Liikennesäännöt

Aina silloin tällöin tulee liikenteessä epäselviä tilanteita vastaan ja ei oikein tiedä, että mitä siinä saa/ei saa/pitää tehdä.

Itseäni on nyt askarruttanut nuo Helsingin keskustan muutamat pyöräkaistat etenkin Runeberginkadulla Hietaniemenkadun ja Salomoninkadun risteyksissä. Eli liikenneympyröiden laidoille jalkakäytävän reunaan on laitettu punaista asfalttia, joka on reunustettu mukulakivillä, mutta missään ei ole liikennemerkkiä jaetusta kevyenliikenteenväylästä.

Normikeleillä noissa kohdissa saa ohitettua sujuvasti kolmisen autoa, mutta nyt kun on lunta maassa, nuo kohdat ovat 50cm kinosten peittämiä. Ja kun liikennemerkkiä ei edelleenkään ole, niin eihän se ajoradalla ajaminen siinä voi kiellettyäkään olla. Toisaalta samalla logiikalla kuivalla ja esteetömällä kelilläkään en saisi sitä punaista alustaa kulkea kuin pyörää työntämällä?

1 Like

Onko siinä punaisessa asfaltissa pyörän kuvia? Jos ei oo niitäkään, niin kyllä toi on lain mukaan selvästi kävelytietä. Ei ne mukulakivet ja väri mitään pyöräkoodeja ole. Ne voisi yhtä hyvin tulkita vaikka pyörätuoleille tai lastenrattaille tarkoitetuksi kuin fillareille tarkoitetuksi. Laki pistäisi siis yksiselitteisesti autojen sekaan fillarit.

Jatkokysymys?

Kuinka kauas pyörätien tai jaetun kevyenliikenteenväylän merkki vaikuttaa? Seuraavaan eteen tulevaan risteykseenkö? Pitääkö jokaisessa risteyksessä olla aina uusi merkki ja jos merkki puuttuu niin risteyksestä eteenpäin ei pyörällä sitten enää jatketa?

markkuj - 10 minutes ago » Onko siinä punaisessa asfaltissa pyörän kuvia? Jos ei oo niitäkään, niin kyllä toi on lain mukaan selvästi kävelytietä. Ei ne mukulakivet ja väri mitään pyöräkoodeja ole. Ne voisi yhtä hyvin tulkita vaikka pyörätuoleille tai lastenrattaille tarkoitetuksi kuin fillareille tarkoitetuksi. Laki pistäisi siis yksiselitteisesti autojen sekaan fillarit.
Enpä muista, pitää tarkistaa kunhan loskat taas lähtee.
Jatkokysymys? Kuinka kauas pyörätien tai jaetun kevyenliikenteenväylän merkki vaikuttaa? Seuraavaan eteen tulevaan risteykseenkö? Pitääkö jokaisessa risteyksessä olla aina uusi merkki ja jos merkki puuttuu niin risteyksestä eteenpäin ei pyörällä sitten enää jatketa?
Näin minäkin olen asian sisäistänyt. Eli ei liikennemerkkiä = ei pyörätietä. Ja vaikka suojatiehen ois tehty laitaan rako pyörätien jatkeeksi, niin se ei sitä ole, jos toisella puolella ei ole pyörätien merkkiä. Tällainen paikka on ainakin pitkänsillan Hakaniemen päässä meren puolella.

Piti vielä piirtää kun vituttaa tää asia. Onko se tosiaan näin:

Eli en saa ryhmittäytyä vasemmalle kääntyvien autokaistalle, vaan mun pitää ajaa tuota ajoradan oikeaa reunaa risteykseen, missä oikealle kääntyvät sitten kääntyy mun eteen tai suoraan edestä päin tulevat ja minusta katsoen oikealle kääntyvät ajaa päälle. Sitte pitää väistää niitä takaa tulevia (suoraan jatkavia) pysähtymällä tuohon risteyksen oikeaan yläkulmaan, odotella että valot vaihtuu, tehdä 90° käännös vasempaan ja jatkaa suoraan.

Onko tässä saatana mitään järkeä, vai oonko vaan luullu väärin?

Mun mielestä siinä ei oo tiessä mitään merkintöjä, ite väistän kyllä kans ajoradan kautta ne lumi- tai sepelikasat.

Muistaakseni luin hesarista tai jostain syksyllä, että tuo on vaan tylysti jätetty kesken. Esim. Kun jatketaan Runeberginkatua tuosta etelään, kun tuo maaginen punainen asfaltti loppuu, niin siinä ajoradan puolella pitäisi mennä pyörätie, mutta se on vaan unohdettu merkata.

EDIT: Tämä siis kommentoidakseni ensimmäiseen viestiin.

boren - 14 minutes ago » Piti vielä piirtää kun vituttaa tää asia. Onko se tosiaan näin: Eli en saa ryhmittäytyä vasemmalle kääntyvien autokaistalle, vaan mun pitää ajaa tuota ajoradan oikeaa reunaa risteykseen, missä oikealle kääntyvät sitten kääntyy mun eteen tai suoraan edestä päin tulevat ja minusta katsoen oikealle kääntyvät ajaa päälle. Sitte pitää väistää niitä takaa tulevia (suoraan jatkavia) pysähtymällä tuohon risteyksen oikeaan yläkulmaan, odotella että valot vaihtuu, tehdä 90° käännös vasempaan ja jatkaa suoraan. Onko tässä saatana mitään järkeä, vai oonko vaan luullu väärin?
Siinä ei ole mitään järkeä. Toi kuvan "oikein"-kohta on oikein.

Tosin ihan vain oman turvallisuuteni kannalta mä ajan mieluummin ajoradalla, en sen reunassa.

Niin minäkin. Mut pakko välillä yrittää väistellä.

Vihhaaaan.

mun uudenvuodenlupaus itselleni oli että en enää anna verenpaineen nousta siitä kun autot polkee mun oikeuksia liikenteessä, en välitä ja pyrin kohti sitä kuuluisaa zeniä, :wink:

… toinen puoli tästä on tietenkin se että en vastaavasti myöskään itse viitsi yrittää noudattaa liikennesääntöjä vaan olen täysi ANARKISTi!

En ole jaksanut vaihdella renkaita edes takaisin puhkeamisten ja kelin veihteluiden myötä, vaan olen ajanut jo jonkin aikaa 23 mm kumeilla. Liukkauden ja nuoskan aiheuttamien sivuheittelyiden vuoksi ajan hitaammin, kuin aiemmin. Tämä on osoittautunut rauhoittavaksi tavaksi. Autojen idioottimaisuus ei ole niin selkeää, yleensäkään muut tiellä liikkujat eivät pääse yllättämään ja perillä ei ole hiki. Olen ymmärtämässä, mistä slow bicycle movementissa on kyse.

Ainiin: niissä runeberginkadun kevyen liikenteen väylissä on minun mielestä liikennemerkkejä ja polkupyörän kuvia siellä rautatienkatujen luona. Voin olla väärässäkin.

boren - 8 hours ago » Piti vielä piirtää kun vituttaa tää asia. Onko se tosiaan näin: Eli en saa ryhmittäytyä vasemmalle kääntyvien autokaistalle, vaan mun pitää ajaa tuota ajoradan oikeaa reunaa risteykseen, missä oikealle kääntyvät sitten kääntyy mun eteen tai suoraan edestä päin tulevat ja minusta katsoen oikealle kääntyvät ajaa päälle. Sitte pitää väistää niitä takaa tulevia (suoraan jatkavia) pysähtymällä tuohon risteyksen oikeaan yläkulmaan, odotella että valot vaihtuu, tehdä 90° käännös vasempaan ja jatkaa suoraan. Onko tässä saatana mitään järkeä, vai oonko vaan luullu väärin?
Kyllä mun mielestä molemmat tavat on sallittuja. Liikenneturvan pyöräilyoppaassa lukee: "Pyöräilijä voi kääntyä vasemmalle myös ryhmittymällä muiden ajoneuvojen tapaan. Se on kuitenkin hankalampaa". Yhden kaistan risteyksessähän nyt ilman muuta saa kääntyä vasemmalle ryhmittymällä, en oo ikinä kuullu ettei tuollaisessa risteyksessä saisi tehdä niin.
konkeli - 8 hours ago » Toi kuvan "oikein"-kohta on oikein.
Myös kuvan "väärin"-kohta on oikein, ks. TLL 11 §, 13 § ja TLA 40 §. Kuvan "oikein"-kohta on vain erityinen lain suoma poikkeus pyöräilijälle ja mopoilijalle.

Eli molemmat kelpaavat, “oikein”-kohta vaikuttaa vaaralliselta…

tnts - 9 hours ago » Ja vaikka suojatiehen ois tehty laitaan rako pyörätien jatkeeksi, niin se ei sitä ole, jos toisella puolella ei ole pyörätien merkkiä.
Ei aivan noin, KKO:n ratkaisussa 125/1996 autoilija oli syyllinen: http://www.finlex.fi/fi/oikeus/kko/kko/1996/19960125. Tässä tapauksessa ei ollut edes sitä "rakoa", vaan suojatie oli maalattu koko matkaltaan ja ajoradasta erotettu osa jatkui vain jalkakäytävänä.

KKO:n ratkaisuillahan on lakia luova vaikutus.

Missä helvetissä te tietäjät olette silloin kun teitä tarvitaan? :smiley: Puhukaa ihmiset! Risteyskäyttäytymisestä sun muusta on ollut jonniin verran puhetta muissakin threadeissa.

Mitä nää, Konkeli, horiset? Itse olen tämän forumin puheiden perusteella ymmärtänyt, että fillarilla saa ryhmittyä vasemmalla kääntyvien kaistalle. Sitä ennen pitää kuitenkin ajaa oikeaa reunaa.
Vasemman puoleista kaistaa ajaessa pyrin yleensä ryhmittymään ajoradan vasempaan reunaan. Oli laillista tai ei, niin minusta se on lain hengen mukainen (eli viedään mahdollisimman vähän tilaa ajoradalta).

Juuri niinhän se kuuluukin, vasemmalle käännyttäessä ryhmitytään keskiviivan viereen. Muulloin pitäisi ajaa oikeaa reunaa, ja jos on pyörätie niin sitä pitäisi käyttää. Pitäisi ja pitäisi.

Nojoh, liikenneturva vain opettaa “turvallisimmaksi” tavaksi tuota oikean laidan käyttämistä loppuun asti. Mun mielestä on varsin jännittävää opettaa ihmisille vääränlaisia tapoja käyttää tietä liikenteen osana.

Siinä valossa mun mielestä näistä asioista pitäis jauhaa isosti ja mikäli joillakin on parempaa tietoa, niin jakaa sitä huomattavan paljon enemmän kuin nyt tapahtuu.

Ehkä yksinkertaista ja helpointa on miettiä asia itselleen seuraavalla tavalla, kun vertaa kaikkea sitä vaivaa ja hukka-aikaa joka tulee kun yrittää kahlata suossa mikä kulkee nimellä polkupyörä ja liikenne (kaikki säännöt näyttävät olevan jollain tavalla mahdollista kumota jollain omituisuudella):
Kun ajat ajoradalla sinut luettakoon samaan kastiin kuin muut ajoradalla liikkujat.
Kun olet kevyen liikenteen väylällä liikuskelet kuin kävelijä.

Miinuksena luettakoon kaikki ne saatanan vanhat ja omituiset pykälät jota sinne tieliikennelakiin on rustattu, mutta niitä ei moni muukaan tie ja muista. Näillä ohjein pääsee aika hyvin alkuun. Loppujen lopuksi, noudattaako kukaan kuitenkaan sääntöjä ihan kirjaimellisesti, vaikkakin on helvetin hyvä tietää omat oikeudet ja vastuut.

konkeli - 3 hours ago » Nojoh, liikenneturva vain opettaa "turvallisimmaksi" tavaksi tuota oikean laidan käyttämistä loppuun asti. Mun mielestä on varsin jännittävää opettaa ihmisille vääränlaisia tapoja käyttää tietä liikenteen osana. Siinä valossa mun mielestä näistä asioista pitäis jauhaa isosti ja mikäli joillakin on parempaa tietoa, niin jakaa sitä huomattavan paljon enemmän kuin nyt tapahtuu.
Eihän suorakulmakäännöksessä mitään väärää ole, se on lakiin kirjattu pyöräilijän lisäoikeus. Turvallisempaa vanhan mummon on niin ajaa kuin lähteä autojen sekaan keskiviivan viereen. Onneksi ei ole kuitenkaan pakko, jos itse pärjää samoilla säännöillä kuin autot.

Korjatkaa, jos olen väärässä, mut eikö pyörällä olekin sallittua ajaa samaa kaistaa, jolle on pysäköity autoja? Tuossa kuuden jälkeen Runeberginkatua lasketellessa bussi alkoi tööttäilemään, kun siirryin kaistani vasempaan laitaan, koska oikessa laidassa oli jo autot parkissa. Kaistaa oli kuitenkin vielä metrin suikale vapaana ja vaikka bussi ajoikin ihan oman kaistansa laitaa pitkin mahduin ihan hyvin mielestäni siihen väliin. Päätään se viittoili, kun seuraavassa risteyksessä ihmettelin ääntelyn syytä. Oletettavasti epäili, ettei minulla ole järkeä päässä, kun heidän kanssaan rinnakkain uskallan ajaa, enkä nöyrry jalkakäytävälle kuten heikäläisten vaimot.

Eikös henkilöautollakin saa ohittaa saman kaistan sisällä, jos mahtuu? Eli saa pyörälläkin, jos vain jättää ohitettavaan riittävän välin. Tämä siis, jos ei ole erikseen ohituskieltoa voimassa kyseisellä alueella.

Vaikka ylläkuvattu oletus ei pitäsikään paikkaansa, niin eiköhän tuo ole polkupyörällä silti sallittua. Polkupyörällä ja mopollahan on lupa ohittaa ainakin pysäköidyt autot myös oikealta.

Joo, ja kai pitääkin jos ja kun se on oikeanpuoleisin kaista. Meklua pitkin on mukava ajella kuuden jälkeen, oma kaista(npuolikas) käytössä sibeliuspuistolta perholle asti.

…Ei bussikuskiksi pääsemiseen oo ennenkään liikennesääntöjä (tai oikeastaan mitään muutakaan) tarvinnut osata.