Rungon suojaus

eiks roinaa saa melkein mistä vaan, jos ei muualta niin dekoväristä vai mikä vittu se nyt on tuolla kingston vallilassa.

^ainakin ennen sai ihan joka mestasta mikä vaan jotain törppöjä myi.

Huomasin tossa joku päivä sitten Fujin keskiötä vaihtaessa että chainstayden sisällä oli vettä vaikka en ollut ajellut märällä vähään aikaan. Vesi oli valunut myös keskiöön ja orkkis-halpis laakeri oli pintaruosteessa.

Noissa chainstayssa on reiät sen verra ylhäällä ja takana että vesi ei pääse valuun kovin helposti pois. Mitäköhän tolle kannattais tehdä? Tuupata jotain ruosteenestoo rungon rei’istä sisään ja ripustaa pyörä aika-ajoin pystyasentoon kuivumaan, vai porata pari uutta reikää sopivaan kohtaan lähemmäksi keskiötä?

^ Poraisin keskiömuhvin alle reiän ja ehkä myös paikkamaalaisin, en umpeen, mutta siten että paljasta metallia ei näkyisi. Tai ehkä vaan rasvaisin keskiömuhvin kevyesti sisältä päin muutenkin kuin kierteiden osalta.

Kannattaa muuten tarkistaa satulatolpan umpinaisuus yläpäästään, jos ajaa vailla lokasuojia. Omien havaintojen mukaan kosteutta ja erivahvuista kivenmurua päätyy yllättävän helposti rungon sisään sitä kautta.

^Joo, Fujin orkkis/sekundatolppa ilmeisesti vuosi vettä runkoon vaikka olikin näennäisesti umpinainen. Ihmettelin hetken että miten mutta tolpan vaihdon jälkeen ei vettä ainakaa sitä kautta ole runkoon mennyt.

Kai toi sit pitää porata ja suihkuttaa samalla jotain sopivaa litkua rungon sisään.

Yks vanha dyykattu maasturin runko oli muuten täynnä hiekkaa joista enimmät sain pois sitkeällä ravistelulla.

Onko kellään kokemusta Frame Saveristä ? Tuntuu olevan ainakin tuolla rapakon takana suosittua tököttiä.

El Mariachin keskiön pohjasta ei myöskään reikää löydy ja jokin aika sitten tuli chainstayn päissä olevista reijistä oranssia vettä pihalle, mitään mittavia ruostevaurioita siellä tuskin on, mutta silti tekisi mieli suojata runko kunnolla…

kannattaa alottaa sit projekti poraamalla reikä siihen keskiön pohjaan

Suojasin vasta oman rungon Tectylin ML:llä. Meni yllättävän kivuttomasti, kun hommasin letkusuuttimen. Vaan tuo reikä unohtui porata, pitänee hurauttaa jossain vaiheessa. Tosin aika vähän paskaa siellä keskiön seudulla oli. Vähän toki ruskeaa vanhan keskiön pinnassa.

Jani S - 14:11, 19.11.2013 » kannattaa alottaa sit projekti poraamalla reikä siihen keskiön pohjaan
Ihmetyttää vain että miksi ihmeessä ei reikää ole siellä jo valmiiksi? Tuskin johtuu siitä että valmistajalla ei ollut sopivaa poraa.
Tinpe - 15:49, 19.11.2013 »
Jani S - 14:11, 19.11.2013 » kannattaa alottaa sit projekti poraamalla reikä siihen keskiön pohjaan
Ihmetyttää vain että miksi ihmeessä ei reikää ole siellä jo valmiiksi? Tuskin johtuu siitä että valmistajalla ei ollut sopivaa poraa.
Äkkiseltään tulis mieleen, ettei siellä tehtaalla/suunnittelupöydällä (Californiassa?) ole ehkä oletettu, että pyörällä ajetaan vuoden ympäri kylmässä pohjolassa, lämpötilan heitellessä +30c...-30c ja pyöriä siirrellään pakkasesta lämpöön ja taas takaisin pakkaseen ja niillä vielä ajetaan suolatuilla teillä ja mitä kaikkea vielä...

No joo, mutta kun oma Genesis on Briteissä suunniteltu krossirunko :smiley:

Mm. mun Fujissakaan ei ole reikää valmiina enkä hölmöyksissäni tehnyt sitä keskiön vaihdon yhteydessä. No, talvella sitten…

Oon käyttänyt muuten vanhempien runkojen suojaamisessa B-kaupan pellavaöljypohjaista kamaa. Tehosta/kestosta en osaa tarkemmin sanoa mutta varmaan parempi suoja kuin ei mitään, ympäristöystävällistä ja toimii tarvittaessa myös puunsuoja-aineena.

Nostetaas tätä, kun asia on ajankohtainen. Mulla olis tossa useampi runko odottelemassa pesua ja pohdin, että kantsisko samalla suojata rungot sisältä. Lähinnä ajattelin jotain Dinitrolia tms. laittaa, että ainakin keskiönseutu sais vähän suojaa. Kierteet varmaan pitänee ainakin suojata?

Tinpe - 14:02, 19.11.2013 » Onko kellään kokemusta [Frame Saveristä ?](http://www.bikeradar.com/gear/category/tools/cycling-tools/chain-lubricant/product/review-jp-weigle-frame-saver-10220/) Tuntuu olevan ainakin tuolla rapakon takana suosittua tököttiä. El Mariachin keskiön pohjasta ei myöskään reikää löydy ja jokin aika sitten tuli chainstayn päissä olevista reijistä oranssia vettä pihalle, mitään mittavia ruostevaurioita siellä tuskin on, mutta silti tekisi mieli suojata runko kunnolla...
Saakos muuten tuota ainetta mistään kivijalasta Helsingissä?

siitä

jos joku hakee hki keskustaan itselleen purkin niin mulle ja. tai pelkkä suutinsarjakin kiinnostaa.

Se reikä kannattaa kyl porata. Omista fillareista on kaikista puuttunu, ja jokaiseen porasin sen kun ensimmäinen keskiö meni. Jokikisessä oli reippaasti vettä lillumassa siellä keskiömuhvissa, ja ulkoset laakerit oli imaillu sitä sieltä kautta. Ainoo joka kylvyn kesti oli tietysti vanha kunnon nelikantti-XT - siellä oli sentti vettä, mutta 10 tkm jälkeen keskiö edelleen aivan hyvä :slight_smile:

Kuivuuko Dinitrol ML ollenkaan vai kuuluuko jäädä tuommoinen tahmea pinta?

Semmoseksi vahamaiseksi jää.

Sukulaisen muinaisesta autoruostesuojakokeiluista muistelen että mikä lie aine olikaan niin haisi terävästi aika tosi pitkään. Notkean pihkaisen vahamainen olemus vahvistaa mielikuvaa pitkään tuoreena tuntuvana tuoksusta? Onko kukaan kokeillut yhdistelmää Dinitrol ML ja pyörä sisällä asuintiloissa?

En edelleenkään ole päässyt ihan selvyyteen siitä, pitääkö mahdollinen olemassaoleva ruoste jotenkin eka poistaa ennenku laittaa kotelosuojaa eli tectyyyliä tai dinitrolia tai vernissaa tms? jos siellä on vähän jotain ja laittaa vaan mömmöä päälle niin jääkö ruoste kuitenkin elämään?

edit: vastaus näköjään löytyi tästä ketjusta, luulin lukeneeni tämän useampaan otteeseen mutta en nähtävsti tarpeeksi tarkasti

eli dinitrolilla ja tectyylillä ei pitäisi tarvita erillistä ruosteenpoistoa