Ensimmäinen yksivaihde

Pieni alustus. Ajanut pyörää pääkaupunkiseudulla viimiset 10 vuotta päivittäin, joten jotain pyöräily taustaa kai voisi sanoa omaavansa. Ajellut aina pyöriä jotka käyttööni saanut ja näinpä en pyöristä tiedä paljoa mitään. Viimeisin pyörä hajosi tuossa viikko takaperin ja herätin mielenkiinnon mahdollisimman yksinkertaisesta pyörästä jolla pääsisi liikkumaan myös nopeammin kuin vanhoilla pyörilläni. Näin siis lyhykäisyydessään miten törmäsin tähänkin sivustoon törmättyäni fixeihin ja sinkuloihin.

Nyt kun on alustettu niin tarkoituksena olisi hankkia joko sinkula tai fixi. Koska en pyöristä oikein mitään ymmärrä, en usko että minusta olisi pyörää kasaamaan, joten olen miettinyt vain valmiin pyörän hankkimista.

Olen tässä viikonpäivät hieman netistä keräillyt tietoa pyöristä, mutta etenkin suomen kielellä törmännyt hyvin vähän “perustietoon”. Asetellaan tässä nyt muutamia kysymyksiä:

Mistä kokemuksia näistä valmis seteistä? Ettei tulisi ihan sutta ostettua, mitä nyt lukemisista ymmärtänyt että toiset ovat korkeintaan hienon näköisiä. Mitä suosittelisitte? Ajelen siis lähinnä kaupungissa, enkä viitsisi yli 1000 euroa ainakaan nyt pyörään sijoittaa…

Luin jotain juttuja flip/flop navoista jotka siis mahdollistavat pyörään sekä sinkula että fixi mahdollisuuden? Kuinka vaikeaa vaihtaminen toisesta toiseen on näissä? Fixi ominaisuus kiehtoo, mutta en tiedä tulisinko kuitenkaan pidemmän päälle pitämään siitä.

Ottaisin erittäin mielelläni jotain linkkejä vastaan josta voisin saada lisää tietoa etenkin aloittelijoille suunnattua.

Flip-flop -napa on siis napa, jossa on toisella puolella kierteet kiinteälle rattaalle ja lukkorenkaalle - jossa on vastakierre, jolloin lukkorengas kiristyy rattaan päälle, eikä aukea rattaan mukana. Toisella puolella napaa taas on kierteet bmx-vapaarattaalle, joka vain ruuvataan siihen päälle. Vapaaratas ei luonnollisesti tarvitse lukkorengasta, joten siinä on vain yksi kierre.

Vaihtaminen puolelta toiselle tapahtuu kääntämällä kiekko ympäri. Tarvittavat työkalut ovat: 15-millinen lenkkiavain.

Huomiona vielä: vaparilla ajellessa on syytä pitää jarrut molemmissa päissä.

Kymmenessä vuodessa on varmaan kertynyt sen verran osaamista, ettei pyörän kasaaminen ole kovin kummoinen haaste. Laittaa vain palikoita kiinni. Valmiita yhteensopivia osia löytyy melko helposti.

Itselläni on valmiista pyöristä kokemusta vain Konan Paddy Wagonin osalta. Kun ei osannut/osaa kaivata parasta, niin ei siitä huonoja kokemuksiakaan kertynyt. Pyörä oli reilusti alle mainitsemasi 1000 € katon.

Haulla löytyi Ostaako valmis pyörä -ketju, jossa lienee hyödyllistä pohdintaa. Ostaako valmis pyörä? - Pyöräily - Yksivaihde.net

http://www.lfgss.com/thread9085.html tuolta kans löytyy mittava lista valmiista sinkuloista/fikseistä.

Oma taustani on varmaan hyvin samanlainen kuin sinulla: vuosia jatkuvaa fillarointia kaupungissa ja viimeiset pari vuotta ympärivuotisena. Rassailukokemusta tullut lähinnä pakon edessä: paikkailut, renkaiden vaihdot, jarrujen & vaihteiden säädöt yms.

Suosittelen myös tuota itse kasaamista, jos on vähänkään tee se itse -fiilistä. Noita värkkäillessä oppii kuitenkin aika paljon pyöristä. Itselläni pyöri nurkissa lavalta löydetty Nishikin retkipyörä, joka muuttui toimivaksi fiksiksi yhden iltapäivän värkkäilyllä. Kaupasta uusi keskiö ja fiksikiekko (“Hei, minkä mittaisen akselin tarvitsen tähän kiekkoon näillä kammilla?”). Ja jotain työkaluja, kuten kammen ulosvetäjä, keskiöavain yms. piti myös hankkia. Tietty tuo kaikki riippuu siitä onko jokin helposti muunnettava fillari jo olemassa.

Varmasti valmiina ostettuna pääsee vähemmällä stressillä ja säätämisellä, ja saa tod. näk. vielä paremman pyörän päälle. Mutta ei tuota rassailua sen takia kannata jättää väliin, että pelkää, ettei omat kyvyt riitä.

[off-topic]:
Sen sijaan, metsästellessäni keskiöitä tässä männäviikolla, kertoi Tikkurilan Ajomiehen myyjä, etteivät retkipyöräkonversiot ole kovin turvallisia, koska rungot eivät ole tehty kestämään fiksiajoa. En tuohon osannut sanoa muuta kuin, että ikävä homma. Mikä on Yksivaihteilijoiden mielipide?
[/off-topic]

edit: poistettu älyttömiä lauserakenteita

Oliko myyjällä joku perustelu tähän?

^ Sanoi, että koska noissa retkipyörärungoissa on merkkienkin sisällä valtavia tasoeroja ja joissain voi olla liian löysä takahaarukka, minkä vuoksi voi ketjut lentää kun pitempään rasittaa noita fiksiajolla. Täsmensi, että itsekin ajelee konversiolla, muttei suosittele sitä kenellekään. Lienee joku disclaimer, jonka kertoo kaikille amatööreille?

Mulla oli yks neukku ratarunko, jonka perä notkui niin paljon, ettei sillä oikein kaupungissa kehdannut jarruttomana ajella. Tämä oli siis jotain 50-60-lukujen terästä.

Se on kyl jännä fiilis miten skidatessa tuntee kun takapää antaa vähän periksi ja sen jälkeen voimansiirto sanoo “PING” ja ketjut römähtää jonnekin ihan väärään paikkaan.

Ajomiehen ohjeita kannattaa kyllä kuunnella. Mies tietää mistä puhuu.

Mulla kävi ekan yksivaihteisen ja flip-flop-navan kanssa niin, että laitoin ensiksi fiksirattaan kokeiluun jonka jälkeen en sitä vapaaratasta käyttänytkään. Tai kokeilin kerran ja vaihdoin takaisin fiksiin (tosin oli tuossa se vaparikin kai valmistusvirheellinen, laakerit pitivät ihme mekkalaa kun ei polkenut).

Nyt on taas hiukan alkanut kiinnostamaan tuo vapaaratas, jos tekisi pomppiksesta maastokelpoisemman. Sillä fiksillä ei välttämättä ole niin kivaa ajaa alamäkiä maastossa. Mutta ei sitä kiekkoa tosiaan tule kovin usein käänneltyä vaikka mahdollisuus olisikin.

kannattaa muistaa, että fiksikierteelle saa vapaarattaan, muttei toisinpäin. Näin ollen itse ostaisin kiekot aina fix-fix navalla, jolloin esim lukkorenkaan kierteiden korkkaaminen ei estä fiksikäyttöä. Ja jos ja kun se pysyy fiksinä, niin voi sit pitää kahta eri välitystä kiinni. Esim itsellä nyt kaupunkiin 46/18 ja radalle 46/15.

tnts - 8:59, 8.6.2010 » kannattaa muistaa, että fiksikierteelle saa vapaarattaan, muttei toisinpäin. Näin ollen itse ostaisin kiekot aina fix-fix navalla, jolloin esim lukkorenkaan kierteiden korkkaaminen ei estä fiksikäyttöä. Ja jos ja kun se pysyy fiksinä, niin voi sit pitää kahta eri välitystä kiinni. Esim itsellä nyt kaupunkiin 46/18 ja radalle 46/15.
Paitsi nimenomaan Velolla voi ajaa fixiratas itsarina sillä vapaarattaan puolella ;) Mutta tietty siis fix - fix se parempi vaihtoehto

…ja siis yhtenä ehdotuksena Surly Steamroller, siitä on täällä tykätty

Steamroller Appreciation

Edit: Toinen vinkki on että tsiigaa toi Arvostele mun ajopeli osio, sieltä näät millä porukka ajelee ja millasilla setupeilla, ja saattaa siellä olla myös jotain kritiikkiä ko. pyörää koskien :wink:

mä oon ite pyöriny ton samaan aiheen ympärillä jo tovin, enkä vaan osaa päätöstä tehdä. Mieluummin kiusaan kavereita aiheella ja pähkäilen ääneen.
Se mitä oon ite katellu valmiista fillareista (reilusti alle tonnin budjetilla) on ollu:
Steamroller
Charge plugit
SE
Mongooset
Fuji Track, Feather
Specialized langster
Kona paddy

vaihtoehtoja on siis useita ja omalla kohdalla homma on vaan lähteny käsistä tuon vatuloinnin suhteen.

Mä kuulun siihen koulukuntaan, että pyörät kannattaa hankkia valmiiksi kasattuina niin voi keskittyä ajelemiseen eikä rakenteluun. Mieluusti vielä joku, jonka saa kaupasta alle kokeiltavaksi. Konaa, Surlya ja Spezializedia nyt ainakin saa Helsingistä.

Sitten kakkospyöräksi rakenteluprojekti, jos siltä tuntuu.

Sillä tehdassinkulalla rullaillessa alkaa kanssa saada omaa perstuntumaa siihen, että mistä sitä tykkäis ja mistä ei. Tuskin se osista kasattu on yhtään tehdasvalmisteista parempi, jos joutuu arpomaan osavalinnat meidän nettiasiantuntijoiden lausuntojen pohjalta. Fiilisjuttuja ja mielipideasioita on tossa kuitenkin paljon.

Ja joo, mun mielestä ekaksi alle flip flop -vaihtoinen sinkula/fiksi kunnon jarruilla. Jarrut on kuitenkin turvalaite ja aluksi säästävät paljon myös polvia. Takajarrun voi sit ottaa pois, jos tuntuu ettei tartte. Vaikka siitä kakkospyörästä.