Pintakäsittely

Mitäs jos hapettaa sen kromin pois upottamalla kys. kappale happoon? Kromi hapettuu → vetykaasua vapautuu. Sit jos siinä on alla joku nikkelipinta ni enpä tiedä sit siitä. Käänteinen galvanointi vois toimii kanssa?

Voisiko tuollaiselle vintagestongalle tehdä jotain että ei ruostuisi niin herkästi? Parissa päivässä tulee rouhea pintaruoste kun on kosteaa. Lähtee kyllä ihan hinkkaamalla pois, mutta voisko siihen vetää jonkun pinnan niin että ei ruostuisi mutta näyttäisi vanhalta ja patinoituneelta?

eki - 11:53, 1.4.3009 » Voisiko tuollaiselle vintagestongalle tehdä jotain?
Sen vois koettaa vahata jollain hyvällä autovahalla, vaikka muutamaan kertaan. Toinen vaihtoehto ois vetää ihan ohut kerros spray lakkaa.. tässä on kuitenkin riskinsä, pinnasta saattaa tulla typerän näköinen ja kosteus saattaa mennä lakan ja kromin läpi ja sitten tulos on kaikkea muuta kuin haluttu.

-Olli

Tattis, täytyy hakea turtlewaxia.

Nostellaan tämmönenkin. Oli tarkotus tehdä baarijopoon rottalook eli ruostutettu runko, olisko kellään tietoa notta pysyykö lakka tärpätillä puhdistetussa pintaruostuneessa rungossa vai vedänkö vaan esim. vahat päälle?

Voiko joku viisas kertoa myös clear coatista ja kromista? Kaiken yliluonnollisen Internetittämisen jäljiltä mulla on semmonen kuva, että sen pinnan sais pois ihan maalinpoistoaineella kromin vahingoittumatta. Tarkoituksena olis siis poistaa pinnotteen alle piilotetut tarrat. Oonko tajunnu tän homman ihan nappiin? Ja kun ne tarrat ennemmin tai myöhemmin on irti siitä rungosta, pitäiskö siihen pistää uus lakka? Ts. mitä hyötyä siitä on kun kromipintahan säilyy ihan ilman pinnoitteitakin?

sm0gu - 13:11, 3.8.2010 » Nostellaan tämmönenkin. Oli tarkotus tehdä baarijopoon rottalook eli ruostutettu runko, olisko kellään tietoa notta pysyykö lakka tärpätillä puhdistetussa pintaruostuneessa rungossa vai vedänkö vaan esim. vahat päälle? Voiko joku viisas kertoa myös clear coatista ja kromista? Kaiken yliluonnollisen Internetittämisen jäljiltä mulla on semmonen kuva, että sen pinnan sais pois ihan maalinpoistoaineella kromin vahingoittumatta. Tarkoituksena olis siis poistaa pinnotteen alle piilotetut tarrat. Oonko tajunnu tän homman ihan nappiin? Ja kun ne tarrat ennemmin tai myöhemmin on irti siitä rungosta, pitäiskö siihen pistää uus lakka? Ts. mitä hyötyä siitä on kun kromipintahan säilyy ihan ilman pinnoitteitakin?
maalinpoistolla voi poistaa kaman siitä kromin päältä. Ei tarvii muuta, mutta kai se vahaus on aina hyvä vaihtoehto.

Ruostepinnoista kannattaa huomioida myös tälläkin forumilla - ellei peräti tässäkin ketjussa esillä ollut askartelumaalit, joilla saadaan aikaan ruostepinta tai muita hapettuvia metalleja, kuten kuparia.

MrHat - 13:52, 3.8.2010 » Ruostepinnoista kannattaa huomioida myös tälläkin forumilla - ellei peräti tässäkin ketjussa esillä ollut askartelumaalit, joilla saadaan aikaan ruostepinta tai muita hapettuvia metalleja, kuten kuparia.
Askartelumaalit varsin hyvin tiedossa. [Täällä](https://www.yksivaihde.net/old/2481) kuitenkin keskustelua oikeesta ruosteesta rungossa, ja kun tuo mun Jopo nyt on jo valmiiks nätisti ruostunut niin miksei vaan pistää lakka päälle, jos se kerta toimii? Tossa rungossa käytettiin lakkaa, mihin yhdistetty ruosteenestoainetta mutta osaako kukaan arvailla tilannetta tavallisen lakan kanssa? Ja millasen pohjakäsittelyn toi ruoste tarvii ennen lakkausta?

Kiitos vastauksesta eniveis.

Jos haluat rottalookkisen baaripyörän ja sulla on ruosteinen Jopo, niin tarviiko sun enää tehdä mitään? Pintakäsittely vie aikaa ja rahaa. Ei se ruostu puhki kuitenkaan.

Millä kannattaa tukkia ylimääräiset nyrkinmentävät reiät rungosta? Eli millä mä kittaan? Ja miten eri kittaus metodit vaikuttaa maalausvaihtoehtoihin esim. pulverimaalauksessa?

Edit:

Jaahans, itse itseäni valistaen:
https://www.yksivaihde.net/old/4697/65840

Eli Plastic paddingia kehiin.

Mitä kittiä kannattaa ostaa ja paljonka suunnilleen maksaa? Pitäs paikata runkoa ennen maalausta.

Täällähän usein ehdotetaan raakateräiselle rungolle pelkkää lakkausta, jotta saumat näkyy jne. Prölli-setä kirjoittaa aiheesta omassa mainoskuvastossaan: http://prollyisnotprobably.com/2013/01/why-clear-coat-over-raw-steel-doesnt-work/

Kromauksen saa purettua samalla prosessilla, kun vaihtaa katodin ja anodin. Itse olen heittänyt kappaleita ruokasuolakylpyyn, kytkenyt akun plussan nikaleeseen eli se toimii luovuttavana anodina ja heittänyt astiaan rautapalikan kytkettynä miinukseen. Se kromi ja kupari hilpasee siihen palikkaan, ja nopeasti. Suora lainaus harley miesten sivuilta kromin poistoon, tiedä sitä sitten toimiiko?

Mulla on mahdollisuus käyttää lasikuulapuhallus kamoja. Ainakin muutamat kokeilemani kromiosat on saatu maalauskelposeksi, tosin eivät ole olleet fillarin osia. Voi paiskata yyveellä, jos tuntuu että nurkissa on jotain, mitä tarvitsisi puhallella. Kokonainen runkokin voi mahtua puhalluskaappiin.

tnts - 23:35, 15.1.2013 » Täällähän usein ehdotetaan raakateräiselle rungolle pelkkää lakkausta, jotta saumat näkyy jne. Prölli-setä kirjoittaa aiheesta omassa mainoskuvastossaan: http://prollyisnotprobably.com/2013/01/why-clear-coat-over-raw-steel-doesnt-work/
Jos halajaa kestävää raakateräs-lookkia, niin voin suositella pulverilakkausta. Kahden vuoden beater-käytön jälkeen ei ole omassa rungossa mitään jälkiä ruosteesta, eli näyttää edelleen ihan samalta kuin näissä AMA-kuvissakin: [https://www.yksivaihde.net/old/5986](https://www.yksivaihde.net/old/5986)

Glisten PC <–Tuommoisella sivelin viikonloppuna osia, jotka ovat paljaalla metallilla. Saas nähdä miten kestää käytössä.

Decoupage-koristelu ja sellaisen työn rationalisointi kiinnostaisi. Mitähän lakkaa kannattaisi käyttää, jos on tarkoitus tehdä säänkestävä pinta mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman halvalla? Erikeeper ja vesi joutaa jättää mieluusti tästä prosessista pois.

pieni merenneito - 9:44, 6.6.2013 » Nyt googletan plastidip.
http://i.imgur.com/AAmGJFe.jpg

rakas taivaan isä onko tämä ehkä paras hätäriDIY vaihtoehto mustaksi kannuttamiselle amen?

rakas pienimerenneito, plastidip vaikuttaisi maailman parhaalta aineelta juuri tällä hetkellä, sellaiselta josta olen nähnyt unta

Plasti dipistä taas. Kokeilin bilteman kumimaalia, joka on ilmeisesti samanlaista tavaraa, kuin toi plasti dip ja kannutin kammet mustaksi rieskoineen päivineen. Melko tarkkaa kamaa maalata. En vielä noin pienellä suihkimisella päässyt jyvälle, miten kuivumisajat suhtautuu työn jälkeen. Osassa kohdista tuli tosi pientä kuplimista, mutta epäilen, et olis pitänyt antaa ohkaisenkin kerroksen kuivua paremmin ennen uuden vetämistä, mutta kun ei malttanut odotella…Tai jotain.
Ihan hyvää pintaa sai aikaan paukkupullostakin, joten rohkaistuin tilaamaan runkoon P.D. -maalit.
Kestävyys on varmaan toooosi hyvä, mutta saahan sen irti kun on riittävän rispaantunut. Täytyy vaan vedellä tarpeeks paksu pinta. Rungon voi myöhemmin kokeeks maalata toisellakin värillä, kun en osaa päättää, minkä värisen haluaisin. Kuiturunko täytyis kuitenkin hioa käsipelillä “puhtaaksi”, ennen kuin antaa automaalarin ruiskasta sen viimeisen pinnan. Ja siinä on hommaa sen verran, että.

just vähän putsailin plastidipillä kannutettua fillaria ja samat kolhut maalipinnassa näytti pikaisella tarkastelulla olevan kun mitkä tulivat hetki maalaamisen jälkeen kun fillari kaatui kivikossa. pinttynyttä likaa en kyllä mattapinnasta uskaltanut hangata siinä pelossa että lähtee pian dipitkin irti.