Viherpeukalointi, eli kotikasvatuskikat ja -vinkit

Hyvänmielen topic.
Oispa piha.

^On.
Oispa edes ikkunalauta, fakin ranskisparveke.

Tommosella kaiteeseen kiinnittyvällä kukkalaatikolla tai tai parvekelaatikolla pääsee pitkälle. Ja noi säkit tai finlavasta askarrellut kasvatuslaatikot sopii vallan mainiosti kerrostalon pihalle. Kuopiossa asuessa kasvoi perunaa ranskalaisella parvekkeella.

Mutta minä nyt tykkäänkin tehdä asioita vaikeasti. Tai ihan vain nähdäkseni, onnistuuko.

Ainiin, ja jos joku tarvitsee mintun taimia helsingissä, minulta saa juuri niin monta kuin halua…

Hienoa!

Meillä tosiaan pieni kasvimaa (about 3m x 6m) ja siihen jatkeena 3x3 kasvihuone joka tosin vielä kesken kun meni vanha vaihtoon. Ei siis tälle kesälle sinne oikein mitään. Muutamat kasvatuslaatikot noiden lisäksi ja vanhan kasvihuoneen jämistä rakennettu kasvatuskaappi ja pienempi laatikko.

Marjapensaita on jokunen (karviaista, punaista ja mustaa viinimarjaa ja vadelmaa) ja sitten luumupuu ja omenapuu. Ja sitten sitä raparperiä joka on levinnyt aika kovin.

Sellaista pienimuotoista hyöty-puuhailua. En jaksa kovin speksata ja hifistellä kasvattamisessa ja enemmänkin sellaista muksujen kanssa puuhailua. Pistää vaan aina puitteet ok-kuntoon ja sitten tavara maahan kasvamaan.

Inhoan säilömistä ja muuta hieromista, joten pitkälti jutut laskettu sen mukaan, että tulee syötyä suurin osa tuoreena.

Oma kaivo on kiva ja joki vieressä niin ei kasteluveden kanssa tarvitse niin miettiä.

Linnunpelätti pitäisi rakentaa kun ei naapuruston kissat oikein saa koko hommaa hoidettua.

edit. okei, myönnetään tuon pellon ehkä vähän levinneen eli varmaan lähempänä 4X8

niin, ja jos nyt topicin otsikon mukaisesti jotain vinkkejä sanoisin niin ei kannata yrittää miettiä juttuja liian vaikeasti. Aika pienillä jutuilla saa juttuja kasvamaan kuten Odiekin tuolla jo sanoi.

Just bäst topik.

Joskus vuosia sitten olin kanssa rakentamassa kaverien kera viljelylaatikkoa Viikin HOAS-talojen läheisyyteen (vissiin ihan luvallinen jopa), mutta itse viljelyssä olin kyllä ihan käsi. Multa tuohon tuli Helsingin vedeltä ja siinä kyllä ainakin fenkoli ja kesäkurpitsa taisivat kasvaa kohisten. Kävi ilmi, että meidän uuden taloyhtiön pihalla on viljelylaatikoita, joita voisi ehkä ensi vuodeksi yrittää hommata.

Jamssia, taaroa ja banaania olen istuttanut kaskimaahan kun tein kenttätutkimusta Uudessa-Guineassa. Hyvässä ohjauksessa jopa mun istuttamista banaaneista tuli ihan syötäviä :wink:

Paikalliset viljelytekniikat olivat todella hienostuneita. Etenkin yhden jamssilajin sai nähdä oikeasti paljon vaivaa. Maa piti ensin putsata täysin kaikesta ylimääräisestä, kuten lehdistä ja risunpätkistä, jotka olivat kasken jäljiltä jääneet. Sitten piti tehdä möyhennetystä mullasta kumpu, jonka sisään jamssi aseteltiin pitäen huolta, että on oikeassa asennossa, että lähtee kasvamaan oikeaan suuntaan. Tämän jälkeen piti vielä tehdä tukipuut köynnöksille.

Oli aika hämmentävää miten päteviä viljelijöitä väki siellä maaseudulla oli. Jengi osasi nimetä satoja kasveja ja yksistään taarolla oli useita kymmeniä nimettyjä alalajeja, joiden erot olivat välillä häviävän pieniä, tyyliin pienet sävyerot lehdissä tai vastaavaa.

Leonard - 10:39, 12.6.2015 » ^On. Oispa edes ikkunalauta, fakin ranskisparveke.
Ois ees se ranskisparveke. Jos virittelis jonkun portaledgen ikkunasta roikkumaan. Sais kiipeilyyn multipitch treeniä kans?
tutam - 10:58, 12.6.2015 »

Jamssia, taaroa ja banaania olen istuttanut kaskimaahan kun tein kenttätutkimusta Uudessa-Guineassa. Hyvässä ohjauksessa jopa mun istuttamista banaaneista tuli ihan syötäviä :wink:

Topik is ded :D
Laku - 9:43, 12.6.2015 » Yleensä kaikki kasvaa itsekseen, paitsi jos on kiinnostunut puutarhanhoidosta.
Niin varmaan. Mulla olis monta hauskaa tarinaa miten viherkasvit tapetaan. Esim kämppiksen hamput vuonna miekka ja altavista. Se menee näin: 1) hanki tyttöystävä jolla on kissa 2) ota kissa hoitoon kun em. henkilö lähtee sukuloimaan 3) anna asioiden edetä omalla painollaan

Eniveis nyt meillä olis Keski-Suomesta saakka kiikutettuja kesäkurpitsan taimia. Aateltiin laittaa ne maahan harson alle. Selviiköhän ne hengissä jos yöllä on alle 10 astetta lämmintä? Sipulit voi ainakin paksusti samassa paikassa harson alla, mut niitä kai on aika vaikea tappaa.

On mulla ihan oma projektikin eli suuresti himoitsemani rucolan taimet ikkunalla. Istutusmultaan ja altakasteluruukkuun/kaukaloon ne laitoin. Toistaiseksi kaikki hyvin, mutta pelkään niidenkin puolesta…

Ite tykkään “kasvattaa” marjoja: mansikkaa, viinimarjoja (punani, musta ja valkoinen), karviaista ja vadelmaa. Lisäksi laitettiin sembramännyn juurelle pensasmustikoita ja lakkaa. Potut nakkasin peltoon ja rouva jotain muuta. Katotaan mitä nousee. Luumupuu selvisi pupujen pahoinpitelystä ja omena saattaisi kantaa pikkasen satoa tänä vuonna.

Kastemadot ovat ilmeisesti merkki hyvästä maasta, joten ton kokosten kanssa ihan hyvällä mallilla (oikeasti oli pituutta vielä x2, mutta hidas kameramies) :slight_smile:

https://igcdn-photos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xaf1/t51.2885-15/11374630_363035887237229_1304014583_n.jpg

Meillä useampana vuonna koitettiin herneitä, kukkakaali ja parsakaalia. Kaalit söi etanat. Ja herneistä tuli jos tuli paskan makuisia. Villirucolaa on penkissä mutta ainakin viimevuonna tuhottoman kitkerän makuisia. Rucola tarvii reilusti vettä jotta ei ole kitkerää.

Chilejä kokeillu kasvatella. Nyt kolmas sato menossa. Virheistä yrittänyt oppia ja vaihtelevalla menestyksellä tulosta tullut. Välillä huono sato, toisinaan vielä huonompi. Saas nähä miten tällä kertaa käy. Helppoja runsassatoisia lajeja piti olla.

Pihalla on nuorehko omenapuu, josta piirakan verran on satoa vuosittain saatu.
Pari vielä nuorempaa omenapuuta söi puput talvella, kun “ei täällä mitään jäniksiä ole”, ja jäi suojaverkot talveksi asentamatta. Oli niitä saatana!

Viinimarjapuskat, karviaismarjapuska, raparperipöheikkö löytyy myös.
Tälle kesälle laitettiin myös herneitä ja ns. turhaan koristekukkapenkkiin raivattiin tilaa hyötykasveille.

Viime kauden mahtavin juttu oli marja-aronia. Pensasaitana sitä kiertää tonttia ja hoksattiin, että niitä marjojahan voi oikeasti käyttää hyödyksi. Helppo ja nopea poimiakin vielä. Sato oli älyttömän runsas, oikein notkuva. Anoppi keitteli marja-aroniasta ja mansikasta mehua ja erittäin hyvää on. Itse tein aronia-likööriä ja sekin tuntui maistaneille maistuneen.

Tämmöstä pienimuotoista testailua ja onnistumisen riemun tavoittelua, pettymyksen nielemistä.

Tulipa hyvä mieli topsua lukiessa!

E: Ai niin, onhan meillä mansikoitakin mutta koira aina kusee niihin ja just niihin niin eipä ole syöty ei.

Meillä on rucolasta tullut aivan hyvää, mutta joo vedellä varmaan lutrattu suht reippaasti.

Teki muuten maalle aika hyvää kun syksyllä kärräiltiin haravoituja lehtiä pellon pinnalle kerrokseksi (ei mitään älyttömän paksua patjaa) ja sitten heti keväällä käänsin ne kunnolla man sisään. Sitten vähän myöhemmin keväällä vielä vähän lehtiä ja risuja kulotin tuossa pellon pinnalla ja käänsin nekin sisään ja tein penkit.

Meillä peltoon ja istutuspenkkeihin on biokompostista ja lehtikompostista kannettu muhosta ja multaa. Maissit viihtyvät hyvin ja kasvavat isoiksi. Kiva hakea pellolta maissintähkiä avata ja lisätä sisään voita, suolaa ja pippuria. Lehdet takaisin kiinni ja grilliin. On muuten melko nannaa. Sama kesäkurpitsa ja kurpitsa viihtyvät todella hyvin ja ovat satoisia.

vähän ikävä meidän sitruunapuuta. uudet asukkaat oli jo saaneet oliivipuun tapettua, sitruuna elossa kuulemma. no, ens viikolla voi vähän halata.

joo, biokompostia ei olla suoraan penkkeihin kärrätty vaan pidemmän kierron kautta. Lehtikompostista sitten taas tavaraa kyllä.

Biokompostilla on lannoitettu suoraan pensaita ja omenapuita ja siinä toiminut hyvin. Tähän minulle aika vasta kerrottiin vinkiksi, että esim. omenapuun ympäristöön kannattaisi istutuslapiolla tehdä kuoppia (varmaan jollain putkenpätkälläkin voisi) ja laittaa biokomposti noihin ja sitten vain nurmikansi päälle → pitäisi lannoituksen hyödyn kohdentua paremmin its kasville ympäröivän nurmikon ja muiden kasvien sijaan.

Kelasin joskus että kompostin vois tehdä siihen omenapuun ympärille, menis ravinteet suoraan kohteeseen. Mutten tiedä miten se vaikuttais johonkin.

onks tipsei salaattien suhteen? puskeeko uutta lehteä jos maltillisesti popsii eli onko järkeä pistää johki ruukkuun?

Joo näin tekee.

Kompostissani on lantakuoriaisen toukkia.