Saariston rengastie - Telttailu, vinkit sun muut hässäkät

Cafe Alppila Tää on se Iniön leirintäalue/mökkikylä.

Siisteimmät jutut saaristossa on kyllä ottaa lautta ulkosaariin. Aspö on mun suosikki - tosi siistiä luontoa ihmeteltäväksi 50% pienestä saaresta ja 50% varsin idyllistä pientä kalastajakylää - olikohan täällä 4 vakituista asukasta. Suosittelen ehkä buukkaamaan jonkun yöpaikan, jossa pääsee saunaan. Jurmossa on kivaa telttailla itsekseen, kunhan pahin sesonki on ohi. Heinäkuussa on Jurmon pienenpieni leirintäalue varmaan ihan tukossa.

Vastikään Eivorista Balduriksi nimensä muuttanut rempattu alus kuljettaa A-oikeuksin. Yhdensuuntainen matka on tosin suht pitkä, vaikka matkalla saattaa tuurilla bongata hylkeitä! (en ole bongannut)

Kaasivuorelta (kasberget) todella nätit näkymät. Finbyn jatulintarhalla voi käydä uhraamassa.

Mennyt vain vastapäivään ja oli kiva.

^^^kiitos! Tuolla saaristolla internet näyttää jääneen 90-luvulle… Hankala löytää yhtään mitään ajankohtaista infoa

grotto - 12:55, 8.6.2020 » Suosittelen ehkä buukkaamaan jonkun yöpaikan, jossa pääsee saunaan. Jurmossa on kivaa telttailla itsekseen, kunhan pahin sesonki on ohi. Heinäkuussa on Jurmon pienenpieni leirintäalue varmaan ihan tukossa.
Porukka täällä on varmaan kesälomasuunnitelmissa ottanu jo huomioon sen, että kaikkien ulkomaanmatkat on peruttu?

Losseista lähtiessä kannattaa aina antaa autojen mennä ensin, ja polkea sit saarivälit rauhassa. Mitään muuta liikennettä tuolla ei käytännössä ole. Ahvenanmaasta kyllä itsellä huonot kokemukset. Saariston rengastie ihan hemmetisti parempi ja mielenkiintoisempi. Yöpymisrantaa kyllä löytyy kun vähän jaksaa katsoa kartasta.

TJAAAH pakko erillisessä viestissä laittaa, että Saaristolääkärien punkkibussi just tällä viikolla ainakin Helsingissä ja siäpäi Aikataulut - Saaristolääkärit Lääkärikeskus Helsinki Lauttasaari

voi se tietty aina olla emt

On se. Vakiopäivät eri kohteissa koko kesän.
Punkkirokotus kannattaa hoitaa jos pk-seudulta länteen ulkoilee.
Lohjanjärven ympäristö ainakin on jo aivokuumealuetta.
Myös siellä täällä pitkin rannikkoa aina Espooseen asti on yksittäisempiä ongelma-alueita.

Borrelioosin voi onnistua välttämään nyppimällä kaikki punkit pois riittävän ajoissa, mutta aivokuume tarttuu jos sitä kantava punkki pääsee kiinni asti.
Kaikkien punkkien huomaaminenkin on melko epätodennäköistä.

Rengastiellä ollut viimeksi ehkä 2005, eikä silloinkaan noudatettu annettua reittiä, joten kovin ajankohtaisia vinkkejä ei ole antaa.

Vähän ehkä myöhäistä sen rokotteen kanssa juhannusta ajatellen, mutta olisihan se 1. rokotekin varmaan parempi kuin ei mitään.

Itse lähdössä 23. päivä ajamaan Helsingistä (Midnight Sun Gravel) jos ei lomat pala. Kattoo nyt sitten paljonko on aikaa ja virtaa jäljellä kun pääsen saaristoon asti–jospa siellä ehtisi jotain muutakin kuin ravata lautalta lautalle. Tuskin silti enempää kuin yksi yö siellä kuitenkaan.

Onks kellään kokemusta semmosesta, että heittäis hitaamman osan porukkaa autolla johonkin ja sitten takaisin tullessa ajelis tylsimmät pätkät (esim. Parainen-Taivassalo n.80km) ite noukkimaan auto? Siinäkin jäis lopuille kuitenkin tommonen 140km retkeilyä pariksi kolmeksi päiväksi. Tietty ne joutuis muutaman tunnin venaamaan, mut jos vielä olis joku kliffa kohde päätepisteessä.

Eikö punkeilta välty jos käyttää pitkiä housuja? Semmoiset kevyet ja nopeasti kuivuvat toimii hyvin jos pitää heinikoiden läpi ajella.

Sun kannattaa tuo nimenomainen neuvo käydä kesällä todentamassa Saariston rengastiellä. Yövy maastossa. Älä tee punkkisyynejä.

Lautta-aikataulut kannattaa olla hollilla, kun tuola pyöräilee.

Kannattaa ajaa vastapäivään, kun ne pitkät lautat ei kulje kovin myöhään. Helpompi ajoittaa niin päin IMO. Muut lautat ja lossit menee paremmin.

Ja se ajomatka kustaviin on koko reissun ainoa paska osuus, niin kannattaa hoitaa heti alta pois.

Mossala Island resort on hieno, itelle vähän liiankin. Siellä on myös aika hyvä fribarata.

Kannattaa tutkiskella taukopaikkojen aukioloajat huolella sillä niissä on luultavasti aukkoja koronan takia.

Opanster - 13:10, 8.6.2020 » Losseista lähtiessä kannattaa aina antaa autojen mennä ensin, ja polkea sit saarivälit rauhassa. Mitään muuta liikennettä tuolla ei käytännössä ole. Ahvenanmaasta kyllä itsellä huonot kokemukset. Saariston rengastie ihan hemmetisti parempi ja mielenkiintoisempi. Yöpymisrantaa kyllä löytyy kun vähän jaksaa katsoa kartasta.
Mielenkiintoista, ite ajoin viime kesänä just Ahvenanmaan saaristossa, minkä jälkeen Turun saariston rengasreittiä, ja itsellä jäi täysin vastakkaiset kokemukset.

Ahvenanmaan saaristo:

  • pyöräillessä lähes koko ajan tuntee olevansa meren äärellä, sillä tiet menee pieniä saaria pitkin ja enemmän rantaa pitkin

  • liikenteeltä rauhalliset tiet, myös ns. “Lärviset” täyteen lastattuine perhefarmareineen ja muutkin turistit lähes loistaa poissaolollaan; päätiet ovat leveämpiä, joten vähäiseen moottoriliikenteeseenkin saa pidettyä hyvin väliä

  • erinomainen tiestön kunto, tasaista (ei mäkistä), lisäksi pikkusaarissa, erityisesti Kökarissa aivan huikeita pikkusia blissisorateitä

  • erityisesti noilla saarten pikku(sora)teillä ajamalla pääsee näkemään sellaista perinteistä saaristolais-skeneä, kuten pieniä hyggejä maatiloja meren äärellä ja pittoreskejä punaisia venevarastoja sekä sit saariston luontoa

  • koska lärvisiä ym. jengiä on vähemmän niin helpompi löytää upeita stealth camping -mestoja (case aamupuuron keittely viereisellä niityllä olevaa peuralaumaa seuraten)

Turun saaristo:

  • tiet menee suurimmaksi osaksi keskellä saarta, joten enimmäkseen ei edes luulisi olevansa saaristossa ja meren äärellä, jos sitä ei tietäisi

  • tiet ovat mäkisiä ja paikoin melko huonossa kunnossa, tiet kapeita joten autot väistävät paljon lähempää

  • Lärvisiä on joka puolella, tämä konkretisoitui todella käytännössä, kun oli 3 päivää ollut ensin Ahvenanmaan saaristossa ja tuli Kökarista Korppooseen lautalla: siinä missä Ahvenanmaan lautoilla pyörien määrä usein ylitti autojen määrän, ja autoilijoistakin 95% oli paikallisia, niin Korppoon lauttasatamassa oli piiitkä jono Lärvisten mondeoita ja avensiksia ja pyöräilijät oli siellä jossain suuren automassan keskellä

  • luonnollisesti kun turisteja on enemmän, niin myös enemmän autoliikennettä (kyllä, tämä ei välttämättä haittaa, jos antaa autojen mennä lautasta tullessa ensin, mutta joka tapauksessa, kyllä se autoliikenne näkyy siellä muutenkin), ja sitä kautta mielestäni sellainen perinteinen saaristolaiskulttuuri/-skene on laimeampaa, plus koska jengiä on enemmän niin vaikeampi löytää rauhallista yöpaikkaa

Myös aika moni ulkomaalainen pyörämatkaaja noista em. seikoista mainitsi.

Toki: nää on vaan mun kokemuksia ja YMMV, eikä mulla oo mitään autolla liikkuvia turisteja vastaan, mut kun kysyttiin nimenomaan pyöräilykokemuksesta, niin itellä ainakin usein mieleenpainuvimmat muistojen määrä on käänteisesti verrannollinen autoliikenteen määrään, ja Ahvenanmaa(n saaristo) on kyllä pyöräily-ystävällisempää seutua kuin Turun saaristo.

Huom. edellä puhuin Ahvenanmaan saaristosta, en pääsaaresta, jolla en oo käynyt. Erityisesti Brändö, Vårdö, Simskäla, Kumlinge, Snäckö ja Kökar aivan helmiä pyöräilyn kannalta.

Mukava optio on mennä Teersalon-Hakkeenpään kautta (tai vice versa, jos ajaa myötäpäivään). Niitä paatteja vain menee aika harvakseltaan, joten joutuu vähän tähtäämään. Vaikka ei se 192-tiekään ole niin paha kuin jossain pelotellaan.

Voi olla että omaan kokemukseen vaikuttaa sääkin, kolmen yön reissulla ahvenanmaalle satoi melkein kokoajan. En ole ikinä intin jälkeen päässyt lähemmäs inttilarppausta, kuin ennen auringonnousua pimeässä ja vesisateessa leiriä purkaessa Vuosnaisten satamassa. Siitä ne pikkusaaret pääsaarelle asti ihan kivoja, mutta ne lautta-aikataulut oli niin anuksesta että siihen meni tuhottoman paljon aikaa vs. poljetut kilometrit.
Ahvenanmaan pääsaari omalla silmällä luotaantyöntävää, paljon metsää ja tonttia aidattu aidalla, ei tosiaan niinhyviä leiripaikkoja kuin rengastiellä ja Paraisten saaristossa. Ja kyllä sielläkin paha turisti autolla ja mopolla ajoi saarta ympäri. Onneksi edes paluumatkalla laivan buffettiin.
Saariston rengastie 4/5, Ahvenanmaa 2/5

E: Rengastien loppupätkänhän pystyy hyvin pyöräilemään vähän pidempää reittiä Mynämäki-Nousiainen-Masku, sieltä löytyy kivaa hiekkatietä kun vähän katsoo karttaa. Välttää näin kurjan Kustavintien

Paljon tulee suunnilleen pyöräilykilometrejä, jos ajaa Turusta Turkuun Teersalo–Hakkenpää / Nauvo–Hanka -reitin?