BMX-vapaaratas: hyvä vai huono idea?

Mielestäni paras tapa rakentaa sinkula, on tehdä se sinkulakitilla vaihdepyörän takakiekkoon. Koska…

  • Vaihdepyörän takanavat ovat halpoja ja niitä saa kaikkialta. Sinkulanavat ovat verraten kalliita ja harvinaisia.

  • Vaihdepyörän vapaaratas on suunniteltu pitkälle huoltovälille. BMX-vapaarattaita ei ole suunniteltu kestämään jokapäiväistä käyttöä, joten niitä pitää puhdistaa ja rasvata jatkuvasti. Se yksi malli, joka voisi kestää, maksaa 100€.

  • Sinkulakitillä ketjulinjan säätö on triviaalia. BMX-vapaarattaalla pitää säätää taka-akselin holkkeja ja/tai keskiön leveyttä.

  • Sinkulakitillä välityksen muuttaminen onnistuu vakiotyökaluilla. BMX-vapaarattaan irroittamiseen tarvitsee erikoistyökalun (joka valmistajalla erilainen). Kiinnitystavassakin sinkulakitti voittaa, koska kovaa polkeminen ei kiristä sinkulakittiä ylikireälle, vaan sen saa aina irti minimaalisella vaivalla.

Nähdäkseni ainoa BMX-vapaarattaan konkreettinen hyöty on 120mm takanavan leveys (toisaalta sinkulakitillä pyörän voikin tehdä melkein mihin tahansa vaihdepyörän runkoon).

Vai kuinka?

Tämän siis kirvoitti syksyinen pyörän vuosihuoltoangsti. Langsterissa on BMX-vapari ja se on jatkuva huolenaihe. Maasturissa on vaihdepyörän takanapa ja sinkulakitti, eikä sen kanssa ole ollut ikinä mitään ongelmia.

Pari omaa käsitystä/ajatusta lisäksi.

*Sinkulakitillä joutuu olemaan pinnat epäsymmetrisesti ja käsittääkseni kiekko täten heikompi.

*Joku kehui ostaneensa dimensionin navan 32e posteineen, eikai se kallista ole?

*120mm navanleveys on pop. Samoin kuin se että IMO vapaarattaalla tollainen on pirun paljon fiksumman näköinen.

Komppaan, mutta olenkin köyhä…

Toisaalta sitten fiksia varten joutuu hankkimaan kokonaan toisen navan jollei investoi surlyn fixxeriin.

GolluBin argumentteihin vastaan seuraavalla tavalla:

  • Heikompi, kyllä, mutta silti nuo kiekot kestävät ihan hyvin. Keventely hajottaa kiekkoja enemmän, kuin epäsymmetrinen puolaus.

  • Etu- vai takanapa? :slight_smile: Jos takanapa, niin toi on kyllä löytö.

  • 120mm napaleveys ja ulkonäkö ovat makuasioita. Ratarungot ovat harvinaisia ja maksavat lähes aina enemmän. Sen halvan Dimension-navan hyöty katosi heti kättelyssä.

*Joo, onhan noi kestäneet mullakin vaihdepyörien kiekot, tulipahan vaan mieleen.

*“Mä tilasin dimensionin tuplafixed navan jenkeistä, makso joku 32 euroo kuluineen, eli ihan saippuan hinnoissa” -käsittääkseni takanapa.

*Musta kun tuntuu että noita 120mm leveitä runkoja tulee useammin vastaan, noi vanhat vaihdepyörien (10-vaihteisten yms) kun sopivat siihen aika hyvin.
Jos lähdetään tekemään “mihin tahansa” runkoon niin ketjun kiristyksenkin joutuu jotenkin hoitamaan, uusissa rungoissa kun harvemmin on vaakadropoutteja, Singlespeedrungoiksi tehdyissä kylläkin mutta niitä on sitten 120millisinäkin.

Henk. koht hankin juurikin dimensionin navan, tosin kotomaasta ja kalliimmalla mutta kun on vanha runko niin maasturinnapa ei ilman taivuttelua istu. Ja saattaa sitä innostua fiksinäkin kokeilemaan. Ulkonäkösyyt eivät nekään olleet pienin peruste. Myönnän toki silti että se vaihdenapa omaa hyvät puolensa, tulee ainankin pirusti halvemmaksi kun valmiskiekkoja saa reiluun satasen parilta.

White Industries ENO maksaa ~74e (sis. postikulut) Aspire Velotechissä. Itellä ei jäänyt edes tulliin, kun ilmeisesti ohuehko kirjekuori ei ollut tarpeeksi huomiota herättävä. Saa nähdä miten tää kestää, pintapuolisesti ainakin vaikuttaa lupaavalta. Ei toi hinta mun mielestä paha oo, jos aattelee et se kestäis monta vuotta ja tietty huomioon pitää ottaa myös mielenrauha kun ei tarvi kuunnella mitään rahinoita, rohinoita ja naksumisia voimansiirrosta.

Mutta maastopyörien vaihdenapaan tulevat sinkulakitit ovat kyllä aika rumia virityksiä. Ja sitäpaitsi kunnolliset kiristimet (esim. Rohloff) maksaa saman verran ku toi ENO.

Toki kasettinapa teknisesti vapaarattaan hakkaa, harmi vaan ettei kukaan taida tehdä kasetti/fixinapaa. Tai lukittavaa kasettinapaa.

joope - 10 hours ago » Toki kasettinapa teknisesti vapaarattaan hakkaa, harmi vaan ettei kukaan taida tehdä kasetti/fixinapaa. Tai lukittavaa kasettinapaa.
Niinno, ei taida olla kuin Surlyn Fixxer, mutta sekin vaatii kiekon redishausta jne eli ainakaan kovin nopea tapa se ei ole vaihtaa sinkulan ja fiksin välillä kasettinavalla. Niitä itse vapaarataskasetteja on ymmärtääkseni aika monet liimailleet, juotelleet sekä hitsailleet kiinni, mikä olis tietenkin toimiessaan loistava ratkaisu - allekirjoittaneella kokemukset eivät vaan ole olleet kovin luottamusta herättäneitä. Onks palstoilla ketään joka on kokeillut hitsaamista? Tosin se runko taitanee olla alumiinia eli tarvis alu-TIG vehkeet...
kasetti/fixinapaa
Nåjaa... lasketaanko tämä: http://www.londonfixiebike.co.uk/756rear.html

Itse ajelen tuolla jarrulevy-ratasratkaisulla ja olen tykännyt - rattaan vaihtaminen sujuu käden käänteessä ilman haka-avaimia, eikä rattaan kierteistä tarvitse murehtia.

Mun ensimmäinen fiksi oli just hitsatulla kasettirungolla. Panostaa riittävän edullisiin osiin, niin alumiini ei muodostu ongelmaksi.

Toi fillari oli mulla kolme-neljä vuotta ja taitaa edelleen olla ajossa. Eli sopivien olosuhteiden vallitessa myös DIY-fiksaus toimii.

Nåjaa... lasketaanko tämä: http://www.londonfixiebike.co.uk/756rear.html
Ja jos joku ei tiedä, niin napahan on ihan vakio kiillotusta lukuunottamatta ja Tohtori poraa _kovaa_ terästä olevia mummisrattaita levyjarrukiinnikkeeseen sopiviksi. Oisko se porattu ratas maksanut jotain 15 egee tms. Ja toimii.

Mulla on just työn alla takakiekko joka on tehty XT-etunapaan vaihtamalla siihen pulttiakseli ja ratamutterit. Niissä on hyvät laakerit, akseleita saa kierrätyskeskuksesta ja ratamuttereita Kumiluodista, ja siitä navasta saa sitten prikkoja lisäilemällä 110-, 120-, 126-, 130- tai 135-millisen…

... vaihtamalla siihen pulttiakseli ja ratamutterit. Niissä on hyvät laakerit, akseleita saa kierrätyskeskuksesta ja ratamuttereita Kumiluodista, ja siitä navasta saa sitten prikkoja lisäilemällä 110-, 120-, 126-, 130- tai 135-millisen...
Toki toki... itse ostin tuolta londonista kun vakuuttivat "ettei heidän akselinsa taitu" kun quottasin elopainoni (toi etunapaan rakentaminenhan tuo siihen dropoutin ja laakereiden välille etäisyyttä ja sitä kautta vipuvartta). Mistä sä olet hankkinut akselit?

Edit: voisin opetella lukemaan ennen postausta, pahoittelut! Eli nuo kierrätyskeskuksen akselit lienee normikamaa?

130mm navan olen laittanut 120mm haarukkaan prikkoja poistamalla. Tuleehan se lähelle runkoa, mutta ei kosketa. Takahaarukkaa ei tarvinnut levittää.

Mjoo, ne on jotain Shimanon pulttiakselinapojen (eli halpisten) akseleita, mut täyttä kamaa, ei ontto. Ei oo kyllä vielä kokemusta suorana kestävyydestä ja vipuvarttahan tossa tosiaan tulee akselille. Ja olihan noita pulttiakseleita joku tainnut taivuttaa fiksissä, eli saattaahan se olla ongelma. Itselläkin on painoa yli 80 kilon paksummalle puolelle… Aika näyttää.

Toisaalta, kyllä mulla (ja Sheldonilla) kesti pikalinkkuakselikin maastofiksissä.

Mullakin on maasturissa pikalinkkukiekot ja niin on about kaikilla maastossa kilpaa ajavillakin. Onttous ei tee akselista heikkoa, sillä akselin ulkoreuna kantaa suurimman osan rasituksesta. Sisuksen poistaminen ei siis heikennä sitä akselia kovinkaan dramaattisesti. Enemmän vaikuttaa akselin materiaali.

Mummisnavoista en lähtisi akseleita kannibalisoimaan, koska ne ovat halpaa patarautaa ja taipuvat todella helposti.

Lukittavalla kasettinavalla tarkoitin sellaista kasettinapaa jonka räikän saisi jumiutettua fixiksi ja takaisin vapaalle tarpeen mukaan, ei tarttis flipata kiekkoa.

Tota jarrulevyratasta on tullu kyllä suunniteltua, jos hommais jonkun hyvän sinkulakäyttöön tehdyn kasettinavan niin levyn puolelle sit laittais fiksirattaan. Vaihdepyörän navasta ei kiinnosta enää tehdä, niin virityksen näköinen ettei miellytä silmää ollenkaan. Kauan sitten sinkuloin maastopyöräni metsässä kun takavaihtaja katkesi, ihan vaan kotiinpääsykeinona, mut siihen pyörään en sit enää vaihteita laittanutkaan, vaihdoin myöhemmin vaan turhat takarattaat vanhoista rataspakoista kerättyihin väliholkkeihin. Hirveän näköinen nippu sälää rattaan molemmin puolin, mutta siihen aikaan ei kaupassa myyty valmiita kittejä.

135-milliseen haarukkaan toi jarrulevyfixi/kasetti onnistuu, 120-milliselle ei vaan tahdo olla kasettinapoja, paitsi jos levittäisi 110-millistä bmxnapaa, ja niissä taas ei ole jarrulevyn paikkaa. Fixed/free yhdistelmät on kaikki vapaarattaalle, en oo missään huomannu valmista kasettiversiota. Yhdelle rattaalle tehty shimanon perusnapaan sopiva kasettirunko vois olla yksi ratkaisu kapeaan haarukkaan, mutta niitäkään ei kukaan tunnu tekevän.

Minkälaisia muuten on trial-pyörien takanavat? Eräs tuttava harrastaa trialia ja siinä oli vapaaratas käsittääkseni keskiössä/rattaiden yhteydessä (!). Onko niissä sitten fiksinapa vai kaksi vapaaratasta? Olisi varmaan aika kestävä napa sellainen. Ja löytyisi myös se levarin kiinnitys.
Vai muistanko vain väärin?

Niistä löytyy tosiaan vapaaratasta edestä, takana voi sit olla fixinapa, tai ei.
Voi olla vaikka fixikasettinapa.
http://www.trialsin.com/catalog/product_info.php?cPath=23_36_43&products_id=107&osCsid=635974b90e1a7

Kai se vapaaratas takana silti yleisin on, vai?

Ainakin vielä muutama vuosi sitten kingin takanapa oli SE juttu trialissa. Ainakin siis noissa mtb tyylisissä. 20 tuumaisista en tiedä. Trialissahan on kestävyyden lisäksi todella tärkeää kuinka monta “klikkiä” navassa on. Eli kun polkasee, niin kuinka pitkä matka on tyhjää, ennen kuin ratas ottaa kiinni ja pyörä pyörii.

Mielestäni paras tapa rakentaa sinkula, on tehdä se sinkulakitilla vaihdepyörän takakiekkoon. Koska…

  • Vaihdepyörän takanavat ovat halpoja ja niitä saa kaikkialta. Sinkulanavat ovat verraten kalliita ja harvinaisia.
  • Vaihdepyörän vapaaratas on suunniteltu pitkälle huoltovälille. BMX-vapaarattaita ei ole suunniteltu kestämään jokapäiväistä käyttöä, joten niitä pitää puhdistaa ja rasvata jatkuvasti. Se yksi malli, joka voisi kestää, maksaa 100€.
  • Sinkulakitillä ketjulinjan säätö on triviaalia. BMX-vapaarattaalla pitää säätää taka-akselin holkkeja ja/tai keskiön leveyttä.
  • Sinkulakitillä välityksen muuttaminen onnistuu vakiotyökaluilla. BMX-vapaarattaan irroittamiseen tarvitsee erikoistyökalun (joka valmistajalla erilainen). Kiinnitystavassakin sinkulakitti voittaa, koska kovaa polkeminen ei kiristä sinkulakittiä ylikireälle, vaan sen saa aina irti minimaalisella vaivalla.
    Nähdäkseni ainoa BMX-vapaarattaan konkreettinen hyöty on 120mm takanavan leveys (toisaalta sinkulakitillä pyörän voikin tehdä melkein mihin tahansa vaihdepyörän runkoon).
    Vai kuinka?

Mut jos vaihdepyörässä on kierteellinen rataspakka, niin eikö siihen ole paras ratkaisu laittaa BMX vapaaratas?