Suuri työvoimapoliittinen keskustelu

Itteäni häiritsi dispojen siirto Saksaan, koska stadissa pystyi olemaan helposti yhteydessä heihin, ja tunsivat paikat, joten osasivat neuvoa täkäläisiä lähettejä toisin kuin Saksan dispot.

Nollatuntipalkka olisi horroria. Niin on ainakin Deliveroolla Briteissä. Ja eikö Woltilla ole sama? Joku 4-5e keikalta ja täts it?

En sit jakanutkaan, koska kuulin soraääniä ja ihmetystä suunnista, joita en osaa kyseenalaistaa.

Ois kiva, jos tietäjät vois käydä keskustelua myös näin yleisön seurattavissa, koska kyllähän tää aikalailla vaikuttaa puheena oleviin palveluihin suhtautumiseen/niiden käyttöön.

Mull Dundane - 16:12, 10.7.2018 » no höh. tarttis siis tehdä jotain. jospa työntekijät valtaisivat=vaihtaisivat systeemin? miten se raha kiertää (tai keräytyy) tuossa kuviossa tällä hetkellä?
Eikös tota jo alkuvaiheessa epäilty, että millä matematiikalla koko toiminta voi edes olla mahdollista. Jos kuljetus maksaa ruoan tilaajalle 4€ vai mitä onkaan, niin joku siinä joutuu väistämättä riistetyksi. Tai sit kaikki voittaa. Ravintoloitsija säästää pöytäpaikoissa, kuski voi asennoitua touhuunsa oikean työn sijaan lisäansiota tuovana puuhasteluna ja omistajallekin jää vähän lisäarvoa.
kuski voi asennoitua touhuunsa oikean työn sijaan lisäansiota tuovana puuhasteluna ja omistajallekin jää vähän lisäarvoa.
trooli lähti jo porvoosta

Eiköhän tuo raha tule samalla tavalla kuin ravintoloitten take away tarjoukset (“-30% jos syöt take awaynä”). Ravintola kustantaa osan lähetin palkasta ja asiakas loput. Ja riittää varmaan yrityksellekin vetää välistä jos provikka on kiinteitä prosentteja, kun isommista tilauksista saa isommat raheet. Ravintolat varmaan nettoo siinä että on enemmän pöytäpaikkoja ja tasoittuu tilaukset pois ruuhka-ajoilta.

Oma two cents näihin uusiin sopimuksiin vielä, että sentään foodoralla saa vielä parempaa palkkaa kuin woltilla, jossa touhu on 100% provikka pohjaista. Mun käsittääkseni 6€/h soppareita ei ole kenelläkään.

Mimmoset fiksit muute catmandolla ja Carlilla? Tuleeks äijilt jotai AMAa kohta?

-30% take away hinnat kiinnosta

eiks toio yleisemmi -10% joka selittyy alemmalla ulosmyynti-alvilla vai onkoha mulla vanhaa tietoa?

Woltilla sopimukset taisi olla pienemmällä provikalla mutta suuremmalla tuntipalkkiolla, en toisin tiedä paljonko palkkaus on muuttunut. Mielestäni täysin provisiopohjainen palkkausmalli toimisi hyvin jos sitä käytettäisiin ns. jump-in lähetteihin jotka asuvat työalueella ja voisivat mennä töihin ilmoittamatta, jos tilausjärjestelmä arvioi tarvitsevansa lisää lähettejä(voisi tulla vaikka kännykkään ilmoitus että töitä olisi).

Tällä mallilla voitaisiin ottaa vähemmän ihmisiä ns.oikeisiin vuoroihin jolloin tuottamattomia lähettejä olisi vähemmän ja “ruuhkalähetit” estäisivät tilausjärjestelmän ruuhkautumisen.

kid_scientifik - 17:13, 10.7.2018 »
kuski voi asennoitua touhuunsa oikean työn sijaan lisäansiota tuovana puuhasteluna ja omistajallekin jää vähän lisäarvoa.
trooli lähti jo porvoosta
Mitä meinaat? Haluan nyt vaan varmistaa, että ollaan ihan samalla puolella. Kannatan reilua palkkaa ja reilussa maailmassa ruoan toimittaminen 3,90€ hintaan kuulosti lanseeraushetkellä elinkelvottomalta liikeidealta ja kuulostaa yhä.

Lanseeraushetkellähän selitettiin, että alussa saattaa mennä tappiolle, mutta kun saadaan systeemit kuntoon ja homma rullaamaan, niin volyymi kyllä tekee toiminnasta kannattavaa.

Konsta - 17:27, 10.7.2018 » Mimmoset fiksit muute catmandolla ja Carlilla? Tuleeks äijilt jotai AMAa kohta?
Mites Konsta, postaisitko kuvatunkaltaisessa asemassa työntajaa arvosteltuasi nettiin tunnistettavan työvälineesi samalla nimimerkillä?

työn aktiivinen siirtäminen työsuhteisesta työstä alustataloudellisesti järjestettyyn työhön vinouttaa lisäarvon tulouttamista ja työhön liittyvien riskien jakautumista työntekijän työnostajan välillä jälkimmäisen hyväksi. samalla yhä useamman on pakko ottaa vastaan työtä heikoilla ja yhä heikentyvillä ehdoilla.

tässä kontekstissa työntekijän asennoituminen “touhuunsa oikean työn sijaan lisäansiota tuovana puuhasteluna” on jokseenkin irvokasta.

:stuck_out_tongue: eikös se mene niin että kun yksi taho kynii muita, niin sitä on sitten tehtävä kaikkien. safkat raflasta reppuun ja “se on sitte niin, että kymppi kouraan nyt että tää toimitus lähtee etenemään”.

kid_scientifik - 17:53, 10.7.2018 » työn aktiivinen siirtäminen työsuhteisesta työstä alustataloudellisesti järjestettyyn työhön vinouttaa lisäarvon tulouttamista ja työhön liittyvien riskien jakautumista työntekijän työnostajan välillä jälkimmäisen hyväksi. samalla yhä useamman on pakko ottaa vastaan työtä heikoilla ja yhä heikentyvillä ehdoilla. tässä kontekstissa työntekijän asennoituminen "touhuunsa oikean työn sijaan lisäansiota tuovana puuhasteluna" on jokseenkin irvokasta.
Niin on. Jos mun asenne jäi viestistä epäselväksi, niin pitääpä harjoitella selkeämpää kirjoittamista.
kid_scientifik - 17:13, 10.7.2018 » trooli lähti jo porvoosta
siis jäbylzit tilaa ruokaa jostain ravintoloista ja sit itkee täällä komponenttien hinnoista iltaisin

aikamoista. AIKAMOISTA.

Uskoisitko, jos kertoisin, että harmaan basaariyrittäjän tulos on prioriteeteissani alempana kuin occasional kotiovelle kannettu iltaruoka?

asioita joita en ole tilannut kertaakaan:

  • foodora
  • wolt
  • über

onkos täällä muita esimerkillisiä käyttäjiä?

kättä ylös vaan rohkeasti niin pääsee nostamaan itsensä muiden yläpuolelle. :slight_smile:

Groucho - 18:04, 10.7.2018 »
kid_scientifik - 17:53, 10.7.2018 » työn aktiivinen siirtäminen työsuhteisesta työstä alustataloudellisesti järjestettyyn työhön vinouttaa lisäarvon tulouttamista ja työhön liittyvien riskien jakautumista työntekijän työnostajan välillä jälkimmäisen hyväksi. samalla yhä useamman on pakko ottaa vastaan työtä heikoilla ja yhä heikentyvillä ehdoilla. tässä kontekstissa työntekijän asennoituminen "touhuunsa oikean työn sijaan lisäansiota tuovana puuhasteluna" on jokseenkin irvokasta.
Niin on. Jos mun asenne jäi viestistä epäselväksi, niin pitääpä harjoitella selkeämpää kirjoittamista.
ok, my bad.
FF - 18:35, 10.7.2018 » asioita joita en ole tilannut kertaakaan: - foodora - wolt - über onkos täällä muita esimerkillisiä käyttäjiä? kättä ylös vaan rohkeasti niin pääsee nostamaan itsensä muiden yläpuolelle. :)
o/

On selvää, että alustatalouden “innovaatio” on tuotannon kustannusten ulkoistaminen työntekijöille ja yhteiskunnalle (sosiaaliturva, jolla paikataan puutteellista palkkaa).

Paskassa välikädessä ovat ne, joille tuo on ainoa keino ansaita rahaa ja jotka ovat mahdollisesti monien tukien ulkopuolella. Systeemi käyttää heitä hyväkseen, kuten ketä tahansa pääomalle työskentelevää työntekijää, jonka tuottaman lisäarvon pääoma pitää ja jonka on rahataloudessa usein pakko myydä työtään elääkseen.

En käyttäisi Uberia, mutta toisaalta, en haluaisi, että kollegoilta lähtee duunit alta. Suosittelen lukemaan yllä linkkaamani IWGB-aktiivin ja Deliveroo-lähetin jutun, joka pohtii juuri tätä ristiriitaa. Sanoisin myös, että tässä jutussa pitäisi kuunnella ennen kaikkea lähettejä, mitä he haluavat ja mitä tukea kaipaavat.

Kyllähän mä Konsta AMAn voin tehdä sillon ku huvipeli valmistuu. Ei tää mun työpeli oo hyvännäkönen ku en jaksa pitää huolta että ketju kiiltää ja teippi on kohillaan. Riittää et toimii, eikä petä.

Ja nyt tohon työnantajan arvostelemiseen niin sanon sen että oon kiitollinen siitä että voin tehdä töitä pyörällä, ja mulle on ollu kivaa päästä tutustumaan ja tekemään ystäviä muitten pyöräilystä kiinnostuneiden ihmisten kanssa. Parempaa ku mäkissä duunaaminen.

Tietenkin tää platform touhu on vähä kyseenalaista, mut ei mulla siihen oikeen muuta sanottavaa oo. On toiminu mun elättämiseen.

Ikävää vaan kun mustamaalataan työnantajaa, kun mun mielestä on iha mukavaa tää työnteko ollu, vaikka muutoksia mielestäni huonompaan suuntaan on tässä mun liittymisen jälkeen tehty. Jos on opiskelija ja/tai asuu vanhemmillaan nii kuukaudessa jää tosi hyvin käteen vaikka tekis vaa 15h/vk.

Toisaalta kyllä mä näitä muutoksia ymmärrän, kun kuitenkin yrityksellä on kilpailijoita, jokainen säästetty euro voi mennä sit vaikka markkinointiin ja muuhun tulosten parantamiseen.

Se on muuten kai väärin että Woltilla ois korkeampi tuntipalkka. Tässä about kaks kuukautta vanhaa tietoa Wolt-kuskina toimivalta kaverilta: tehdään töitä vähän milloin huvittaa eikä vuoroja oo enää lainkaan. Provikka on 4€ paikkeilla kait. Tiedä muuta ku mitä kavereilta kuullu. Se näytti sovelluksestaan, että tossa lähellä ois tilaus, ja nouto 10 minuutin päästä, ja että se voi noutaa sen tai jättää noutamatta. Siellä on myös joku bonus-systeemi josta se mun kaveri ainakin riipii isot bonukset.

Täytyy vielä lopuksi sanoa, että mun tietääkseni uusissa soppareissa ei oo katottu onko millon alottanu työt foodoralla. Kyl mul on kavereita jotka alotti vasta 2018 ja niille ei oo tarjottu mitää erityistä kokemattomien 6€/h soppareita. Nii ja se vielä että noi arviot lähetysmääristäkin heittelee alakanttiin.

Valittaa saa mut ei jaksais mitää fake newsiä täällä lukea.