Ketjujen kiristys

Varmaan tyhmä kysymys, mutta kysyä pitää;

Miten kiristän ketjut?

  1. Avaat taka-akselin pultit 15mm lenkiavaimella molemmilta puolilta
  2. Siirrät takakiekkoa urissa taaksepäin, jolloin ketjut kiristyvät
  3. Kiristä pultit sormin ja hienosäädä kiekko suoraksi runkoon nähden
  4. Kiristä pultit kunnolla

Mikäli rungossa loppuu säätövärä, eli et voi siirtää kiekkoa riittävästi taaksepäin jotta ketjut ovat kireällä, niin sitten joutuu ketjua lyhentämään yhden lenkin. Tämä tapahtuu ketjunkatkaisutyökalulla.

Sepä riippuu oletettavasti yksivaihteisen pyöräsi dropoutien muodosta, ruuvi- ja chaintug-virityksistä sekä akselin kiinnitystavasta yleensä. Toivottavasti tilanne ei ole niin tukala, että dropoutisi ovat halveksittavasti vertikaalit, koska silloin ketjujen kiristäminen vaatii tai olisi jo vaatinut kepulikonsteja.

Yleensä jokamies-hipsterin akselia kannattaa kävelyttää. Löysää akselin toista mutteria, vedä akselia taakse niin että kiekko joutuu hieman vinoon, kiristä mutteri, löysää toisen puolen mutteri ja toista sama. Ja toista. Ja viimeinen askel niin että kiekko on suorassa ja ketju sopiva.

Jos dropoutissa tulee seinä vastaan, lyhennä ketjua.

Ite teen tuon yleensä myös ns. kävelyttämällä mutta vain yksin askelin.
Kiekkoa pyörään asentaessa vedän kiekon niin taakse drop-outeissa kuin mahdollista, ja koska ketju on jo paikalla niin se pakottaa kiekon vinoon, ja rengas yleensä ottaa kiinni takaharukan vasempaan reunaan. Sen jälkeen vasemman puolen (ei ketjullinen) mutteri kireelle. Tämän jälkeen otan kiekosta chainstayn kohdalta kiinni, vedän sen haarukan keskelle, samalla käyttäen kiekkoa vipuvartena ketjun kiristeyksessä, ja sitten oikeanpuolen (ketjupuolen) mutteri kiinni, ja se on siinä.

Toki kannattaa huomioida, että jos haarukassa on paljon tilaa renkaalle, niin tuolloin jos sen vetää ekassa vaiheessa kiinni haarukkaan, ei sitä välttämättä saa enää keskelle tai jos saa, niin ketju onkin jo liian kireällä.

Näin tuumasinkin että homma tapahtuu.
Kiitos vinkeistä.

Mä teen siten, että työnnän toisella kädellä kiekkoa taaksepäin takahaarukan alaputkien välistä ja toisella kiristän mutterit. Samalla saa säädettyä ketjun kireyden ja keskitettyä kiekon.

Mikan neuvoilla ketju menee helposti aivan liian kireälle. Laita mutterit toisessa järjestyksessä, niin tulee vähän parempi. Ketjun ei pidä olla niin kireällä, että se soi tuulessa, vaan sitä pitäisi pystyä liikuttamaan pystysuunnassa noin kaksi senttiä.

Ilman chaintugia en ole koskaan saanut ketjua liian kireälle. Mikan ohjeessa ja muussa ronskisti tehdyssä ‘kävelyttämisessä’ on ennemmin riskinä se ettei viimeisellä asekeleella saakkaan rengasta enää millään suoraan. Mutta jos sen renkaan saa suoraan väännettyä niin on ihan varmaa, että ketju liikkuu pystysuunnassa sen vaaditun sentin ylös ja alas. Mutta jos sitä rengasta ei saakaan enää väännettyä suoraan niin joutuu aloittaan koko homman alusta.

Onko kenelläkään kokemuksia mistään maantiekonversion droputeihin sopivista chaintugeista? Kun on ratadropoutien kanssa käyttänyt chaintugia niin se tuntuu jotenkin niin helpolta että haluaisi käyttää muissakin pyörissä.

Toki tuolla ehdottamallani tavalla saa ketjun liian kireällekin, jos hampaat irvessä pakolla vääntää kiekon keskelle. Siksi iskinkin tuon loppukommentin siihen. Sopivalle kireydelle se menee, kun kiekon saa keskitettyä ihan ns. sormivoimin, eikä väkisin keskelle pakottamalla.
Itellä taustalla mm. noin 10 vuotta fillaritrialia singlespeed mod trial konkelilla, enkä kertaakaan ole saanu ketjua poikki liian kireyden takia. Tuossa kuitenkin oli sopiva kireys aika kriittinen, koska liian löysä ketju vaikutti tuntumaan ja mahdollisesti aiheutti ketjun poikki saamisen melko helposti.
Sama seikka tässä fixin kanssa tuntuu olevan kuin myös trialin kanssa, että aina kiekon kiinnittämisen jälkeen se snadisti pääsee liikkumaan haarukassa, jolloin ketjujen kireys löystyy pikkasen.

Näissä isompien rattaiden yksivaihteisissa eniten vituttaa kun etenkään halvemman pään rattaat ei oo oikeaasti pyöreitä. Joka aiheuttaa omat seikkansa ketjun kireydelle.

Ketjun katkeaminen ei ole se eka ongelma, vaan ketjun ja rattaiden kuluminen. Ylikireäketju venyy nopeammin ja alkaa kuluttamaan rattaita. Trialissa tuolla tuntumalla on varmaan suuri merkitys, mutta samat niksit ei välttämättä päde kadulla ajettavaan käyttöfillariin. Ratapyöräilijäthän kuulemma kokeilevat ketjun kireyden siten, että ottavat pyörän vaakaotteeseen ja ravistelevat samalla, kun kiekko pyörii. Jos ketju putoaa, se on liian löysällä. Radalla kireä ketju tosin lisää kitkaa ja sekunteja. Kadulle sopivin kireys löytyy varmaan jostain tuosta trialin ja ratapyörän välistä.

Chaintugeista mulla on semmoinen kokemus, että ne vaan hankaloittaa hommia. Kannattaa opetella selviämään ilman (jos joka pyörässä on tugit, niin et opi ikinä).

Totta kyllä kaikki nuo seikat.
Chaintugeja ei itsekään ole tullut käytettyä, vaikka välillä trialissa joutuikin tuskailemaan siirtyvän takakiekon kanssa. Rasitukset kun on kuitenkin hieman eriluokkaa kuin fixissä.

Radalla polkiessa tuollaisen hieman löysemmän ymmärtää helposti, mutta ite en tykkää yhtään kadulla ajaessa, jos on liikaa släkkiä ketjussa jolloin siinä on hieman tyhjää ennen kuin nappaa kiinni jarruttelemaan alkaessa.
Omassa käytössä kyllä tuntuma menee voimansiirron maksimi kilometrien edelle, mutta kyllä siinä pikkasen kuitenkin on tyhjää kun jarruttelemaan alkaa. Itellä liian kireyden mittarina toimii yleensä tsekkaus, että kiekko pyörii sujuvasti kun sitä pyöräyttää sormin, sekä myös kireyden tsekkaus sormin. Jos vähääkään kanittaa kiekkoa pyöräyttäessä, eikä rengas laahaa mihinkään on ketju liian kireällä. Tosin jos se noin kanittaa, niin silloin ketju on jo aivan liian kireällä.

allekirjoitan tämän. lisäks löysät vaikeuttaa trackstandia, taaksepäin rullailua ja muuta kikkelis kokkelis -puuhaa.

Vähän pitää olla löysää, muttei liikaa. Ok?

Äh, mut ei tällasena tökkivänä maanantaisena työpäivänä asioita noin lyhyesti viitti käsitellä. Tulee työpäivästä vielä turhan pitkä, jos ei voi aikaa missään muualla tappaa. :slight_smile:

Liika kiree käy myös laakereiden päälle. Sekä keskiön että takakiekon.

Paljonko ketjut suurinpiirtein venyy ihan numeroin kerrottuna? Sain nimittäin uudet ketjut paikoilleen, mutta säätövaraa oli niin vähän että taka-akseli jäi hiukan liian huulille haarukkaan. Mielelläni siirtäisin sitä vaikka pari milliä taakse jos voisin. Uskallan kyllä ihan hyvin ajaa pyörällä näinkin, mutta mielelläni asentaisin sen vielä vähän tukevammin. Venyykö ketju ajossa halutut millit (ja kuinka nopeasti) vai hommaanko suosiolla sellaisen half linkin siihen jatkoksi?

Kyllä se ekat muutaman milliä venyy ensimmäisten muutaman sadan kilometrin aikana.

Kyllä uusi ketju aika nopeasti (parissa viikossa) venähtää sen verran, että saat siirtää takapyörää pari milliä taaksepäin.

markkuj - 11:58, 3.7.2009 » Onko kenelläkään kokemuksia mistään maantiekonversion droputeihin sopivista chaintugeista? Kun on ratadropoutien kanssa käyttänyt chaintugia niin se tuntuu jotenkin niin helpolta että haluaisi käyttää muissakin pyörissä.
Up. Saman kysymyksen haluaisin itsekin esittää kuin Markku yllä. Löytyykö noihin perinteisiin droppeihin sopivia ketjunkiristäjiä jostain. Ihan kuin olisin jossain FGG:ssä hiljan bongannut jonkun konversion, jossa oli joku Surlyn Tuggnutin kaltainen viritys - ei tosin mahdu mun kaaliin, mitä se sillä siinä teki.

Meinaatko tätä?

http://static.londonfgss.com/attachments/7969d1239050697t-dsc_0159.jpg
http://static.londonfgss.com/attachments/7970d1239050697t-dsc_0054.jpg
http://static.londonfgss.com/attachments/7971d1239050697t-dsc_0090.jpg

Jotain tommosta just. Toi vaan taitaa olla jonkun kotitekoinen viritelmä, eikä siis ostettavissa mistään.