Edullisen nopean pyörän osto kokonaisena tai osissa

Olen täysi noobi näissä asioissa, mutta kiinnostaisi ostaa halvalla nopea maantietsygä. Toki myös kokoaminen onnistuu jos joku osaa osissa/ kokoamisessa avittaa.
Ideana olisi tehdä pyörä, jolla ajelen kaupungissa, työmatkat ja pidemmätkin reissut. Haluan myös pyöräillä talvella ja metsäteillä tyyliin Helsingin keskuspuistossa, mutta ei HC metsäreittejä. Haluan siis pyörän, joka on varmatoiminen, kevyt ajaa ja nopea. Minkälainen tsygä sopii minun tarkoituksiini? Kannattaisko yksivaihteinen, eli mitkä on edut? Mistäköhän noita valmiita tsygiä sais tai kuka niitä tekee stadissa suht halvalla. Olen ymmärtänyt että suhteellisen halvallakin pääsee jos ei hifistele, ja tarkoitus ei ole hifistellä näillä masseilla. Olen iso mies, 196 cm pitkä ja painan noin 90 kiloa. Minkä kokoinen tsygä minulle sopii?

Mikä on “halpa”? 300-500e? Sopiva runko jostain n. satkun, hyvät kiekot 200e ja loput roippeet n. 200e uusia ja käytettyjä. Ja sitte kasaamaan. Joku tommonen ois varmaan karkea arvio jos haluaa ns. hyvistä osista, ja siis pääosin käytetyistä. Ylärajaa ei tietenkään ole.
Runko varmaan pystyputki 60cm ja ylöspäin, täällä varmaan muut osaa sanoa tarkemmin noista runkojen kokoasioista. Ja sheldonista löytyy erilaisia kokotaulukoita.
Huutonetistä ja keltasesta pörssistä jne löytyy kanssa ihan hyviä kompliitteja 400-500eurolla, joskus halvemmallakin.

Kiitti vastauksesta. Juu tuo 300-500 kuulostaa asialliselta, toki mielellään halvemmassa päässä jos mahdollista. Minkälaista pyörämallia suosittelet(te) tarpeisiini (yllä lueteltu). Onko stadissa jotain mestaa missä joku kasailee pyöriä edullisesti ja luotettavasti? Käytetyt osat ei haittaa. Tai onko noilla hinnoilla jotain valmista mallia? Nettikaupat ei haittaa jos hyväksi todettuja

Cyclocrossrenkailla varustettu konversio vois olla yks fiksun kuuloinen ratkaisu. Ei ehkä kaikista ohennetuinta putkea alle myöskään :wink:

Classical Bicyclestä RIH Luxe 225 euroa. Minusta tuossa on paljon pyörää tuohon hintaan: hieno Reynolds 531 teräsrunko ja hyvät osat. Kokokin voisi olla aika passeli.

Kokonaan uusista osista kasaaminen on ainakin aika tyyristä lystiä. Mulla meni noin 700 euroa konversioon, vaikka pyrin valitsemaan halvemman pään osia.

Wow näyttää hyvältä ja ompa halpakin. Saako tollasia käytettynä suomestakin? Pystyykö tolla sitten ajaa talvetkin? Lokarit ois kans jees, ne varmaan saa. Rahdataanko tuo kokonaisena vai osissa? Oon kysymyksiä täynnä, tiedän. Jostain on aloitettava :slight_smile:

Edit: Tuolla puhutaan Frame sizestä ja top-tube sizestä. Mitä ne meinaa ja mitkä arvot minun pituisella/ painosella pitäis olla?

b-veli - 22:26, 3.11.2010 » [Classical Bicyclestä](http://www.classical-bicycles.com/Complete%20bikes.htm) RIH Luxe 225 euroa. Minusta tuossa on paljon pyörää tuohon hintaan: hieno Reynolds 531 teräsrunko ja hyvät osat. Kokokin voisi olla aika passeli. Kokonaan uusista osista kasaaminen on ainakin aika tyyristä lystiä. Mulla meni noin 700 euroa konversioon, vaikka pyrin valitsemaan halvemman pään osia.

Tilaamani rungon rahti tuolta oli 34,10 euroa DPD:llä. Koko pyörälle pitäisi olla sama hinta. Frank vastaa sähköposteihin nopeasti. Pistä sille vaan kysymyksiä. Hän myös asensi runkooni ohjainlaakerin ilman lisäkustannuksia. Eli saat varmaan tuon pyörän pienellä lisämaksulla paksummilla renkailla ja lokareilla, jos Frankilla sellaisia sattuu olemaan varastossa.

Suomestakin saa halpoja käytettyjä pyöriä välillä. Mutta tarjontaa ei ole kovin paljon varsinkin, kun tarvitset keskimääräistä suuremman rungon.

http://lh6.ggpht.com/_o0SNIPkuL0E/TEPzFTdpNmI/AAAAAAAACTk/16qqHuBCg1g/s912/DSC_1170.JPG
Kuvassa 32 mm:n renkaat RIH Luxessa. Tuolla lisää kuvia samasta pyörästä.

Oho! Aika edukkaita. Ei noitten kanssa voi oikeen rakentaja kilpailla, ellei sitte ole saanu koko pyörää ilmaseks ja laittanu kuntoon. Joo suosittelisin kyllä kanssa tota.

Olishan tossa toi Diamant professionalkin. Tosin vähän pienempi runko. Kattele tuolta http://www.sheldonbrown.com/ mikä olisi oikea runkokoko sulle.

Torspo todennäköisesti tarkoittaa tätä: Sheldonin artikkeli pyörien kokohommeleista

Lisäksi kannattaa ottaa se mittanauha käteen (omg, pitääkö tehdäkin jotain?!) ja ottaa selville ne omat ulottuvuudet. Tässä kaveri on isoksi avuksi, mutta eiköhän sitä yksinäänkin jotain mittoja saa edes suuntaa-antaviksi. Täältä apuja: Competitive cyclistin kokolaskuri

Noilta sivuilta löytyy oikeasti informaatiota, joka on osittain kans kerrottu täällä yksivaihteessa. Ihan kaikkea ei tarvitse erikseen kysyä, vaan haun avulla ja lukemalla (OMG) selviää aika pitkälle.

mulla olis tälläinen 60cm NOS runko tarjolla jos kiinnostaa. Lokarit saa kiinni. Muitakin osia ja kasausapujakin löytyy tarvittaessa.

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs366.snc4/44910_435738972953_823527953_4941786_1399583_n.jpg

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs731.snc4/65139_435739092953_823527953_4941788_822403_n.jpg

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs748.snc4/64838_435739107953_823527953_4941789_2698207_n.jpg

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs026.snc4/33652_435739122953_823527953_4941791_3516762_n.jpg

Koon saat aika helposti menemällä pyöräliikkeeseen kokeilemaan mikä on sopiva. Kynä ja paperi messii vaan. Onko sitten reilua käyttää liikettä tähän tarkoitukseen on jokaisesta itsestä kiinni. Itse en näe mitään vikaa tässä. Mutta jos alkaa angstaa, niin käy vaikkapa hakemassa satula tai muita tarvikkeita kyseisestä liikkeestä “hyvitykseksi”.

marlon - 9:11, 4.11.2010 » mulla olis tälläinen 60cm NOS runko tarjolla jos kiinnostaa. Lokarit saa kiinni. Muitakin osia ja kasausapujakin löytyy tarvittaessa. ...Pösön kuvia
Huutelen väliin. C-T 60 cm? Vaaka?

vaaka kans 60

ibu - 9:40, 4.11.2010 » Koon saat aika helposti menemällä pyöräliikkeeseen kokeilemaan mikä on sopiva. Kynä ja paperi messii vaan. Onko sitten reilua käyttää liikettä tähän tarkoitukseen on jokaisesta itsestä kiinni. Itse en näe mitään vikaa tässä. Mutta jos alkaa angstaa, niin käy vaikkapa hakemassa satula tai muita tarvikkeita kyseisestä liikkeestä "hyvitykseksi".
vastaushan voi olla luokkaa: "No näistä Inseroista sopivin on varmaan tuo L-koko."

Itse olen 193cm ja 59-61cm korkeita ja 58-60cm pitkiä tuntuu olevan käyttämäni pyörät ja hyvältä tuntuu.

Mites tälläset vanhat käyräsarviset pyörät, näitä tuntuu löytyvän välillä suomesta ja aika halvalla. Voiko niihin vaihtaa cyclocross renkaat ja voiko niillä ajaa talvella?

Edullinen nopea pyörä?

https://www.yksivaihde.net/old/6220

Ongelma ratkaistu.

^^ Joo, voi. Käyräsarviset pyörät ei muuten ole kaikki nopeita, että tarkkuutta siihen valintaan!

196 senttiä on niin suuri pituus, että pienetkin vartalon mittasuhteiden poikkeamat vaikuttavat jo hyvin paljon asiaan. Josko aloitat ensin tuolta:

http://www.competitivecyclist.com/za/CCY?PAGE=FIT_CALCULATOR_INTRO

Ja käytät apua siinä mittaamisessa. Tunnut tarvitsevan cyclocross pyörää tai ns. retkipyörää. Molemmat ovat muunnelmia maantiepyörästä. Uusissa on uusimman sukupolven vaihteet, ja ne ovat mukavia ajaa. Ihan viiteen sataan ne eivät lähde, mutta ei niistä kyllä ihan tonniakaan tarvitse välttämättä maksaa. Tämä on se vaihtoehto, mitä minä suosittelen.

Tarjotussa linkissä olevissa pyörissä ovat vaihteet 80-luvulta. ← lue tuo uudestaan. - Hienoja kyllä, mutta indeksoimattomina (=ei pykäliä) ne eivät vain pärjää indeksoiduille eli pykälöidyille versioille. Ja nyt on siis vuosi 2010. Kehitys on tapahtunut juuri noissa vaihteistoissa, eikä juuri missään muualla.

Saat satasella hyvän vanhan ja ison retki Crescentin jostain '80-luvulta, joka purettuna ja pestynä ja huollettuna on juuri niin hyvä kuin nuo muutkin esitetyt pyörät. Enempää ei kovin vanhasta pyörästä edes kannata maksaa. Ja osista kokoamista ei kannata aloittaa ensimmäiseksi työkseen, on parempi että tehdas on kasannut pyörän valmiiksi ja sovittanut ne osat kunnolla toisiinsa. Sinulle riittää alkuun se, kun pystyt edes purkamaan ja huoltamaan sen kunnolla ja oikeaoppisesti. Sekin on jo niin vaikeaa, ettei suurin osa ihmisistä edes tähän kykene. Siihen on todella pitkä matka, että alat erillisistä osista kasaamaan hyvin toimivan pyörän ihan omin nokkinesi. Ei se nyt ihan niin helppoa ole kuitenkaan. Niistä epäonnistumisista kun ei niin julkisesti ääneen huudella.

Näin siis ihan oikeasti: Älä sorru muinaismuistoon, jos on tarkoitus ajaakin sillä pyörällä. Osien mitoitukset ovat vaihtuneet ja standardoituneet noista menneistä ajoista, ja vain uusimpiin osasarjoihin saa edes varaosia (lue: vaihdettavia kulutusosia) helposti. Se on oma harrastuksensa metsästää jotain omituista pikkuosaa tai vanhaa vaihteiston kappaletta. Sellainen “puuhailu” ja käyttöpyörä eivät ole toisiinsa sopiva käsite eivät niin ollenkaan.

Se, mitä Sinä tarvitsisit, olisi kertomasi perusteella jokin Fuji Roubaix ACR 3.0, mutta se maksaa tonnin. Siitä on kuitenkin olemassa se tarvitsemasi 64 senttinen koko. Vähempi kun ei oikein riitä kooksi Sinulle. Väärän kokoinen pyörä sammuttaa harrastuksen ennen kuin se on edes alkanutkaan. Tuossa osat ovat kuitenkin moderneja aivan keskiön uudempaa mitoitusta myöten. Asia, jolla on merkitystä kun kammen rattaat ovat ajetut loppuun, ja huomaat että onkin kannattavampaa ostaa kokonaan uudet kammet kuin vanhoihin kampiin erikseen niitä uusia rattaita. Ja sen jälkeen huomaat, että uusia ontto akseli kampia on markkinoilla jo kymmenkertainen määrä suhteessa noihin edellä tarjottuihin nelikantti kiinnityksellä oleviin kampiin.

Miksi ostaa nyt uutena jotain, johon on jo nyt vaikeaa saada asiallisella hinta/laatu suhteella varaosia, koska niiden osien valmistui loppui jo viime vuosituhannella ? Aivan hullun hommaa on ostaa käyttöpyöräksi jotain, missä ne osat ovat valmiiksi jo '80-luvun keräily retroa.

Olet valitettavasti väliinputoaja. Maailman pyörätuotanto meni aasiaan, ja globalisaation takia ihminen käsitetään nykyisin keskimäärin alle 175 senttiä pitkäksi olennoksi. Sinä taas et ole sitä. Edelleen: Suurin osa halvoista hiilikuitu pyöristä on jopa sangen kyseenalainen hankinta noin 100 kiloiselle ihmiselle. Raskaammalle vielä vähemmän.

Katso: http://www.bustedcarbon.com/

Joo joo vastaväittäjät… on tietenkin tässä provoa, mutta ainakin edullinen halpa nimetön kuiturakenne (onko niitä oikeasti muitakin kuin nimettömissä paikoissa alihankintana tuotettuja ja merkkituotteiksi teipattuja ?) on isolle miehelle sangen epäviisas hankala hankinta.

===

Brittipyöristä löytyy terästä rungosta, lokasuojia ja uusia vaihteistoja. Isojakin malleja on saatavilla. Sitä en osaa sanoa, onko tarpeeksi isoa kuitenkaan tarjolla. Halpakin nykyaikainen vaihteisto kuitenkin hakkaa nuo menneiden vuosien hienotkin vaihteistot käytettävyydeltään. Nämä uudet ovat tietokoneilla suunniteltuja ja mallinnettuja. Niihin saa osia. Varaosia. Kulutusosia. Juuri niitä, mitä siihen pyörään aina välillä myös oikeasti tarvitaan. Koska rattaatkin ovat nykyisin alumiinia teräksen sijasta, niin niitä varaosia tarvitaan ihan oikeasti. Tarve on aivan todellinen.

Käy ostamassa jokin uusi Cycling Plus lehti, siellä on mainoksia ja näet mitä on tarjolla Englannissa. Täällä Sinulle ei ole tarjolla ei niin yhtään mitään. Piste. Ja usko myös tämä asia. - ÄLÄ osta sitä mitä jollakin sattuu vain olemaan. Olet niin laita tapaus kooltasi, ettet saa helposti itsellesi sopivaa pyörää et niin mitenkään. Et enää. Muinoin oli runkokokoja aina 66 senttiin saakka, nyt vain väitetään, että se 60 senttiä sopii aivan kaikille. Se on pelkkää paskapuhetta. Ei sovi. Toista mieltä olevat ovat vain väärässä, ja niitähän kyllä tässä maailmassa riittää aivan riesaksi saakka. Vähäkääpiöillä on vähäkääpiöiden mielipiteet. Jos jalkasi on kooltaan 51, ja kauppiaalla on myydä vain ne 49 numeron kengät, niin uskotko kauppiasta ja ostat ne liian pienet kengät kun hän vain sanoo, että kyllä ne sopivat ?

Pyörä on kuin vaate. Sen on sovittava käyttäjälleen jokseenkin sentin tarkkuudella. Ja kaikki ne muut koot ovat sitten niitä vääriä kokoja. Asiaa voit makustella sillä, haluaisitko urheilla liian pienissä verkkareissa tai kävellä muutaman numeron liian pienissä kengissä. Ellet, niin osta heti jo alkuun se pyöräkin aivan juuri oikean kokoisena. Sen kokoisena, kuin tuo competitive cycling calculaattori sen kertoo. Ellei niitä ole saatavilla helposti, niin jatka etsimistä. Hölmöin teko on hätäpäissään ostaa se pyörä liian pienikokoisena ja uskoa moraalitonta ja typerää kauppiasta tästä aiheesta. Se tyyppi elää sillä, että myy mitä siinä selän takana sattuu olemaan. Noita paskapuheita on kuultu niin paljon, että siitä jaanaamisesta voisi melkein korvat irrota. Onneksi nykyään voi pysyä pois “ammattitaitoisista” liikkeistä, ja ostaa tavaraa suoraan netin kautta.

Itse olen vain 190 senttiä, rinnanympärys kuitenkin 142 ja painoa 118 kiloa. Vyötärö - jos ei nyt ihan hoikka - niin kuitenkin noin neljännesmetrin vähemmän kuin rinnanympärys. Parannettavaa toki on. Ylipainoa on, ja se ei ole terveellistä. Vatsa on vähän ryllykkä. Ajokenkä on 51. Sen verran persejalka olen 89 sentin jalan sisäpituudella, että runkokorkeudeksi itselleni riittää 61 (c-c) , eli 63 (c-t), kunhan vaakaputken pituudeksi saa sen 60 senttiä ja stemmiksi noin 13-14 senttisen. Se on minulle se tiukka kilpa-asento. Olet maagisesti juuri yli tuon äärimmäisen rajan, ja todellakin: 196 senttiselle ei sitä urheilullista pyörää täältä löydy kovinkaan helposti. Todellisuudessa ei oikein mitenkään. Jopa Sinua lyhyemmät ammattikilpailijat käyttävät modernien hiilikuiturunkojen kanssa hätäpäissään jotain 15-17 senttistä stemmiä, joka pilaa pyörän ajoherkkyyden jokseenkin aivan täysin. Liian pitkällä stemmillä ohjauksesta tulee vain jähmeän tuntoinen. Taaskin ne, jotka väittävät jotain muuta, ovat vain väärässä. Liian pitkällä stemmillä ei voi korjata liian lyhyttä vaakaputkea. Sitä ei voi korjata yhtään millään, ja mikään selitys sitä asiaa ei voi muuttaa. Stemmin pituuden ehdoton yläraja on 14 senttiä, ja silloinkin se on jo liian pitkä.

Kun saat ne laskurin mitat, niin ne ovat siten tarkkoja mittoja puolen sentin tarkkuudella, eivät mitään “suuntaa antavia”. Jos laskuri ehdottaa vaakaputken pituudeksi esim. 62 tai 63 senttiä, niin se tilalle tarjottu 60 senttiä ei ole sitten ei lähellekään tuota oikeaa pituutta. Tuo ero vastaa kengissä ihan paria kengännumeroa. Sellaisilla pari numeroa pienillä ei kävele ei niin sikakaan. On kummallista, että tuntikausien ajamiseen tarjotaan sitten samalla tavalla aivan liian pientä pyöränrunkoa. Johan tuon voi jo melkein tulkita suoraksi vittuiluksi päin näköä.

Puuh… kuten näkyy, tämä koko asia on ollut vähän mielen päällä…

Toivottavasti tämä työnsi edes yhden askeleen siihen oikeaan suuntaan siinä oikean kokoisen pyörän hankinnassa, mikä on tämän harrastuksen jatkuvuuden kannalta eräs merkittävin perus edellytys.

Usko tämä varoitus: Sinulta loppuu ja hiipuu se ajaminen noin parissa viikossa, jos ostat väärän kokoisen ja Sinun tapauksessa siis liian pienen pyörän.

Tuure

-.-