P: Helium

baader - 20:33, 11.4.2019 » Korielämä best. Onko dyanekin sinun vai vaan sattuma?
Olispa! Ajauduin jälleen nettiautoon. Tunnustan, ajokortillisena että inhoan ajamista ja toisinaan ehdotan itselleni ratkaisuksi hankkia jonkun automaailman vastineen tällaiselle pyörälle eli katseet usein siirtyneet noihin vanhoihin Citikoihin. Toistaiseksi pankkitili ja harkinta ohjanneet sormet eroon ratista mutta katsotaan, oishan nää kaunis kombo yhdessä kevän retkille. Hauska sattuma aamulla, että oli parkissa ja vielä saman värinen. Hakaniemen Hallin Lentävän Lehmän auto tuo ymmärtääkseni on, pirtsakka keltainen rättäri heillä myös.

Eilen ajoin tällä joku reilu kymmenen kilsaa mikä alkaa olla aivan maksimi, välitys näppärästi sellainen että suoralla ei meinaa riittää mihinkään mutta mäissä hapottaa. Siitä huolimatta ollut hauska tällä posotella ja lesottaa. Myös oikea pyörä tuntuu tämän jälkeen mukavalta vaihtelulta!

Täs pyöräs on parasta et bojojoing, muuta mä en keksi.

4/5 hupiostos sanoisin.

Kaikesta huolimatta tää on ollut mulla tosi paljon ajossa. Vähän kun fiksillä ajo nostaa esiin jalan uusia lihaksia tuntuu että tätä poljetaan lähinnä etureisillä. Vaatii myös oman tekniikkansa, satulalta ei kannata missään vaiheessa nousta, koska putkelta ei käytännössä ole mitään hyötyä ajaa. Kuulostaako kivalta? Noh, sitä kuitenkin on.

Kaikista nitinöistä ja böijaamisista huolimatta tässä pyörässä on tosi korkea shitolympics-potentiaali. Olen vienyt parille keikalle ja takaisin onnistuneesti laukun jossa noin 50 vinyylilevyä tai toisaalta ruokaostokset ja 20 litraa multaa. Jälkimmäisessä setupissa pyörällä pystyi ajamaan onnistuneesti ilman käsiä.


Alan koko ajan enemmän ymmärtää kylähullujen mielen- ja sielunmaisemaa. Tämän pyörän päälle elämä on täynnä Kokemuksia.

Projektin osalta ei kauheasti muuta kerrottavaa, laitoin Brooksin. Laakerit voisi joku päivä rasvata kun sille tuulelle sattuu, joskin etukiekon laakerit lienee rasvattu ranskalaisella taikarasvalla, kun kiekko pyörii reilu viis minsaa yhdellä spinautuxella.

1 Like

On kyllä pähee hökötys!

koko vuosikymmen ollut täsmälleen tota itsevalaisevaa liukumista näennäiseen kylähulluuteen omaa laivuetta kun tarkastelee

Jaahas, pikkusormi luovutettu ja niin sanottu speksaaminen on täällä.

Ranskalainen insinööri on ollut kerrankin jalo tämän kanssa. Tuntuu hupaisalta että kaikista maailman pyöristä tässä on edes jotenkin järkevä 25,4 mm halkaisijan satulatolppa mutta sen lisäksi pikakiristin, toisin sanoen ulkoinen kiristyspanta jonka halkaisija on 30 millimetriä.

Ja kun Salvador Dalín Valuvat Tolpat osuvat kohdalle mitäs tehdään? No laitetaan…

Salsa Liplock! Kehtaan väittää että varmaan ainoita ranskispyöriä Maan kamaralla joista moinen moderni artefakti löytyy.
Ja jos ei ainoita niin taatusti ainoita taittuvia, ja jos ei niitäkään niin ainakin 100% varmasti ainut jonka Liplockin väri on speksattu satulasta roikkuvan vihreän lisko-heijastimen ja etukorin venäläisen ruokakaupan kangaskassin väriteemalla.

Kiitos värisommittelusta Empulle Velobiaan.

Muissa uutisissa tässä on käyty neuvottelua Murhakontin suuntaan fool coostom -terässtemmistä ja noh, riistäytyminen on riistäytymistä ja homman suola.

No tosta tangon keskeltä on ainakin hyvä syöksyä, kun OTB:t tulee eteen.

asb - 7:47, 7.5.2019 » No tosta tangon keskeltä on ainakin hyvä syöksyä, kun OTB:t tulee eteen.
Paitsi kova runttaaja jää hartioista jumiin. Niin sanottu ranskalainen turvavyö.

Tosi hieno!

Ja tää

asb - 7:47, 7.5.2019 » No tosta tangon keskeltä on ainakin hyvä syöksyä, kun OTB:t tulee eteen.
nauratti.

Tää on kyllä tosi kiva. Ja hyvän mielen pyörä

asb - 7:47, 7.5.2019 » No tosta tangon keskeltä on ainakin hyvä syöksyä, kun OTB:t tulee eteen.
tää nauratti aivan liikaa :D

Ajan kuluksi keväällä googlailin löytyisikö takalamppuun ehjää uutta punaista muovia, no löytyi! Hieman hyvällä tavalla erikoisen oloinen mopokorjaamo jostain Ranskan maaseudulta hengästyttävällä inventaariolla toinen toistaan jännempää roinaa. Tämähän saa viisarini värähtämään.

Pikaisesti todetenkaupassaoli saatavilla about kaikkea mitä en tiennyt olevan saatavilla tai edes olemassa. Hinnat oli kohtuullisia, kamojen kondis hyvällä tavalla vähän sinne päin jne. Yhteydenottoa sisään, pikainen vastaus että postitus OK ja sitten vaan ostoskoria täyttämään.
Tässä yhteydessä löysin myös hienot NOS-renkaat jotka oletin olevan oikean kokoiset summittaisen mittailun perusteella.
Kuluu ehkä viikko, vähän päälle ja saan maksulinkin. Tilausvahvistus tulee tämän jälkeen ja sitten pari viikkoa hiljaista. Auttavalla ranskalla kyselen että missä mennään, vastauksia ei oikein ota kuuluakseen, kunnes ehkä kolmannen viikon kohdalla vastaus että “paketti lähtee pian”. Ok, ei kai siinä!

Kuluu ehkä vielä viikko, hermo alkaa kiristyä, mutta jossain vaiheessa totean että tyyli on tämä, kiire ei ole, ehkä mullakaan ei tarvitse olla, ja next day shippingien maailmassa on joskus ihan hyvä antaa asioille aikaa. Vihdoin eräs päivä tulee ilmoitus että “paketti lähtee lähipäivinä” ja siitä ehkä reilu viikko niin paketti on hallussani. Paketillinen kaikkea ihanaa krääsää joka posteineen saattoi tuplata projektiin kulutetut rahat mutta hei. Harrastuksia pitää olla.

Oldskool Misukka-ukko.

Innoissani ryhdyn sovittelemaan uusia renkaita kiekoille kunnes totean että ne on aivan liian isot! Heliumin alkuperäiset vanteet ovatkin siis perus 20" tai niin perus kun nyt voi näillä lähtökohdilla olla, eli 408mm halkaisijalla. Sehän on perus BMX-koko eikä renkaita nyt suinkaan niin vaikea olisi löytää. Tilaamani olivat ihanaa erikoiskokoa, unohda 650B, täältä tulee 500A.
Koska olin jo rakastunut näihin uusiin renkaisiin, parin päivän ahkeralla eBayttamisella löysin kaksi sopivan kokoista etukiekkoa samassa ilmoituksessaan. Tämä myyjä olikin avuliaampi ja suoritti vielä tarkistusmittauksen ja jep, nuohan tulevat sopimaan. Tästä reilu viikko ja mulla oli kaksi ruosteista ja haisevaa pikkukiekkoa.

Purin molemmat kiekot jonka jälkeen alettiin olla kuvan mukaisessa lähtötilanteessa.

Kehät saivat patapata-käsittelyllä kiillon takaisin hetkessä, pinnat lillutin tovin miedosas sitruunahapossa jonka jälkeen kevyt teräsvillapyörittely. Kiillottamaan en jaksanut ruveta, kunhan sai vähän pintaa esiin. Vanhat nippelit niin ikään samaan kylpyyn ja kuivumaan. Navat oli tässä vaiheessa helppo huoltaa ja rasvata uudelleen, ja niistä sai todella hyvät.
Kiekot uusiksi kasaan, etukiekon pinnat onneksi toimivat myös taakse kun takanapa on melko kapea.

Jarrut erittäin pitkälänkisinä tietenkin olivat sitten uusille kiekoille liian pitkät. Eteen virittelin väliaikaisesti Mafacin, taakse kikkailin kuvasta poiketen jonkun perusjarrun, alaveto tuottaa hieman päänvaivaa. Mafac myös taakse kiinnostaisi, mutta vaijerin stopparin askartelu saattaa olla hankalaa. Kenties etsin lyhyemmän reachin sivuvetojarrut aikakauskorrekteina kun nyt tähän makuun on päästy.

Le petit Helium rullaa jälleen ja on kyl kiva!

Uusi ohjaamo on myös tuon chopper-tangon sijaan, hetken totuttelun jälkeen tuokin toimii. Myös stemmi vaihtui samassa, ja on nyt huomattavasti tukevampi kun aiempi, oletettavasti hieman hiottu vanha stemmi jossa muutenkin alkujaan omituisia ratkaisuja. Kuolemanpelko on hieman pienempi, joskin tässä välillä tulee hermoiltua pullahtaako nuo NOS-renkaat vanteilta. Noh, elämä näyttää.

Edit. Ja niin joo! Elämänlaatua lisäävät tekijät ovat myös sävy sävyyn maalattu runkolukko ja tuplajalka <3 Wald tehnee comebackin jossain vaiheessa vaikka kliinimpi ulkonäkö nyt tällä hetkellä viehättääkin.

ja EDIT2.

Nyt kun sanoin niin etsinnässä jotkut sivuvetojarrut 50ish reachilla. Pitää olla ranskalaiset, peltiset, esim. LAM tms.

2 Likes

no voe hellanlettas :')
pistä viinipulloteline ja patonkibägi

nautin tästä täysin rinnoin

Iloinen hyvän mielen rojekti + arvostan ettei vannekoon valinnassa aitaa ole ylitetty matalimmasta kohdasta!

Arvostettavaa toimintaa!

Hehe, tattista :slight_smile:
Hauska projekti kyllä ollut, omalaatuinen pyörä. Hauska juttu miten ajattelin ettei tuo kiekkokoon muutos ole niiiiin dramaattinen etenkin kun rengaskoko samalla pienenee, mutta kylläpä siinä vaan menee uusiksi jarrut, dynamon asennus (nippa nappa yltää nyt renkaalle oikeaan kohtaan) yms. Samalla lokarilinja parani omaan makuun ja jotenkin ehkä vielä sopusuhtaisempi, ei näytä enää niin pikkupyöräiseltä vaan enemmän muistuttaa skandinaavisempia serkkujaan.

Lokareitakin joutui aavistuksen jumppaamaan. Jotkut kivat roiskeläpät vois ehkä laittaa jos viittii. Toisaalta aika kiva nyt näin. Harmillisesti uusvanhat gripit, jotka ovat varsin epämukavat, hajosivat toiselta puolelta ilmeisesti haurauttaan. Rustinesilta saisi tyyliin sopivat ehkä hitusen pitkäikäisemmät.

Kivaa tossa on että ajettu kuitenkin sen verran vähän, että liki kaiken pystyi käyttämään orkkiksena. Pinnoista nippeleihin, ketjuista osaan vaijereista sekä kuoresta. Takavaijeri kuorineen on vaihdettu, kun vanhat oli toivottomassa kondiksessa.

Tää on taas ajossa ja on kyllä JEES! Laitoin läpällä runkolaukun tohon kokeiluun, tästä sais kunnon pultsaripyörän helposti. Sivulaukkuja ei voi oikein laittaa kun niihin osuu kantapäät helposti, mut tarakan päälle sais kaiken näköstä, samoin Carradice Bagman -viritykseen tms sais vaikka mitä. Hyvä runkolaukku varmaan jäykistäisi tätä pyörää vielä. Tossa noi vaakaputkeen tulevat velcrokiinnikkeet hoitavat hyvin patongin pidikkeen virkaa, olkaa hyvä. Alkuun oli vähän ongelmaa kun kampi osui patonkiin ajaessa, onko muilla ollut ikinä tätä ongelmaa?

Laitoin Töölön Pyörästä löytyneet Rustinesin kahvat ja vähän ehkä ghostbike-viba tulee, mutta eiköhän ne tosta likaannu.

Ajatuksissa on edelleen tehdä tällä joku hölmö bikepacking-reissu. Pari viikkoa sitten ajoin Kirkkonummen keskustasta porkkalaan ja takaisin 50 kilsan lenkin ja ihan hyvin tällä mäet nousi.

1 Like

Tämä on kyllä törkiä. Törkiän ihana nimittäin :smiley:

Just hyvä kompakti.

En myynyt tätä, ja hyvä niin. tai siis - kukaan ei ostanut.

Oon tuijotellut tässä viikon mittaan tota ylempää kuvaa missä tää on kasattuna hienossa asussaan. Haluan pyörän takaisin tuohon kuntoon, eikä se paljoa vaadi.

image

Tartteisin tällaiset tilavahkot sivuvetojarrut, ranskalaiset ehdottomasti. Pitäs saada taakse veto tulemaan alhaalta, eli noiden vaijerin stopparin ja kiinnityksen paikat pitää olla vaihdettavissa tai sitten eripariset jo valmiina, jos niitattu kasaan tms.

Ikävä kyllä nuo muutama vuosi sitten ostetut jo ennestään haperot Michelin-renkaat on jo aika ehtoopuolella, tanwall-Hutchinsonia sais jostain päin maailmaa ja kai ne sopis myös. Jos ennen ensilumia sais vielä testailtua.

2 Likes