P: Routens randonneuse c. 1970

no ohan tää hieno ja maulla toteutettu

Tätä on odoteltukin! Tosi mässy! Rungossa jännä yksityiskohta noi plaanauksenvakauttimet

Harvemmin tulee vastaan tän tyyppisiä pyöriä, viitteillä ranska-rando-vaihde-constructeur

Tätä livenä ihmetelleenä: pyörässä on tosi jännät vibat, pyörän fiilis huokuu historiaa, rakentajaperinteen hiljalleen kartuttamia yksityiskohtia. Tai ehkä juuri päinvastoin, karttunutta kokonaisuuden hallintaa ja suunnittelun hioutuneisuutta. Pyörässä on tosi paljon erittäin mielenkiintoisia yksityiskohtia, jotka ovat selvästi loppuun asti mietittyjä ja suunniteltuja, mutta toteutuksen/viimeistelyn puolella, kuten mustAfa mainitsi, on jotenkin kokonaisuuden suhteen jännää rosoisuutta.

Olisi jännä tietää, kuinka iso osa osista on oikeasti vielä alkuperäisiä ja rakentajan valitsemia. Ihan vaan jo siksi, että osavalikoima tuntuu olevan aika hyvin linjassa muunkin fiiliksen kanssa. Toisaalta erittäin hipoa ja eleganttia (esim huret takavaihtaja, joka on ihan tajuttoman siisti), toisaalta ainakin näin suomi perspektiivistä aika hassuja kasarikäppä viboja antava takatarakka muotoiluineen.

Ylipäätään kyllä ihan super siisti ja ajatuksia herättävä pyörä, hyvä homma että päätit ostaa! :–)

kunnon hyvä

Kerrassaan upea pyörä!

Tahmatassu - 18:21, 6.10.2020 » täydellinen lukuunottamatta noita viiden metrin tuntosarvia, mutta se kai kuuluu aikakauteen ps.mitä noissa rissoissa tapahtuu?
alarissa on tosiaan pyöreä, ilmeisesti hampaat on täysin turhat ainakin tossa alemmassa rissapyörässä. Ja jotain takavaihtajia on ollut missä kummatkin rissat ovat pyöreät, hampailla ei vissiin juuri ole virkaa ainakaan kitkalla toimivassa systeemissä. Ehkä indeksointi ja rampitetut rattaat kaipaa sitä että rissapyörät ohjaa ketjua tarkemmin.

rissoissa on myös irtokuulat =) voin kertoa että oli todella tyydyttävää avata ne, vaihtaa rasvat ja napa-avaimilla säätää hyvä pro-klappi rissoihin! takavaihtaja oli myös helpohko purkaa osiinsa ja sen saa nätisti putsattua. ja ainakin aikanaan kaikkia osia on saanut erikseen varaosiksi.

tuntosarvien elikkäs sojovaijereiden suurin ongelma on muuten etulaukun operointi vauhdissa! tätä en osannutkaan odottaa. Muutenhan ne ovat tunnetusti ylivoimaiset “nykyaikaisiin” vaijerivetoihin nähden =)

Tämä on kyllä tosi hieno pyörä.

Komppaan muita: etutarakka on tosi hieno ja nätti, takatarakka jotenkin kolho ja vähän käppä pyörän hienoon yleisolemukseen nähden. Kuvat dynamosta, niin uudesta kuin vanhastakin, kiinnostaisivat.

Ostan kyllä väitteen, että modernit osat dynamonapaa lukuunottamatta eivät tuo merkittävää eroa. Ja sanon tämän kaverina, jolle tuli just nestelevarit ja läpiakselit taloon.

mustAfa - 11:04, 7.10.2020 » alarissa on tosiaan pyöreä, ilmeisesti hampaat on täysin turhat ainakin tossa alemmassa rissapyörässä.
Tämä tosiasia myönnettiin hampaita kiristellen myös Neuvostoliitossa.

mustAfa - 11:04, 7.10.2020 » tuntosarvien elikkäs sojovaijereiden suurin ongelma on muuten etulaukun operointi vauhdissa! tätä en osannutkaan odottaa. Muutenhan ne ovat tunnetusti ylivoimaiset "nykyaikaisiin" vaijerivetoihin nähden =)
Jostain takautuvasti marisevan pyöräblogin kommenttiosiosta tuli semmoinen vanhan maailman peukkusääntö, että sieltä kaaren alta pitäis mahtua juomapullo. Ite en ollu tästä tietoinen, kun viimeks typistelin kuoria, niin koitin vaan kattoa, että olis lyhin mahdollinen ilman että syntyy kovin teräviä mutkia. Nyt harmittaa.

Hmm noi pyöreät rissathan kestäis varmaan ikuisuuden jos valmistaisi oikeista materiaaleista, ei tosin taida toimia nykyketjujen kanssa.

Ihana decauleri.

Tuoltahan ne rissat usein näyttää loskapaskassa ajamisen jälkeen.

tripla kolmio cvlt elää

Tahmatassu - 11:21, 7.10.2020 » Hmm noi pyöräthän kestäis varmaan ikuisuuden jos valmistaisi oikeista materiaaleista, ei tosin taida toimia nykytuotantometodien kanssa.
täähän se ois!

mon dieu

mustAfa - 16:21, 6.10.2020 » https://axi.kuvat.fi/kuvat/Esimerkkikansio/Routens/P1130672.JPG?img=medium https://axi.kuvat.fi/kuvat/Esimerkkikansio/Routens/P1130635.JPG?img=medium Jarrut ovat itseasiassa yhdet parhaimmista käyttämistäni vannejarruista. .. jarrut: Mafac Racer (varhainen malli ilman Racer tekstiä), runkoon juotetuilla tapeilla ..
Tämäntyyppiset jarrut ovat just näitä [maagisia jarruja](https://www.renehersecycles.com/why-i-love-centerpull-brakes/) joita koko [janiheinon posse](https://www.renehersecycles.com/category/our-bikes/) omissa custom-pyörissään käyttää.

Mun kaikenpaikanpyörässä on kans Mafac Racerit, tässähän muodostuu ajatuksia/paineita juottaa tuollaiset direct mount-tappiset suoraan runkoon ja haarukkaan.

Hyvän mielen masiina, tämä.

^Raacereita toisessa pyörässä "normi"kiinnityksellä käyttäneenä sanoisin et teho on toosi paljon parempi näin. toki muuttujia on muitakin, kuten kahvat ja palat ja jarrujen laatu - racereita on nääsen vissiin parempia ja huonompia (muistaakseni juurikin Heine on tästä kirjottanut), pivottien puslat on joisssain messinkiä ja joissain muovia. Veikkaisin et suomessa pyörivistä suurin osa on jostain halvahkoista pösöistä ja ovat tota huonompaa/uudempaa laatua

ohjlaakeri oli muuten unohtuntu osalistasta, se on Dura-Ace =)

Hyvää sisäpiiritietoa tämä jarrutehon parantuminen.

Omat Racerit on juurikin eräästä 70-lukuisesta Peugeotista, jos tosin perushuollettuna ja KoolStopin paloilla. Uudet puslat olivat ReneHerse-kaupassa mielestäni aika suolaisen hintaisia, joten kävin hakemassa vastaavat messinkitötteröt paikallisesta laakerikaupasta. Avainsanat 8x10x10 mm [sisä d x ulko D x holkin leveys L] liukulaakeri, tässä esimerkki randomista laakerinettikaupasta. Tälle vaihtoehdolle tuli hintaa noin 10€ ja omat puslat kannattanee mitata ennen tilausta, kun nuo alkuperäiset ovat kuitenkin kotoisin Ranskasta…

Korjasin kuvat kun oli linkit päässy rapistumaan. Pitää keksiä joku pitkäaikaissäilytys jossain vaiheessa.

Punnitsin muuten tän pyörän yks päivä, ja eihän se mikään kevyt ole. 12,2 kg näytti vaaka ilman pumppua ja laukkua. Jo mainitun Jani Heinosen lehdessähän esitellään vähän väliä vastaavia pyöriä jotka painaa 2-3 kiloa vähemmän ja tunnetusti tarunhohtoisella 30-luvullahan ihmeellisimpien retkipyörien paino alkoi seiskalla. Joten mietityttää kyllä mistä tässä lähtis keventää jos lähtisi, mutta etenkin tän pyörän kohdalla taitaa olla monien purojen syy tuo joten muokkaukset olisi tosi radikaaleja. Eikä se nyt niin oleellista ole tietenkään, on tää kuitenkin tosi kevyt polkea. Ehkä jonain päivänä sit fool custom lightweight steel bike

Tietty oon asiaa jonkin verran meditoinut ja voin tässäkin avata - varmaankin etutarakasta lähtisi vaihtamalla parisataa (tehty tosiaan langasta, ei putkesta) ja vanteista parisataa per pää, triplaeturattaat on suomen oloihin vähän turhat, isosta rattaasta sais varmaa 90g pois. Ohjaamosta varmaan sata (tai pari) grammaa. Sitten jos ottasi vielä takatarakan pois, parisataa taas ja laittaisi napadynamon tilalle esim Velogical vannedynamon niin taas parisataa. Tää n. kilon tiputus vois jo vähän tuntuakin.

Mut todennäkösin päivitys on kyllä uus moderni etuvalo josta tulee ainoastaan lisää painoa =) Vastapainoksi kyllä ajattelin kaventaa takapakan skaalaa 14-26:sta 14-22 tai 14-24:ään. siitä lähtee varmaan saman verran pois. Alkuperäinen 14-22 pakka olikin hyvä, meni vaan huonommaksi kun aloin sitä laajentaa. Käytännössä ajan tällä melkein aina vaan 16, 18 ja 22 piikkisillä takarattailla ja pienemmillä (30,43) eturattailla. Tykitellessä välil pääsee sit vaihtaa joko 50 eturattaalle tai 14 takarattaalle. Eli kyllä sen ison rattaan vois ottaa pois ja ehkä suurentaa parilla piikillä tota keskimmäistä. 10 vaihteinen ois myös dynaamisemman kuulonen kun 15!

^^tosi hyvä vinkki muuten tuo mafac-päivitys. Vois joskus ihmetellä asiaa tarkemmin.

^^niissä vanhoissa ja uudemmissakin tarunhohtoisissa on viilattu grammoja ihan joka kohdasta. Parhaat putket, viimeisen päälle optimoidut dropoutit, takokammet…
Olisi kyllä kiva kokeilla jotain kultakauden Singeriä tai vastaavaa.