Sijoitus ja raha-topi

En itse oo Odien linjalla, että harrastaa väärin jos rahaa jää yli. Itse säästän summan x kuukaudessa ja se summa allokoidaan asunnon omistamiseen, osakkeiden omistamiseen jne. Loput rahat voin sitten käyttää haluamallani tavalla. Ymmärrän sen ongelman, että pienituloisen on vaikea mahdollisesti perustella säästämistään, koska säästöön jäävä summa voi olla niin pieni, ettei lyhyellä aikavälillä tunnu siltä, että sijoituksista saatava tuotto juurikaan vaikuttaisi. Sijoittaminen voisi kuitenkin avata silmiä omalle rahankäytölle yleisesti ja kenties järkevöittää tilannetta esimerkiksi siten, ettei pikavippejä/kulutusluottoja oteta hetken mielijohteesta hankintoihin jne.

Karzanin esimerkki on vähän huono, että pienipalkkaista duunia tekevät kapinoisivat vastaan, koska lopultahan kysyntä ja tarjonta markkinatalouden mukaan määrää työsuoritteen hinnan ja tämä kysyntä ja tarjonta on sen hinnan asettanut matalaksi. Jos duuni ei maistu sillä palkalla, jota tarjotaan, ei sitä työtä ole pakko tehdä vaan senkun tekee jotain muuta. Tämä sinänsä offtopikkia.

Mä oon tehnyt siivoojanhommia nuorempana muutamaan otteeseen (Helsingin vankilassa, ja sairaalaympäristössä). Korvaus oli minimitasoa, mutta röitä nekin on. Ja jossain määrin tykkäsinkin. Ei tarvinnut liikoja kuunnella kalapäitä töiden aikana. Tätä nykyä osaan arvostaa sitä puolta.

josbanse - 12:43, 6.4.2020 » En itse oo Odien linjalla, että harrastaa väärin jos rahaa jää yli. Itse säästän summan x kuukaudessa ja se summa allokoidaan asunnon omistamiseen, osakkeiden omistamiseen jne. Loput rahat voin sitten käyttää haluamallani tavalla. Ymmärrän sen ongelman, että pienituloisen on vaikea mahdollisesti perustella säästämistään, koska säästöön jäävä summa voi olla niin pieni, ettei lyhyellä aikavälillä tunnu siltä, että sijoituksista saatava tuotto juurikaan vaikuttaisi. Sijoittaminen voisi kuitenkin avata silmiä omalle rahankäytölle yleisesti ja kenties järkevöittää tilannetta esimerkiksi siten, ettei pikavippejä/kulutusluottoja oteta hetken mielijohteesta hankintoihin jne. Karzanin esimerkki on vähän huono, että pienipalkkaista duunia tekevät kapinoisivat vastaan, koska lopultahan kysyntä ja tarjonta markkinatalouden mukaan määrää työsuoritteen hinnan ja tämä kysyntä ja tarjonta on sen hinnan asettanut matalaksi. Jos duuni ei maistu sillä palkalla, jota tarjotaan, ei sitä työtä ole pakko tehdä vaan senkun tekee jotain muuta. Tämä sinänsä offtopikkia.
siksi pitäisikin saada se edellä esitetty kansalaispalkka, että vois kieltäytyä näistä hommista, jos ei huvita ja saatas oikeudenmukaista balanssia siihen kysyntään ja tarjontaan

tässä on ihan hyvää pohdintaa jos oma talouden hallinta on sulle uus, mutta työstettäväks lähtevä aihe

https://cdn.shopify.com/s/files/1/0061/0372/8217/products/mainImage_dfd75d13-fd06-4442-8194-b6d7375c5883_363x@3x.progressive.jpg

Niin että jos ei huvita tehdä töitä niin pitää saada valtiolta rahaa? Miten se tekee oikeudenmukaisen balanssin kysyntään ja tarjontaan, kun töistä voi kieltäytyä ilman seuraamuksia muiden kustannuksella. Mitäs jos esittäisin nykymallin vastaisesti, että sosiaalietuuksia kiristettäisiin entisestään ja nekin ketkä työttömänä tukia saavat joutuisivat tekemään jotain vastikkeellista esim kadunvarsien siivousta että ovat tukiin oikeutettuja. Ehkä tollanen sitten motivoisi tekemään palkkatyötä, vaikka pienempipalkkaistakin, koska siitä saisi enemmän rahaa suhteessa käytettyyn aikaan.

Siis luinko nyt oikein että Josban maailmankuva ja käsitys työn hinnan määräytymisestä odottaa vielä 1800-luku päivitystä jolloin keksittiin työväen järjestäytyminen ja työtaistelut joilla työn tarjontaa voidaan säädellä sen hinnan nostamiseksi.

Luit ja lisäks tuntuu että josban käsitys työttömän kattoonsyljeskelypainotteisista kissanpäivistä saattais kaivata myös vähän päivityksiä.

e. sit taas jos josbuli ny vie koko palstaa tahallaan nii oikeesti älä jaksa.

josbanse - 12:43, 6.4.2020 » ettei pikavippejä/kulutusluottoja oteta hetken mielijohteesta hankintoihin jne.
Mikä vitun fiksaatio sulla on noihin pikavippeihin? Onko sulla jotain vitun faktaa tarjota sille idealle, että ne olis niin merkittävä köyhyyden syy, kuin yrität esittää?

Vai onko tää vaan tätä samaa uusliberaalista sumutusta, jossa yritetään vakuuttaa lukijat vailla minkäänlaista totuuspohjaa, että köyhyys on aina vain ja ainoastaan köyhän oma vika?

kolkka - 13:15, 6.4.2020 » Siis luinko nyt oikein että Josban maailmankuva ja käsitys työn hinnan määräytymisestä odottaa vielä 1800-luku päivitystä jolloin keksittiin työväen järjestäytyminen ja työtaistelut joilla työn tarjontaa voidaan säädellä sen hinnan nostamiseksi.
Et lukenut oikein vaan esitin vaan yhtä kärkkään vastakkainasettelun tollaselle naurettavuudelle kuin joku kansalaispalkka ja vapaaehtoinen työn tekemättömyys jos ei kiinnosta.

asbille: Suomalaisten kulutusluotot senkuin lisääntyy, joten varmasti tuollainen korkeakorkoinen laina suurissa määrin kyllä jossain määrin näkyy keskimääräisen suomalaisen taloudessa. Ei sinänsä ole fiksaatiota niihin, mutta sellanen on kuitenkin aika hyvä esimerkki muiden lisäksi. Köyhyys ei ole aina köyhän vika, mutta monessa tapauksessa omilla tekemisillä vaikutetaan omaan tilanteeseen.

Jotku on paheksuneet nähdessään bank norwegian maksukorttini, pankki pystyy pitämään 0.75% talletus koron pikavippiensä myötä.

Alkoi vitun hyvin tää topi. No hyödyllistä siinä mielessä että ei tarvii enää arvuutella kenenkään Susanna Koski -indeksiä desimaalien tarkkuudella.

hyvät naiset ja herrat: insinöörien ajatuksia

josbanse - 13:23, 6.4.2020 » asbille: Suomalaisten kulutusluotot senkuin lisääntyy, joten varmasti tuollainen korkeakorkoinen laina suurissa määrin kyllä jossain määrin näkyy keskimääräisen suomalaisen taloudessa. Ei sinänsä ole fiksaatiota niihin, mutta sellanen on kuitenkin aika hyvä esimerkki muiden lisäksi. Köyhyys ei ole aina köyhän vika, mutta monessa tapauksessa omilla tekemisillä vaikutetaan omaan tilanteeseen.
Älä, vittu, valehtele. Sä oot ottanu ne jo kahdesti esille esittäen ne köyhyyden syynä ja nimenomaan syyttänyt koyhiä itseään köyhyydestään.

Eli mikä vitun tilasto sulla on siellä vai vedätkö sä ihan tiedostaen samaa oikeistolaista sumutuslinjaa, jossa köihien kurittaminen oikeutetaan sillä, että “ne on syypäitä omaan tilaansa?”

Lähinnä koko keskustelu vaikuttaa siltä, ettei juuri kellään ole oikeasti mitään tietotaitoa asiasta keskustelemiseen. Tässä tätä ja tuota toista rinnakkaista keskustelua lukiessa on tullut selväksi että ilmeisesti yrittäjät ajelee bemareilla ja sietääki kuolla, minkään omistaminen on lähtökohtaisesti väärin ja vastaavasti työttömänä makoilu on lähtökohtaisesti fine. Mielenkiintoista.

Juuri äsken kolahti postiluukku, ja omistusteni määrä selvisi Arvo Papper -otteesta, elikkäs hot takesta tähän asiaan:

Toisin kuin yllä väitin, omistankin neljä (4) Nordean osaketta @ 5.13€, mikä tarkoittaa, että kokonaisuudessaan omistusteni arvo on 20.53€, eli vajaat 2.5€ vähemmän kuin tuossa ylhäällä mainostin.

PS. Kannatan perustuloa, tai jotain vastaavaa mekanismia, jolla kaikista pidetään huolta.

asb - 13:29, 6.4.2020 »
josbanse - 13:23, 6.4.2020 » asbille: Suomalaisten kulutusluotot senkuin lisääntyy, joten varmasti tuollainen korkeakorkoinen laina suurissa määrin kyllä jossain määrin näkyy keskimääräisen suomalaisen taloudessa. Ei sinänsä ole fiksaatiota niihin, mutta sellanen on kuitenkin aika hyvä esimerkki muiden lisäksi. Köyhyys ei ole aina köyhän vika, mutta monessa tapauksessa omilla tekemisillä vaikutetaan omaan tilanteeseen.
Älä, vittu, valehtele. Sä oot ottanu ne jo kahdesti esille esittäen ne köyhyyden syynä ja nimenomaan syyttänyt koyhiä itseään köyhyydestään. Eli mikä vitun tilasto sulla on siellä vai vedätkö sä ihan tiedostaen samaa oikeistolaista sumutuslinjaa, jossa köihien kurittaminen oikeutetaan sillä, että "ne on syypäitä omaan tilaansa?"
Haluaisitko sitten vaikka käydä kaivamassa quotet tähän alle tuosta väitteestäsi, että olen yhdistänyt pikavipit/kulutusluotot köyhyyteen, kun en mielestäni ole köyhyydestä puhunut muutenkaan. Sitä et varmaan sinäkään voi kuitenkaan kiistää, että jonkinlaista korrelaatiota kulutusluottojen (tarkoitan tässä siis näitä kalliita tv ja radiomainoksissa mainostettavia luottoja, en esim autolainoja tms) määrällä tulotasoon on ja nimenomaan niin päin, että alhaisempi tulotaso -> enemmän kulutusluottoja. Ei varmaan tee henkilökohtaiselle taloudelle pidemmän päälle hyvää, että tollaset luotot lisääntyy.

e. äh ei mittöö

Metti - 13:33, 6.4.2020 » Lähinnä koko keskustelu vaikuttaa siltä, ettei juuri kellään ole oikeasti mitään tietotaitoa asiasta keskustelemiseen. Tässä tätä ja tuota toista rinnakkaista keskustelua lukiessa on tullut selväksi että ilmeisesti yrittäjät ajelee bemareilla ja sietääki kuolla, minkään omistaminen on lähtökohtaisesti väärin ja vastaavasti työttömänä makoilu on lähtökohtaisesti fine. Mielenkiintoista.
Samaa mieltä
Metti - 13:33, 6.4.2020 » Lähinnä koko keskustelu vaikuttaa siltä, ettei juuri kellään ole oikeasti mitään tietotaitoa asiasta keskustelemiseen. Tässä tätä ja tuota toista rinnakkaista keskustelua lukiessa on tullut selväksi että ilmeisesti yrittäjät ajelee bemareilla ja sietääki kuolla, minkään omistaminen on lähtökohtaisesti väärin ja vastaavasti työttömänä makoilu on lähtökohtaisesti fine. Mielenkiintoista.
kyllä jotkut varmaan makoileekin, mutta miten se on pois tolta riippumatossa makoilevalta "hyvää elämää" viettävältä sijoittajalta? muutenkin kommenttisi oli sisällöltään köyhä sohaisu ja huono yritys vaikuttaa muita postaajia "fiksummalta"..

lähtökohtaisesti oletus, että työttömät makoilee on huvittava, niin kuin täällä esitetyt käsitykset työn tekemisestäkin

e: tää oli niin hieno kuva, et otetaan tällekkin sivulle:

https://cdn.shopify.com/s/files/1/0061/0372/8217/products/mainImage_dfd75d13-fd06-4442-8194-b6d7375c5883_363x@3x.progressive.jpg

eikö nuo työttömyystuet ja kansalaispalkat kuulu enemmän tuonne yhteiskuntatopikin alle ja tässä topikissa voisi puhua verojen jälkeen käteen jäävien/jääneiden rahojen sijoittamisesta ja aiempien sijoitustensa hallinnasta? Kaikille ei ikävä kyllä jää, mutta joillekin nyt kuitenkin jää.

Itse olin ennen asuntosäästäjä (n. 2007-2013) ja laitoin säännöllisesti rahaa säästötilille ja pari kertaa vuodessa tyhjensin ylimääräiset käyttötililtä sinne. Sitten asunnon ostettua (2013) jatkoin säästämistä, mutta tilin sijaan siirryin rahastoihin, joista valitsin varsin vähäisellä riskillä olevan kombinaation. Kuitenkin jossain vaiheessa ostin myös osakerahasto-osuuksia ja tuntui fiksulta, kun 0% koron sijaan omat säästööt olikin tuottaneet vaikka 10% voittioa eli pyöreästi 1000€ olikin 1100€.

Sitten tuli kuitenkin loppuvuosi 2017(?) ja seurasin rahastojen kokonaisarvon surkastumista ja lopulta joulun välipäivinä hätäännyin ja kuittasin tappioita ja siirsinsäästöjä enempi korkorahastoihin. Noh se olikin about se päivä, kun kurssitä lähtikin taas nousuun ja aiempien sijoitusteni arvo olisi palautunut ennalleen, mutta korkorahastoissa en päässyt kasvuun kiinni.

Nyt sitten talvella kävin pankissa juttelemassa ja todettiin, et vois vähän sijoittaa osakkeisiinkin ja muuttaa salkun rakennetta ja eiköhän siinä ollut just sillä hetkellä paska matkalla tuulettimeen ja itse alpeille ja nyt eletään sen kanssa että säästöjen arvo on tällä hetkellä 70% siitä mitä se oli pari kk sitten. Eli ois voinut nostaa vaikka käteiseksi mielummin.

En kuitenkaan liikaa noilla surkuttele ja jossittele, mut sinänsä harmittaa, kun harvoin mitään muutoksia salkussani teen, niin aina se on sit johtanut just vääränlaiseen käänteeseen kursseissa…