Katukiekot vs. ratakiekot

Tässä on tullut mietittyä “optimaalista” kiekkosettiä kadulle.

Radallahan sellaisilla asioilla kuin laakereiden suojaus ja kiekkojen paino tai kestävyys ei ole niin väliä, vaan ykkösprioriteetteina on aerodynamiikka ja kitkattomuus.

Katuajossa sen sijaan vastaan tulee sohjoa, katupölyä, kanttareita, mäkiä ja liikennevaloja. Kun pysähtymisiä, liikkeellelähtöjä ja mäkien kipuamisia ajattelee, niin yksi katukäyttöön optimoidun kiekkosetin ominaisuuksista on varmastikin keveys. Ja tärkeimpänä tietenkin se kehän keveys.

Toinen vaatimus on sitten pikkaisen ristiriidassa edellisen kanssa, eli kestävyys. Jussihan taisi johonkin postata väitteen siitä, että korkeaprofiiliset vanteet olisivat iskunkestävämmät, koska useampi pinna ottaa tärskyä vastaan. Toisaalta eroa 36-reikäisen Open pron ja 32-reikäisen CXP:n välillä on varmaan aika pieni.

Toinen kysymys on sitten laakerit. Perinteisissä irtokuulallisissa ratanavoissa ei juuri ole suojauksia, mutta olisiko kestävämpi vaihtoehto laakereiden kannalta käyttää suojattuja maantie/maastonapoja irtokuulilla vai tehdaslaakerillisia ratanapoja?

Normaali maantiekehät kyllä kestää mielestäni ihan riittävästi. Tuskin niitä ajamalla rikki saa, vaikka olis kuinka teknistä maantietä.

?

tällä ollaan menty

http://img13.imageshack.us/img13/2625/proofuq.jpg

Myy - 12:52, 30.1.2010 » Normaali maantiekehät kyllä kestää mielestäni ihan riittävästi. Tuskin niitä ajamalla rikki saa, vaikka olis kuinka teknistä maantietä. Mµ
Tää on just sellainen suurpiirteinen ja käytännöllinen suhtautumistapa tähän aiheeseen, joka tuhoaa koko keskustelun.

Kiekkojen ja kehien kestävyyttä kelailessa kannattaa varmaan pitää mielessä että muuttujia on käytännössä paljon enemmän kuin vain kehän syvyys, pinnojen lukumäärä ja puolauskuvio: eri kuskien massat voivat helposti vaihdella välillä 40-120kg, vastaavasti myös kuskin voima, ajotyyli (etujarruttelu vs. ilman etujarrua skippailu) jne. jne.

EDIT.
FYI: Dura-Ace:n ratanavoissa tulee mukana pölysuojakalvot jotka voi asentaa laakerien suojaksi jos haluaa.

jussi - 13:02, 30.1.2010 » FYI: Dura-Ace:n ratanavoissa tulee mukana pölysuojakalvot jotka voi asentaa laakerien suojaksi jos haluaa.
Tää oli hyvä tieto. Ei oo varmaan eroa, onko kyseessä 7700 vai 7600?

No, niin, no. Tahtoo sanoa, että kevyemmällä kuskilla ja käytöllä vähän heikommatkin kiekot ovat riittävän kestävät, mutta kyllä kestävämmät kiekot on kestävämmät ihan kuskista riippumatta.

Tietysti siihen kestävyyteen vaikuttaa muitakin tekijöitä. Esimerkiksi käytettyjen renkaiden ilmatila ja pinnojen kireys.

^ HB-7600 ainakin, muista en tiedä.

mistä tuo painohaarukan yläraja on tempastu? haistan syrjintää…

tekninen maantie on aika hieno termi

Esimerkkiähän voisi tietenkin hakea ammattilaisten Paris-Roubaix:ssa käyttämistä, aika monet ovat valinneet matalat kehät 36-reikäisenä ja niihin sitten vaikka 25-28mm kumit. Ehkä niissä on paras suhde mukavuuden, keveyden ja kestävyyden kesken.

Ja maastonavoissa on tosiaan ihan hyvät suojaukset ja irtokuulilla omat hyvät ja huonot puolensa.

Hellbergin tilauskuvasto kertoo ainaikin mavicin kehien painorajaks 100kg. Open sport tais olla 80kg open pro ja cxp:t oli 100kg.

^Voin sit kokemuksesta kertoa, että Open Sportit kestävät rata+katupöllytystä kesällä ja talvella revoihin kasattuina satakiloisella jannulla.

Mulle hyvät katukiekot on kohtalaisen painoiset (kestävyys painon edellä) ja sellaiset, että eivät kolistele mukuloilla ja epätasaisuuksilla paikkoja hampaista. Ts. kohtalaisen jäykät, ei välttämättä mitenkään törkeän korkeat. Lenkkikäytössä tilanne onkin sit toinen.

ritari_s - 15:30, 30.1.2010 » tekninen maantie on aika hieno termi
Se on käsite ainakin Kajaai - Oulu akselilla. Tervetuloa kokeilemaan, jos satutte paikalle.

µ

Komppaan sitä ajatusta että kysymyksessä on kokonaisuus. Kiekkojen lisäksi gummeilla on iso merkitys; tuntuma tiehen on jokseenkin eri kun on 18mm 15bar kuin 28mm 4bar. Tämä jo tiedettiinkin. Pinnojen kireydellä on myös merkitys ajomukavuuteen ja kiekon jäykkyyden mukanaan tuomaan poljinvastaavuuteen. Ratarakkineet tehdä jäykiksi jotta reisitunkin energia saadaan muuttumaan liikkeeksi ilman joutavien joustojen tuomia energianhäviöitä. Velo on sileämpi kuin maatie. Maantielle tehdään hieman joustavampia kokonaisuuksia. Laakereiden suojaamisella on suora yhteys tarvittaviin huoltoväleihin. Maasto kadulla on vaativampi kuin maatiellä.

Parhaat katukiekot on aina jonkinlainen kompromissi jostakin. Jousto-ATB on varmaankin mukavin kanttari/mukulakivi tapauksissa mutta rullaavuudesta ei ole tietoakaan. Toisaalta pinkee kapea kumi jäykässä kiekossa rullaa tasaisella hyvin mutta ajolinjojen suhteen pitää olla übertarkkana jotta ei tärskäytä näpeille eikä tule venttiä kehään.

Ehdotan/äänestän katukiekoiksi nykytietämykseni mukaan 3X 36h 2/3 butted puolausta, open pro/sport, 25-32mm gummeja ja navat huoltolaiskuuden mukaan. Nämä sietävät katuolosuhteita jollain tavalla varsinkin jos kuski on hereillä ajolinjojen suhteen.

Ajelin viime kesänä useammallakin keskenään hyvin erilaisella kiekkoparilla. Ääripäinä OpenPro/Miche/Revolution ja H+Son/Miche/Champion. Muut kiekot sijoittuivat sitten tuohon väliin. Vanteen korkeudella en huomannut olevan juurikaan merkitystä ajomukavuuteen, vaikka omanlaistaan tukevuutta tuosta H+Son-parista toki löytyi. Tuo OpenPro-pari taas oli upea ajettava lähinnä keveytensä johdosta, mutta tuntui silti herkältä hajoamaan. Eivät tietenkään hajonneet, eikä niitä koskaan tarvinnut edes rihdata, joten kyse oli pelksätään fiiliksestä ja luulen, että sekin aiheutui enimmäkseen niistä Revolutionin pinnoista, jotka ovat tosiaan melko ohuet. Kuten todettua on, OpenPro-kehä kestää varmasti normaalit kaupunkiajot. Näiden kahden ääripään jälkeen olen päätynyt kompromissiin tuolta väliltä ja nyt mennään kombolla CXP33/GranCompe/Competition ja kiekkopari on ehdottomasti luottamusta herättävän kestävän oloinen painamatta kuitenkaan tolkuttomasti.

Itse pidän yhtenä tärkeimäpänä kriteerinä kiekoissa parin painoa, sillä ajaessa sen kyllä huomaa, painaako pari 2300g vai 1900g. Ulkonäköseikat poislukien esim. H+Son tai Deep-V kehät ovat melko huono valinta kaupunkiajoa ajatellen, kun kehät painavat melkein 600g kappale, joten korkealaippaisilla navoilla noista tulee aina 2300g (plusmiinus 100g) kiekkopari, kun käyttämällä vaikkapa em. CXP33-kehää kestävyys ei vähene yhtään ja painossa säästää 200-300g.

Michen navat mulla on ollut kolmessa kiekkoparissa ja huomasin niissä sellaista ilmiöitä, että takapään laakereiden kiristysmutterit kiristyivät “itsestään” ja näin siis hirttivät laakerin kiinni pidemmän päälle. Tämä ilmiö on ollut noissa kaikissa kolmessa parissa ja tullut esiin jo kohtuullisen vaatimattomien kilometrimäärien (1000-2000km) aikana. Helpollahan tuon kireyden korjaa, mutta pitää siihen silti kiinnittää huomiota. Sittemmin olen siirtynyt suosimaan noita Gran Compeja, jotka ovat hinta-laatusuhteeltaan erinomaiset. Vähän kalliimmat kuin Michet tjms., mutta myös vähän siistimmin koneistut ja muutenkin fiksun oloiset. Laakereiden paremmuudesta en tiedä mitään, mutta ainakaan tuota Micheissa esiintynyttä kiristymistä ei ole Gran Compeissa ollut.

edit. olen tähän asti ja tod.näk. myös jatkossa kaikki kiekkoni puolannut 3-ristiin.

Teemu, Mack/OpenPro ei ole tainnut ehtiä vielä vertailuun kuivissa olosuhteissa? Siinähän olisi oiva mahdollisuus verrata napoja kehän pysyessä samana.

Juu, ne eivät ole tilanpuutteen takia päässeet edes pyörään vielä kiinni, vaan odottelevat varaston nurkassa kesäisempiä kelejä.

Mulla on kestäny tuo openpro/gipiemme track setti nyt vuodesta 2005. Karkeesti 3-4 pinnaa menee poikki vuosittain. Painoa on siis n. 90kg ja kestää hyppyytellä säännöllisesti 20cm kanttareilta alas 23mm/9bar setillä. Noilla kiekoilla on nyt siis ajettu 2kpl ratarunkoja poikki.

Ehkä paras puoli tuossa on huollon helppous. kun pinna katkeaa, niin kiekko menee niin kieroks, ettei tee mieli ajaa. Silti kun vaihtaa uuden pinnan ja kiristäessä murjoo kunnolla, niin oikeaa tosi helposti ja kestää niin kuin ennenkin. Pinnat katkeaa aina juuresta.

^^^ Itselläni myös Michen navat ja samalla tavalla takaa mutterit kiristyy itsekseen.
Yleensä irroitan takakiekon ajosta riippuen kerran viikossa ja säätelen tuota napaa.
Navoissa suojaus ei ole paras mahdollinen vaan itse olen tunkenut melko rankasti rasvaa napaan estämään veden pääsyn edes jotenkin sisään.

Nuo Michen kiekot ostaessani oli etunavan laakereista jäänyt rasva kokonaan pois. Tuo moka on todennäköisesti tapahtunut jo laakeritehtaalla kun konelaakerit ovat.
Tuo paljastui vasta kun pari päivää sateessa ajelun jälkeen etunapa alkoi jumittamaan tosi pahasti. Putsasin laakerin kunnolla ja uusilla rasvoilla on vuoden toiminut tosi herkästi.

Minulla ollut viisi vuotta katukäytössä CXP33/Competition/Miche kiekot. Niillä on ajettu ympärivuoden, kanttareita on hypitty ja portaita ajettu. Puolia ei ole ikinä mennyt poikki eikä navat ole mitenkään kiristyneet. Vaihdepyörässä minulla on OpenSport/Ultegra yhdistelmää ja nuo tuntuvat esim. mukulakivillä mukavemmilta eli joustaa vähän enemmän… niin ja painoa on siis noin 80kg.