Color of cycling: etnisyys ja rotu polkupyöräilyssä

muista en tiedä, mutta ei näillä geeneillä harrasteta sellaisia lajeja joissa rahalla ei saa suorituskykyä

Tarkoitatko pyöräilijällä nyt harrastajaa, vai ihan vaan pyörällä liikkuvaa henkilöä? Mä en oo täällä liikenteessä huomannut erityistä homogeenisyyttä väestörakenne huomioiden. Toki on mahdollista, etten oo vaan kattonu sillai.

Onko maailmassa nyt taas joku virhe?

Moni pyöräilijöistä saattaa olla valkoinen johtuen ihan vaan ajamattomuudesta kun ei aurinko sisällä istumalla kullita.
Haenvainpilottitakkini

No joo. Itse nyt lähestyin aihetta kokonaisuutena jossa esim. kilpaurheilu on ikään kuin kuninkuuslaji johon kaikki pyrkivät. Vaikka näinhän tietty asia ole, koska kaikkia ei kilpailut kiinnosta. Toiset sitä paitsi pärjää paremmin, ku toiset.

Kun katsoo vaikka tour de Francen lähtöruutua, niin kyllä siellä vaaleanpunaisella on suurin edustus. Ja se ei korreloi millään lailla kadulla pyöräilevien ihonvärisuhteeseen. Tietenkään tää asia ei ole selitettävissä pelkästään ihonvärillä. Sosiaaliekologia.

EDIT. Miks miä edes kirjotan tähän triidiin :smiley:

Tämmänen juttu oli guardianissa vuosi sitten Why are London cyclists so white, male and middle-class? | UK news | The Guardian eli statushommia taustalla ja

manuelkala - 4:41, 30.10.2016 » tosi moni pyöräilijä on valkoinen. miksi?
Suurin osa maailman pyörällä liikkuvista ihmisistä on ei-valkoisia. Vai tarkoitetaanko tässä pro-pelotonia? Siellä tietysti on aika valkoista, pl. vaikkapa Reza, Teklehaimanot, Beppu.

foodoralla suurin osa kuskeista on ei-valkoisia

Kiinnostava ja minusta ihan keskustelun arvoinen topiikki. Kuten moni muukin nostanut esiin, niin varmaan olennaista on täsmentää, että minkälaisesta pyöräilystä puhutaan (arki-/retki/-kilpapyöräily) ja missä (yhteiskunnissa, joissa valtaväestö on valkoista/ei-valkoista ym.).

Jos puhutaan Suomesta, niin se, että kilpapyöräilijät ovat pääosin valkoisia, mutta Foodoran lähetit eivät, on erittäin kiinnostavaa, ja varmasti kertoo siitä miten etnisyys, luokka ja eri tyyppiset pyöräilyt nivoituvat keskenään. Lonkalta heittäen veikkaisin, että esimerkiksi pyöräharrastus painottuu enemmän keski- ja yläluokkaan, eli ihmisille, joilla on sen verran ylimääräistä aikaa ja rahaa, jota käyttää esim. verrattaen kalliiden pyörien hankkimiseen ja niillä ajamiseen. Arki- ja työmatkapyöräilyn puolestaan ei tarvitse olla kallista ja veikkaisin, että laajemmin kautta luokkain harjoitettua. Tässä taas vaikuttanee, edelleen veikaten, esim. asuin- ja työpaikan etäisyys, se, että kuinka fyysisesti raskasta itse työ on yms. Varmaan sukupuoli ja sukupuolittuneet tavat (kuten se, että kuka vie lapset tarhaan ja käy kaupassa) vaikuttanee. No, tällaisia heittoja.

Mutta tämä varmasti relevantti artikkeli.

hemmetin hemmetti - 13:22, 30.10.2016 » Tämmänen juttu oli guardianissa vuosi sitten https://www.theguardian.com/uk-news/davehillblog/2015/oct/12/why-are-london-cyclists-so-white-male-and-middle-class eli statushommia taustalla ja
Jos siirrytään pois Euroopasta, niin väittäisin, että yksi helposti unohtava, mutta tavallaan itsestäänselvä tekijä on, että minkälainen on infrastruktuuri- ja tulot. Esim. Uuden-Guinean saariston maaseudulla, jossa tein kenttätutkimusta, pyörät olivat melko harvinaisia varmasti siksi, että ne olivat suhteellisen kalliita, tulot ihmisillä verrattaen pieniä ja ennen kaikkea pyörien hyöty alueella, jossa tieinfra koostui lähinnä rekoille suunnitelluista metsäautoteistä, oli vähäistä. Toinen ongelma on, että simppelinkin pyörän huolto vaatii jonkun verran erikoistyökaluja, joita ei välttämättä ole helposti saatavilla.

No tällaisa tajunnanvirtaa vaan, mutta kiinnostava aihe.

sani - 12:40, 30.10.2016 » Vähän OT ja iänikuisen "onko niitä fakin ihmisrotuja nyt olemassa vai ei" -väännön jätän suosiolla muille foorumeille puitavaksi, mut ite välttäisin sanan rotu käyttämistä ihmisistä puhuttaessa.
Tämä aivan totta. Tieteellisessä mielessä rotu ei ole perusteltu käsite ihmisistä puhuttaessa, ja suomessa käsite yhdistyy lähinnä vanhanaikaiseen ja rasistiseen käsitykseen ihmisten eroista. Hämäävää tietty on se, että jenkeissä ja käsittääkseni briteissäkin "race" tarkoittaa enemmänkin "ihmisten käsityksiä ulkoisista eroista tai roduista" ja on tavallaan paljon neutraalimpi kuin suomen "rotu". Mutta joo, ehkä etnisyys tai ihonväri lienevät parempia. Uskallan väittää, että manuelkala tiedostaa tämä

joo avaan tätä topsua ja termistöä vähän tarkemmin jahka palaan kaupasta

teetkö aiheesta opinnäytettä btw?

vasaraasialainen - 12:30, 30.10.2016 » Onko maailmassa nyt taas joku virhe?
Maailmassa ei ole mitään virhettä kun ajattelee, että se on pohjimmiltaan absurdi.
negaatio - 15:13, 30.10.2016 » foodoralla suurin osa kuskeista on ei-valkoisia
Ei Tampereella ainakaan.

Tarkoitetaanko tässä pyöräilyä liikkumisen muotona vai (maantie)pyöräilyä lajina?

Maantiepyöräilyn kohdalla aika merkittävässä roolissa lienee vallitsevat olosuhteet yhdessä kulttuurin ja perinteiden kanssa. Maantiepyöräily on kehittynyt aika lähelle nykymuotoaan Euroopassa toisen maailmansodan aikoihin ja sen jälkeisenä vuosikymmenenä. Tuolloin about jokaisessa eurooppalaisessa perheessä oli vähintään yksi polkupyörä työkaluineen ja melkein jokaisessa kylässä pyörätehdas. Fillari mahdollisti paitsi liikkumisen paikasta toiseen, myös nousun köyhyydestä tähteyteen. Vähän kuten jalkapallo vaikkapa Brasiliassa.

Italiaan, Ranskaan ja Espanjaan kehittyi noiden sankaritarinoiden ja alan teollisuuden myötä vahva itseään ruokkiva pyöräilykulttuurin kierre.

Muilla mantereilla talous ja yhteiskuntarakenne eivät vielä tuolloin olleet kehittyneet siihen pisteeseen, että kaikissa talouksissa olisi ollut edes sitä yhtä polkupyörää. Tai no, oli tietty Pohjois-Amerikassa, mutta amerikkalaisessa unelmassa fillari oli lähinnä alle 16-vuotiaiden lelu, ei urheiluväline saati sitten väline sosiaalisen statuksen parantamiseen.

70- ja 80-luvulla maantiepyöräilyn levitessä jenkkien rannikoille, maantiepyöräily oli jo kasvanut niin isoksi ja teknisesti kehittyneeksi, että siitä tuli heti vauraamman valkoisen keskiluokan laji. Sama muuten sen futiksen kanssa.

Etelä-Amerikassa ja Meksikossa oli 50-80-luvuilla aika vahva maantiepyöräilykulttuuri ja alan teollisuuttakin, varmaan juuri Italian ja Espanjan vaikutuksen vuoksi. Mutta jostain syystä sieltäkään ei ole noussut tosi isoja nimiä ammattipyöräilyyn.

Mielenkiintoista nähdä minkälaisia tuloksia syntyy, jos/kun esimerkiksi vuoristoisen Itä-Afrikan urheilijat alkavat treenaamaan samoilla menetelmillä ja välineillä kuin vaikkapa britit.

Edit. ratapyöräily sen sijaan oli jo 1900-luvun alussa yksi jenkkien isoimmista lajeista.

vasaraasialainen - 12:30, 30.10.2016 » Onko maailmassa nyt taas joku virhe?
mitäs luulet uuvatti
negaatio - 15:59, 30.10.2016 » teetkö aiheesta opinnäytettä btw?
no siis, liittyy enemmän kielioppiin, representaatioon ja kielen rakenteeseen piilevään rasismiin ku oikeastaan mitään tällasta :D
pocky - 16:17, 30.10.2016 »
negaatio - 15:13, 30.10.2016 » foodoralla suurin osa kuskeista on ei-valkoisia
Ei Tampereella ainakaan.
tässä näkyykin omasta mielestäni ihan mielenkiintonen ero tampereen ja helsingin foodora-skenessä, joka osittain selittäisi esim Lumikon huomion pyöräilevän väestön heterogeenisyydestä.
ChainThug - 17:17, 30.10.2016 » Tarkoitetaanko tässä pyöräilyä liikkumisen muotona vai (maantie)pyöräilyä lajina?
koitin avata tätä vähän tossa ekassa postauksessa, eli enemmän kilpa/ammattipyöräilyä. voitte kaikki tietty spekuloida miksi Suomen fiksiskene on mitä on...
ChainThug - 17:17, 30.10.2016 » Muilla mantereilla talous ja yhteiskuntarakenne eivät vielä tuolloin olleet kehittyneet siihen pisteeseen, että kaikissa talouksissa olisi ollut edes sitä yhtä polkupyörää. Tai no, oli tietty Pohjois-Amerikassa, mutta amerikkalaisessa unelmassa fillari oli lähinnä alle 16-vuotiaiden lelu, ei urheiluväline saati sitten väline sosiaalisen statuksen parantamiseen. 70- ja 80-luvulla maantiepyöräilyn levitessä jenkkien rannikoille, maantiepyöräily oli jo kasvanut niin isoksi ja teknisesti kehittyneeksi, että siitä tuli heti vauraamman valkoisen keskiluokan laji. Sama muuten sen futiksen kanssa. Etelä-Amerikassa ja Meksikossa oli 50-80-luvuilla aika vahva maantiepyöräilykulttuuri ja alan teollisuuttakin, varmaan juuri Italian ja Espanjan vaikutuksen vuoksi. Mutta jostain syystä sieltäkään ei ole noussut tosi isoja nimiä ammattipyöräilyyn. Mielenkiintoista nähdä minkälaisia tuloksia syntyy, jos/kun esimerkiksi vuoristoisen Itä-Afrikan urheilijat alkavat treenaamaan samoilla menetelmillä ja välineillä kuin vaikkapa britit. Edit. ratapyöräily sen sijaan oli jo 1900-luvun alussa yksi jenkkien isoimmista lajeista.
ChainThugin historia ja tutamin (ja monen muun) avaama statushommeli varmaan selittää tätä osaltaan, mutta monessa muussa urheilulajissa ollaan rikottu etnisrodullisia rajoja (jefu, koris, baseball, jalkapallo, golf, tennis), miksiköhän tätä ei oo tapahtunu pyöräilyn osalta?

mutta noin muuten on mukava ravistella valkosta keskiluokkaa yksivaihteella

Ainakaan siinä ei liiku yhtä isot rahat.

manuelkala - 20:05, 30.10.2016 » mutta noin muuten on mukava ravistella valkosta keskiluokkaa yksivaihteella
Huoh...

Tehkääpä kuvahaku termeillä “maantie italia” ja “maantie kenia”.
Tämä ehkä selittää jotakin.