoa irrottamatta.
http://www.fixedandfreegear.com/singlespeed_e.html

^olipa muuten paskimmat “sivut” koskaan.

Mutta toihan olis ihan näpsäkkä systeemi. Myönnän, olen laiska.

Todellakin oli, älytön pikkukuutio. Toi olis sitä mitä kaipasin lukittavasta kasettinavasta.
Tossa navassa sitä ei oo, mutta tolla systeemillä fix/free levyjarrunapakin olis mahdollinen.
Rattaan kiinnityssysteemi ihmetyttää, jalkajarrunavan rattaita ja jousirengas, miksi? 130 millisessä on laakerit kovin kaukana, noinkohan akseli kestää…
Ettei vaan olis irtokuulalaakeritkin vielä. No, kehitystä kuitenkin.

Onko noissa ratarattaissa muuten mitään yhteensopivuus ongelmia vai käykö esim dura-acen ratas michen ratanapaan?

Yhteensopivuusongelmia on, koska kierrestandardeja on useita. Surlyn rattaiden mukana tulevassa läystäkkeessä ainakin on pitkä selostus aiheesta.

ja vaikka kierteet natsais (niinkuin ne yleensä kyllä tekevät) niin rattaiden leveydessä/napojen kierteiden leveyksissä on pieniä eroja. EAI:n rattaat on leveämmästä päästä, niitä vasten lukkorengas menee tiukasti. Monien muiden rattaiden kanssa joudun käyttämään ohutta prikkaa. Joillain toisilla navoilla ei välttämättä ole mitään ongelmaa.

asb - 17:50, 21.3.2009 » Surlyn rattaiden mukana tulevassa läystäkkeessä ainakin on pitkä selostus aiheesta.
Löytyypi tästä: http://www.surlybikes.com/files/Track%20Cog%205.16.05.pdf

tervehdys! tilasin tossa joku hetki sitte evanssilta fujin trackkipyörästä tehdyn katukäyttösen-mallin ja siitä löytys tuo flip-flop takanapa(Rear Hub:Formula Alloy Track, sealed bearing 32H Flip Flop) ja tarkotuksena ois pistää siihen toiselle puolelle vapaa ratas. Minkähänlainen siihen pitäs asentaa? eli ostanko suoraan semmonen sinkulapaketin jossa ois ratas ja spacerit matkassa vai bmx-vapaarattaan vai käykö kumpi vaan?

Hanki bmx-vapaaratas. Sinkulakitti on tarkotettu kasettivapaarattaan kanssa käytettäväksi. Siis perus vaihdenapaan.

ok, kiitti.
mitäs sit sen bmx-vapaarattaan asentamiseen tarvii? riittääkö ihan vain käsin laittaminen kierteille ja antaa ketjujen hoitaa loppukiristys… niin ja tarviiko siihen mitään lukitusjuttua joka pitää sen sitten varmuudella paikallaan? Mitenkäs sit ton ketjulinjan kaa… voiko siinä olla ongelmana se, että ei mene suoraan?

ChainThug - 17:54, 25.3.2009 » Monien muiden rattaiden kanssa joudun käyttämään ohutta prikkaa.
Mulla jää aivan pieni rako rattaan ja lukkorenkaan väliin, että pitää varmaan hommata joku prikka siihen. Se prikka lienee järkevintä pistää navan ja rattaan väliin eikä rattaan ja lukkorenkaan vai kuinka?