Talvipyörät kehiin

OT. DH-kommuutti olis kova. Mielellään molempiin suuntiin./END OT

peltsip - 11:53, 29.11.2012 » Olettaisin että kaikki talvella ajaneet tietäisivät mistä puhun tuossa esimerkissä 2.
Ellei tässä: "2. Alamäki, 5cm lunta, pohjilla jäätynyt perunapelto. Aja kaupan päälle vielä tangolta ja vedä remmit niin kireälle ennen mäkeä ettei veri kierrä varpaissa..." tarkoiteta pelkoa siitä, että fillari lähtee alta ja kaatuu niin en ymmärrä mitä muuta sitten mahdat tarkoittaa. Vielä kun parannuskeinona tähän tarjoat toinen jalka maassa ajamista ja vapaaratasta? Kerrotko minulle ensi miten jalka maassa liukuminen vaikuttaa eturenkaan "puskemiseen".

Kiinteällä ajamisen järkevyyttä talvella perustelen hyvällä tuntumalla alustaan, jatkuvalla vedolla ja järkevän ja turvallisen hidastamisen mahdollisuudella. Keulan kanssa sitten helppo tehdä korjausliikkeitä kun edellämainitut asiat kunnossa. Pienet keulan nostot jne.

Kannustan kokeilemaan. Jos tykkäät vaparista niin sitten tykkäät. Ei sekään väärin ole, mutta et nyt viitsisi silti tyhmäksi syyttää.

Mikäs on “teillä päin”? En väitä suuntaan enkä toiseen minkään paremmuudesta, itsehän olen kiinteään mieltynyt. Vaparilla on sitten kunnon holocaustissa surrutella maasturilla. Joku siitä jalkajarrustakin tykkää ja onhan niitä noissa PV:n jääkäreissäkin eli sotiakin niillä käyty.

Silti olen jalkajarrua vastaan kaikilla tavoin, mikäli yhtään on tarkoitus millään lailla tavoitteellisesti ajaa. Jarru on tehoton ainakin kahdella tavalla ja jalkajarrunavat ovat yleensä heikkolaatuisia. Ellei sitten ole museokaupassa käynyt hankkimassa wanhan cunnon.

Olen helsingistä.

Edit: totta on että lumessa ajaminen vaati tietynlaisia taitoja kuten ajotekniikka jne jne, mutta ne tulevat ajamalla ne taidot eikä valitsemalla vehkeitä ja en osoita sormella ja naura jos ei talvella ajaminen ei hotsita ja kulkee vaikka suksilla. Mutta ei kannata sitten tulla kertomaan meille talvella ajaville kuinka toimia.

Mun piti uudemman kerran lukea, että mistä tämmönen haloo taas syntyi.

Referaatti: jalkajarrun yksi hyvä puoli on se, että voi rullailla.

Vastaisin tähän ite, että sinkulallakin voi rullailla ja vanne- tai levyjarrun tuntuma on paljon parempi jalkajarruun verrattuna. Jos rullailu on tärkeää, suosittelisin talvikäyttöön ennemmin tämmöistä, koska jarrutuntuma jalkajarrussa on paska. Kokeiltu on.

Kurjan perunapellon (= talvinen KLV) kyntämisestä mulla on semmosia kokemuksia, että pyörä saattaa vähän elää ja lipsua alla, mutta parhaiten pysyy pystyssä katse eteenpäin suunnattuna ja jalat polkimilla. Kevättalvella kävi semmonen, että jäisessä sohjossa takapyörä meni uraan ja ajokki kääntyi poikittain samaan aikaan, kun vastaan iski tuulenpuuska. Jäin siihen poikittain trackstandiin ja riuhdoin ankarasti kiroillen pyörän liikkeelle. Jos tuollaisessa tilanteessa liian äkkiä laskee jalkaa pois polkimelta, eteneminen pysähtyy varmasti.

Jos pyörä kuitenkin on luiskahtaakseen kyljelleen, siinä ei ehdi jalkaa saada väliin, oli polkimet mitkä hyvänsä. Alastulo tapahtuu vapaapudotuksen nopeudella.

Mitä tulee fiksailuun ja alustatuntumaan, sen ansiosta saa liukkaalla kelillä hidastettua mahdollisimman tehokkaasti just sillä rajalla, että takapyörä ei lipsu ja lipsahduksen ehkä sattuessa pidon saa palautettua välittömästi. Mulla on jonkinmoiseen alamäkiajoonkin soveltuva fillari, joten vertailukohdan pitäis olla kunnossa. En usko, että tämä näkemys muuttuisi mihinkään siitä, jos olis enempi kokemusta vaikka BMX-pyöräilystä: kyllä kuka tahansa saman havainnon voi tehdä. Toisaalta pyörä pysyy hanskassa oikein mainiosti myös vapaasti rullaavana, joten mikään elinehto kiinteä välitys liukkailla ei mulle ainakaan ole.

Siks koska se on siistiä, ehkä? :=)

http://mountainbiketrailsusa.com/wp-content/uploads/2010/09/klunker.jpg

zykkeli - 9:13, 29.11.2012 » Pito ja ajoominaisuudet kun oman mieltymyksen mukaan ovat näissä tilanteissa parempia juuri kiinteällä ajaessa.
Ne, joilla on ajokortti, muistavat mitä autokoulussa opetetaan tekemään, kun auton takarenkaista lähtee pito. Kytkin pohjaan, etupyörät etenemisen suuntaan ja odotusta, kunnes auto palaa suoraan ja vapaana pyöriviin takarenkaisiin palaa pito.

Sinkulalla triviaalia: jalka maahan, eturengas linkkuun ja liiraten menemään. Tänäänkin vedin useamman mutkan täysillä em. kuvatulla tavalla, koska voin ja osaan. Näpäytys takajarruun, fillari linkkuun, mutkasta läpi ja mutkan jälkeen perse satulaan ja veto takarenkaaseen vielä, kun vauhtia on 15km/h mittarissa. Teeppä fiksillä perässä, niin olet aika vitun kova jätkä.

Mutta etpä taida tehdä. Sen sijaan keksit syitä sille, miksi se, että vapaarattaan kanssa voi ajaa talvella nopeammin ja vähemmillä pannuilla, ei tarkoita sitä, että sinkula olisi parempi talvipyörä.

Paremmasta pidosta uliseminen on paskanjauhantaa, koska takarenkaan pito on pystyssä pysymisen kannalta yksi ja sama. Vetopito on molemmissa sama, joten fiksi ei ole senkään puolesta nopeampi. Pannut aiheuttaa eturenkaan lähteminen alta, eikä siihen vaikuta takarenkaan voimansiirto yhtään.

Fiksi on uskonlahko, jonka jäseniin ei uppoa järki, eikä perustelut.

^ tarkoitatko, että talvella ei voi ajaa ajamatta mutkia slaidissa? Ja onko nopein mahdollinen automaattisesti paras mahdollinen? Pitää etsiä nuo maininnat paremmasta pidosta vielä, mutta kyllä asb teet asioista taas liian isoja. Kysehän oli siitä, että yhden mielestä jalkajarru on ehdottomasti paras talveen ja toisten mielestä kiinteä. Ja sinä olet tietysti asb. :slight_smile:

e: en löytänyt yhtään mainintaa fiksien paremmasta pidosta. Antti, quotaa tai edes hattulainaa, please.

Täähän kuulostaa ihan joltain bemariteinin jutuilta.

konkeli - 13:18, 29.11.2012 »

Täähän kuulostaa ihan joltain bemariteinin jutuilta.

http://www.youtube.com/watch?v=VrjK-92Qa5E
1 Like

Talvipyörällä on tasan kaksi ominaisuutta, joita ei ole kesäpyörällä.

  1. Miten sillä pääsee etenemään lumessa.

  2. Miten sillä pysyy pystyssä jäällä.

Ekaan vaikuttaa pääasiassa renkaat ja geometria. Lumen laadusta ja syvyydestä riippuu onko lumen päällä kelluva fättis parempi, kuin lumen läpi leikkaava kapea nastarengas. Sillä, onko voimansiirrossa fiksi vai vapaaratas ei ole mitään merkitystä, koska ketju on molemmissa alapuolelta löysällä. Tai näin nopeasti tulee yksi keissi mieleen, kun viime talvena minun piti ylittää PTJ:n päähän vedetty 50cm korkea lumivalli, jonka jalankulkijat olivat tampanneet jäiseksi. Bunnyhopilla kasan päälle ja siitä kammen nykäisyllä alas. Fiksillä olis ehkä joutunut arpomaan kampien asentoa operaation alussa ja kasan päällä, mutta enpä osaa sen enempää spekuloida siitä.

Tokaan vaikuttaa käytännössä ainaostaan eturenkaan pito. Jokainen täällä on sen verran kokenut kuski, että saa jalan irti polkimesta sekunnin murto-osassa, kun takarenkaasta alkaa pito irrota. Se, mitä tapahtuu takarenkaassa sen jälkeen, kun pito on kadonnut, tekee fiksistä typerän talvipyörän. Kun pito häviää takaa, niin kuskilla on kaksi vaihtoehtoa liukukitkan muuttamiseksi takaisin lepokitkaksi: pysähtyä kokonaan ja lähteä uudelleen liikkeelle tai odottaa että takarenkaan pyörimisnopeus ja liikesuunta vastaavat pyörän nopeutta ja suuntaa. Fiksillä tämä tarkoittaa sitä, että pyöritetään jalkoja tismalleen sellaisella nopeudella, että takarengas ei jarruta, eikä kiihdytä ja tätä pitäisi pitää yllä koko poljinkierroksen ajan. Unelmia. Kun fiksi lähtee sladiin, niin fiksikuski spinnaa ja pysähtyy, koska fiksikuski ei saa palautettua pitoa takarenkaan ja jään. Vapaarattaalla ajava laittaa jalan maahan ja etenee taitojen salliessa jopa oikeaan suuntaan, kunnes pito palaa.

Se, että fiksi olisi hyvä talvipyörä (ja hyvällä ei tietenkään tarkoiteta nyt mitään triviaalia tapausta, vaan sitä että se olisi parempi, kuin muut) on myytti. Se pohjaa siitä, että köyhällä talvipyöräilijällä on vuonna 2004 ollut vain yksi pyörä ja sen yhden pyörän käyttöä on pitänyt perustella muille ja varsinkin itselleen. Vuonna 2012 nuoret, köyhät ja kovasti ineen skeneen haluavat lapset eivät kykene enää kyseenalaistamaan nyt jo vanhan ja katu-uskottavan papan kertomuksia.

tnts - 13:12, 29.11.2012 » ^ tarkoitatko, että talvella ei voi ajaa ajamatta mutkia slaidissa? Ja onko nopein mahdollinen automaattisesti paras mahdollinen?
No onko muita kriteerejä? Kyllähän sä voit vakavalla naamalla väittää, että talutettu pyörä on paras talvipyörä, kun sillä ei voi kaatua ja kantamalla pääsee vaikka mistä kinoksesta yli. "Kun käytetty aika ei kato merkitse mitään."

Ja sitten lahkolaiset voi vapaasti alkaa kehitellä niitä argumentteja.

Ja jotta tiedetään mistä on kyse, niin sekä Zykkeli, että Smurf väittävät fiksin olevan hyvä talvipyörä. Sitä se ei ole. Perustelut yllä.

silti jalkajarru on huono.

Veli asb todistaa väkevästi. Jos talvipyöräilyn redusoi hänen esittämiinsä näkökohtiin, en voisi olla enemmän samaa mieltä.

Sitten on kuitenkin vielä epäselvät kysymykset:

  • pyörän muu hallinta, lähinnä vauhdin säätely
  • monta fillaria vs. muutama fillari
  • kustannukset
  • toimintavarmuus suhteessa kustannuksiin
  • tottumus
  • hauskuus

<3 asb

Analog vaparilla ja pelkällä takajarrulla. Päras, ehkä, mut Turussa ei oo viä talvi.

Olen valaistunut vapaaratas-jeesuksen puheista. Dicta-kauppaan →

Kare_Eskola - 13:37, 29.11.2012 » Veli asb todistaa väkevästi. Jos talvipyöräilyn redusoi hänen esittämiinsä näkökohtiin, en voisi olla enemmän samaa mieltä. Sitten on kuitenkin vielä epäselvät kysymykset: - pyörän muu hallinta, lähinnä vauhdin säätely - monta fillaria vs. muutama fillari - kustannukset - toimintavarmuus suhteessa kustannuksiin - tottumus - hauskuus
Vauhdin säätely vapaarattaisella on triviaalia. Jarrutetaan takarenkaalla, jos pito katoaa, vähennetään jarrutusta ja palautetaan pito. Kuvitelma siitä, että fiksi olisi tässä jotenkin parempi on huttua. Samalla tavalla se hidastuu ja kun pito katoaa kokonaan, ei fiksillä enää pelasteta tilannetta millään, vaan spinnataan ja aloitetaan nollasta.

“Monta fillaria vs. muutama fillari” ja “kustannukset” ovat syitä sille, että ajetaan fiksillä. Ei perusteluja sille, että fiksi olisi parempi talvipyörä.

“Tottumus” ja “hauskuus” ovat makuasioita. Musta nyt vaan on hauskempaa ajaa mutkat TÄYSII kylki edellä, kuin himmailla lusikallinen paskaa lahkeessa (mistä näissä piireissä ei nosteta metakkaa) miettien katoaako pito takarenkaasta ja täytyykö kohta pysähtyä. Ja samoin kuin edellä, syitä sille että ajetaan fiksillä, ei perusteluja fiksin paremmuudelle.

“Toimintavarmuus” on ihan oikea argumentti, mutta mä laitan sen laisuuden piikkiin. BMX-vapaaratas on salettiin idarivehje talvella, mutta sitä se on kesälläkin. Kunnollisen konelaakereilla varustetun vapaarattaan avaaminen ja putsaamineen kerran vuodessa pyörän huollon yhteydessä vie alle puoli tuntia.

Ja sinä Toni vitun Tiainen. Mee nyt vittuun siitä marisemasta kun aikuiset argumentoi.

dicta-kauppaan →