Keskiö löysällä

Miten tuota Michen keskiötä nyt pitäisi sitten kiristellä? Kuukauden verran ehti olla aktiivikäytössä ja nyt alkoi vetopuolelta löystymään.

Ensin siis kiristän oikean puolen kupin ketjulinjan mukaan ja sitten vasemmalta puolelta, mutta kuinka kireälle? Tarpeeksi kun runnoo, ei enää akseli pyöri kunnolla. Pitääkö keskiö kiristää samalla tavalla kuin muutkin laakerit, etsien kohtaa missä laakerit toimivat vielä “smoothisti” eli nätisti?

Mie postin lukkoliimat takanavasta kun olin mennyt kiinnittämään sen sillä, nuppineulaa kuljetin kierteitä pitkin.
Ei niitä niin paljon ole että sitä ei jaksaisi tehdä. Myrkytkin varmaan toimii, ei vaan sattunut mitään olemaan

Näitä neuvoja olen seuraillut keskiöiden kanssa touhutessa: pakollinen Sheldon-linkki Tosin kasettikeskiön kanssa en ole vielä päässyt askartelemaan.

En oo kyseisen keskiön kanssa ollu tekemisissä, mutta eikös se oo kuitenkin ihan kasettikeskiö? Eli sitä ei voi säätää(muuten kuin sen sijaintia sivusuunnassa), joten kyllä sitä sitäis voida kiristää ihan sen minkä jengat kestää. Muutenhan pitäisi olla lukkorenkaatkin.

Mulla taas nimenomaan michen italokeskiö ja se pysynyt täysin paikallaan. Jännä juttu, miten joillakin toi löystyy ja joillakin ei. Metafysiikkaa. Toisaalta itse saan seurata vähän paskaa vasenta kampea, kun tahtoo löysyttää itsensä.

Vinkki: lempatkaa se michen keskiö kuuseen, tilalle campan samanmittainen veloce tai chorus. Toimii.

Ei se Miche nyt niin huono ole, etenkään hintaansa nähden. Mutta vaatii kyllä valitettavasti sitä kierrelukitetta.

Nyt on paikallaan keskiönasian vuosiraportti.

Mulla tuo vuoden takainen murhe päättyi siihen että keskiö tuli ulos ihan sormivoimin, ei kiertämällä vaan vetämällä. Se ikuinen löysyys oli lopulta väsyttänyt kasetin kierteet. Hetken jo ajattelin että runko tuli tiensä päähän.

Avuksi tuli Lippajärven Tohtori joka harjasi loput kasetin rippeistä pois ja sorvasi uudelleen esiin rungon kierteet. Ennen uuden keskiön asennusta pyöräguru sorvasi tasaisiksi keskiömuhvin reunat, luultavasti vanha keskiö on aina irvistellyt jostain reunasta ja on ollut mahdoton kiristää kunnolla paikalleen. Sekä keskiön että kampien kiristys oli muuten pyhä toimitus, paja hiljeni pulinoista hetkeksi.

Kiitos Tohtorin, nyt keskiö on ollut vuoden paikoillaan nitisemättä, löystymättä. Kampiakaan ei tarvinnut jälkikiristellä. Asennuksessa käytettiin vaseliiniä, lukitteet keskiössä on persiistä.

Kasettikeskiö on kyseessä, mutta kun sen on kiristänyt tiukalle, se ottaa jotenkin laakereihin kiinni eikä akseli enää ole tämän jälkeen herkkä. Michen keskiötä neuvotaan kyllä eri nettipalstoilla kiristämään “niin paljon kuin lähtee”. Periaatteessahan olisi kai mahdollista että jos jompi kumpi keskiön kupeista olisi väärillä kierteillä, se ei osuisi tasaisesti keskiön reunoihin mikä voisi aiheuttaa jäykkyyttä … tai näin asiaa kelasin.

edit: ylläolevissa viesteissä tulikin jo hyödyllistä tietoa.

konkeli - 19:45, 20.4.2009 » Vinkki: lempatkaa se michen keskiö kuuseen, tilalle campan samanmittainen veloce tai chorus. Toimii.
Tätä vois kyllä harkita koska on campan työkalukin löytyis valmiina, mutta toi michen keskiöhän on 107mm ja campan veloce 111mm. Tarkoituksena olis lyödä tuohon michen advanced kammet sekä takanapa on micheä niin mitenköhän mahtaa mennä ketjulinjat, luulis et miche+miche+miche olisi parempi kuin campa+miche+miche.but dunno.
ivan - 10:02, 22.4.2009 » Kasettikeskiö on kyseessä, mutta kun sen on kiristänyt tiukalle, se ottaa jotenkin laakereihin kiinni eikä akseli enää ole tämän jälkeen herkkä.
Sulla on keskiömuhviin vedetty kierteet vinoon, ts ovat eriparia. Siinä ei kovin suuri heitto tarvitse olla niin se alkaa hirttämään kiinni kun kiristää. Jos se ei aivan kamalasti hirtä niin eikun ajoa vaan. Tohtorilla todettiin mun yks pösö tuollaiseksi maanantaikappaleeksi ... laakeri ei todennäköisesti kestä yhtä pitkään käytössä kuin jos kierteet olisivat suorassa toisiinsa nähden.
johnjohn - 10:11, 22.4.2009 »
konkeli - 19:45, 20.4.2009 » Vinkki: lempatkaa se michen keskiö kuuseen, tilalle campan samanmittainen veloce tai chorus. Toimii.
Tätä vois kyllä harkita koska on campan työkalukin löytyis valmiina, mutta toi michen keskiöhän on 107mm ja campan veloce 111mm. Tarkoituksena olis lyödä tuohon michen advanced kammet sekä takanapa on micheä niin mitenköhän mahtaa mennä ketjulinjat, luulis et miche+miche+miche olisi parempi kuin campa+miche+miche.but dunno.
Mulla on advancen kammet ja velocen keskiö. Toimii hienosti michen takanavan kanssa. Eikä ole ollut ketjulinjan kanssa mitään ongelmia.
konkeli - 19:45, 20.4.2009 » Mulla on advancen kammet ja velocen keskiö. Toimii hienosti michen takanavan kanssa. Eikä ole ollut ketjulinjan kanssa mitään ongelmia.
Sori mut mun täytyy olla eri mieltä, menee just sen ratkaisevat 4milliä vinoon joka aiheuttaa rutinaa kun laittaa ketjut kireälle. Ajanut nyt pari viikkoa tolla setupilla.

^ ei mee 4 millä vinoon vaan ainoastaan 2 milliä per puoli koska se keskiö on symmetrinen.

Ja sillä 2 millillä ei ole käytännössä yhtään mitään merkitystä, jos rutisee niin sitten ne ketjut on liian tiukalla, tai liian paskaset, kuivat tms.

Mun täytyy kyllä olla erimieltä tuosta 2mm vaikutuksesta ketjun rutinaan.
Mulla oli EAIssa Sugino 75 setti edessä ja takana Michen ratas Michen navassa ja ketjuna superhiljainen HKK Vertex. Voimansiirto oli täysin äänetön. Sitten vaihdoin taakse EAIn Superstarin, joka alkoi rutisemaan samantien johtuen rattaan leveydestä. Kestin sitä hetken, mutta pakko oli nöyrtyä, pistää Michen ratas takaisin ja huomata, että rutinat loppuivat siihen. Sitten siirsinkin EAIn rattaan Cinelliin, jossa aiempi kombo oli Campa Record edessä ja Miche ratas/napa takana. Ketjuna myös Vertex. Tämä yhdistelmä oli rutissut pikkuisen, mutta EAIn rattaan myötä kombo puolestaan hiljeni täysin.

EAIn ja Michen rattaiden ero ketjulinjassa on varmaan 1-2 milliä ja sen vaikutuksen kyllä huomasi.

Hmm hassua, oon kyl väännellyt tota ketjun kireyttä ees taas, ollut täysin uudet ketjut ja hyvät rasvat ja rutinaa kuuluu. Combo ollut veloce + miche advanced + dimension napa + surlyn ratas + kmc coolchain / Izumi ESH Track Chain ja rutisee. Oiskohan surly sit liika leveä.

Mikä on kun ei taidot riitä :frowning:

Mulla toi kombo rutisee vain silloin kun ketju on liian kireällä tai löysällä. Optimina ei mitään ääniä. Tällä hetkellä on muuten surlyn rataskin.

Mun 2mm merkityksettömyys-väitteen perusteena jota en yllä esittänyt onkin juuri se, että eri firmojen rattaissa ja ketjuissa on niin paljon eroja keskenään että pelkkä ketjulinja ei todellisuudessa ratkaise koko ongelmaa, ihan sama onko 42mm vai 44mm vai mitä. Ketjulinja voi hyvin olla tarkalleen 42mm mutta rutinaa voi silti kuulua.

jussi - 10:45, 5.6.2009 » Mun 2mm merkityksettömyys-väitteen perusteena jota en yllä esittänyt onkin juuri se, että eri firmojen rattaissa ja ketjuissa on niin paljon eroja keskenään että pelkkä ketjulinja ei todellisuudessa ratkaise koko ongelmaa, ihan sama onko 42mm vai 44mm vai mitä. Ketjulinja voi hyvin olla tarkalleen 42mm mutta rutinaa voi silti kuulua.
Älä nyt Jussi, 42 mm on avain ikuiseen onneen. Se pitää saada joka pyörään konversiosta maailman kireimpään ratarunkoon. Kun sen saavuttaa, lampaat ja leijonat syövät vihreää ruohoa ikuisen auringon alla 70 neitsyen ympäröimänä.

Kyllähän jo Douglas Adams tuosta numerosta puhui.