Minä ja polvet

Komppia täältäkin levolle sekä kipulääkitykselle. Mulla meni ohi melkein koko kesän lenkkeilyt polvivaivojen takia, kun en malttanut alkuun pitää tarpeeksi pitkää taukoa pyöräilystä.

Itsellä meni jännästi molemmat polvet eri tavalla rikki, toiseen kehkeytyi hyppääjän polvi ja toiseen juoksijan polvi. Eli toinen oli edestä patellan kohdalta kipeä ja toinen taas sitten takaa/sivusta. Jälkimmäinen oli näistä ikävämpi, ei meinannut portaitakaan päästä enää alas ilman kipuja. Hyppääjän polvi omalla kohdalla tuli liian suurista välityksistä ylämäissä, juoksijan polvi taas sitten (ilmeisesti) liian korkealla olleesta satulasta. Tätä vaan ei lyhyemmillä (alle 1.5-2h) matkoilla tule ja nyt kun ei kesän jälkeen oikein ole jaksanut ja löytänyt aikaa lenkkeilylle, ei ole sillain tullut polven toimivuutta paremmalla ajoasennolla kokeiltuakaan.

Hyppääjän polvi sen sijaan meinasi tulla yhdenkin ylämäen runttaamisen jälkeen. Tästä pääsin käytännössä eroon levon jälkeen ajamalla ylämäet kevyemmillä vaihteilla ja sitten kun jalkojen lihakset olivat kesällä jo vahvemmassa kunnossa uskalsi noita samoja mäkiä ampua ylös sinkulallakin. Ei ole vaivannut enää.

Tuota samaa tukilihaksia vahvistavaa liikettä, josta basti mainitsi kehui mullekin ortopedi, jota kävin jututtelemassa näiden vaivojen tiimoilta.

Kannattaa myös tosissaan tarkkailla jalkojen liikettä ajaessa. Ei paljon auta, että kaikki on säädetty suoraan jos polvi kuitenkin ajaessa pettää sisään tai ulos (yleisemmin sisään). Eli juurikin noita tukilihaksia treenaamaan kuten tuolla aiemmin jo todettiinkin.

Joo, voiteet yms. on ihan hyviä, mutta akuuteissa jutuissa vannon burana-kuurin nimeen (määrät siis jotain muuta kuin 1200mg/pvä). Jossei tuolla lähde tai uusii taas pian niin lekuriin.

Josta tulikin vielä mieleeni: Probiken videoanalyysissä kävi tosiaan ilmi, että mun polvet kiertää villisti ulospäin pyörittäessä. Ennen kevättä pitää siis hommata vielä pohjalliset korjaamaan ylipronaatiota ja toivottavasti tuota polvien kiertoa.

Ja sitten vielä se klossin asento ja paikka pituussuunnassa. Ja riittävä float. Yritin useamman vuoden säätää käytännössä vapaalikkeettömien polkimien kanssa klosseja kohdalleen, autuus löytyi vasta kun hankin uudet polkimet. Myös polkimet, jotka yrittävät keskitää kantapäätä aina taaksepäin vedettäessä, ovat hanurista. Tää on lähinnä vanhempien polkimien vika.

Ja sitten se nilkan asento ajaessa, jos polkee ‘varpaillaan’, eli kantapää ylhäällä ja varpaat alaspäin osoittaen, ei polvet välttämättä tykkää. Näin käy helposti huomaamattaan ainakin, jos satula on liian korkealla.

Jos polvi kiertyy ajaessa, täytyy treenata niitä kiertäviäkin lihaksia, tähän käsittääkseni on hyvä liike esim. kyljellään maaten jalat koukussa nostella polvea kiertäen.

Turha sitä lääkäriin menemistäkään on venyttää, jos ei ota parantuakseen. Nopeammin ohi, jos heti menee sinne ammattilaiselle, eikä riko lisää.

Onko noi ongelmat siis tullu tällä? Onko noi polkimet niitä spessujen vakiopolkimina tulleita, joita sitten on niistä pyöristä otettu jo kaupassa ennen myyntiä pois, koska ovat melko kehnoja. Ja sitten niitä myydään erikseen jollain ehkä 15 eurolla. Rahisevat irtokuulalaakerit, huonot tiivisteet, eikä mahdollisuutta avata nätisti työkaluilla, vaan muovitulppa pitäisi vääntää puukolla pois. Jos noi on sellaset, niin niissä näytti olevan vapaaliikettä varsin paljon vähemmän, kuin jossain arvokkaammissa vispilöissä. Jos noi taas on vaikka mallia eggbeater c, joka on kai se halvin yleensä vähittäismyyntiin tehtävä, niin ongelma tuskin johtuu polkimista, ne on liikkumavaransa puolesta ihan esimerkilliset polkimet. Kuvasta arvaisin, että noi saattais olla noita ensinmainittuja.

SuicideHub - 14:35, 18.10.2010 » Onko noi polkimet niitä spessujen vakiopolkimina tulleita, joita sitten on niistä pyöristä otettu jo kaupassa ennen myyntiä pois, koska ovat melko kehnoja. Ja sitten niitä myydään erikseen jollain ehkä 15 eurolla. Rahisevat irtokuulalaakerit, huonot tiivisteet, eikä mahdollisuutta avata nätisti työkaluilla, vaan muovitulppa pitäisi vääntää puukolla pois. Jos noi on sellaset, niin niissä näytti olevan vapaaliikettä varsin paljon vähemmän, kuin jossain arvokkaammissa vispilöissä. Jos noi taas on vaikka mallia eggbeater c, joka on kai se halvin yleensä vähittäismyyntiin tehtävä, niin ongelma tuskin johtuu polkimista, ne on liikkumavaransa puolesta ihan esimerkilliset polkimet. Kuvasta arvaisin, että noi saattais olla noita ensinmainittuja.
Aika näppärästi arvottu tolleen kuvan perusteella, eli juurikin tuollaiset polkimet. Itsekin tossa vertailin tuota vapaaliikettä Shimanon polkusimiin, pitääkin kokeilla vaihtaa noi pois.

^^Autuus ei välttämättä löydy kelluttavista polkimista, sillä ongelma voi muodostua myös liiallisesta tai liian herkästä “floatista”. Käsittääkseni jotkut polviongelmaiset ovat löytäneet ratkaisun 0-float -polkimista ja oikein säädetystä klossin asennosta, jossa jalka ei pääse tekemään ylimääräisiä.

Sitten vielä tämmöinen niksi: Jääkäriprikaatissa pirun kylmänä talvena -84 opin sen, että housuihin voi ja myös kannattaa laittaa munien kohdalle pala alumiini foliota, jos hiihto kohdistui avonaiselle alueelle. Se piti viiman poissa siitä yhdestä kohtaa ja jopa lämmittikin. Kuulostaa vähän hullulta, mutta folio rypistyi miljoonaan pieneen ryttyyn ihan pehmeäksi kaistaleeksi, eikä se mitään siellä päällyshousujen sisällä haitannut. Se pysyi jopa hyvin paikoillaankin. Siihen aikaan ne vaatteet olivat sarkaa, hyvä materiaali joka hengitti, mutta juuri sen vaatteista läpi pyyhkivän tuulen kanssa oli ikuinen tasapainoilu.

Polvien kohdat ajoasusta voisi tosiaan vielä ihan erikseen aina jotenkin vielä paremmin tuuli- ja lämpöeristää jollakin sopivalla materiaalilla, joka heijastaisi myös vielä lämpöäkin takaisinpäin. Itsellä kun ei ole vielä takana tätä oikeaa talviajamista (opiskeluaikojen vinttaamista ei lasketa), niin homma on ihan tutustumisvaiheessa vielä. Joissakin työhaalareissa on sisäpuolella sellaisia pusseja polvipehmikkeitä varten, kai sitä samaa niksiä voisi kokeilla ajohousujen ja foliopalan kanssa. Valmiiksi rypistelty ja sitten taas oiottu folio on yllättävän kestävä materiaali, kai se siellä polvipussissa kestäisi sitä ajamistakin. Ja ellei sitä polvipussia ole, niin sen pussinkin voi tehdä itse jostain ohuesta polyesteri silkistä. Kahvipussin metalloitu muovikin on melkoinen hi-tech materiaali, ja sekin varmaankin heijastaa lämpöä, ja estää polvia saamasta kylmää.

Jostakin pitäisi vielä repäistä ne todella isot neopreenisuojat ajojalkineen päälle… ostan kai isoimmat takaa aukeavat ja teen vain jonkin ylimääräisen lisäkaistaleen siihen taakse. Ajatuskin siitä, että ottaisin nyt kylmää nilkan pallukkaluiden kohdalle pistää ihan värisemään. Silleen nämä nilkat ovat nyt vaivanneet viime aikoina, ja kaikki lähti liikkeelle vain tuosta liiallisesta kyykkimisestä kesällä. Työnsin vielä raskasta sorakottikärryäkin ylämäkeen ja oikein venyttämällä venytin nilkkoja siinä työntäessä. Kyllä sitä on tyhmä. Nyt ne nilkat sitten vaivaavat ja ovat tehneet sitä jo yli 2 kuukautta.

Kylmissä oloissa polvet kannattaa pitää aina aivan erityisen lämpiminä, samoin ranteet ja leuan alunen.

Tuure

-.-

Mulla on löysät polvet ja ajatuksena paras asia on, ettei polkimessa ole juuri yhtään vapaaliikettä. Esim. Shimanon perusmaantiepolkimet on mulle ihan hirveet mutta Speedplayt odottaakin asentamista. Onnekseni mun polvet ei vispaa polkiessa juuri yhtään eli sinänsä se vapaaliike on yks ja sama mutta liiallinen liike tuntuu tosi epävakaalta. Toinen nilkkahan mulla on polviakin löysempi, koska sen nivelsiteet ovat mitä ovat.

Tässäkin kohtaa voisi mainostaa Probiken bikefittingiä. :slight_smile:

Lääkärit tuntuvat kovin helposti sanovan, että unohda se ja se, jos siitä tulee kipua. Joten älä masennu mutta hoidata ensin vaiva kivuttomaksi ja sitten tutkimaan syitä. :slight_smile:

Kiitokset kysymästä, toistaiseksi vielä hyvin voivat nuo. Tosin näitä juttuja luettuani rupesi vähän huolestuttamaan se, etten ole erityistä huolta polkimiin kiinnittänyt. Skiddailun diggailun jätin kyllä melko alkuvaiheessa ja jarruttelen joko etujarrulla tai sitten hiljaksiin “vastaan” polkemalla.

Nivelien lämpimänä pitämistä kyllä pitänee miettiä enemmän. Vähän pelkään, että olen aikanaan lintuharrastaessa kylmettänyt toisen käteni. (Jos on esim. näkynyt jotain hyviä lintuja, joita on ollut pakko yrittää kuvata, niin tumpuista piti luopua, jotta mahtuu painamaan kameran nappeja.) Nyt pienikin viima tuntuu suhteettomasti oikean käden sormissa, vasemmalla ei mitään hätää. Enpä tiedä voiko vaikkapa nilkoille käydä vastaavaa, mutta tietty voisi varmuuden välttämiseksi jotain ylimäärälämmikettä neuloa noita varten. (Joo: meitsi neuloo ja katsoo lintuja…)

accro - 5:41, 19.10.2010 » ^^Autuus ei välttämättä löydy kelluttavista polkimista, sillä ongelma voi muodostua myös liiallisesta tai liian herkästä "floatista". Käsittääkseni jotkut polviongelmaiset ovat löytäneet ratkaisun 0-float -polkimista ja oikein säädetystä klossin asennosta, jossa jalka ei pääse tekemään ylimääräisiä.
pacstar - 5:41, 19.10.2010 » Mulla on löysät polvet ja ajatuksena paras asia on, ettei polkimessa ole juuri yhtään vapaaliikettä. Esim. Shimanon perusmaantiepolkimet on mulle ihan hirveet mutta Speedplayt odottaakin asentamista. Onnekseni mun polvet ei vispaa polkiessa juuri yhtään eli sinänsä se vapaaliike on yks ja sama mutta liiallinen liike tuntuu tosi epävakaalta. Toinen nilkkahan mulla on polviakin löysempi, koska sen nivelsiteet ovat mitä ovat.
Ehkä näinkin, oon lukenutkin tosta jostain, mutta on kyllä vaikea uskoa, että toi olisi ratkaisu. Kuvittelisin, että jalan ylimääräiset liikkeet pitää panna kuriin tukilihaksilla, pohjallisilla jne. Epävakaa fiilis on ihan makuasia, eikä liittyne polvikipuihin mitenkään. Nilkasta vääntäminen vaikuttaa kieroutuneelta. Mutta en tosiaan olekaan mikään fysioterapeutti tms. joten mistäs mä tiedän. Mulla ei ole ollut shimanon maantiepolkimia, mutta hyvin samannäköiset lookin vanhoilla delta-klosseilla toimivat, niillä on tapana keskittää kantapää taaksepäin vetäessä ja näin kammeta jalkaa ja polvea. Ovat hyvin samannäköisiä ja Shimanon maantieklossitkin sopivat noihin suoraan. Olisiko Shimanolla siis samanlaista ongelmaa? Eli muuten liukasta vapaaliikettä riittää, mutta taaksepäin vetäessä homma ei toimi. Siltä nekin ainakin näyttää, kun katsoo klosseja polkimia, klossin takareuna on suora ja polkimen takaleuan reuna on suora, joten jotta kantapään saa mahdollisimman taakse, pitää jalan kääntyä aina suoraan. Speedplayssä on tarjolla vaihtoentona myös reilusti floattia, jonka ei pitäisi yrittää vääntää mihinkään, ennemmin kokeilisin sitä.

Nostetaas vähän.

Eli ite olen nyt vaihdepyörillä suhannut aina, ja viime keväästä asti sinkuloilla. Nyt kiinnostais fiksiä kokeilla, mutta polvi on operoitu tammikuussa. Sisemmästä kierukasta poistettiin 2/3, jäljelle jäänyt kolmasosa on kuitenkin ihan ok kunnossa. Mitenköhän pahasti fiksuttelu polviin ottaa, varsinkin jarruttaminen?

Hommaa jarru, niin ei ota ollenkaan. En oikeasti lähtis kikkailemaan leikatun polven kanssa kiinteällä ilman apulaitteistoa. Lyhkäistä väliä ja rad:nessin poistin eteen, siitä se lähtee.

En ole polviasiantuntija, mutta myos fiksetilla voi jarruttaa ihan jarrulla. Pieni vauhdin himmailu ihan vastustamalla kampien liiketta ei sekaan liene sen rasittavampaa kuin eteenpain polkeminen, jos ei riuhdo. Toisaalta se saattaa kayttaa eri lihaksia kuin normipolkeminen, joka voisi olla hyva ajatus. Varmaan kannattaa pienista valityksista lahtea ja ottaa iisisti.

Mun mielesta sellainen skidaus-riuhtominen ottaa enemman nilkkoihin ja akillesjanteisiin kuin polviin. Oon kuitenkin kuullut juttua molempiin suuntiin, joidenkin mielesta fiksuttelu on polville pahaksi ja joidenkin mielesta jopa hyvaksi. Siita kaikki varmaan on samaa mielta etta kevyehko valitys on polvivaivaiselle poikaa.

Työnnän haarukkani tähän soppaan muutamalla polvitulehduksella yms.

Leikattua niveltä ei ole, mutta yhdet reippaammat pannut nykäisin, joka aiheutti polvelle epämiellyttävää rasitusta jalan toipuessa.

Laitoin jarrun.

Siinä ei ole mitään epäkhuulia (vaikka et saisikaan lisäpisteitä Turun kaupunkisuunnistuskapoista). Itseasiassa ajaminen järkevöityy edellisestä. Sen lisäksi olen ihan helvetin laiska enkä jaksa rimpuilla joka perkmeleen tilanteessa hypyyttää, skidata, mutkitella ja hikoilla että saa pyörän pysähtymään, väistämään obstaakkelia tms.

Nykyään välillä on jarru ja välillä ei… joskus jarru on ollut tasan niin tehokas kuin sen paino hidastaisi vauhtia.

…niin laita se jarru eteen, takana jarru on kiinteällä välityksellä aivan turha ja rahan hukkaa.

Pääseepähän kauhistelijoille sanomaan, että silmä käteen, tuossa se alumiinimöykky on.

Muista, niinkuin kypärä se EI välttämättä pelasta henkeäsi ja se EI saa olla “hätäjarru”. Jarru on vauhdin säätämiseen tarkoitettu vempele, se mikä pelastaa henkesi on ajotaito.

Kevyempi välitys ja opettele pyörittämään.

Oliko tarpeeksi isällistä paasausta?

Poika tuo tohvelini ja piippuni…

Hah, kiitos hyvistä mielipiteistä ja pointeista. Ja Papa-Smurfille opeista. Täytyy myyntipalstalta poistaa tuo yks takakiekko, ja sillä testaill kun ehtii. Ja kyllä, jarru oli kaikessa epä-khuuleudessaan kyllä tulossa ihan satavarmasti.

Joo, pidä polvea ympäröivät lihakset kunnossa. Joku 60 pinnaa polvisäryistä johtuu lihasepäkunnosta ja/tai epätasapainosta polven ympärillä.

Eli venyttele, venyttele, venyttele.

Ai niin, tarkkaile tekeekö leikattu jalka jotain epämääräisiä kiertoja, klossit ovat silleesti, ettei aiheuta kummallisia asentoja. Pyörityskerrat ovat kiinteällä himpan erit kuin vabaradaksella (suuremmat), joten kipu ja särky saattaa yllättää nopeammin jos jokin asia failaa.

Yksi kaveri vaihtoi speduista häkkeihin, kun speduja ei saanut sellaiseen asentoon, ettei se aiheuttaisi kipua. Toinen taas toisin päin samoista syistä.

Ehkä tämä nyt riittää, tästä voisi jauhaa vaikka kuinka pitkään.

Itselläni tuli uusi pyörä käyttöön viime keväänä ja sen seurauksena järjetön polvikipu. Pitkään pohdin eroa entiseen pyörään ja ratkaisuna oli Q-factor, jonka pitää olla isolla miehellä näköjään melko suuri. Uusi kampisatsi korjasi tilanteen. Kyseessä vaihteellinen järkipyörä.

Tukilihakset kondikseen :stuck_out_tongue:

MInä jatkan tämän talven työmatkakokemuksilla. Entinen 42-16 välitys on vaihtunut 42-19 muotoon ja saattaa nyt keventyä vieläkin.
Pääasiassa parin vuoden fixuttelulla ei ole oikeita polvivaivoja tullut, mutta pari viikkoa sitten polvet tuntuivat ikäviltä koko viikonlopun ja maanantaiaamun työmatka alkoi vihjailla pyöräilytaukoa.
Iltapäivän kotimatkalla hidastin vauhtia ja keskityin pyörittävään polkutekniikkaan. Kipu hävisi kotimatkan aikana, eikä ole ollut ongelmia se jälkeen.

Meikällä on molemmat polvet ja oikea nilkka leikkauskunnossa, mutta ei kiinnosta vielä mennä pöydälle… Juokseminen on hankalaa, liukkaalla käveleminen tuskaista ja temppixellä ajaessa käytän kiskollisia polvitukia.

Mutta pyörällä (fixillä ja/tai sinkulalla) matkan ajaminen ei tuota mitään ongelmia. Maastoajossa vähän jännittää nopeat seivaukset, mutta vielä ei o polvet siitä sanonu pahaa - käytän avopolkimia toisessa ja lukkiksia toisessa pyörässä. Pyörä- tai maanteillä ajossa kiinteellä ei tosiaan mitään ongelmaa - ihan sama oli raskas tai löysä välitys, ei myöskään käytä jarrua. Polkimina perus flätit häkeillä ja kenkinä Lotekin BMX-tossuja.

Tää tosin tuskin autto ketään…Mutta 5- tai 6-vuotta sitten ortopedi sano ekasta paskasta polvesta, että treenaa Schwarzenegger reidet, niin hyvä tulee, kun kyselin veitselle vaihtoehtoa. Yllättävän hyvä tästä vasemmasta on kyllä tullu vaikka Mr.Olympian -bodysta ollaan jäljessä… Molemissa polvissa sama vika, taittu sisään sivuttain ja kierty samalla, vähän jänteitä/siteitä siis “venähti”…