Dolan-proggis

Aika säätö tuosta loppujen lopuksi tuli. Spiderin pultit ja vastakappaleet olivat suunniteltu niin, että välissä on eturattaan lisäksi tuo poistamani bashguard. Kiinnitys jäi siis kolmisen milliä löysäksi, joten pulttien ja vastakappaleiden väliin piti saada tukikappale tai avaruudetin tai shimmi tai miksikä räädit fillari-ihmiset noita prikkoja kutsuvatkaan.

(On a side note: en tajunnutkaan, miten hankalaa on löytää kaupungista (Turku) prikkoja. Etrassa kävin vastaanottamassa parit silmänpyöritykset keski-ikäisiltä miesmyyjiltä ja yhden “me-kuule-myydään-pienrautaa-vaan-tukkumäärissä-poju” -kommentin. Ohjasivat kyllä viereiseen Tarjoustaloon, kun huomasivat silmäni kostuvan ja alahuulen väpättävän. Tarjoustalo olikin suoraan jostain mystiseltä 1950-luvun ja 1990-luvun hybridiltä, minkälaisen yleensä kokee vain Aki Kaurismäen leffoissa: hintalappuja puuttui, myyntitavaraa oli pitkin lattioita ja käytäviä, tylyt myyjät haisivat Nortilta ja muiden asiakkaiden keski-ikä huiteli siinä viidenkympin loppupäässä. Noh, sieltä loppujen lopuksi löytyi viittä eri prikkakokoa, josta yksi oli aika lähellä omia speksejä. Tapasinpa myös eläkeikäisen gubben, joka kertoi olleensa Tunturin tehtaalla duunissa. Hauskaa juttua heitti. Kuulemma Turussa on parhaimmillaan ollut kolme fillaritehdasta toiminnassa. Kertoi myös jotain sen suuntaista, että nykyään Tuntsan runkometalli/-putket tulevat Italiasta, ja että vain Helkama vääntää suomalaista putkea Suomessa. Tiedä sitten, kun ei jaksa googlailla. Pääsipä ainakin omalta comfort zonelta pois ja kuuli ihan mielenkiintoista legendaa. Plus parkkipaikalla joku verkkarihousuinen karavaanari tiputti kaksi 20 sentin kolikkoa asfaltille, vilkaisi niitä ja jatkoi matkaa. Jäinpä voitolle, kun prikkapussi maksoi 15 senttiä. Tarjoustalo FTW!)

Alkuasetelma oli siis tämä (lähes ainakin, pultit irroitettu):

Bashguard vekkaan:

Eturatas spiderin etupuolelle, jossa bashguard alunperin oli:

Pyöreät ja vähän turhan isot prikat eivät mahtuneet vastakappaleen ja spiderin väliin, koska siinä on neliskanttinen sivu. Ei auttanut kuin viilata pyöreästä prikasta tuollainen semi-puolikuu, jotta ne sopivat. Jos joku aikoo tehdä jotain samantyylistä ilman kunnon vermeitä, kuten minä, niin suosittelen käyttämään hanskoja. Ensinnäkin tekee kipeää kun peukalonkynsi taittuu tai etusormen nahka jää väliin. Lisäksi prikka kuumenee helvetisti.

Aika hyviähän noista lopulta tuli, toimivatkin jopa. Lopputulos asennettuna:

Eipä jäänyt kauas chainstaysta nytkään (reilu milli). Eiks ratarunkojen pidäkin olla kireitä?
http://i201.photobucket.com/albums/aa17/Zigura/IMG_4170.jpg

Muuten hyvä, paitsi laittaessani ketjun kiinni ja pyöritellessäni asennusta, niin kuuluu selkeää rutinaa ja ketju hypähtelee välillä. Tuo edellisen viestin arvioni eturattaan “n. 41 millin ketjulinjasta” on täysin puuta heinää, kun se todellisuudessa on 44-45 milliä edessä. Paska. Ehkä se ketjulinja tosiaan vaatii sen 110 millin keskiön ja eturattaan kiinnitettynä spiderin takaosaan. Tosin sanoen:
M/V: Miche Primato Pista 107mm → 110 millin brittikierteellinen keskiö ISO-viisteellä edit. Scratch that. Add this:
M/V: Miche Primato Pista 107mm → 116 millin tai 103 millin akselilla ja brittikierteillä varustettu keskiö, jossa on ISO-viiste.

Siis mitä, 45mm ketjulinja ja silti osuu kampi runkoon? Ei siihen keskiön pidennys ja rattaan siirtäminen sisäpuolelle taida auttaa kun sittenhän sulla osuu se ratas runkoon. Rungossa jotain outoa tai mittaus pielessä?

Tos kusee kyllä jokin jos ketjulinja on 44-45mm ja se on millin irti rungosta. Siis 42mm ketjulinja takottais että ratas on 1-2millii rungon sisällä…

Vai tajusinko väärin

edit. Siis tuossa vikassa kuvassa asentamani prikka on noin millin päästä rungosta, ei eturatas.

Mitä nyt katsoin uudelleen vakaalla kädellä ketjulinjaa, niin kyllä se aika tasan 44 milliä näyttäisi olevan, ja eturatas on nyt pahimmillaan vähän alle 7 millin päässä chainstaysta. Mittasin myös paljonko asentamastani prikasta on matkaa rungon keskilinjaan, eli mikä olisi kuvitteellinen ketjulinja jos eturatas mahtuisi nyt sisäpuolelle. Tulos oli 38-39 milliä (vaikea saada tarkkaa mittaa, kun taloudesta ei tunnu löytyvän viivotinta).

Kuvitellaan, että eturatas mahtuisi kammen sisäpuolelle ottamatta kiinni runkoon ja keskiönä olisi 110 millinen. Jos prikasta oli nyt matkaa maksimissaan 39 milliä, niin 1,5 millin lisääminen ei tuota vieläkään 42 millin ketjulinjaa. Vissiin vasta 113 millin akseli tuottaisi 42 millin ketjulinjan olettaen, että mittaukset ovat tarkkoja. Silmämääräisesti arvioituna eturatas mahtuisi tuolloin pyörimäänkin. Millä konstilla tuon mittaisi, ettei tarvitse taas kiroilla tyhmyyttään, kun uusi osa ei sovikaan?

Huolestuttaa myös, miten outoja lukemia tuosta saa. Onko edes mitään 39 saati 44 millin ketjulinjoja missään fillarisetupissa käytössä?

oisko mitään mahiksii päästä maagisiin lukemiin laittamalla modaamasi prikat spiderin ja eturattaan väliin. näin ollen se 44mm → ehkä 42?

emt…

edit: typot ja onnea projektiin

edit2: ei ei mitään, se keskiöratashan oli ulkopuolella

tuo että ratas on 7mm päässä chainstaystä ketjulinjan ollessa 44mm on hyvä tieto. tällöin 42mm linjalla siihen jää 5mm, joka on just hyvin. isommalla rattaalla jää sit vähemmän. Kyllä tuolla 44mm linjallakin ajamaan pystyy, kunhan ketu on oikealla kireydellä. Mitä noihin pultteihin ja prikkoihin tulee, niin laita ehjät prikat ulkopuolelle tai hommaa oikean mittaiset rattaan pultit, niin ei ota kiinni. Nuohan näyttää olevan kolmelle rattaalle tarkoitetut (junioreiden?) harjoituskammet oikeasti, joten niistä voinee vähän viilailla noita sisemmän rattaanpaikan ulokkeita, jos ne meenaa ottaa kiinni runkoon. 103mm akselihan sulle antaisi nätisti sen 42mm myös, jos tuo kammen sisälaita ei häiritsisi tai sen työstäisi mahtumaan.

tnts - 22:58, 4.11.2010 » tuo että ratas on 7mm päässä chainstaystä ketjulinjan ollessa 44mm on hyvä tieto. tällöin 42mm linjalla siihen jää 5mm, joka on just hyvin.
Ah, niinpä tietysti. Olipa yksinkertaista, ja hyvä uutinenkin kaiken lisäksi.
tnts - 22:58, 4.11.2010 » Mitä noihin pultteihin ja prikkoihin tulee, niin laita ehjät prikat ulkopuolelle tai hommaa oikean mittaiset rattaan pultit, niin ei ota kiinni.
Kokonainen/ehjä prikka ei mahtunut etupuolelle edes rattaan päälle, koska kampi ottaa vastaan, mutta nuo hiotut tietysti menisivät eteenkin. Prikkaratkaisua lähdin hakemaan, koska hintaero on aika mittava ja olen vähän [pihi](http://www.bikeshop.fi/index.php/ekauppa/3/product_group/624013.html).
tnts - 22:58, 4.11.2010 » Nuohan näyttää olevan kolmelle rattaalle tarkoitetut (junioreiden?) harjoituskammet oikeasti, joten niistä voinee vähän viilailla noita sisemmän rattaanpaikan ulokkeita, jos ne meenaa ottaa kiinni runkoon. 103mm akselihan sulle antaisi nätisti sen 42mm myös, jos tuo kammen sisälaita ei häiritsisi tai sen työstäisi mahtumaan.
Tuo 103 millin keskiö ja eturatas ulkopuolella olisi ehkä se elegantein vaihtoehto edellyttäen, että saan nuo sisäpuolen härpäkkeet nätisti gruijoitua pois. Taitaa kuitenkin mennä niin, että sen keskiön valitsen, jonka ensin löydän. Rungon ostaessani siinä oli kiinni RPM:n 103 millin keskiö, mutta se on harmikseni JIS.

Itse hioin konversioprojektissa tuplarattaille tarkoitettuja pultteja suoraan lyhyemmäksi, toimii myös jos ei halua uusia ostaa.

^ Niin tietty. Olisi ollut varmasti iisimpi homma kuin tuo mun säätö, mutta ei tullut tietenkään mieleen. Pitäisi muistaa tämä yläasteen teknisen työn tunneilla opittu motto “ajattele ensin, toimi sitten”.

Pientä testiajoa kokeilin tuossa iltapäivällä sisäpihan asfalttipätkällä. Kaksi merkittävää mekaanista ongelmaa ilmeni siinä, ja kun ajokokemusta fiksin päällä ei ole paljoakaan, niin syytä näihin en löytänyt (nämä ongelmat siis vinon ketjulinjan lisäksi):

  1. Välillä lujaa ja lähes koko painolla polkaistaessa kammet nytkähtivät ärsyttävästi tyhjää noin 15-20 asteen verran, mikä veti aina pasmat sekaisin ja räpylän irti polkimesta. Nytkähtää niin eteenpäin kuin taaksepäin polkaistaessa. Kiristelin ketjua tiuhaan tahtiin, jolloin ongelma hävisi hetkeksi kunnes ilmeni uudelleen. Johtuuko siis ketjun venymisestä vai jostain muusta? Esim. pyörähtääkö liian löysästi kiinnitetty takaratas tyhjää?
  2. En saa tuplaremmitetyillä polkimilla lukittua kenkääni tarpeeksi tiukkaan, ja välillä tuntuu, ettei huomattavaa eroa ole yhden remmin välillä. Häkissä on kahdet paikat remmeille, polkimissa vain takaosassa (MKS GR-9). Mikä olisi parempi tapa vetää remmit (esim. ristiin) vai pitäisikö vaihtaa suoraan Power Strap -tyyliseen leveään remmiin? Tästä oli joku keskustelu olemassa, mut en jaksa silmät puolitangossa etsiä. Lukkopolkimiin ja klossikenkiin en oikein lämpeä. Voin laittaa kuvan tarvittaessa, kun tätä tuntuu olevan vaikea selitellä näin baarireissun jälkeen.
  1. sulla taitaa olla ratas ja lukkorengas löysällä. jos jatkat niin, niin voit kohta ostaa uuden takanavan.

  2. ei tuplaremmeissä mitään suurta maagista eroa yksittäisremmeihin ole. jos et vedä remmejä kireälle niin, että jalkaa irrottaessa sinun tulee löysätä remmiä (rata- ja maantietyyli) vaan se on vaan sen verran tiukalla, että väljää jää jalan irroittamiseen (katutyyli), kengän pohja yleensä nousee irti polkimesta ja vedät poljinta remmistä jalkapöydällä ylöspäin.

Kannattaa ajaa jossain isommalla alueella, niin on helpompi tunnustella sitä pyörää, kun ei tartte keskittyä obstaakkeleihin ja rajoituksiin.

Itse tykkään tuplaremmeistä koska niissä on enemmän ryhtiä ja uskon niiden olevan tuplasti kestävemmät/jäykemmät vetäessä jalkaa ylöspäin jarrutustilanteissa. Kahdet GR-9 polkimet käytössä ja molemmissa tuplat on pysynyt ihan hyvin vaikka vain taaimmainen remmi menee reikien läpi polkimessa. Mitkä häkit on kyseessä?

Zigura - 2010-11-06 01:35:50 » 1. Välillä lujaa ja lähes koko painolla polkaistaessa kammet nytkähtivät ärsyttävästi tyhjää noin 15-20 asteen verran, mikä veti aina pasmat sekaisin ja räpylän irti polkimesta. Nytkähtää niin eteenpäin kuin taaksepäin polkaistaessa.
Joko etu- tai takaratas on löysässä. Toivottavasti etu, silloin et ole tuhonnut vielä mitään kierteitä.

Sanoks kukaan muuten, että viestistä 11 (vai misä pyörä näkyikään) päätellen tää on liian iso runko sulle? Mut keep on truckin.

(edt. täytyy men meta-tasol ja kysyy mis kunnos mää oon ollu tota kirjoittaessani)

^^ miten eturatas voi olla löysänä siten, että se pyörii muutaman sentin tyhjää? Jos rattaan ja kammen reiät ei ole kohdikkain, niin miten se pysyy kiinni?

tnts - 2010-11-06 03:28:39 »
  1. ei tuplaremmeissä mitään suurta maagista eroa yksittäisremmeihin ole. jos et vedä remmejä kireälle niin, että jalkaa irrottaessa sinun tulee löysätä remmiä (rata- ja maantietyyli) vaan se on vaan sen verran tiukalla, että väljää jää jalan irroittamiseen (katutyyli), kengän pohja yleensä nousee irti polkimesta ja vedät poljinta remmistä jalkapöydällä ylöspäin.
Tuplaremmit ovat juurikin tuolla tonin mainitsemalla katutavalla tukevammat, eivätkä löysty skidaillessa niin nopeasti. Ainakin mulla löystyvät pikkuhiljaa joka tapauksessa, joten remmejäkin kannattaa tietty miettiä, niissäkin on eroja. Samoin kuin että GR ysit ovat niin kuviottomat pinnaltaan, että tuntuivat mun käyttöön liian liukkailta (varsinkin sateella) ja pidottomilta muutenkin. Mutta että näähän tiätty selviää, kun pääset ajamaan tuolla filolla kunnolla.
tnts - 2010-11-06 09:48:34 » ^^ miten eturatas voi olla löysänä siten, että se pyörii muutaman sentin tyhjää? Jos rattaan ja kammen reiät ei ole kohdikkain, niin miten se pysyy kiinni?
Ei kai 15-20 astetta kampien pyörimissäteessä nyt vielä tarkoita kahta senttiä? Kyllähän se eturataskin hiukan elämään pääsee, jos pultit ovat löysällä.
NKOTB - 2010-11-06 13:05:44 »
tnts - 2010-11-06 09:48:34 » ^^ miten eturatas voi olla löysänä siten, että se pyörii muutaman sentin tyhjää? Jos rattaan ja kammen reiät ei ole kohdikkain, niin miten se pysyy kiinni?
Ei kai 15-20 astetta kampien pyörimissäteessä nyt vielä tarkoita kahta senttiä? Kyllähän se eturataskin hiukan elämään pääsee, jos pultit ovat löysällä.
ok ei tarkoitakaan. laskin että 15° vastaa 15,5mm 130BCD:llä. Saa siinä silti olla aika purukumipultit.

EDIT: 20° vastaa 20,8mm 130mm kehällä.

Joo, takarattaan lukkorengas oli pelottavan löysällä. Kierteet säilyivät onneksi ehjinä rattaasta, lukkorenkaasta ja navasta. Kiva, ettei mennyt täysin kantapään kautta. Olisi tuosta hiphopista toinen puoli vielä käyttämättä, jos kierteet olisivat menneet runnulle.

ed. Hmm, eturattaan pultit olivat myös löysällä. Miten voi ihminen olla näin huolimaton. Noh, nyt ovat tiukasti kiinni edessä ja takana, enkä testilenkin aikana enää huomannut nykimisongelmia.

daniel - 2010-11-06 03:52:32 » Kahdet GR-9 polkimet käytössä ja molemmissa tuplat on pysynyt ihan hyvin vaikka vain taaimmainen remmi menee reikien läpi polkimessa. Mitkä häkit on kyseessä?
Tällaiset budjettinarut budjettihäkeissä (CKC taisi olla merkki): http://i201.photobucket.com/albums/aa17/Zigura/IMG_4201.jpg Mulla on nyt molemmat remmit vedetty takaa kiinni. Pysyykö sun etummainen remmi ihan OK paikoillaan, vaikkei mene polkimen rei'istä vaan ainoastaan ali?
austone - 2010-11-06 06:46:49 » Sanoks kukaan muuten, että viestistä 11 (vai misä pyörä näkyikään) päätellen tää on liian iso runko sulle? Mut keep on truckin. (edt. täytyy men meta-tasol ja kysyy mis kunnos mää oon ollu tota kirjoittaessani)
Jotain meediojuomaa olit tainnut juoda, kun tuosta kuvasta moisen tunnistit (hymiö). Satulaputken pituus on suht ookoo, ehkä sentin lyhyempi voisi olla, muttei tuossa mitään ongelmaa. Vaakaputki tosiaan on turhan pitkä omalle varrelleni, ja arvoin melko kauan jätänkö rungon kokonaan ostamatta. Siitä tuo nysästemmi siis. Ohjaamo ei ole liian kaukana, aika passeli etäisyys oikeastaan, mutta lonkka ja perse jää vähän turhan kauaksi polkimista, enkä pääse niiden päälle kunnolla istuessani mukavasti satulalla. Ei mitään suuria ongelmia, mut naftimpi runko olisi tietty jees.

Nyt on kyllä huono olo. Tänään olisi syytä ottaa yksi lasillinen vähemmän.

Itse laitan tuosta akselin etupuolelta sen etummaisen ja nuo häkkien ruuvithan on sen verran pitkät että ne pitää remmin siinä ihan hyvin paikoillaan. Auttaa myös jos käyttää tuplaremmejä kahden yksittäisen remmin sijaan.

http://www.freshtripe.co.uk/Freshtripe/Pedals,%20Clips%20&%20Straps_files/Double%20Straps-1.jpeg