Color of cycling: etnisyys ja rotu polkupyöräilyssä

tosi moni pyöräilijä on valkoinen. miksi?

eli tarkoituksena olisi avata keskustelua lähinnä ammattipyöräilyn valkoisuutta ja sitä kautta ehkä jollain tasolla myös arkipyöräilyä ja muuta pyöräharrastusta etnisrodullisesta näkökulmasta. pienessä nousuhumalassa kirjoittamani virke ja sitä seuraava kysymys olikin ehkä lievä kärjistys, mutta kokemusperäinen.

googlen kuvahaulla “pyöräily” löytyy mm seuraavanlaisia kuvia:
http://www.keuruunlatu.net/@Bin/268709/Ryhmäkuva.jpg
http://www.kouvola.fi/material/images/5vV1xUpKJ/paakuvat_stato5/TAMA1oukf/pyorailijat.jpg
http://www.pirkankierros.fi/pages/images/mp_47.jpg
http://www.hehkua.fi/@Bin/282781/krinkitandem.jpeg
http://www.kpnet.com/tarmo/pyoraily/sm2009/kuvat/sunnuntai%20314.jpg
http://www.visitparikkala.fi/wp-content/uploads/pyöräily-parikkalassa.jpg
http://www.porinpyrinto.fi/@Bin/148891/_DSC5840.jpg
jne

ymmärrätte varmaan yskän. yhdessä kuvassa oli afrikkalainen mies pyöräilemässä (kuva SPR:n sivuilta). itse olen kiinnostunut representaatiosta ja mitä se implikoi todellisuudessa ja ihmisten todellisuuskuvissa. jos olisin maan ulkopuolinen avaruusolento, niin toteaisin seuraavaa:
tosi moni pyöräilijä on valkoinen. miksi?

kysymykselle on varmaan tosi monta vastausta, ja voidaan tosiaan tarkentaa alkuun vaikkapa kilpa- ja ammattipyöräilyn olevan keskustelun kohde.

yhtenä vastauksena voisi esimerkiksi olla että suomi on niin valkoinen maa, tai ettei ei-valkoisia kiinnosta pyöräily.

rotu tässä kontekstissa tarkoittaa siis sosiaalista konstruktiota, eli ihonväriin ja muihin fyysisiin ominaisuuksiin perustuva sosiaalinen jako erilaisiin ihmisryhmiin, joka perustuu rodullistumiseen, ts. ihminen rodullistetaan (voitte lukea rodullistamisteoriaa Omin & Winantin upeasta teoksesta Racial formation theory).

heräsin tosiaan tähän hommaan kun viime vuoden tourilla tehtiin historiaa, ja MTN-Qhubekan Daniel Teklehaimanot ajoi kolme (?) stagea polka dot jersey päällään. MTN-Qhubeka oli muutenkin poikkeuksellinen talli siinä mielessä, että sillä oli tourin historian ensimmäiset mustat afrikkalaiskuskit.

Pyörät on tehty valkoisille.

Jätän tän sopivasti monitulkintaiseksi.

Eliittiharrastus. Siksi naisetkin harvemmassa jotka polkee.

ritari_s - 4:46, 30.10.2016 » https://en.wikipedia.org/wiki/Flying_Pigeon
Flying Pigeoneja on valmistettu 500 miljoonaa kappaletta. En ole nähnyt ainuttakaan. Voi olla että olen nähnyt, mutta en tietääkseni. Tästä voi vetää johtopäätöksen, että pyöräily vain näyttää valkoiselta täällä pohjolassa. Polkupyrän yleisin väri lienee musta (tämäkin vain ennakkoluuloinen mututuntuma), joten asia on balanssissa, JOS enemmistö pyörän ajajista on valkoisia.
ununu - 18:17, 3.8.2016 » valkoisen ajomiehen taakka

Selkeästi eliittiharrastus:

öhöm. maailman kovin katuratailija ja mun pyöräilysankari eli Massan on kyl tummaihonen

Kehittyvissä maissa ja merikassa ja kaikkialla(?) (lähde: kokoomus) pyöräily on alhasen statuksen symboli. Varmaa sen takia maahanmuuttajat ei myöskään innostu pyöräilystä (jos se oli nyt hypoteesi tässä?)

manuelkala - 4:41, 30.10.2016 » tosi moni pyöräilijä on valkoinen. miksi?
turku

muista en tiedä, mutta ei näillä geeneillä harrasteta sellaisia lajeja joissa rahalla ei saa suorituskykyä

Tarkoitatko pyöräilijällä nyt harrastajaa, vai ihan vaan pyörällä liikkuvaa henkilöä? Mä en oo täällä liikenteessä huomannut erityistä homogeenisyyttä väestörakenne huomioiden. Toki on mahdollista, etten oo vaan kattonu sillai.

Onko maailmassa nyt taas joku virhe?

Moni pyöräilijöistä saattaa olla valkoinen johtuen ihan vaan ajamattomuudesta kun ei aurinko sisällä istumalla kullita.
Haenvainpilottitakkini

No joo. Itse nyt lähestyin aihetta kokonaisuutena jossa esim. kilpaurheilu on ikään kuin kuninkuuslaji johon kaikki pyrkivät. Vaikka näinhän tietty asia ole, koska kaikkia ei kilpailut kiinnosta. Toiset sitä paitsi pärjää paremmin, ku toiset.

Kun katsoo vaikka tour de Francen lähtöruutua, niin kyllä siellä vaaleanpunaisella on suurin edustus. Ja se ei korreloi millään lailla kadulla pyöräilevien ihonvärisuhteeseen. Tietenkään tää asia ei ole selitettävissä pelkästään ihonvärillä. Sosiaaliekologia.

EDIT. Miks miä edes kirjotan tähän triidiin :smiley:

Tämmänen juttu oli guardianissa vuosi sitten Why are London cyclists so white, male and middle-class? | UK news | The Guardian eli statushommia taustalla ja

manuelkala - 4:41, 30.10.2016 » tosi moni pyöräilijä on valkoinen. miksi?
Suurin osa maailman pyörällä liikkuvista ihmisistä on ei-valkoisia. Vai tarkoitetaanko tässä pro-pelotonia? Siellä tietysti on aika valkoista, pl. vaikkapa Reza, Teklehaimanot, Beppu.

foodoralla suurin osa kuskeista on ei-valkoisia

Kiinnostava ja minusta ihan keskustelun arvoinen topiikki. Kuten moni muukin nostanut esiin, niin varmaan olennaista on täsmentää, että minkälaisesta pyöräilystä puhutaan (arki-/retki/-kilpapyöräily) ja missä (yhteiskunnissa, joissa valtaväestö on valkoista/ei-valkoista ym.).

Jos puhutaan Suomesta, niin se, että kilpapyöräilijät ovat pääosin valkoisia, mutta Foodoran lähetit eivät, on erittäin kiinnostavaa, ja varmasti kertoo siitä miten etnisyys, luokka ja eri tyyppiset pyöräilyt nivoituvat keskenään. Lonkalta heittäen veikkaisin, että esimerkiksi pyöräharrastus painottuu enemmän keski- ja yläluokkaan, eli ihmisille, joilla on sen verran ylimääräistä aikaa ja rahaa, jota käyttää esim. verrattaen kalliiden pyörien hankkimiseen ja niillä ajamiseen. Arki- ja työmatkapyöräilyn puolestaan ei tarvitse olla kallista ja veikkaisin, että laajemmin kautta luokkain harjoitettua. Tässä taas vaikuttanee, edelleen veikaten, esim. asuin- ja työpaikan etäisyys, se, että kuinka fyysisesti raskasta itse työ on yms. Varmaan sukupuoli ja sukupuolittuneet tavat (kuten se, että kuka vie lapset tarhaan ja käy kaupassa) vaikuttanee. No, tällaisia heittoja.

Mutta tämä varmasti relevantti artikkeli.

hemmetin hemmetti - 13:22, 30.10.2016 » Tämmänen juttu oli guardianissa vuosi sitten https://www.theguardian.com/uk-news/davehillblog/2015/oct/12/why-are-london-cyclists-so-white-male-and-middle-class eli statushommia taustalla ja
Jos siirrytään pois Euroopasta, niin väittäisin, että yksi helposti unohtava, mutta tavallaan itsestäänselvä tekijä on, että minkälainen on infrastruktuuri- ja tulot. Esim. Uuden-Guinean saariston maaseudulla, jossa tein kenttätutkimusta, pyörät olivat melko harvinaisia varmasti siksi, että ne olivat suhteellisen kalliita, tulot ihmisillä verrattaen pieniä ja ennen kaikkea pyörien hyöty alueella, jossa tieinfra koostui lähinnä rekoille suunnitelluista metsäautoteistä, oli vähäistä. Toinen ongelma on, että simppelinkin pyörän huolto vaatii jonkun verran erikoistyökaluja, joita ei välttämättä ole helposti saatavilla.

No tällaisa tajunnanvirtaa vaan, mutta kiinnostava aihe.

sani - 12:40, 30.10.2016 » Vähän OT ja iänikuisen "onko niitä fakin ihmisrotuja nyt olemassa vai ei" -väännön jätän suosiolla muille foorumeille puitavaksi, mut ite välttäisin sanan rotu käyttämistä ihmisistä puhuttaessa.
Tämä aivan totta. Tieteellisessä mielessä rotu ei ole perusteltu käsite ihmisistä puhuttaessa, ja suomessa käsite yhdistyy lähinnä vanhanaikaiseen ja rasistiseen käsitykseen ihmisten eroista. Hämäävää tietty on se, että jenkeissä ja käsittääkseni briteissäkin "race" tarkoittaa enemmänkin "ihmisten käsityksiä ulkoisista eroista tai roduista" ja on tavallaan paljon neutraalimpi kuin suomen "rotu". Mutta joo, ehkä etnisyys tai ihonväri lienevät parempia. Uskallan väittää, että manuelkala tiedostaa tämä

joo avaan tätä topsua ja termistöä vähän tarkemmin jahka palaan kaupasta

teetkö aiheesta opinnäytettä btw?