Yleinen DIY kuituprojektitopsu

Näyttää DIY kuituhommatkin joitakuita kiinnostavan, joten avataanpa nyt sitten vaikkapa tätä topsua hieman laajemmallekin spekulaatiolle ja taistelutarinoille kuitujen ihmeellisessä maailmassa.


Laitetaanpa tästä projulankaa pystyyn kun aika paljon näistä kehien korjailuhommista multa kysellään.

Kaitamäki Heavy Industriesille tuotiin siis tänään tämänlainen potilas.

Kyseessä siis ilmeisesti rotvalliin ajettu kuitukehä. Onni onnettomuudessa on että koska kyseessä on tuubikehä, vaurio on varsin selväpiirteinen, eli rengasura on irronnut kehän reunoista ja painunut sisään.Itse reunat ovat jokseenkin ehjät.

Koska tässä nimenomaisessa kehässä on sisäosa taynnä vaahtoa (todnäk. jotain ihan kevyttä Divinycellia), resepti sisältää tuuman pituista hiilarisilppua ja mikropalloa joilla vaurioitunut vaahto korvataan ja samalla liimataan koko paketti mahdollisuuksien mukaan jonkinlaiseen nippuun.

Kirurgiset toimenpiteet tuppaavat näyttämään vähän roiseilta ulkopuolisen silmin. Kuitusilppu siis on sullottu epoksin kanssa kehän sisään kehässä jo valmiiksi olleesta repeämästä.

Lopuksi koko paketti puristetaan kasaan.

Tämän liimauksen kuivuttua olisi tarkoitus laminoida vielä päälle ohuet kankaat tukemaan liimausta sivisuunnassa. Alipaineella nuo olisi helpohkot saada siistiksi, mutta kun mulla ei edelleenkään ole himassa alipainetta käytössä, pitää huomiseksi miettiä joku ghettoviritys.

Ja juu, kaunis ei tuosta tule. Eikä tasapainoinen. Eikä jarrua voi enää käyttää. Eikä tämmöisiä muutenkaan kannata tehdä. Varsinkaan kotona. Mutta vaihtoehtona olisi ollut ripustaa tämä seinälle, joten omistaja arveli että kannattaa kuitenkin koettaa. Voihan sen sitten ripustaa seinälle myöhemminkin.

1 Like

Kuitu On Kaunis Asia

seurantaan!

Mielenkiinnolla seurataan.

timoma - 23:02, 4.1.2015 » Mutta vaihtoehtona olisi ollut ripustaa tämä seinälle, joten omistaja arveli että kannattaa kuitenkin koettaa. Voihan sen sitten ripustaa seinälle myöhemminkin.
Tällä ajatuksella korjautin kuituisen 29er kehäni. Oli hajonnut melkolailla saman oloisesti ja kun kerran löytyi sankari joka oli valmis korjausta koittamaan niin mikäs siinä. Lopputulemana kehä tosin hajosi korjauksen kohdalta myöhemmin uudelleen mutta kyllä korjaus kohtuullisesti toi lisäikää. En kyllä tiedä uskaltaisinko korjattua kehää eteen laittaa ja en ole varma lähtisinkö uudelleen korjauttamaan ylipäätään.

Tossa vielä ko. kehän korjauksen osa 1 (melko persoonallinen dokumentointi). Löytyy tuolta ne loputkin osat vissiin jos jaksaa kaivaa. https://www.youtube.com/watch?v=bF6O9cICbjI

timoma - 23:02, 4.1.2015 » Kirurgiset toimenpiteet tuppaavat näyttämään vähän roiseilta ulkopuolisen silmin.
Eittämättä vähän brutaalin näköistä meininkiä :D

Suurella kiinnostuksella seurantaan.

Jatketaan.

Eilisten tekosten jäljet näytti hionan jälkeen tältä.

Tukevalta tuntui jo noinkin, mutta ihan varmuuden vuoksi - ja koska ruiskulla annettu lääke on tunnetusti paras lääke - tuikkasin vielä annoksen hartsia kriittiseen rengasuran ja kehän sivun saumaan. Meni ehkä pari millilitraa kumpaankin puoleen yhteensä.

Loppuun hartsiin heitin sekaan mikropalloa ja kittasin ja teippasin kankaiden reunat umpeen odottamaan pinnan laminointia. Tässä on nyt olemassa pieni mahdollisuus että jään tämän kanssa odottelemaan että saan alipainehäkkyrän paikalle, mutta katellaan miten etenee.

Näyttää noissa fotoissa siltä, että toisessa reunassa on jotain painumaa, meinaatko täyttää sitä ja saada reunasta pyöreän, vai onko sillä väliä jos tuubi tulee kehään? Pakko kyllä sanoa, että hienoa jälkeä, ja uskoisin, että tällaiset korjaukset tuubikehissä kestää hyvin koska tärkeintähän on sivuseinämien jäykkyys ja eheys ja tuubin asettuminen hyvin

^ Täyttelin isoimmat mutkat tosiaan mikropallomassalla tuon vikan kuvan jälkeen, mutta tuohon siis tulee 3-4 kerrosta ohutta hiilaria pintaan vielä sivusta sivuun yli rengasuran. Varmaan sitä 90g/m2 palttinaa jota mulla on pari neliötä vielä hyllyssä. Eli tuo viiste tulee sitten lopulta täytettyä kuidulla. Tässä tapauksessa en meinannut viistää itse kehää yhtään tuon enempää vaan teen suosiolla viisteen pintaan. Tällöin kehään jää pieni paksunnos, mutta puhutaan kuitenkin alle puolesta millistä joka ei liene katastrofaalista kun tässä ei ole tarkoitus käyttää jarrua.

Mittasin muuten tasapainon tuon tämän päivän ekan kuvan kunnossa ja tällä hetkellä venttiilireikä roikkuu alempana kuin korjaus.

Tänään oli valmistelupäivä.

Tuossa kuitupalojen sabluunat piirrettynä ja valmiina kuidun leikkaukseen. Kehän päällä säkitysmuovit ja -kankaat ja takana alipaine-ejektori. Tein säkitykselle viikolla koeponnistuksen ja ei ole tämmöinen kehä ihan helpoimmasta päästä saada tiiviiksi. Katotaan jos huomenna ehtisin laminoida.

Tästä lähtee. Teen tämän siis märkälaminoimalla enkä infuusiolla, eli alipaine on käytössä vain kakun puristamiseksi kasaan.

Ei tosiaan taivu kuitu kovin helposti tuon kehän reunan yli. Toivotaan että alipaine hoitaa hommansa.

Sitten irroituskalvo, ilmanjohdehuopa ja itse säkki. Kivasti tommonen pikkuinen ejektori imee. Mulla on jossakin jemmassa neulaventtiili jonka voisi virittää tuohon linjaan niin saisi paremmin säädettyä virtausta. Säätyy tuo toki kompuran painettakin säätämällä mutta vähän hankalaa se on. Varsinkin kun melun takia tekee mieli pitää kompura niin kaukana kuin mahdollista.

Annetaan tuon nyt olla alipaineessa pari-kolme tuntia että epoksi jähmettyy. Huomenna auki ja nähdään miten onnistui. Veikkaan että haluan vielä laittaa koristekerroksen kuitua kummallekin puolelle silleen etten taivuta sitä reunan yli, sen verran tuossa joutui väkivaltaa käyttämään.

taattua laatua mutta aika overkill paikka
pakko melkee joskus tarttua itekki noihin kamppeisiin

^no hei. Koetan saada tän kestämään kun ei ole edes oma. Eikä siinä ole kuin kolme kerrosta 90 g/m2 kangasta, eli painoa ei paljoakaan pitäisi tulla. Tosin vaikuttaa siltä että vähempikin epoksi olisi riittänyt.

juu hyvin menee
ei mulla oo kompetenssia oikeasti arvostella, fiilistelen vaa ku jollai on kamat ja paikat ja mahikset
oon tämmöne internetlaminaattori

Jos muuten jollakin on aikomus alipainehommia kokeilla ja käytössä on paineilmaa, niin Scemosystemsiltä saa käytettyjä ejektoreita, venttileitä, liittimiä sun muuta paineilma/alipainehilpettä sopuhintaan.

Hyvin mielenkiintoista, laminointia on kohta itelläkin edessä vaikka muille jakaa.

Mites etukuitukiekkosen vennttilin reiän kohalla ku pieni skrätsi, tulee varmaan hyvä pelkällä epoksilla hmmm

e.ai saagel noi säg hommat ois voittoa ja helpottais.

pöhh tuo mikään overkill paikka oo, näyttäis olevan asian osaava tekijä, tulee parempi ku uus :wink:

paljos muuten tarvitaan alipainetta about jos tahtoo saada kunnon jälkeä?

Hehheh negatiivista painetta kannattaa lähestyä vallitsevan paineen kautta.

^^^ Paha sanoo näkemättä. Jos tosiaan pieni niin epoksia vaan. Jos ei kestä niin sitten kuitua.

^^ Riippuu. Märkälaiminoinnissa tasaisehkot kappaleet ja kuperat pinnat ei paljoa tartte, kunhan kuidut painuu kiinni. Joku -0,5 Bar riittää varmaan aika pitkälle jo. Toisaalta esmes tämän kehän rengasura vaati kyllä kaiken mitä irtoaa. Tuolla ejektorilla pitäisi speksin mukaan saada joku -0,93Bar. Tiiä sitten kun ei ole mittaria. Jos infuusiota meinaa tehdä niin hartsin imeminen vaatii kyllä tuota luokkaa olevia paineita helpostikin.

FixiVihaaja - 22:36, 17.1.2015 » Hehheh negatiivista painetta kannattaa lähestyä vallitsevan paineen kautta.
No voi vitt*. Paljonko on negatiivinen paine, kun se on vaikka miljoonasosa vallitsevasta paineesta. Hyvää projektia.