hihnaveto veloheld path

https://dl.dropbox.com/u/27561026/path1.jpg
https://dl.dropbox.com/u/27561026/path2.jpg
https://dl.dropbox.com/u/27561026/path3.jpg

Noniin. Foorumille eksyneenä yksivaihdeharrastajana ajattelin luoda passut ja alistaa yhden omista kulkupeleistänikin foorumin armottoman arvostelun alaiseksi. Ja pahoittelut kuvanlaadusta, valkoinen runko ei tallennu kännykkäkameralla kovinkaan edustavasti auringonpaisteessa.
Kuten teräväsilmäisimmät ovat ehkä huomanneet, ensimmäisenä pyörässä pistää silmään hivenen normaalista poikkeava voimanvälitystapa…

Innostuin talvipyörää etsiessäni hihnavedosta (huoltovapaa, hiljainen, öljytön, miellyttävä poljettava, ei tarvitse kiristellä, ei syö housuja, ei sotke kamoja pyörää kannellessa), ja olisin halunnut moista ihmettä kokeilla mutta suomesta en löytänyt liikettä jossa olisin moiseen ihmeeseen päässyt tutustumaan luonnossa, joten rupesin etsiskelemään moista intterin uumenista…(Jos sen pyörän katso ostaa niin heti pääsee kokeilemaan…)

Hihnavetoisten pyörien hinnoista kauhistuneena suunnittelin oman projektin kasaamista, mutta kun paljastui että hihnavetoisuus vaatii split-frame takahaarukan (hihnan pujottamista varten) ja moisia runkoja ei hevillä ollut saatavilla, tai modattavissa, luovuin jo epätoivostani ja ryhdyin tähyilemään talvikäyttöön soveltuvia työmatkasinkuloita intterin uumenista… Jossain vaiheessa muistin tamperelaisen kaverini tilaaman veloheld lane nimisen flipflop-hubilla tulleen tyylikkään pelkistetyn pyörän, joka vakuutti asiallisella geometriallaan ja hyvällä ajotuntumalla. Eikun firman sivulle ja katalogiin tutustumaan. Lafka oli juuri ottanut tuotantoon toisen pyörämallinsa, pathin, jota sattui saamaan hihnavetoisena maastorunkoisena sinkulana. Ja pyörä oli vielä nätti kuin mikä ja tonneja halvempi kuin muut hihnavetoiset kumppaninsa, mutta tähän mennessä pyöränhankintaan varatut rahat oli jo ensilumien tultua sijoitettu uusiin alamäkihiihtovälineisiin ja taskunpohjalla oli ainoastaan hiven nöyhtää ja suurehko reikä… Laitoin lafkaan postia, ja kyselin demopyöriä tai näytekappaleita messuilta, ja sellainen löytyikin parin messupäivän käytöllä kompensoituun hintaan, joten tälläistä tarjousta ei voinut jättää väliin. Pyörä tuli postin tuomana koti-ovelle asti lokakuussa, nyt takana on koko talven pyöräilyt n.100-200 km viikossa ja voin sanoa olevani pyörään huiman tyytyväinen. Hihnaveto on todellakin ollut täysin huoltovapaa ja pyörää kannellessani olen ollut tyytyväinen öljyttyöminä pysyviin vaatteisiin. Pari kertaa olen kovempaa polkaistessani saanut hihnan luistamaan hammastuksesta, mutta veikkaan että hihnan kiristäminen auttaisi tuohon… Mutta koska hampaat ei rattaista katkeile, en oikeastaan ole jaksanut… Muita huomioita hihnavedosta oli se, että hihnaveto on täysin äänetön kyllä kesälämpötiloissa ja ehkä vielä kymmen asteen pakkasessakin, mutta kahdenkymmenviiden pakkasasteen kelillä hihna käy senverran jäykäksi että se pitää ärsyttävää sirinää ensimmäisen parin kilometrin ajan ennen kuin lämpiää…Sirinän lähteen selvittäminen ei ollut kovinkaan yksinkertaista, varsinkaan kun selvittelin sitä lämpimässä pyöräkellarissa.

Sitten itse pyörään, kyseessä on siis veloheld path 18" rungolla, runko on kolmoisohennettua ruhrin kromoterästä, ja rungossa erikoista on tuo splitframe hihnavetoa varten. Keulana on veloheldin oma kuituhaarukka, satulaputki on samoin kuitua, ja ovat veloheldin omavalmisteita, stemminä 100 mm joku noname. Kampina Truaktivin isoflow 175 mm ja 50 hampainen eturatas, takana 20 hampainen. Hubit Formulan Singlespeed ja kehinä Alex DP17, jarruina Tektro Auriga Pro 160 mm levyillä ja gummeina Vredesteinin kaksituumaiset sliksit. Pikalukot poistettu, muuten modaamaton.

“huoltovapaa”, khikhihkhihihihihhi.

Kuvat muuten uupuu. edit: jösses kuin iso kuva!!!

Ai niin, siistein hihnaveto-juttu oli tullut Fixieltä: Never, no matter the situation, you should ride belt drive fixed… ilmeisesti pidät pyöräsi vapaarattaana?

Dodiin, fuksivirheitä, kuvat korjattu. Huoltovapaus on joo ehkä vähän myyntipuhetta, mut kiva kun ei tarvii ketjuja kiristellä ja öljytä ja joo, vapaarattaalla mennään. Path tulee vakiona 22 piikkisellä takarattaalla, suostuivat tilaamaan ja vaihtamaan tuohon 20 piikkisen. Välitys oli ihan hyvä talviajoon, mut kesän tullen pitäis saada kovemmat välitykset, 18 tai 16 piikkisen takarattaan mutta ei meinaa löytyä mistään ja maksavat vähintään satasen kappale joten on jäänyt. Fixi kyllä testimielessä kiinnostas, mutta jos ei rattaiden hinnat tipu niin voipi olla että jää meinaamisen asteelle. Täytyy tutkailla tilannetta kun ensikerran eksyy amerikanmaalle…

Tätä on tullut vaklattua tuolla kylillä, eikä vähiten siksi että oli pakko pähkäillä kuinka tuo hihna ujutetaan paikoilleen. Silmämääräisesti tuomio takahäkistä on että kyllä se näyttää ihan tarpeeksi jämptiltä että tuolla uskaltaisi ajaa. Mitä mieltä itse olet, miltä se tuntuu?

Levyjarrut, sinkula, ei turhaa jousihömppää, 26" kiekot + pulskat mainiosti rullaavat vredsteinit ja kiva pelkistetty ulkonäkö. Tämän perusteella sanoisin että tuohan olis ihan järjettömän hyvä ympärivuotinen kaupunkipyörä jos vaan hinta on oikea. Haluatko paljastaa paljonko köyhdyit?

Onko tossa Veloheldissä takahaarukka molemmilta puolilta poikki?

Kaveri oli etsimässä kanssa hihnavetopyörää ja skippasi Veloheldin, koska haarukka on molemmilta puolilta splitattu. Se splitti on kuitenkin potentiaalinen heikko lenkki (vie jäykkyyttä tai tuo painoa jos on jäykäksi toteutettu, yksi kiristeltävä ruuvi lisää,…) ja on täysin käsittämätöntä miksi se pitäisi olla molemmilla puolilla. Muuten Veloheldit on kyllä kuulemma hyviä ja omassa sarjassaan kauniitakin pyöriä.

Kaveri oli päätymässä Veloheldin tilalla Norcoon. Hassuja pyörämerkkejä Keski-Euroopasta. Kummallakaan ei taida Suomessa olla edustajaa.

Saako maailmasta tosiaan esim. 18 piikkisiä hihnatakarattaita? Kun hihnat tuli niin 20 oli pienin ratas, jolle hihna luotettavasti taipui. Mistä saa päivityksen omiin tietoihin ja näkee nykyisen hihnatakarattaiden tarjonnan?

Hihnavetoa täysin tuntemattomana:

Mikä ton taka-akselin kiinnityksen idea on? Miksi tavallinen dropout ei käy?

neliseiska - 7:52, 21.4.2010 » Hihnavetoa täysin tuntemattomana: Mikä ton taka-akselin kiinnityksen idea on? Miksi tavallinen dropout ei käy?
koska ketjun voi katkaista, mutta hihna on aina kiinteä kokonaisuus. Eli sitä ei saa sinne haarukan sisään muuten.

EDIT: eiku jaa ei kyse tainnutkaan olla tuosta katkaistavasta seatstaystä vaan ihan vaan tuosta dropoutista…

Asennuksen mahdollistaminen. Hihnaa ei voi katkaista niin kun ketjua.

Edit: myöhässä…

markkuj - 7:58, 21.4.2010 » Kaveri oli päätymässä Veloheldin tilalla Norcoon. [b]Hassuja pyörämerkkejä Keski-Euroopasta.[/b] Kummallakaan ei taida Suomessa olla edustajaa.
Norco - Keski-Euroopasta? Eipä ole. Norco on ihan Kanadalainen merkki. Norcoa toi ainakin ennen FoxComp Finland maahan (joka maahantuontina ei ole sama kuin Kivihaassa toimiva kivijalkaliike). Nykyisin en tiedä tuoko kukaan.
markkuj - 7:58, 21.4.2010 » Kaveri oli päätymässä Veloheldin tilalla Norcoon. Hassuja pyörämerkkejä Keski-Euroopasta. Kummallakaan ei taida Suomessa olla edustajaa.
Norcoa on myyty Suomessakin, ainakin ennen, ET-Sportin toimesta Joensuussa.

Tuo 20 piikkinen takaratas on muuten tosiaan hihnalle aika pieni, joten talven äänet saattoi johtua siitä. Hihna ei todellakaan taivu ketjun tavoin pieten rattaiden ympärille. 22 tai isompi taakse pakkasille olisi voinut olla huomattavasti hiljaisempi kun hihnan ei tarvitse taipua niin äärimmilleen.

pieni merenneito - 8:09, 21.4.2010 » Mitä mieltä itse olet, miltä se tuntuu? Levyjarrut, sinkula, ei turhaa jousihömppää, 26" kiekot + pulskat mainiosti rullaavat vredsteinit ja kiva pelkistetty ulkonäkö. Tämän perusteella sanoisin että tuohan olis ihan järjettömän hyvä ympärivuotinen kaupunkipyörä jos vaan hinta on oikea. Haluatko paljastaa paljonko köyhdyit?
En ole niin kovaa saanu tuota kuritettua että oisin saanu takapäästä mitään häiritsevää notkuntaa irti. Lafkan uutisista kattelin että viimevuonna toi path olis valittu EUROBIKEn vuoden kaupunkipyöräksi, että kai siitä on muutkin diggaillu..Hintaa tuli 1100 e plus rahdit, mikä on omasta mielestä ihan kohtuullinen tolle setille. Harvoin on pyörästä maksettavaa hintaa järkisyillä kompattu kuitenkaan...

Noista rattaista senverran että rupesin miettimään mahtaako hihna kääntyä pienemmän kun 20T takarattaan päälle, voi olla että tulee taipuvuus vastaan. Fixien Peacemakerissä on nimittäin 22T:llä flipflopi, ja isompi 52T etukiekko…Elikkä saattaapi olla että lähestyn tätä eturattaan vaihdolla…

Knoppina muuten senverran että veloheld tekee pyöriä myyntiin 100 kpl sarjoissa, ja teippaa yläputkeen logonsa lisäksi juoksevan sarjanumeron (mansen kaverin alley muistaakseni 028 viimevuoden sarjasta), mutta toi on demopyöräksi tehty, ja on ton 100 kpl ulkopuolelta ja ilman juoksevaa numeroa.

Hyvin oot muuten osunu paikalle, harvoin on tää meikän silmäterä nimittäin parkissa tuolla kirkonkylällä…Kiltisti töistä kotiin, ja kotoa töihin, eikä jätetä roikkumaan minnekkään kapakoitten eteen…

hmm…kivan näköinen setti.

Olisinkohan eilen jopa tämän bongannut ajossa tuossa Hämeentien ja Viikintien risteyksessä joskus siinä klo.16 nurkilla?

neliseiska - 9:37, 21.4.2010 » Mikä ton taka-akselin kiinnityksen idea on? Miksi tavallinen dropout ei käy?
Sliding drop out on vitu jeba, kun voi käyttää pikalinkkuja ja renkaan irroitus ja asennus käy kädenkäänteessä ilman ketjun kireyden kanssa säätämistä.
asb - 9:52, 21.4.2010 »
neliseiska - 9:37, 21.4.2010 » Mikä ton taka-akselin kiinnityksen idea on? Miksi tavallinen dropout ei käy?
Sliding drop out on vitu jeba, kun voi käyttää pikalinkkuja ja renkaan irroitus ja asennus käy kädenkäänteessä ilman ketjun kireyden kanssa säätämistä.
Jes, tätä hain juuri takaa. Vaikuttaa näppärältä ja kuuklella löytyy näköjään paljon ketjupyöriäkin jotka on sliding dropouteilla varustettu.

Noniin, heti kun julkasee kulkupelinsä intterissä niin muuttuu skenejulkkikseksi :smiley:
Eilen oli kiire kierrätyskeskukselle ennen neljää nappaamaan pyöräpajalta stongaa yms. Ohjelmassa olis bullhornit kaverin tunturi Retki Super konversioon. Joo, ja tänään voi bongata varmaan samaan aikaan samassa paikassa, Viikistä keskustaan oon sotkemassa.