Sijoitus ja raha-topi

Aloitan:
ostin ensi kertaa tuossa maaliskuun alussa osakkeen, nimittäin Fortumin sellaisen, jotta saisin puheoikeuden lafkan yhtiökokouksessa. Tarkoituksenani oli omistajana kritisoida näinä maailmanaikoina panostamista hiilivoimaan. Taisin ostaa osakkeen liian myöhään päästäkseni sinne, mutta sitten tuli pandemia ja kokousta siirrettiin, joten uusi yritys.

Hauskaa tässä oli se, että itselläni ei ollut mitään käryä siitä, että miten jotain osakkeita ostetaan, mutta onneksi itseäni puolta nuorempi ilmastoaktivisti verkossa neuvoi sedälle miten se tehdään :smiley:

Full disclosurena myös tiedoksi, että omistan yhden (1) Nordean osakkeen, sillä jostain syystä kumisetäni (sic; minua ei ole kastettu) lahjoitti minun syntyessäni minulle kolme (3) KOP:in osaketta. Ne muuttuivat sitten vuosien saatossa Nordean osakkeiksi. Omistukseni arvo taitaa olla tällä hetkellä 23 euroa. Olen harkinnut myymistä, mutta en ole saanut aikaiseksi.

Odie - 10:56, 6.4.2020 »
Odie - 10:08, 10.3.2020 » Lisäksi: rahasta puhuminen on niin vulgaaria, barbaarit.
Porvarille sopii hyvin, että työläiset ovat häveliäitä rahan suhteen: eivät puhu palkoistaan tai asuntolainojensa marginaaleista.

Varsinkin suosittelen palkoista puhumattomuutta korkeakoulutetuille uranaisille. Saatte jatkaa siellä johtoryhmissä maailman tappiin kolmasosapalkalla siitä, millä vieressä istuva mies tekee duuninsa paskemmin.

Palkkaepätasa-arvo on kyllä paska juttu. Mä tosin vielä tuohon törmännyt omalla alallani, ainakaan mitä tulee positioon ja siitä maksettuun korvaukseen.

Mä pohtinut seuraavaa skenaariota:

Positioon haetaan kahta työntekijää. Työstä maksetulle palkalle firma asettanut hyväksytyksi rajaksi vaikkapa 5 000-7 000 euroa. Kaksi hakijaa hyväksytään. Toinen pyysi 5 500, toinen täydet 7 000. Voi olla outoa, että toinen saa sen 1 500 enemmän, mutta kumpaakaan ei pakotettu, ja molemmat saivat haluamansa. Kai tuokin on väärin, mutten oo varma miten väärin se on, tai miksi.

EDIT: thl.fi/fi/web/sukupuolten-tasa-arvo/tasa-arvon-tila/tyo-ja-toimeentulo/sukupuolten-palkkaero

“Kun tarkastellaan naisten ja miesten ansioiden eroa toisiaan vastaavissa tehtävissä, ansioiden ero on pienempi kuin sukupuolten ansioero koko työmarkkinoilla.”

mä taas mietin tossa hampaita pestessä, että kaikki varmaan arvostaa siisteyttä, mut sit laitoshuoltajan kuitenki pitää siivota laitoshuoltajan palkalla… toivottavasti jengi rupeais kieltäytyy hanttihommista, jotta saavutettas kriittinen massa, jolloin johtajien ois pakko miettiä näiden pakollisten ja erittäin tärkeiden hanttihommien arvotusta uusiksi palkkojen muodossa…

Minä ainakin arvostan. Siksi maksan kotisiivoojalle.

vasaraasialainen - 12:32, 6.4.2020 » Minä ainakin arvostan. Siksi maksan kotisiivoojalle.
hieno homma, oikeasti! mutta onhan se ala matalapalkkainen ja suorastaan palkkakuopassa, jos ihan rehellisiä ollaan...
karzan - 12:37, 6.4.2020 »
vasaraasialainen - 12:32, 6.4.2020 » Minä ainakin arvostan. Siksi maksan kotisiivoojalle.
hieno homma, oikeasti! mutta onhan se ala matalapalkkainen ja suorastaan palkkakuopassa, jos ihan rehellisiä ollaan...
Ja just tähän palkkakuoppaan auttanee kysynnän kasvattaminen ja tilaajapohjan monipuolistaminen eli kotisiivouskeikkojen tarjoaminen, jolloin työntekijällä ja yrittäjällä on enemmän neuvotteluvaraa ja paremmat mahdollisuudet valita työnsä.

E: myös perustulo auttais työstäkieltäytymiseen silloin kun palkka ei vastaa työpanosta! Tää nyt on selviö.

En itse oo Odien linjalla, että harrastaa väärin jos rahaa jää yli. Itse säästän summan x kuukaudessa ja se summa allokoidaan asunnon omistamiseen, osakkeiden omistamiseen jne. Loput rahat voin sitten käyttää haluamallani tavalla. Ymmärrän sen ongelman, että pienituloisen on vaikea mahdollisesti perustella säästämistään, koska säästöön jäävä summa voi olla niin pieni, ettei lyhyellä aikavälillä tunnu siltä, että sijoituksista saatava tuotto juurikaan vaikuttaisi. Sijoittaminen voisi kuitenkin avata silmiä omalle rahankäytölle yleisesti ja kenties järkevöittää tilannetta esimerkiksi siten, ettei pikavippejä/kulutusluottoja oteta hetken mielijohteesta hankintoihin jne.

Karzanin esimerkki on vähän huono, että pienipalkkaista duunia tekevät kapinoisivat vastaan, koska lopultahan kysyntä ja tarjonta markkinatalouden mukaan määrää työsuoritteen hinnan ja tämä kysyntä ja tarjonta on sen hinnan asettanut matalaksi. Jos duuni ei maistu sillä palkalla, jota tarjotaan, ei sitä työtä ole pakko tehdä vaan senkun tekee jotain muuta. Tämä sinänsä offtopikkia.

Mä oon tehnyt siivoojanhommia nuorempana muutamaan otteeseen (Helsingin vankilassa, ja sairaalaympäristössä). Korvaus oli minimitasoa, mutta röitä nekin on. Ja jossain määrin tykkäsinkin. Ei tarvinnut liikoja kuunnella kalapäitä töiden aikana. Tätä nykyä osaan arvostaa sitä puolta.

josbanse - 12:43, 6.4.2020 » En itse oo Odien linjalla, että harrastaa väärin jos rahaa jää yli. Itse säästän summan x kuukaudessa ja se summa allokoidaan asunnon omistamiseen, osakkeiden omistamiseen jne. Loput rahat voin sitten käyttää haluamallani tavalla. Ymmärrän sen ongelman, että pienituloisen on vaikea mahdollisesti perustella säästämistään, koska säästöön jäävä summa voi olla niin pieni, ettei lyhyellä aikavälillä tunnu siltä, että sijoituksista saatava tuotto juurikaan vaikuttaisi. Sijoittaminen voisi kuitenkin avata silmiä omalle rahankäytölle yleisesti ja kenties järkevöittää tilannetta esimerkiksi siten, ettei pikavippejä/kulutusluottoja oteta hetken mielijohteesta hankintoihin jne. Karzanin esimerkki on vähän huono, että pienipalkkaista duunia tekevät kapinoisivat vastaan, koska lopultahan kysyntä ja tarjonta markkinatalouden mukaan määrää työsuoritteen hinnan ja tämä kysyntä ja tarjonta on sen hinnan asettanut matalaksi. Jos duuni ei maistu sillä palkalla, jota tarjotaan, ei sitä työtä ole pakko tehdä vaan senkun tekee jotain muuta. Tämä sinänsä offtopikkia.
siksi pitäisikin saada se edellä esitetty kansalaispalkka, että vois kieltäytyä näistä hommista, jos ei huvita ja saatas oikeudenmukaista balanssia siihen kysyntään ja tarjontaan

tässä on ihan hyvää pohdintaa jos oma talouden hallinta on sulle uus, mutta työstettäväks lähtevä aihe

https://cdn.shopify.com/s/files/1/0061/0372/8217/products/mainImage_dfd75d13-fd06-4442-8194-b6d7375c5883_363x@3x.progressive.jpg

Niin että jos ei huvita tehdä töitä niin pitää saada valtiolta rahaa? Miten se tekee oikeudenmukaisen balanssin kysyntään ja tarjontaan, kun töistä voi kieltäytyä ilman seuraamuksia muiden kustannuksella. Mitäs jos esittäisin nykymallin vastaisesti, että sosiaalietuuksia kiristettäisiin entisestään ja nekin ketkä työttömänä tukia saavat joutuisivat tekemään jotain vastikkeellista esim kadunvarsien siivousta että ovat tukiin oikeutettuja. Ehkä tollanen sitten motivoisi tekemään palkkatyötä, vaikka pienempipalkkaistakin, koska siitä saisi enemmän rahaa suhteessa käytettyyn aikaan.

Siis luinko nyt oikein että Josban maailmankuva ja käsitys työn hinnan määräytymisestä odottaa vielä 1800-luku päivitystä jolloin keksittiin työväen järjestäytyminen ja työtaistelut joilla työn tarjontaa voidaan säädellä sen hinnan nostamiseksi.

Luit ja lisäks tuntuu että josban käsitys työttömän kattoonsyljeskelypainotteisista kissanpäivistä saattais kaivata myös vähän päivityksiä.

e. sit taas jos josbuli ny vie koko palstaa tahallaan nii oikeesti älä jaksa.

josbanse - 12:43, 6.4.2020 » ettei pikavippejä/kulutusluottoja oteta hetken mielijohteesta hankintoihin jne.
Mikä vitun fiksaatio sulla on noihin pikavippeihin? Onko sulla jotain vitun faktaa tarjota sille idealle, että ne olis niin merkittävä köyhyyden syy, kuin yrität esittää?

Vai onko tää vaan tätä samaa uusliberaalista sumutusta, jossa yritetään vakuuttaa lukijat vailla minkäänlaista totuuspohjaa, että köyhyys on aina vain ja ainoastaan köyhän oma vika?

kolkka - 13:15, 6.4.2020 » Siis luinko nyt oikein että Josban maailmankuva ja käsitys työn hinnan määräytymisestä odottaa vielä 1800-luku päivitystä jolloin keksittiin työväen järjestäytyminen ja työtaistelut joilla työn tarjontaa voidaan säädellä sen hinnan nostamiseksi.
Et lukenut oikein vaan esitin vaan yhtä kärkkään vastakkainasettelun tollaselle naurettavuudelle kuin joku kansalaispalkka ja vapaaehtoinen työn tekemättömyys jos ei kiinnosta.

asbille: Suomalaisten kulutusluotot senkuin lisääntyy, joten varmasti tuollainen korkeakorkoinen laina suurissa määrin kyllä jossain määrin näkyy keskimääräisen suomalaisen taloudessa. Ei sinänsä ole fiksaatiota niihin, mutta sellanen on kuitenkin aika hyvä esimerkki muiden lisäksi. Köyhyys ei ole aina köyhän vika, mutta monessa tapauksessa omilla tekemisillä vaikutetaan omaan tilanteeseen.

Jotku on paheksuneet nähdessään bank norwegian maksukorttini, pankki pystyy pitämään 0.75% talletus koron pikavippiensä myötä.

Alkoi vitun hyvin tää topi. No hyödyllistä siinä mielessä että ei tarvii enää arvuutella kenenkään Susanna Koski -indeksiä desimaalien tarkkuudella.

hyvät naiset ja herrat: insinöörien ajatuksia

josbanse - 13:23, 6.4.2020 » asbille: Suomalaisten kulutusluotot senkuin lisääntyy, joten varmasti tuollainen korkeakorkoinen laina suurissa määrin kyllä jossain määrin näkyy keskimääräisen suomalaisen taloudessa. Ei sinänsä ole fiksaatiota niihin, mutta sellanen on kuitenkin aika hyvä esimerkki muiden lisäksi. Köyhyys ei ole aina köyhän vika, mutta monessa tapauksessa omilla tekemisillä vaikutetaan omaan tilanteeseen.
Älä, vittu, valehtele. Sä oot ottanu ne jo kahdesti esille esittäen ne köyhyyden syynä ja nimenomaan syyttänyt koyhiä itseään köyhyydestään.

Eli mikä vitun tilasto sulla on siellä vai vedätkö sä ihan tiedostaen samaa oikeistolaista sumutuslinjaa, jossa köihien kurittaminen oikeutetaan sillä, että “ne on syypäitä omaan tilaansa?”