Työmatkapyöräily

Mä ajan talvikelit kuoriasussa ja vaihtelevan mittaisissa teknisissä kerrastoissa. Koska joka tapauksessa kastuu sisältä ja/tai ulkoa, valitsen mieluummin sen sisältäpäin kastumisen. Itse aiheutettu hiki on lämmintä ja palelu ei pääse iskemään ennen pysähtymistä. Vesisade taas, no, talvella se on penteleen kylmää.

Kuoriasun kanssa olen huomannut, että jekku on siinä, että osaa pistää riittävän vähän vaatetta sen alle. +5 C asteessa takin alle vain lyhythihainen paita ja ei mitään lahkeellisia kerrastoja. Nollassa vähän lämmikettä reisille ja takin alle pidempää hihaa. -5 C jälkeen pidempää kerrastonlahjetta ja kympin nurkilla tekninen yläosa vaihtuu merinovillaiseen.

Kuorihousut taas menee farkkujen päälle eli ei tartte raahata vaihtobyysii toimistolle.
Eiks tollee tuu ihan älytön hiki?

Ei ole tullut hiki. Jotenkin noi myös hengittää…Kuorihousuissa on ainakin mulla se hyvä puoli että ne suojaa vähän farkkuja. Mulla järjestäen farkut hajoaa takaa mutta noi kuorihousut on kestänyt ok jo 4 vuotta.

Itseä ärsyttää työpaikalla ja muutenkin kaupungilla kunnollisten pyörätelineiden puute. Ei riitä, että etukiekon saa jonnekin kaarien väliin, vaan runko pitäis saada lukittua suoraan U-lukolla. Sisäsäilytys ois tietysti rautaa, jotta vielä pääsis loskat sulamaan lokareistakin päivän aikana.
Itse olen viimevuosina Tampereen keskusta-alueella esim. pankeissa tms. laitoksissa vieraillessa toistuvasti huomauttanut pyöräparkin puuttumisesta. Tai jos asia on hoidettu hyvin(esim. verovirasto), olen siitä kiittänyt virkailijaa asioinnin yhteydessä. Ja vaikka esim. vakutuusyhtiöt on hanakoita soittelemaan vakuutusturvan tarkastusneuvotteluihin, niin oon sanonu etten tuu, kun teillä ei oo pyörälle lukituspaikkaa. Lähinnä kai sillä oon keränny kylähullubonareita, mutta ehkä siitä jotain hyötyä joskus on :).

^aikoinaan paskamaisen pomon kanssa tapellessa piti turvautua tuohon. Miehen mielestä en olisi saanut kantaa fillaria toimistoon toimiston kalusteiden rikkoutumisen pelolla. Olin itse vähän toista mieltä, kun ei siellä oikein mitään hajoaa vain vaikeasti puhdistettavaa pintaa ollut. Homma oli sellainen, ettei lafkan pyörähallissa ollut mitään järkevää kiinnityspistettä, ja halliin käytännössä pääsi kuka hyvänsä. Ajoportti pysyi auki pari minsaa, ja joku vitun sankari jätti pyöräkellarin oven aina auki.

Pistin aiheesta viestiä isännöitsijälle ja firman tilojen vuokralafkalle, jotka molemmat pistivät mulle kirjallisen luvan kanniskella pyörä toimistoon. Sillä se pomo hiljeni hetkeksi, mutta vähän myöhemmin se keksi jotain uutta. Näitä riittää.

Valitukset ekaks.
Useilla pyöräteillä ei ole talvikunnossapitoa mm. Koskelantiellä:
http://photos-f.ak.fbcdn.net/photos-ak-sf2p/v158/104/49/823527953/n823527953_219005_938.jpg tää on hanurista.

Toinen mikä on sieltä minne aurinko ei kuunaan paista on lumien kasaus pyöräteille:
http://photos-d.ak.fbcdn.net/photos-ak-sf2p/v160/104/49/823527953/n823527953_219003_7363.jpg

Kolmas on vain auraamatta jättäminen:
http://photos-c.ak.fbcdn.net/photos-ak-sf2p/v160/104/49/823527953/n823527953_219002_6423.jpg

Toinen mikä on hanurista on pyöräteille pysäköivät autot:
http://photos-c.ak.fbcdn.net/photos-ak-snc1/v265/104/49/823527953/n823527953_515346_1886.jpg

Sitten hyvät fibat, hyvää ei kannata pilata valittamalla.

Työmatka on 14km suuntaansa, se on nopeata (paitsi ihan sohjossa), virkistävää ja antaa hyvää boostin päivälle. Töissä saa pyörän sisälle, suihkukin löytyy mutta en juurikaan käytä sitä. Aamulla hissukseen töihin ja illalla kovempaa koska pääse kotona suihkuun. Reitin pyörätiet ovat pääasiassa puistoissa ja reittivaihtoehtojakin löytyy riittävästi jottei pääse kyllääntymään.

Facebookissa on “Polkupyörä on Pop” ryhmä.

M

13,5 kilsaa suuntaan. Aika sopivan tuntuinen matka. Töissä pyörä jää kadulle, tosin hyvä teline ihan duunipaikan edessä. Liukuva töihintuloaika ois välillä jees, jos kumi puhkee tai muuta ylläriä tulee matkalla. Suihku mahdollisuus on mut sitä tulee harvoin käytettyä. Kun osaa pukeutua oikein eikä aja ihan täböö niin säästyy liialta hikoilulta.

Kesäisin pyörä on nopeempi ku julkiset vaikka poljen vantaalta keskustaan. Talvella sohjo hidastaa snadisti ja bussi ois kai vähän nopeempi.

Matka ei ole kuin reilut 7 kilsaa, mutta silti joka aamu tulee käytyä työmaan päässä suihkussa. Ei sitä vaan osaa ajaa hikoilematta. Onneksi on hyvä pukkari ja suihkutilat, sauna vaan puuttuu…

K-Mikko - 15:34, 27.1.2009 » Meinasin kehuskella päivittäisten työmatka- ja kouluajojen olevan päivästä riippuen 14 - 26 kilometriä, mutta enpä taida 29er:n viestin jälkeen kehdata..
Kyllähän nuo on ihan hyvät kilometrit.Mulla tulee työrytmistä johtuen työpaiviä, kun lomat otetaan pois n.85kpl/vuosi , joten ihan joka aamu/ilta en työmatkaa aja, kun ajetaan, niin pidemmän kaavan mukaan, kuten huomenaamulla klo 06.00.
marlon - 15:57, 27.1.2009 » Valitukset ekaks. Useilla pyöräteillä ei ole talvikunnossapitoa mm. Koskelantiellä: http://photos-f.ak.fbcdn.net/photos-ak-sf2p/v158/104/49/823527953/n823527953_219005_938.jpg tää on hanurista. Toinen mikä on sieltä minne aurinko ei kuunaan paista on lumien kasaus pyöräteille: http://photos-d.ak.fbcdn.net/photos-ak-sf2p/v160/104/49/823527953/n823527953_219003_7363.jpg Kolmas on vain auraamatta jättäminen: http://photos-c.ak.fbcdn.net/photos-ak-sf2p/v160/104/49/823527953/n823527953_219002_6423.jpg Toinen mikä on hanurista on pyöräteille pysäköivät autot: http://photos-c.ak.fbcdn.net/photos-ak-snc1/v265/104/49/823527953/n823527953_515346_1886.jpg
Asuin muutaman vuoden Viikissä ja jokapäiväinen duunimatka kulki Koskelantien kautta. Pyöräpuolta pidettiin aurattuna yllättävän hyvin ottaen huomioon "Ei talvikunnossapitoa"-liikennemerkin.

Toi Paciuksenkadun pyörätie yhdistetään talveksi siinä vieressä kulkevaan jalkakäytävään. On jopa osoitettu ihan liikennemerkillä.

Mutta joo, talviaika on yllättävän vaikeata pyöräilijöille. Jos se pyörätie jostain syystä aurataan, aurataan siihen hetken päästä ne autokaistan suolapaskat. Ja se se vaan on kurjaa.

Jep, Koskelantie on pääsääntöisesti hyvässä kunnossa. “Ei talvikunnossapitoa” merkillä pidätetään oikeus jättää väylä hoitamatta, vältetään urputus.

Paciuksen kadun talvivinkeet on opittu, mutta urpoa siinä on se että Munkasta tulessa aurattu alue jatkuu kunnes tulee kuvassa näkyvä umpikuja. Joka talvi siinä menee talutusspoori, muistaa sen kun itse oli samassa tilanteessa, vitutti kuin märkää kissaa.

Aurauksen voisi lopettaa siinä jalkakäytävän kohdalla jolloin taunokin tajuasi että ei kande mennä tonne. Pyöräliikenteen ohjaus toimisi silloin au naturel, nythän logiikka vaatisi tsekkaamaan “jätesäkillä käytöstä poistetun liikennemerkin” ja tekemään siitä johtopäätöksiä.

Niinpä, tänään vedin pikkasta vajaa kolkyt kilsaa semiloskassa. Huomenna lepoa.

Mulla on 16km/suunta duunimatkaa, lastenhoidollisten syiden takia oon ihan iloinen kun pääsee ajamaan edes duunimatkat.

Töissä pääsen suihkuun, ja pyörän kannan sisälle näin talvisin että se sulaa, kesällä se saa nojata aitaan.

Vaatteista: mä puen aina silleen että alussa on kylmä, ja sitten kun painaa menemään niin tulee lämmin. Tänäänkin (aamulla -3´C) mulla oli päällä vain tekninen kerrasto, jalkapallosukat, shortsit ja pitkähihjainen fillaripaita (sekä buffi, hanskat ja talvikengät), silti tuli liian kuuma loppumatkasta. Koiraa aamukusettaessa tulee hiukan venyteltyä ja tarkastettua sää. Sade ei juurikaan haittaa, eihän tossa kestä kuin se ~40min, ja noi tekniset aluspaidat höystettynä parilla pyöräilypaidalla pitää kuitenkin lämpimänä. No jos sataa kaatamalla niin voin laittaa kuoritakin.

Niijoo… Olipa lystiä ajaa kihnuttaa pienen aura-auton takana kun kuski hiukan oikaisi ja kohteliaasti ajoi - pois tärkeiden henkilöautojen tieltä - kevyenliikenteenväylällä. Siinä se puksutti menemään about 15km/h tapanilasta pukinmäkeen - eikä tietenkään aurannut samalla. Silloin oli just satanut koko yön lunta, tie oli aivan tukossa sellaista about 20cm paakkuista lumihyhmää. Hiukan vitutti.

Mähän en duuniin aja fillarilla vaan kouluun koska olen opiskelijarenttu.
Koskela - Arabia väliä kuljen lähes päivittäin ja kyllähän tuolla lyhkäsella 2.5km matkalla sattuu välillä jos jonkimoista vastaan. Niin meillä ei oo suihkumahista taikka sisäsäilytysmahdollisuutta…
Tänään oli kyllä siistiä kun rakennusviraston pojat päätti kerätä lumia pois siitä dösävarikon kohdalla, tien reunasta. Rekka oli asiaankuuluvasti pysäköity POIKITTAIN pyörä/kävelytielle. Oli vielä mallia sellainen ettei ohi ajaessa nähny tuliko sen takaa liikennettä vaiko ei. En kerenny nappaamaan kuvaa kun oli kovin kiire luennolle…

Pääkaupunkiseudun Polanneajot 2009

Onhan tuo aivan uskomatonta että ajoradat pidetään sulina ja lumettomina mutta pyörätiellä pitää ajella polanteessa ja jääurissa lähes henkensä kaupalla. Ymmärrän että voidaan priorisoida sen perusteella että suurempi kansanosa käyttää autoa työmatkoihin kuin polkupyörää talvisin (ja kesäisinkin joo) niin sillä perusteella pidetään ne ajoradat hyvässä kunnossa kun siellä on ajotaidoiltaan heikompiakin joukossa. Sitä minä en ymmärrä että nyt kun ei ole tullut pariin päivään lunta juurikaan taivaalta niin vieläkään ei kevyen liikenteen väylien polanteita olla saatu höylättyä kuntoon. Näinkö työmatkapyöräilyä pääkaupunkiseudulla kannustetaan?

Hattua pitää nostaa niille jotka ovat pidempiä matkoja jaksaneet ajella talvesta toiseen tuolla mössön ja jään seassa. Nyt kun ensimmäistä talvea itse olen yrittänyt 17km duunimatkaani pääkaupunkiseudulla ajella niin on tästä lysti ajoittain hyvinkin kaukana. Kauhunsekaisin tuntein odotan kun tuo polanne tuosta ensi tai sitä seuraavalla viikolla alkaa sulamaan (ja taas jäätymään öisin, uusin jäisin urin) niin tulee taas tosi hauskaa.

Jää näin talvella kaikki pyöräily väliin, kun puuttuu vielä se talvifilo, mutta töihin ja kouluun tulee pyöräiltyä aina kun mahdollista.

Kouluun n. 4km, tähän asti mennyt ihan perusvaatetuksessa. Vähän hiki tuossa tulee, onkin nyt tarkotus tilata vähän tuota teknistä vaatetusta niin sujuu vähän kivuttomammin.

Töihin n. 15km, töissä suihkut, pukkari mutta ei pukukaappeja, eli pitää vaan kuivatella vaatteita jossain random paikoissa. Pyörä tulee toimistoon sisään toimitusjohtajan triathlon filon viekkuun naulakon alle.

Lamaa pukkaa. Tämän päivän Hesarissa maalailtiin piruja seinille ainakin Espoon osalta nimenomaan noiden polanteiden aurailuista.

boren - 11:35, 30.1.2009 » Lamaa pukkaa. Tämän päivän Hesarissa maalailtiin piruja seinille ainakin Espoon osalta nimenomaan noiden polanteiden aurailuista.
Heh, kuvaavaa minusta oli se että huoltamattomat keskuspuiston polut tuntuivat aivan samanlaisilta ajaa kuin "hoidetut" viralliset väylät: kummatkin tampattu yhtä koviksi ja epätasaisiksi :D

Helsingin hoitamattomista pyöräteistä tulee minulle mieleen kaupunginjohtajan taannoiset kommentit yksityisautoilun merkityksestä ydinkeskustan pienille, mutta (ilmeisesti omalla mittapuullaan) korkeatasoisille liikkeille. Yhtälö oli koomisen yksinkertainen: henkilöauto maksaa rahaa → yksityisautoilijalla on rahaa → autoilijoilla on varaa kuluttaa.

Osittain tuosta Helsingin turistikierroksesta palautui mieleeni joskus päässäni kypsynyt ajatus vastaavasta teema-ajelusta (samankaltainen ajatus kuin criticall mass-ajeluissa, jotka eivät ehkä kuitenkaan ole herättäneet riittävästi huomiota) vaikka nyt pyöräteiden aurauksen ja/tai työmatkapyöräilyn (#include koulumatka) tukemisen puolesta. Valtuuston kokouspäivänä senaatintorille (olettaen, että valtuuston jäsenet käyttävät Aleksanterinkadun puoleista sisäänkäyntiä, jolloin paikka olisi oivallinen) ajoissa ajelemaan ympyrää ja kikkailemaan flyereiden ja kylttien kanssa. “Kun ei täällä muuallakaan voi ajaa, niin tultiin tänne.” Samalla voisi jakaa yksi auto vähemmän-tarroja tai tehdä jotain muuta pro-pyöräily-juttua.

Mielenosoitushan tuo olisi ja vaatisi asianmukaiset luvat. Riittävästi porukkaa, ajoissa medialle lähetetyt tiedotteet, pari-kolme valtuuston jäsentä paikalle esittämään omat kantansa, niin asioille voisi saada jonkin verran huomiotakin.