Pyörämekaanikko X Uber

attebern - 10:39, 24.3.2019 » Tavallaan kiinnostava ajatus, mut itse alottaisin rahan/ajan polttamisen tutkimalla ja testaamalla onko palvelulle oikeesti markkinoita. Oma mutu on, että iso osa potentiaalisista asiakkaista, jotka ois tällaiseen palveluun käyttäneet rahaa pari vuotta sitten, käyttävät nykyään rahansa city-pyöriin. Eli niitä ihmisiä, jotka haluavat vaan toimivan pyörän, jolla päästä paikasta toiseen saavat, palvellaan jo. Toisessa ääripäässä on sitten pyöräharrastajat, jotka korjaavat mielellään itse, tai vievät sinne tuttuun luottohuoltamoon. Kuinka paljon tässä välissä on sitä asiakaskuntaa, jotka semi-spontaanisti tilaavat "Uber-kuskin" himaan rasvaamaan ketjut?
Joo, siis ehdottoman validi pointti. Uberhan osti Jumpin, joka siis tarjosi sähköpyöriä vuokrattavaksi lennosta eli varmasti tämä on yksi indikaatio siitä, että normipyöräilijöistä osa luopunee pyörän omistamisesta kokonaan. Näkisin kuitenkin, että jos tätä ajatusta lähestyy globaalilla skaalalla, on tässä kuitenkin markkinarakoa. Jonkinlainen markkinatutkimus pitäisi ehdottomasti tehdä, eli olen täysin samaa mieltä. Jonkinlaista osviittaa lienee saatavissa siitä, että paljonko valmistajien peruspyörämalleja myydään eli jos niiden myynti ei ole romahtanut, on tällä ehkä jonkinlainen korrelaatio siihen, että tällaisten pyörien korjauspalveluja myös saatetaan tarvita.

Ei tarvitse asua kuin esim. Haagan etäisyydellä keskustasta niin kaupunkipyörästä ei ole mitään iloa. Lähiöissä pyöriä on valtavasti ja suurin osa niistä jonkun pikkuvian takia ajokelvottomassa kunnossa. Pyörä ei jäähdy, joten yhtä nopea ei tarvitse olla kuin ruokalähetin; siis pidemmällekin voi ajaa huoltamaan.

Aikoinaan kun ajelin Mercierilläni ympäri silloista Itä-Eurooppaa niin minulla ali oli aina mukana sen verran työkaluja, että pyörän purkaminen täydellisesti osiin olisi ollut mahdollista. Ei se työkalumäärä paljon painanut. Siis niiden rahtaaminen ympäri lähiöitä on ihan mahdolllinen ja hyvä idea.

kolkka - 10:17, 24.3.2019 »
Partatera-Pietari - 10:00, 24.3.2019 » Kivijalkapyöräliikkeen kannattavuus on nähdäkseni aika olematonta nykypäivänä tai ainakin harvalla se on kannattavaa.
Ok.
Näemmä rakkaudellakin nekin pysyvät pystyssä. Monilla kivijalan pitäjillä voi olla myös ajatuksissa, että jos kulut saa katettua, puskuria vaikka talveen, työntekijöille liksat ja itselle kans, mikäli viivan alle vielä jää jotain on se pelkkää bonusta.

Ei tuo huono idea ole jos löytyy päteviä tekijöitä, mutta ei kannata pyssytellä kivijalan suuntaan kuolonsäteitä.

Kivijalkaliikkeet ovat ehdottoman tärkeitä. Vuosihuollot ja laajemmat korjaukset on parempi tehdä siellä. Ja kun on kivijalkaliikkeitä, niin sentään ihan kaikki eivät aja vääränkokoisellla markettiankkurilla.

Toisaalta ne pikkuvian takia ajokunnottomat pyörät eivät koskaan päädy kivijalkaliikkeeseen korjattaviksi, vaan ne jäävät taloyhtiöitten kiusaksi pyöräkellareihin. Tähän olisi kiertävä korjaaja oiva ratkaisu. Voisi vaikka käydä laittamassa porrashuoneeseen ilmoituksen, että korjaaja saapuu silloin ja silloin, tuokaa pyöränne korjausjonoon pihalle.

täytyy olla erittäin samaa mieltä smurffin kanssa: voitontavoittelusta puhuminen tuntuu suht turhalta. ja musta ihan ookoo hyvä idea, mut noi sun kirjotukset ei nyt kyllä ole sitä parasta “perustelua” tälläsen palvelun kehittämiseen.

taisiis en vaan diggaa kun ihanaan polkupyöräilymaailmanparantaja kuplaan tuodaan tollasta bisnes merdee kilpailijoiden tuhoamisesta

sorry

joko yeply on mainittu

Näkisin ongelmaksi ainakin sen, että mitäs jos pyörämekaanikko ei pystykään hoitamaan hommaa loppuun niillä välineillä ja tarvikkeilla joilla luuli pärjäävänsä? Haluaako asiakas silti maksaa siitä että joku totesi komponentin X olevan rikki, muttei kuitenkaan pysty tarjoamaan uutta varaosaa, saatika voi ottaa koko fillaria haltuun niin pitkäksi aikaa kun saa tarvittavat osat ja homman hoidettua? “Vaihteet ei toimi” voi johtua säädöistä, tai sitten jotain on oikeasti rikki. Ohjataanko sitten eteenpäin LBS:ään? Ja paljonko ũbermekaanikko tästä saa?

Monet taloyhtiöt (ainakin täällä kantakaupungissa) tekee jo tuota että tilaa keväällä liikkuvan mekaanikkofirman omalle pihalleen päiväksi tai kahdeksi ja ilmoittaa siitä rappukäytävässä. Taloyhtiön aktiivisuudesta ja kysynnästä kiinni tapahtuuko tällasta vai ei. En usko että tätä varten tarvitaan sovellusta.

mustAfa - 17:29, 24.3.2019 » täytyy olla erittäin samaa mieltä smurffin kanssa: voitontavoittelusta puhuminen tuntuu suht turhalta. ja musta ihan ookoo hyvä idea, mut noi sun kirjotukset ei nyt kyllä ole sitä parasta "perustelua" tälläsen palvelun kehittämiseen. taisiis en vaan diggaa kun ihanaan polkupyöräilymaailmanparantaja kuplaan tuodaan tollasta bisnes merdee kilpailijoiden tuhoamisesta sorry
Eihän tällaisen palvelun tarvitse automaattisesti koitua kivijalan kohtaloksi. Minun pointtini on, että mielestäni palveluiden tarjoaminen nyt vain tulee kehittymään tällaiseen suuntaan. Tällaista konseptia voisi ajatella niin, että myös kokopäiväinen yrittäjä voisi tarjota palveluaan tätä kautta - pysyvän toimipisteen ohella. Mitä tulee tuohon ajatukseen kustannuksista siinä tapauksessa, että mekaanikko ei saa vikaa korjattua, niin se nyt on nähdäkseni melko helppo taklata sopimusteknisin keinoin eli esim. joku muutaman euron ”perusmaksu” joka naksahtaa aina, kun mekaanikko saapuu paikalle ja tsekkaa tuotteen, vaikka vikaa ei pystyttäisi korjaamaan. Tämä perusmaksu voisi mennä aina täysimääräisesti mekaanikolle ja applikaation taustalla oleva yritys saisi osansa vasta korjaustyöstä. Tämä näin esimerkkinä. Tämä nyt tuskin olisi täysin kohtuutonta asiakkaallekaan, jos se olisi tuotu läpinäkyvästi hinnoittelussa esiin. Tällaiset kysymykset on mielestäni aika helposti ratkaistavissa miettimällä hinnoittelu ja käyttöehdot läpi.

Tällaista pitäisi mielestäni ajatella alusta pitäen laajemmin kuin vain Helsingin tai Suomen mittakaavassa, mutta on toki näin, että markkinatutkimus tulisi tehdään jonkinlaisella edustavalla otannalla. Palvelun kohderyhmä olisi ensisijaisesti yksityinen ihminen asiakaspuolella.

Partatera-Pietari - 18:19, 24.3.2019 »
mustAfa - 17:29, 24.3.2019 » täytyy olla erittäin samaa mieltä smurffin kanssa: voitontavoittelusta puhuminen tuntuu suht turhalta. ja musta ihan ookoo hyvä idea, mut noi sun kirjotukset ei nyt kyllä ole sitä parasta "perustelua" tälläsen palvelun kehittämiseen. taisiis en vaan diggaa kun ihanaan polkupyöräilymaailmanparantaja kuplaan tuodaan tollasta bisnes merdee kilpailijoiden tuhoamisesta sorry
Eihän tällaisen palvelun tarvitse automaattisesti koitua kivijalan kohtaloksi. Minun pointtini on, että mielestäni palveluiden tarjoaminen nyt vain tulee kehittymään tällaiseen suuntaan. Tällaista konseptia voisi ajatella niin, että myös kokopäiväinen yrittäjä voisi tarjota palveluaan tätä kautta - pysyvän toimipisteen ohella. Mitä tulee tuohon ajatukseen kustannuksista siinä tapauksessa, että mekaanikko ei saa vikaa korjattua, niin se nyt on nähdäkseni melko helppo taklata sopimusteknisin keinoin eli esim. joku muutaman euron ”perusmaksu” joka naksahtaa aina, kun mekaanikko saapuu paikalle ja tsekkaa tuotteen, vaikka vikaa ei pystyttäisi korjaamaan. Tämä perusmaksu voisi mennä aina täysimääräisesti mekaanikolle ja applikaation taustalla oleva yritys saisi osansa vasta korjaustyöstä. Tämä näin esimerkkinä. Tämä nyt tuskin olisi täysin kohtuutonta asiakkaallekaan, jos se olisi tuotu läpinäkyvästi hinnoittelussa esiin. Tällaiset kysymykset on mielestäni aika helposti ratkaistavissa miettimällä hinnoittelu ja käyttöehdot läpi. Tällaista pitäisi mielestäni ajatella alusta pitäen laajemmin kuin vain Helsingin tai Suomen mittakaavassa, mutta on toki näin, että markkinatutkimus tulisi tehdään jonkinlaisella edustavalla otannalla. Palvelun kohderyhmä olisi ensisijaisesti yksityinen ihminen asiakaspuolella.
Eli toi mekaanikko olisi *töissä* alustalla "freelancer"- sopimuksella?

Katseet suuntautuvat kohteeseen “applikaation taustalla oleva yritys”

Mull Dundane - 17:53, 24.3.2019 » joko yeply on mainittu
Yeplyssäkin on paljon hyvää, mutta mielestäni siitä puuttuu tärkeitä käyttäjäkokemusta sekä toisaalta skaalattavuutta edesauttavia juttuja. Vaikka pyöränkorjauksessa ei ole kyse päivittäisestä tai viikoittaisesta tarpeesta, näkisin, että myös tällaisessa palvelussa tulisi soveltaa mahdollisimman matalaa kynnystä ja asiakkaan kannalta äärimmilleen vietyä joustavuutta eli asiakkaan ei tarvitsisi kuin avata kännykästä applikaatio, jonka käyttökokemus olisi Uberin yms. tasolla, korttia ei tarvitse kaivaa taskusta, sopimuksen sisältö on äärimmäisen yksinkertaistetussa muodossa ja mieluiten hyvin visualisoitu jne.

alkaa vähäse ehkä jo tää homma tai en tiiä

Kyse olisi käytännössä palvelualustan asiakkuuden ja franchisingin yhdistelmästä. Työsuhdetta tässä ei muodostuisi eli palveluntarjoaja tekisi hommaa freelancerina, mutta sitoutuen tekemään sen alustan hinnoilla, mutta silloin kun itselle passaa jne. Franchising -elementin osalta minulla on pari ajatusta myös.

Mä oon saannu kivijaloissa niin monta ylimielisen paskaa kokemusta (en kaikista), ettei valu moniakaan kyyneliä siihen suuntaan. On laggardismia ajatella että niitä pitäis varjella jotenkin pyhinä mom’n’pop store -tyyppisinä kulttuuriartefakteina. Mielummin mä nielen kotimaisen älypuhelinaplikaatio-digijalkaliikkeen, kun vaikkapa saksalaisen orjuuttajan. Kehityssuunta on aika selkeä, pienempää pahaa ei voi valita myöhemmin.

Ajankohdasta puheenollen, en oikein usko että Helsingissä tai muissakaan maamme kaupungeissa olisi tarpeeksi asiakkaita tällaselle. Ehkä kuukauden ajan keväällä, koska kivijaloissa on (kai?) liian pitkät jonot. Tällä hetkellä voisin melkein kuvitella kahden meisselikuriirin hoitavan Helsingin keikat ihan kohtuuajassa. Me ei vaan olla pyöräilevää kansaa, vielä.

Ja jos tällaisen kelaisi järkevästi läpi, niin tässähän voittaisi lopulta pyöräilijät; palvelua tarjoaisi oletettavasti pyöräilijät ja sitä ostaisi pyöräilijät. Kynnys pistää kamat kuntoon ja ajaa sitä pyörää madaltuisi. Ne ketkä osaa huoltaa fillareita, saisi itselleen pientä tienestiä ja huoltoa tarvitsevat löytäisivät tällaisen kaverin, joka voi hyvällä tsägällä asua naapurissa. Ne, ketkä vie pyörän vuosihuoltoon pyöräliikkeeseen ja asioi siellä isommissa jutuissa, tekee oletettavasti näin edelleen, mutta saattavat tämän ohella kääntyä joskus tällaisen vertaispalveluntarjoajan puoleen esim. aikataulullisista syistä. Eli siitä tuskin on haittaa, jos alan palvelujen saatavuus lisääntyy. Turvallisuus ja laatu on tietty juttuja, jotka osin hoituu vertaisarvioinneilla, mutta näitä pitäisi kelata.

tewms - 18:51, 24.3.2019 » Mä oon saannu kivijaloissa niin monta ylimielisen paskaa kokemusta (en kaikista), ettei valu moniakaan kyyneliä siihen suuntaan. On laggardismia ajatella että niitä pitäis varjella jotenkin pyhinä mom'n'pop store -tyyppisinä kulttuuriartefakteina. Mielummin mä nielen kotimaisen älypuhelinaplikaatio-digijalkaliikkeen, kun vaikkapa saksalaisen orjuuttajan. Kehityssuunta on aika selkeä, pienempää pahaa ei voi valita myöhemmin. Ajankohdasta puheenollen, en oikein usko että Helsingissä tai muissakaan maamme kaupungeissa olisi tarpeeksi asiakkaita tällaselle. Ehkä kuukauden ajan keväällä, koska kivijaloissa on (kai?) liian pitkät jonot. Tällä hetkellä voisin melkein kuvitella kahden meisselikuriirin hoitavan Helsingin keikat ihan kohtuuajassa. Me ei vaan olla pyöräilevää kansaa, vielä.
Näin se on, mutta tätä pitääkin ajatella laajemmin.

siinä ilmaiseksi vähän dataa analysoitavaksi:
paskat mää en ainakaan lähe omakustanteisesti mihinkään kuusen alle näpit jäässä ropaamaan jotain jo kolkyt vuotta paskana olleita rakkineita paskakorvauksella tahi että pitäs vielä alkaa vääntämään hinnasta jonkun tollon kans joka mäkättää “mää maksoin tästä kolmekymppiä niin pitäs saada korjautettua halvemmalla” ja etenkin kun tulos on kaikesta huolimatta aika varmasti edelleen paskaa

Voisin pistää elitisti-huollon pystyyn helsingin paremmalla puolella. Paikan päällä halvat pyörät haukutaan lyttyyn samalla kun Canyon® kuvasto töytäistään naamariin. Alle shimano 105 osasiin pyöriin en koske, ainoa hyväksyttävä ketjuvoitelu on vaha.

Onko tullut väännettyä monesti Uber -kuskin kanssa hinnasta? Nää skenaariot nyt on sellaisia, että niistä ei varmaan tule ylitsepääsemätöntä ongelmaa. Appiin on varmasti mahdollista sisällyttää toiminto, johon voi räpätä kuvan korjauskohteesta. Sitten asiakkaan oma ilmoitus siitä, mikä homma kyseessä eli mallia ensin valitaan, onko kyse maantiepyörästä/maastopyörästä/sähköpyörästä vai mistä, sitten oma arvio missä vika. Tyyliin Autojerry -mallinen yksilöinti, mutta helvetisti yksinkertaistettuna ja visualisoinnit kunnossa (mallia graafinen kuva pyörästä, josta täppää vian sijaintialueen ja valitsee valikosta oman arvionsa viasta) ja näin mekaanikko voi jo ennalta arvioida haluaako edes mennä paikalle. Sit kun se menee paikalle, toteaa, että takakiekko pitää rihdata, valitsee applikaation valmiista valikosta (jonka sisältö voidaan muotoilla niin, että sinne menee kaikki mahdollinen) mistä kyse, applikaatio lyö hinnan tiskiin valikosta ja asiakas joko hyväksyy tai ei. Sopimus muodostuu sovelluksen kautta. Varmaan sitten ilmenee suoraan lapaan maksamista jne. mutta tämä pitää sitten jotenkin taklata.

Uskon, että kaikki tämä on mahdollista toteuttaa niin, että sovellusta on edelleen yksinkertainen käyttää ja se on kaiken edellytys.

Partatera-Pietari - 18:53, 24.3.2019 » Ne ketkä osaa huoltaa fillareita, saisi itselleen pientä tienestiä
Tätä mä vähän epäilinkin, eli ilmeisesti kehittelyssä on foodora/wolt-korjaamo jossa tarkotuksena on ensin pöhistellä jossain slushissa muutama miljoona sijottajilta, jonka jälkeen toiminta katetaan "freelancereiden" selkänahasta ja maksetaan niille femman tunti ja ulkoistetaan näppärästi samalla kaikki riskit niille.

Vai olinko ihan hakoteillä?

(Ja kuten Mull Dundane tossa veisteli, niin en itsekään lähtis ropaamaan mitään vanhoja pyöriä karkkirahoilla kenenkään luokse, vaan ehkä ennemminkin niinpäin että jos palvelu on niin hyvää että mennään asiakkaan luokse niin siitä pitäis a) asiakkaan olla valmis maksamaan ihan vitusti enemmän mitä lbs-palvelusta b) siitä pitäis myös korjaajalle jäädä oikeesti hyvä korvaus käteen.)