Crescent Eddy Merckx

Postataan tänne ton beaterin lisäksi myös vähän hienomman Cressun. Tai oikeastaan sehän on Eddy Merckx, mutta Cressuna myyty 1986.

Speksejä:

Runko: Eddy Merckx Professional n. 1985, Columbus SL
Satula, tolppa: San Marco Concor Supercorsa, Campagnolo Super Record
Jarru, kahva: Campa Gran Sport, noname
Ohjainlaakeri, stemmi, tanko, teipit: Campa SR, 3TTT Pro Chrome, Belleri, Cinelli
Keskiö+kammet, eturatas: Campa GS, Miche 43
Polkimet, häkit+remmit: Sylvan Track, Christophe
Ketju, takaratas+lukkorengas: Connex 804, All-City 16/15
Kiekot: Mavic Open Pro+Dt Swiss Competition+Novatec, Schwalbe Blizzard

Pyörän paino on tossa kokoonpanossa 8,4 kg. Kaikki orkkiskomponentit löytyy ja se palautetaan vaihdepyöräksi ennen pitkää. Pitää vähän nauttia siitä vielä fiksinä, kun se on niin uskomattoman kiva ajaa… Lisäkuvia

http://static.pyzam.com/img/funnypics/misc/8.jpg

Homer drool.

" Kaikki orkkiskomponentit löytyy "

KYLLÄ ! - Kymmenen pistettä ja papukaijamerkki opettajan leimasimesta vihkon laitaan.

Ja asiaan: Nuo ovat arvokkaita ja haluttuja kohteita. Seuraavassa yksi hörhö kerää tietokantaa noista:
Eddy Merckx Serial Numbers ← Tuolla on komeita kuvia Merckxeistä.

Ja tuolla taas joku pitää blogia aiheesta Merckxin pyörät ja mitä kaikkea niistä löytyy:
http://www.tearsforgears.com/search/label/merckx

Hieno pyörä, ei muuta kuin kovaa ajoa vain. - On muuten tosiaankin oikein todella tyylikäs pyörä.
Hienon hillitty tuo sininen väri. Eikö kannattaisi metsästää siihen oikeat vanhat Campagnolon vanteet
ko. aikakaudelta ? Vai olivatko nekin vielä siis tallessa ?

http://www.campyonly.com/history/catalogs/1987.html

Siellä on Sigma, Delta, Omega, Lamda ja Omicron vanteita ko. aikakaudelta. ← Joku noista kenties ?

Itselläni ovat 92318:ssa nuo Omicronit, edulliset OEM vanteet, ja hyvin ovat kestäneet Xenonin napoihin
koottuna, sen vähän, mitä minä olen noilla nyt pystynyt ajamaan. Välitykset ovat aivan liian ryytävät minulle.
Pakko niihin on kajota.
Edellinen omistaja treenasi pyörällä käsittääkseni melko paljonkin, ei kukaan muuten osallistu Duathlon
kisoihin SM tasolla. Tuolla pyörällä näin on tehty useampaankin kertaan. Tuosta taas näkee, että hyvät
vehkeet kestävät, jos niitä vain osataan hoitaa ja huoltaa oikein. Olen käsittänyt, että Campagnolon
tekemiä vanteita on pidetty laadultaan hyvinä. Taannoin joku myi tuommoisia parempia vanteita (Omega?)
huutonetissä ihan uusinakin ja siis tehtaan muoveissa. Muistaakseni 40 euroa / kpl .

Tuure

-.-

Kiitos palautteesta. Jep, Merckx-linkit on tullut katsottua jo aikaisemmin. Se on siis sama hörhö joka pyörittää sekä blogin että tietokannan. Alkuperäiskiekot ovat tallessa, uudet tuubit jo liimattu. Ne ovat Campa Record navoilla ja Nisin tuubikehillä. Erittäin hyväkuntoiset.

^^sori ot.

Mulla on yksi jarrupinnaton musta omega v tuubi, ja toinen metsästyksessä. Mutta hopeiset omega v:t on imho kauneimmat kehät ikuna. Yhdet bongasin, mutta neljästä kuumottelumeilistä huolimatta omistaja ei suostunut edes keskustelemaan NIB kaunokaistensa myynnistä.

basti - 16:13, 31.10.2009 » ^^sori ot. Mulla on yksi jarrupinnaton musta omega v tuubi, ja toinen metsästyksessä. Mutta hopeiset omega v:t on imho kauneimmat kehät ikuna. Yhdet bongasin, mutta neljästä kuumottelumeilistä huolimatta omistaja ei suostunut edes keskustelemaan NIB kaunokaistensa myynnistä.
Ot. jatkuu...

Tuolla olis noita Omegan tuubivanteita: Defietsenmaker – Vintage Bicycle parts

Huomatkaa, että ko. 1987 esitteessä on sigmaa lukuun ottamatta niissä muissa vanteissa valinnan vaihtoehtona myös avorengas.

Rengas suositus on minusta oudon kapea vanteisiin, vanteella voi olla leveyttä (ilmeisesti ulkopuolelta mitattuna ?) esim. 22 milliä, ja rengassuositus on vain “Clincher 19-25”. Kyllä Campagnolon vanteisiin pätee se ihan sama sääntö kuin muihinkin: Sisäleveys kertaa 1,4 - 2,2 ja ideaali kerroin on em. lukujen keskiarvo 1,8

Tuosta saa esim. sisäleveydelle 16 milliä (x 1,8) sopivaksi ulkorenkaaksi 28 milliä. Vasta 13 millinen vanne antaa tulokseksi 23 milliä.

Tunnustan poranneeni Omicronit venttiilin kohdalta 6 mm → 8 mm , viimeistelleeni ja senkanneeni reiän reunat, pistäneeni paikoilleen suojalitkulla varustetun sisäkumin ja päälle pistosuojatun 32 millisen sileän retkirenkaan. Hyvin istuu ja tasapainoiselta näyttää. Mahtuu 92318:n runkoon pyörimään ihan tyydyttävällä 5 millin toleranssilla / puoli. Ahtain kohta on takahaarukan väli keskiön takaa ja etuhaarukka pystysuunnassa, jossa väliä jää myös vain 5 milliä. Isonkaan miehen alla kiekot eivät kuitenkaan elä niin, että edes pienintäkään kosketusta syntyisi. Tarkistin asian teipinpaloilla. Kiekot ovat tietenkin rakenteeltaan aivan totaalisen virheettömät.

Onhan se vähän barbaarista tuollainen, mutta kun täällä nämä asfaltit ovat melko rupisessa kunnossa ja 120 kiloisella jannulla ei minusta ole mitään jakoa käyttää jotain 23 millistä rengasta, se vaan tuntuisi jotenkin tyhmältä ja sillä siisti. Kyllä sillä kuskin painolla ja renkaan halkaisijalla on nyt kuitenkin jonkinlainen yhteys, vaikken sitä osaa tässä ja nyt kovinkaan kummoisesti perustella.

Tuure

-.-

Edit: Ettei mene ihan off-topiciksi… kelasin nuo kuvat läpi. Sitä harvoin tulee vastaan mitään noin tinkimättömän hienoa ja tyylikästä pyörää. Tuo on pyörä on yksi parhaista teräsrunkoisista, mitä koskaan on tehty. Pistäthän siihen suoja-aineet rungon sisään ? Kai aivan jokaisen metalliosan välissä on myös alumiinitahnaa ?

No jos nyt jotain pitää vielä sanoa… (huomaatteko, tuo pyörä pistää aivot ylikierroksille) … niin satula voisi olla tuollainen valkoinen niitti regal, ja nimenomaan ei se kupariniitti versio vaan se toinen, jossa on hopean väriset alumiiniset niitit.

… tietenkin sillä edellytyksellä, että ko. vempain istuu omaan takamukseen.

Tuure

-.-

Ja onko kammissa se juttu, missä se korkki sisältää sen oman kammen ulosvetäjänsä ? Ja tietty semmoinen versio, mihin on kaiverrettu se sana “Campagnolo”. Ei siis mitään tarvikeruuvia tuommoiseen pyörään. Sama koskee sitä satulan kiinnitysruuvia, niitäkin on semmoisia, joissa on pienellä se “Campagnolo” -sana.

Ja loppukaneetiksi vielä semmoinen asia, että jos tuo olisi minun pyöräni, niin minä luultavasti nukkuisin tuo pyörä tyynyn alla.

^ Juu, suojattu on. Olen eri mieltä siitä satulasta. Toi ruskea San Marco Concor Supercorsa on paitsi tyylikäs myös kevyt ja erittäin mukava. Se on myös suunnilleen yhtä vanha kuin pyöräkin, mikä tuntuu jotenkin epämääräisesti oikealta. Hyviä ja tyylikkäitä satuloita tietysti molemmat, makuasiahan tämä on.

“Ja onko kammissa se juttu, missä se korkki sisältää sen oman kammen ulosvetäjänsä ?” - mitäs tämä tarkoittaa? Korkit ovat kierteelliset ja avautuvat kuusikoloavaimella (ja niissä lukee tietty Campagnolo kuten myös satulantolpan kiinnitysruuvissa). Muuta en tiedä.

Ja pyörähän roikkuu seinällä noin metrin verran sängystä. Lähemmäksi sitä ei kuulemma saa tuoda :slight_smile:

Ja pyörähän roikkuu seinällä noin metrin verran sängystä. Lähemmäksi sitä ei kuulemma saa tuoda :slight_smile:

Asiaa… Ja onnittelut siitä hyvälaatuisesta paremman puoliskon hankinnasta… Miestä voi arvioida myös sillä, kuinka paljon hänen vaimonsa häntä rakastaa.

Nuoremmille miehille neuvoksi se auton oven avaus testi: Avatkaa naiselle auton ovi avaimella, ja katsokaa, kumartuuko hän keskikonsolin ylitse avaamaan sisäkautta Teille oven. Jos kumartuu, niin sen “oikean” hakemisen voi lopettaa tuohon. - Ellei, niin heivatkaa neito tylysti lyhyen testijakson jälkeen.

Autojen keskuslukitus on pilannut tämänkin hyvän testin… No se.

Vaan asiaan: Mitenhän tuon ruuvin nyt selittäisi… kuva kai kertoo paremmin:

http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=3340

Pultin kannan päälle tulee kierreyksikkö niihin kierteisiin, mihin ulosvedin normaalisti ruuvataan. Kun pultin aukaisee, niin pultti vetää nyt myös kammet irti akselista. Alumiinitahnalla asiallisesti koottu kampihässäkkä aukeaa yhdellä kuuden tai kahdeksan millin kuusiokoloavaimella vaikka tienpäällä, jos nyt sellaiselle on tarvetta. Tuo pultti on todella näppärä esine, ja sen todellakin pitäisi olla luonnostaan osana aivan kaikkia myytäviä kampia.

Editti tuosta rakenteesta vielä: Pultin kannan laipan ja kierreyksikön välissä on lisäksi liukas muoviprikka. Näin kierreyksikkö ei yritä aueta, vaan pultti pyörii liukasta muovia vasten ja pakottaa kammet irti akselista. Muoviin kannattaa laittaa silikoniöljyä.

Tuo on siis tarvike, aika arvokaskin, kun se maksaa irrallaan 20 euroa. Minulla on Ultegra kammissa (wanha 6400 malli) tuollaiset, joissa lukee oikein “Shimano”. Se on kierrätetty vanhoista Shimano 600 Arabesque kammista. Ja tiedän, että noita on myös Campagnolon tekeminä niin, että kannassa lukee “Campagnolo”. Ne ovat valitettavasti vain vähän harvinaisia.

Meinaan ostaa itselleni tuollaiset myös paremman pyörän Campagnolo Xenonin kampiin, ja tuohon tarvikkeeseen on ehkä tyytyminen. Vaan tuohon aitoon Merckxiin kyllä pitäisi saada joskus se oikea merkkikohtainen pulttisarja. Tarvike ajaa kuitenkin asiansa sitä oikeaa etsiessä, ja sen voi kierrättää myöhemmin kammista toiseen. Toistan vielä, että ko. kapine on erittäin näppärä tarvikeosa, ja toimii oikeaoppisesti alumiinitahnalla voideltujen kampien kanssa aivan oivallisesti.

Kampien oikea kiristysmomentti on noin 40 - 44 Nm, ja ne kannattaa alkuun aina asentaa momenttiavaimella, että oikeasta tiukkuudesta saa suurin piirtein oikean käsityksen.

Tuure

-.-

Ok, ymmärrän, kiinnostava systeemi. Campa GS-kammissa on kyllä ihan “normaali” ratkaisu. Korkki ruuvataan ulos, sen jälkeen pultti, ja lopuksi kampi irti ulosvetimellä. Kammet irtosivat kuitenkin helposti ja ilman suurta voimankäyttöä - sen verran laadukasta tekoa ovat kaikki osat. Joten en minä niitä nyt mene vaihtamaan kun kerran toimivat hyvin noinkin.

netistä löytyi korkit:
http://images.andale.com/f2/115/106/3561856/1075204721409_campy_dustcaps.jpg

Nämä ovat näitä pieniä kapistuksia, jotka minusta ovat teknisesti kovin kauniita, ja jotka sopivat hienosti vanhaan kauniiseen pyörään.

Yksi on tämmöinen, mitä ei ole myöskään tullut luonnossa vastaan täydellisenä, enkä tiedä edes sille oikeaa nimeä:

Takahaarukan sisäpuolelle pakan viereen tulee semmoinen kaari, jolle takavaihtaja kykenee siirtämään ketjun. Kaari on siis rungossa kiinni. Vaihdetikkujen tyveen tulee uusi tikkujen pidin, jossa on tikun tyvessä jousikuormitteinen reunakytkin. Normaalisti tikku pysähtyy putken suuntaiseksi, ja siirtäjä on silloin pienimmän rattaan kohdalla.

Jos samalla painaa kytkimestä, niin tikku kääntyy vielä 15 astetta yli, ja vaihtaja siirtää ketjun pois pakalta kokonaan siihen rungossa olevaan ketjun pidin kaareen. Näin takakiekon saa kätevästi irti ja ketju pysyy edelleen kireällä ja täysin paikoillaan. Muinaisissa huippukilpureissa oli tuollainenkin lisä viritys tavallaan nopeuttamassa sitä renkaan tai kiekon vaihtoa.

Minussa on sen verran nippelimaanikon vikaa, että tuollaiset pienet 50 grammaa painavat lisukkeet olisivat minusta sangen mukavia. Takahaarukassa pitäisi olla edes se nasta, mihin ketjun voi nostaa käsin, kun kiekon irrottaa. Nekin on nyt deletoitu säästösyistä pois. Se on ikävää. Kun nastaan ensimmäisen kerran törmää, ja sitä käyttää, ja ketju ei roikukaan enää valtoimenaan, niin aina kun se nasta puutuu, rakenteen näkee köyhennettynä ja huonompana, kuin se voisi olla.

Tuo kammen ruuvikin poistaa kokonaan sen ulosvetimen tarpeen, ja se pitää myös kammen kierteet täydellisesti suojassa. Kun sitä edes yhden kerran käyttää, niin sen puute on sen jälkeen pelkkä huononnus ja halvennus ko. rakenteeseen. Ostan luultavasti jokaiseen talouden keskiöön aikanaan tuollaiset pultit. Yhdet kerrallaan muiden ostosten yhteydessä, niin se ei kirpaise niin pahasti.

On se NIIN fiksu systeemi kuitenkin, että sen puutetta ei voi enää ymmärtää eikä perustella itselleen.

Tuure

-.-

Nimi on Campagnolo Portacatena. (piti googlata kun on tylsää…)

Pakko kyllä sanoa tuohon Tuuren keskiöpulttihommaan, että ainakin Shimanon vastaavat on kyllä aivan persiestä. Ei oikein saa 8mm kuusiokololla kampia tarpeeks kireelle…

My 0.02€

^Momenttiavain+kuusiokolohylsy niin luulis saavan, jos se ruuvi ei ole ihan persiestä ja pyöristy. Kun siihen akselille vielä laittaa liukastetta, niin saattaa kiristyä hyvinkin liukkaasti. Jos kampi kestää eikä venähdä.

Mitenkäs tää nyt menikään, kannattiko pistää vassua/whateva siihen kammen ja keskiön väliin? Mä sanon että ei, nimenomaan tuon liian syvälle solahtamisen vuoksi.

Minä kiitän. " Portacatena " … pitääpä pistää pieneen mustaan muistikirjaan… :sunglasses:

===

En minä oikein ymmärrä tuota venähtämisjuttua. Jos ne kammet laittaa valmistajan antamaan momenttiin, niin tuskinpa vain venähtävät ne reiät. Jos taas summamutikassa jotain putkea jatkovartena käyttäen vääntää aivan silmittömästi, niin kai sen kartioliitoksen voi ehkä pilata. Väittäisin kuitenkin, ettei sitä momenttiavainta käyttämällä tapahdu. Siksihän se oikea kiristysmomentti juuri on valmistajan toimesta annettu.

Ja onhan niitä semmoisia rautanäppejä, että he saavat pienillä käsiavaimillakin aivan kaiken korkkaamaan. Yksi aivan perustavaa laatua oleva virhe on se, että kokeillessaan kampien kiinni olemista aina ihan pikkuisen nytkäytetään ruuveja kireämmälle. Noin niin kuin ihan varmuuden vuoksi.

Jos oikea kireys yhtään epäilyttää, niin ruuvi aukaistaan ja liikkeestä vedetään se uuteen momenttiin. Sillä momenttiavaimella siis. Liikkeestä siksi, että lepokitkalla ja liikekitkalla on eroa, ja liikekitka on pienempi.

Ei kiilalukitusta saa jatkuvasti kiilata yhä kireämmälle ja kireämmälle. Meneehän se rikki, jos sen ehdoin tahdoin särkee.

Oma lukunsa on sitten se, että kartioliitos on jo jotenkin tuhottu, ei se sitten enää pidä, vaikka sille mitä tekisi. Rikki mikä rikki.

===

Minä olen laittanut alumiinitahnaa väliin, ja tasan tarkkaan sillä 40 Nm momentilla kiristänyt kammet, eivätkä ne ole löystyneet eivätkä aukeilleet.

Ensimmäisen ajolenkin jälkeen olen käyttänyt ruuvia hiukan auki ja kiristänyt sen uudelleen täsmälleen samaan momenttiin. Silloin se kampi on paikkansa hakenut ja ruuvi jää juuri oikeaan momenttiin ja jännitykseen. Tuo 40 Nm ei muuten ole edes kovin suuri voima…

Onkohan ongelmien alkusyy aina se, että liitos kiristetään heti jo uutena aivan rikki ja piloille, se ns. kulahtaa, eikä enää koskaan pidä kunnolla, ja käyttäjä vastaa itse aiheutettuun vikaantumiseen kiristämällä kampea yhä lisää ja lisää ?

Tuommoisella hienokierteisellä teräsruuvilla voi saada aikaan aivan uskomattoman paineen, 80 kiloinen mies roikkuessaan ja nytkyttäessään jotain 25 senttistä avainta saa aikaiseksi helpostikin sen 20 kilon väännön = 200 Nm kiristysmomentin tuollaiseen ruuviin. Se on silloin jo yli 5x sen, mitä valmistaja on sille suosittanut ja luvannut. Tämäkö on se varsinaisen ongelman alkusyy ? Ettei oikeasti ole sitä momenttiavainta käytössä ?

Halpakin avain on ihan hyvä, kyllä sillä se oikea suuruusluokka tulee. Toistotarkkuuskin on ihan jos ei nyt huippuhyvä, niin yleensä kuitenkin ihan tyydyttävä. Momenttiavaimeen voi siihenkin suhauttaa öljyä sisään, ja silloin mekanismin toistotarkkuus yleensä paranee, kun avaimen sisäinen kitka pienenee. Selvähän tuo.

Edullisia momenttiavaimia on viime aikoina ollut tarjolla erilaisissa epätyypillisissä paikoissa, Lidl ja kaiken maailman Tarjoustalot sun muut Säästökuopat.

Aina se on tyhjää parempi oleva ostos.

Tuure

-.-

^Lidlin momenttiavain oli kyllä varsin edullinen, pitää käydä noukkimassa, kun mulla on vaan pienille momenteille.

Kun se viistekin on niin loiva, niin ainakin jostain pehmeämmästä seoksesta tehtyjen kampien kanssa uskon, että tuo liukaste voi vaikuttaakin ja valmistajat taitavat yleensä suositella sen pois jättämistä. Momentti on siis määritetty kuiville palikoille. Vaikka mitäpä mä tuosta tiedän, enkä ole mäkään kampia saanut noin venähtämään.