Remonttiprojekti: Colnago Tecnos

'Nago Tecnos tuli huudettua, ja nyt olen osia metsästämässä. Runko on vielä matkalla Suomeen, joten en pääse mittailemaan sitä, ja osasarjan myyjä hoputtaa.

  • Keskiö vissiin italo?
  • Mikä mahtaa olla satulaputken halkaisija? Sheldon kertoo Masterin satulaputken halkaisijaksi 27,2mm ja Superin 27,0mm, muttei anna Tecnosin mittaa. Luultavasti sama kuin Masterissa, mutta jos joltain (esim. fillarji) löytyy tietoa, niin kiitän.

Nipo-disclaimer: Laitoin kyselyn tänne Projektien puolelle, niin voin muuttaa sen kätevästi projektilangaksi kamojen saavuttua.

Mulla on masterissa 27.2 tosiaan.

Mun Tecnosin tolppa on 27.2 ja keskiö ITAlo-kierteellä.

Jussi ehti 6 sek aiemmin…

Dänks boys.

Kuriiri toi elämää nähneen, mutta edelleen seksikkään Colnago Tecnos -rungon ja alkuperäisen Precisa-haarukan tänään. Pyörää ei selvästi ole kohdeltu silkkihansikkain tai pidetty sisustuselementtinä, mistä kielii maalipinnan vauriot, ruosteläiskät, kromin kulumat ja vaakaputken lommo. Tarkoitus olisi poistaa ruosteet ja saattaa rungon ulkoasu muutenkin parempaan kondikseen sekä tietysti kasata pyörä (vaihteelliseen) ajokuntoon.

Sori huonoista kuvista.

Yleisilme on varsin ysäri, eikä mainittuja ongelmia juuri huomaa, ellei kiinnitä niihin huomiota. Tyttöystäväni jakoi sarkastisen mielipiteensä, että tällä rungolla taitaa olla enemmän kulttuurihistoriallista arvoa kuin esteettistä. Sanokoot mitä sanoo, itse kyllä tykkäilen rungon ulkonäöstä.
http://dl.dropbox.com/u/3576177/Tecnos/IMG_4365.JPG

Sitten niihin ongelmakohtiin. Emäputken muhveissa sekä niiden 'nago ja apila -upotuksissa on ruostetta, eivätkä ne kiillä yhtä hyvin kuin esimerkiksi chainstayn kromi, joka on säilynyt suht hyvässä kondiksessa. Miten tuota ruostetta kannattaisi lähteä poistamaan ja muhveja kiillottamaan? Ruostetta on myös kuvassa näkyvissä vaihtajavipujen pidikkeissä.
http://dl.dropbox.com/u/3576177/Tecnos/IMG_4371.JPG

Mm. vaakaputken alapinnalta on lohkeillut maalia ja paljaaseen teräkseen on ilmestynyt ruostetta (näkyy tuo lommokin kuvassa). Yksivaihteen ruosteenpoistotopikit on tullut syynättyä läpi, eli karkealla ja vähemmän karkealla hiomapaperilla ruoste veks, jonka jälkeen maalit ja lakka päälle, eikös? Ongelmana on kuitenkin oikean maalisävyn löytäminen. Rungossa on alkuperäinen maalipinta, joka on tuollaista kimaltelevaa violettia liukuväriä. Kimallevärejä löytynee, mutta miten sen saa sopimaan tuohon liukuväriin? Useampi maalikerros = tummempi sävy ja päinvastoin? Maalia on kulunut sieltä täältä runkoa ja tavoitteena olisi paikata kaikki pitämään ruosteen poissa. Viimeinen vaihtoehto olisi maalata runko kokonaan uudelleen, mutta alkuperäisen värin duunaaminen lienee lähes mahdotonta. Toisaalta uudelleenmaalaus antaisi uuden freesin ilmeenkin, mutten pidä tätä ensisijaisena vaihtoehtona.
http://dl.dropbox.com/u/3576177/Tecnos/IMG_4379.JPG

Keskiömuhvin pohjassa on jokin helvetin viritelmä, jolle en keksi mitään syytä (ehkä ylimääräisen reiän tukkiminen, mutta kamoon…). Pultille ei löydy tarpeeksi pientä kiintoavainta ja jakari lipsuu. Katsotaan irtoaisiko se CRC-suihkuttelun jälkeen.
http://dl.dropbox.com/u/3576177/Tecnos/IMG_4378.JPG

Ruostetta ja paskaa myös putkien sisäpinnoilla, onneksi vain kevyesti. Chainstayn sisällä näytti olevan enemmän ruostetta, muttei vaarallisesti sielläkään. Toisaalta tuonne chainstayn perälle ei katse tai sormi yllä. Toivottavasti sinne ei ole pesiytynyt mitään hullua damagea. Miten putkien sisäpintojen puhdistus mahtaa onnistua?
http://dl.dropbox.com/u/3576177/Tecnos/IMG_4381.JPG

Sit haarukka. Pintaruostetta (tai vain likaa) siellä täällä ja kromaus vissiin kulunut paikoittain. Paljonko tuollaisen teräshaarukan uudelleenkromaus kustantaisi ja mitä tulisi ottaa huomioon ennen kromauksen suorittamista?
http://dl.dropbox.com/u/3576177/Tecnos/IMG_4373.JPG

Eiköhän tämä tästä kesäksi tule kuntoon. Kiitti avusta!

Keskiömuhvin pohjassa on vaihdevaijerien ohjuri.

Kiillotus: Autoglym metal polish
Paikkamaali: Humbrol pienoismallimaali
Putkien sisään: WD40 tai kotelosuojaa, kotelosuojasta ei mulla kokemusta

Mulla oli yhdessä vaiheessa tecnos jossa haarukka näytti melko samanlaiselta, sitä kun hinkkaa tarpeeksi metal polish-aineella niin alkaa näyttää paremmalta.

Miten ajattelit ruosteet poistaa?

fillarji - 16:13, 24.1.2011 » Kiillotus: Autoglym metal polish Paikkamaali: Humbrol pienoismallimaali Putkien sisään: WD40 tai kotelosuojaa, kotelosuojasta ei mulla kokemusta Mulla oli yhdessä vaiheessa tecnos jossa haarukka näytti melko samanlaiselta, sitä kun hinkkaa tarpeeksi metal polish-aineella niin alkaa näyttää paremmalta. Miten ajattelit ruosteet poistaa?
Kiitti näistä ja myös Jarkolle vaihdevaijerien ohjuritunnistuksesta, ehken lähde ihan heti sitä irti repimään (vaihdenoviisin "hupsista"-hetki).

Ruosteet ajattelin poistaa näiden Ollin ohjeiden mukaan tietysti übervarovaisesti, ettei maalipinta tuhoudu enempää. Vai tarkoititko, että miten haarukan ruosteen poistan? Vaikuttaa pintaruosteelta, joten lähtenee samalla tavalla, kuten Akselin kammista. Pitänee hankkia jokin sähkötoiminen työkalu hommaa varten.

Tuolta löytyy hakemalla aika paljon tuosta ruosteen poistosta yms:

https://www.yksivaihde.net/old/2652/94654

Tuure ainakin kirjoitellu aikamoiset stoorit tuosta sisäputsista (kts pepita topic).

Sulla on jotain kummia juttuja kans tuossa ala putkessa, jotain tuho tappeja polvia varten? Voisko olla, että niitä on käytetty esim. pyöritys tekniikan hiomiseen?

ks. kuva
http://dl.dropbox.com/u/3576177/Tecnos/IMG_4371.JPG

Sit siinä on kans joku tyhmä rinkula roikkumassa chainstayn päästä, onks toi joku ketjun roikotus juttu?

…ruosteenpoistoon en ole kyllä koskaan lähtenyt ensisijaisesti raaputtamalla tai hiomallakaan - hapolla sitäkin kernaammin. Suolahapolle löytyy lisäksi korvike lähiapteekista saatavasta sitruunahappojauheesta, joka maksaa pari euroa pussi. Ihannepitoisuudet tuottavia sekoitussuhteita sekä käytännön toimintaohjeita, niin itse käsittelyyn kuin jälkihoitoonkin (neutralointi, lakkaus ym.) löytyy netistä helposti (ts. en ehdi kirjoittaa enempiä tällä hetkellä)…

Autoglym, check. Dinitrol, check. WD40, check.

Sisäpintojen ruosteenpoistosta: Mistä suunnasta tökötti kannattaisi suihkuttaa putkeen sisään? Satulaputkesta sisään ja valumat keskiöstä alas vai keskiöstä sisään ja satulaputkestä alas? Lähinnä arvelluttaa tuo, että ruostemönjä tarttuu keskiön kierteisiin.

Maaleista: Mistä liikkeestä saa Humbrol-maaleja? Entä miten löydän oikean sävyn? Automaalien värikartoista usein puhutaan. Motonetistäkö näitä (värikarttoja ja/tai Humbroleja) saa? Ovat vissiin lakankestäviä maaleja? Entä pohjamaalaus?

Vielä lakkavinkit kyselisin. Eli onko syytä viedä ammattilaisen lakattavaksi vai suihkutella itsekseni korjattujen kohtien päälle?

ed.

konkeli - 16:43, 24.1.2011 » Sulla on jotain kummia juttuja kans tuossa ala putkessa, jotain tuho tappeja polvia varten? Voisko olla, että niitä on käytetty esim. pyöritys tekniikan hiomiseen? Sit siinä on kans joku tyhmä rinkula roikkumassa chainstayn päästä, onks toi joku ketjun roikotus juttu?
Joo, ihme tappeja noi ja se ringula on tosi ruma, hah. Mahtaax ees bar spinnata?

humbrolia saa pienoismalliliikkeistä, esim. kampista.

Onko tuo dinitrol hyvää ainetta teräsrungon ruostesuojaukseen, onko se ruiskutettavaa ja mistä sitä saa? Voisi itsekin suojata runkojen sisäpinnat.

Onko kokemusta tästä(dinitrol kotelosuoja)?:
http://www.etolatoolbox.fi/webcatalog/altImage.html?uid=13829051

^^Noissa sisäpintojen ruosteenputsauksissa on muuten helvetin hyvä jippo, kun laittaa mahd. pitkän sopivan tiukan pulloharjan porakoneeseen kiinni ja suhauttelee välillä jotain rostoffia tms. vastaavaa kamaa välillä ja antaa koneen tehdä työt…

^^Ainakin noista muiden höpinöistä päätellyt, että tuo dinitrol toimisi. Ite kävin sen poistamassa Motonetistä ja hintaa sillä on 6,9€/500ml. Tosin en tuota kotelonsuojaa ostanut vaan sitä Dinitrol Yleissuoja 77Btä. Spray tavaraahan tuo on.

En ole vielä kerennyt tehdä asialle sen enempää, mutta ehkä ja toivottavasti viikonlopun jälkeen olen viisaampi, joten käyttökokemuksia en osaa kertoa.

Ainiin: Sori toi mainostus:)

Mitä eroa tuolla yleissuojalla ja kotelosuojalla mahtaa olla?

Tjaa-a, siinäpä kysymys.

Otin ite tota yleissuojaa sen takia, et siit oli puhuttu täällä. Tosin tuolla pepita fixi topicissa oli viel erikseen puhuttu jostain ML aineesta, joka tunkeutuu ruosteeseen/sen alle. Tätä ML versiota en vaan motonetistä löytänyt ja otin vaan tota normia.

Motonetin kuvauksissakin vaan lukee, että yleissuoja sopii ajoneuvojen yms. korroosionestoon. Kotelonsuojassa ei sen tarkempaa käyttötarkoitusta ole sitten mainittukkaan. Tosin autofoorumeilta ymmärsin, että sitäkin taidetaan käyttää ihan suvereenisti kaikkiin koloihin auton rungossa.

Varmaan joku fiksumpi osaa tohon jtn sanoa? Tästä asiassahan en kuitenkaan mikään ammattilainen ole vaan tieto perustuu täysin foorumeihin.

Mikähän vidun ruosteenestoasiantunija/mainostaja mustakin on tulossa… ja miksi mä tiedän niistä mitää? Noh, vastaan kuitenkin:
Jos kyseessä kyseessä on vanha runko, sen sisällä on varmaankin joka tapauksessa jo vähä ruostetta ym. ikävää. Tavallinen kotelonsuoja tekee sen päälle kalvon, jonka alla ruoste jatkaa muhimistaan, vähä niinku laittass vaan maalia ruosteen päälle. Esim. tectyl ml ja dinitrol ml tunkeutuu löysempänä sen ruosteen sisään ja pysäyttää ruostumisen, nuo muut on tarkotettu uusille pinnoille tai mahdolliseksi kulutuspinnaksi jolloin laitetaan ensin alle pohjaksi se ml. Tai toki, jos sen kaiken ruosteen ja rosoisuuden saa sieltä sisältä pois niin sittenhän muutkin mössöt pelittää. Taisin sanoa kaiken tämän sielä pepita-topicissakin…

Edit:Googlasinpas teille reippaana vielä 77b:n tekniset tiedotkin, joissa todetaan seuraavaa:[i]“Tuote on jäykähkö ja jättää liuotinaineen haihduttua paksun,
ruskean, vahamaisen kalvon joka antaa erittäin hyvän ruosteeneston sekä
sisä- että ulkotiloissa. Kiinteän koostumuksensa ansiosta kalvo antaa myös
mekaanisen suojan.”/i"Käsiteltäessä ruosteisia ja likaisia rautarakenteita tulee pinnat ensin käsitellä
tunkeutuvalla DINITROL ML’llä."

Ja kun ainakin sinne putkien liitoskohtiin ym. nurkkiin kuitenkin tahtoo jäädä jotain paskaa, lienee parempi ottaa se huomioon.
Litkuja tärkeämpää tosin lienee ilman kiertäminen, jotta vesi pääsee haihtumaan.
Olkaa hyvä.

^ ton vois laittaa siihen rungon suojaus topikkiin niin löytys paremmin…