Matkapyöräily, pyörämatkailu, retkipyöräily ja pyöräretkeily

Suunnittelen tässä toukokuista pyöräilylomaa Köpenhaminaan. Kelasin tukholmasta polkasta sinne ja takas parissa viikossa joten aika leppoisalla meiningillä liikkeellä.

Kun kerran täälläkin on noita matkaraportteja näkynyt niin ajattelin muutamaa asiaa kysyä…

Haluaisin lähteä liikkeelle niin pienellä varustuksella kun mahdollista eli teltat, trangiat sun muut erävarusteet jää kotiin. Ruokaa saa ravintoloista ja yösijaa sohvilta. Mitä siis kannattaa ainakin ottaa mukaan? Ilmiselvät on pyöräilykuteet, varakumit, jotain työkaluja, kalsarit ja hammasharja mutta muut vinkit ovat tervetulleita.

Toinen kysymys onkin mihin kamoja pakkaisi? Satulalaukku vois olla aika kiva polkiessa mutta reppu taas kivempi urbaaneissa alueissa liikkuessa. Kamat pysyis iisisti mukana vaikka pyörän pistää jonnekin lukkoon. Pelkään vain että ainainen paino selässä alkaa jossain vaiheessa vituttaa pahasti…

Georg - 17:25, 5.3.2010 » Toinen kysymys onkin mihin kamoja pakkaisi? [Satulalaukku](http://www.evanscycles.com/product_image/image/976/a66/028/26734/product_page/carradice-camper-long-flap-saddle-bag.jpg) vois olla aika kiva polkiessa mutta [reppu](http://images.usoutdoorstore.com/usoutdoorstore/products/full/chrome-sultan.jpg) taas kivempi urbaaneissa alueissa liikkuessa. Kamat pysyis iisisti mukana vaikka pyörän pistää jonnekin lukkoon. Pelkään vain että ainainen paino selässä alkaa jossain vaiheessa vituttaa pahasti...
http://www.adventurecycling.org/store/images/Switchback-RackLG.jpg

Soininvaara vetäs Tallinnasta Nizzaan Bianchillaan reppu selässä. Ehkä “Fillarilla Nizzaan” kirjan lukemisesta olisi apua. Kaipaili vähän tankolaukkua.

http://largoscooters.com/accessories/acc.topeakqrracklrg.jpg

Jotkut noista kestävät 10+ kiloa ja vaikuttavat hyvältä ratkaisulta jos ei ole liikaa tavaraa.

Miten olisi reppu tuollaiseen ja sitten voi tarvittaessa ottaa mukaan jos vaikka lukitsee pyörän raflassa käyntiä varten.

Onko sulla tukholma-k’hamina varrella siis useampikin sohva nukkumista varten, vai noissa kahdessa kaupungissa?

Alkaa lämmetä satulatolppapakkari/satulalaukku säädöt. Reppu selässa on fine stadissa mutta en ole niin varma pidemmän päälle.

Reitistä sen verran että Stogikses ja Köpikses on kyllä tuttuja mutta reitin varrella vähemmän. Reittiehdotuksia tukholma-malmö väliltä kuulisin mielelläni, jos joku niitä mestoja tuntee. Skånes olis hauska tarkastaa Peps Persson /Svenska Akademien meiningit.
Peps Persson - Hyreskasern - YouTube]null
Svenska Akademien - Vetande - YouTube]null

Täytyy tsekkaa Oden kirja, kuulostaa hyvältä…

Huhujen mukaan Helsinborg - Kööpenhamina väli on hieno maisemareitti. Tosin Malmön kautta pyörällä ei edes pääse kuin junan ja bussin kyydissä siltaa pitkin.

Malmöstä on todella hyvä juna yhteys Köpikseen, sitä uutta siltaa pitkin. Pyörän saa helposti mukaan.

“Rengasrikkoja Saharassa” on tsekkaamisen arvoinen kirja. Kirjoittaja tekee retken siinä telttaillen.

Onko kenelläkään kokemusta/tietoa Hollannista tai Belgiasta? Ollaan menossa toukokuun lopulla viikoksi jonnekin fillaroimaan ja damiin sais edulliset lennot. Joku Saksan jokilaaksoreittikin kävisi ihan hyvin. Yksi idea oli polkea Amsterdamista Pariisiin, mutta sitten fillarilaukkujen kanssa tulisi pientä säätöä.

Pahvilaatikkomeiningillä vaan. Paluulennolle sitten uudet lootat paikallisesta pyöräkaupasta.

Tavarateline kestää varmastikin 10+ kiloa, mutta kuinkahan on pyörän laita, kokemuksia? Itselläni vastaavan tapainen teline kymppiin lastattuna fuji trackissa tuntui kuin alla olisi puutarhaletkusta kasattu runko. Päätin sitten pitää kamat pääosin isossa satulalaulussa ja selässä ja tosiaankin myös minimoida kaman määrän. Tuossa tulee ikävän pitkä vipuvarsi kankeamaan satulatolppaa ja satulaputkea. Ratapyörät radalle ja retkipyörät retkelle? Ja kaupunkiin hybridi joustavalla satulatolpalla.

fillarji - 9:41, 6.3.2010 » http://largoscooters.com/accessories/acc.topeakqrracklrg.jpg Jotkut noista kestävät 10+ kiloa ja vaikuttavat hyvältä ratkaisulta jos ei ole liikaa tavaraa.
fillarji - 9:41, 6.3.2010 » http://largoscooters.com/accessories/acc.topeakqrracklrg.jpg Jotkut noista kestävät 10+ kiloa ja vaikuttavat hyvältä ratkaisulta jos ei ole liikaa tavaraa. Miten olisi reppu tuollaiseen ja sitten voi tarvittaessa ottaa mukaan jos vaikka lukitsee pyörän raflassa käyntiä varten. Onko sulla tukholma-k'hamina varrella siis useampikin sohva nukkumista varten, vai noissa kahdessa kaupungissa?
En suosittele kyseistä vaihtoehtoa. Se että paino kerääntyy noin taakse&ylös tuo mukavan spagetti fiiliksen ajamiseen. Esim tangolta polkeminen ja nousut muuttuu aluksi huvittavaksi, myöhemmin vaan vittuiluksi. Paino siis heijaa puolelta toiselle.

Itse suosittelen jonkinnäköistä etutaakkatelinettä. Itsellä on ollut reissussa combona vedenpitävä messenger/olkalaukku ja ortliebin vedenpitävä reppu ( about 27litraa). Ajossa oon heittänyt painavimmat kamat olkalaukkuun ja olkalaukun sitonut etutaakktelineeseen. Sit kevyimmät tavarat on ollut repussa. Tilaa on ollut silleen että oon saanut tungettua olkalaukun ja sen tavarat tarpeentullen myös reppuun.

Tavaraa ollut muutaman kuukauden reissuissa jotain 8kg. Ja hyvin mahtunut metsä&ajovermeet ja kaupunki&raflakamppeet mukana. Jos nukkuu hotellissa eikä metsässä ja ei tee ruokiaan itse ni vermeet saa varmaan hyvinkin helposti pienempään. Mut en suosittele sijoittamaan pelkästään selkään.

*Edit
Ilkka ehti ensin

Juuri olin kans sanomassa, että joku cetma-tyylinen etutartsi, jolle voi sitten köyttää minkä tahansa laukun toimii paremmin. Ei tee rungosta letkua, mutta kyllähän se paino siinäkin tietysti jossain tuntuu. Ottaa tuleen ehkä enemmän, mutta ei se rauhassa ajaessa paljon tunnu.

Kyllä tuollaiseen satulatolppa telineeseen luulisi ainakin repun voivan laittaa ilman ongelmia ajotuntuman kanssa. Itsellä ei kokemusta, joten kokeilemalla selviää. Ja riippuu tietenkin pyörän putkien paksuudesta ja materiaalista, että miten se paino vaikuttaa…

johnjohn - 11:54, 6.3.2010 » En suosittele kyseistä vaihtoehtoa. Se että paino kerääntyy noin taakse&ylös tuo mukavan spagetti fiiliksen ajamiseen.
Ideaalia varmaan olisi saada fillariin kiinnitettävät kamat a) mahdollisimman alas b) etu- ja taka-akselien väliin.
fillarji - 11:54, 6.3.2010 » Kyllä tuollaiseen satulatolppa telineeseen [u]luulisi[/u] ainakin repun voivan laittaa ilman ongelmia ajotuntuman kanssa. [u]Itsellä ei kokemusta[/u], joten [u]kokeilemalla selviää[/u]. Ja riippuu tietenkin pyörän putkien paksuudesta ja materiaalista, että miten se paino vaikuttaa..
NKOTB - 12:03, 6.3.2010 »
johnjohn - 11:54, 6.3.2010 » En suosittele kyseistä vaihtoehtoa. Se että paino kerääntyy noin taakse&ylös tuo mukavan spagetti fiiliksen ajamiseen.
Ideaalia varmaan olisi saada fillariin kiinnitettävät kamat a) mahdollisimman alas b) etu- ja taka-akselien väliin.
Kyl. Alas tulevia satulalaukkuja ei voita mikään mut tosiaan jos haluaa jättää tsygän jonnekin ja pyöriä kaupungilla niin satulalaukut on hiukan problemaattiset. Hitsit kun olis aasi ni vois heittää satulalaukut olalle aina kun jalkautuu.

Noin vähäiset vermeet kyllä menee aika ongelmitta selässäkin. Perse ehkä pääsis vähemmällä, jos paino on jossain muualla, mutta ainakaan selkä, hartiat tai kädet mulla ei erityisemmin oo väsyny tosta kuormasta. Soininvaarakaan ei muistaakseni juuri kaivannut aikaisemmilla reissuillaan käyttämiään satulalaukkuja, vaan kehui repun näppäryyttä. Tankolaukkuakin suunnitteli kai lähinnä siksi, että siellä pikkutavarat olis helposti käsillä ja kartta esillä siinä päällä.

Menee ehkä vähän jankkaamiseksi mut henk.koht sanon että pienikin paino selässä painaa ja vie voimia. Varsinkin jos on yksivaihteisella liikkeellä jolla on pakko polkea ylämäet putkelta. Silloin kaikki ylimääräinen paino tuntuu todella raskaalta ja heittelee sinua puolelta toiselle.

Tosiaan jos ajelee suht lyhkäisiä päiviä tasaisilla tauoilla niin ei varmaan ongelma. Mutta siinä vaiheessa kun repii itsestään kaiken irti ja ajaa tuollaista 8-10 tunnin päivää niin se ylimääräinen paino kehossa on jo jossain määrin vaarallinenkin.

Mut jokainen omien mieltymysten mukaan, kokemuksen kautta sitä sitten jokainen löytää oikeat vermeet omiin tarpeisiinsa.

ite ajoin vaihepyörällä viime kesänä vajaan viiden päivän rupeaman uusimaa-kymi-savo-karjalan -läpi. selässä oli noin 10kg reppu (ortlieb track 27) (viisaana toi saatanan iso bastan u-lukko mukana korvessa, olis kai ne hirvet tms. voinu ton pölliä sieltä… ehem…).

hitusen liian painava se oli taakaksi, vähän tappoi käsien verenkiertoa ja loppureissusta oli vähän hermosto-oireita toisessa etutassussa. ens kerralla sitten ehkä joku etutaakkateline tasaamaan kuormaa, mahollisimman keskilinjalla pyörää, koska satula/tarakkalaukuista taakse en oo kauheen innostunut.

entäs semmonen runko-/etukolmion sisään tuleva laukku (oli jossain täällä kuvakin, en löydä tähän hätään)? lieneekö tuulioireiden (lienee arka sivutuulille…) lisäksi muita ongelmia odotettavissa?

http://www.bikebrothers.co.uk/mercian_gallery_files/jimcole_files/03_FrontRack.jpg

tuommoinen vaikuttaisi ihan hyvältä myös… Tietääkö kukaan mistä löytäisi saman tyyppisen jonka voi asentaa maantiepyörään jossa ei ole erikseen reikiä haarukassa tuolle?