Speksailuongelmaiset - tukikerho

GAS on oikeesti mulla ongelma.
Onko se sit kamerakamaa (onneks siitä oon vähän päässy eroon), fillariosaa, musiikkiin liittyvää tai ihan mitä vaan.
Kerran kun se saa päähän että “tätä mä tarviin” on siitä tunteesta helvetin vaikea päästä eroon. Saako ostoksilla oikeesti hyötyä harrastukseen, toiminnallisuutta tai tehokkuutta? Useasti on vastaus: ei helvetissä. Tuottaako se silti hyvän mielen? Joo.
Välillä sitä harrasteissaan miettii harrastaako shoppailua vai oikeesti sitä itseään? Ainakin musaroinassa se on enemmän ja vähemmän välineitä. Kitaroita on vehdattu ja vahvistimia kierrätetty. Viistoistakesäisenä sain ekan skeban. Osaanks mä vieläkään soittaa mitenkään kehuttavasti? En. Tai konemusajuttujen tuottaminen on ollut kymmenisen vuotta harrasteena ja mitä tuloksena? Ei yhtään valmista biisiä. Kameroissa oon onneks siirtyny melko seesteiseen tilaan kaluston kanssa, vielä kun sais itsestään aikaan motivaatiota kuvaamiseen. Mites kiipeilyroina? Joo-o. Boulderoimassa käyn sisällä, ulkona viime kesänä köyden jatkona max kymmenisen kertaa. Edellisen kesä aikalailla sama. Miks helvetissä sit löytyy kuuskytämetrii köyttä, padi, jatkoja, kahdet valjaat, kolmet kengät ja kaikkee mahdollista…

Pyörät siinä jännä et vaik spekaaminen on helvetin kivaa, on ajaminen vielä mukavampaa. Mut ei se GASiä silti poista tai vähennä.

Joo ei kyl helpota, hifiä alkaa olemaan taas tota juu, että, juu

Mulla on excel taulukko jossa on fillarihommia koskevat ostot ja myynnit. Kamoille kuten kiekot, rungot, jne jotka tulee ja menee, on ostohintasarake ja myyntihintasarake. Kamoille, joita ostan kuten sisurit, ulkokumit, työkalut yms kuluva osa on pelkkä ostohintasarake. Taulukosta näen kuluneen balanssin, sekä tarvikkeisiin kuluneen summan. Tämä auttaa hahmottamaan rahanmenoa ja järkeistämään speksausta. Toki ostan impulsiivisestikin etenkin jos halvalla saa, mutta tällöin jatkomyynti ei juuri tuota tappioita joten who cares.

Saatat olla insinööri.

Tai sit autisti.

Btw, mulla ei oo ongelmaa.

mä nään sen paypalista. uskaltaiskoha sen vanhan postauksen vielä kaivaa

(not so) good tymes

Mä oon omaksunut länsimaisen kulutuskäyttäytymisen ytimen: ahdistun, jos tilille näyttää jäävän ylimääräistä rahaa ja tuhlaan sen heti.

Olen Grobian, hei. Ja olen pyöränosaostoholisti.

Tunnistan tuon aloituksen tilanteen aivan liian hyvin. Nytkin on tulossa talvi. Tarvitseehan sitä kesäksi pyörää laittaa ja talvi on hyvä aika, uutta osaa. Uudet kiekot nyt ainakin. Ainahan niitä. Ja no, kannattimia, kyllä niitä pitää olla.

Tosin, kyllähän homma on niin, että jos rahaa ei heti käytä kun sitä saa, sitä alkaa kerääntyä. Ja se ei käy.
Ja sekin että jos ei tähän hommaan, niin johonkin muuhun turhaan se sitten menee. Aiemmin levyihin ja soittokamoihin, nykyisin tähän. Välillä käyn matkoilla; silloin jää speksaus, kun no, ei ole enää rahaa.

^^^^^ oiskohan nyt oikeemäärä hattuja :smiley: ei saakeli mä putosin ton excelin takia…

Mä saan joka kuukaus kyllä “sijoitettua” rahani johonkin mukavaan. Aina sijoitukset ei kannata ja välillä saa myytyä ostohintaan eteenpäin. Tähän kategoriaan menee siis: Pyöräily- aina persnetto, Musakama- Jotain yleensä jää käteen myynnin jälkeen, Auton osat yms tuuninki - Paha persnetto, Huonekalut ja design - massikeisari aina hetken aikaa.

accro - 20:39, 25.11.2014 » Mä oon omaksunut länsimaisen kulutuskäyttäytymisen ytimen: ahdistun, jos tilille näyttää jäävän ylimääräistä rahaa ja tuhlaan sen heti.
Yritän säästää. Ja onnistun siinä. Mut sit pistän säästöt kiertoon kun ahdistaa raha.
Odie - 20:35, 25.11.2014 » mulla ei oo onglemaa.
Sama. Itselle auttaa kun "jokin asia" kaihertaa jossain pyörässä jota "pitäis päivittää", että käyn ajamassa ja totean että saatans, ei siinä ollutkaan vikaa.

6 pyörän ylläpidossa on ihan tarpeeksi, että hankkisi varastoon asioita joille ei käyttöä. Yllättäen laatikot ovat täynnä kulutuskampetta ja hylkyosia, jotka vois melkein antaa pois, niinkuin tankoja ja sen sellaisia.

Feltin TK2sen kohalla viilailen grammoja, joten käytän Exceliä osien listaukseen ja siinä painojen lisäksi listasin kompontenttien hintoja ilman postikuluja niin saan hahmotettua koko fillarin arvon ja g/€-suhteen että onko joissaki hankinnoissa ollu järkeä.

Pompinon osalistassakin on hintoja, kun halusin verrata tuliko halvemmaksi kasata osista kuin 600e kompliitti. Tähän mennessä ajokuntoon saattamisessa on mennyt 585e. En kärsi turhista hankinnoista, kun päivitän osan niin vanha menee myyntiin samantien. Stemmejä tosin saa olla kaikenmittasia.

Mulla tulvii vaan dyykkayspyöristä purettua noname- tai entry level -krääsää, kun harrastelen noita DIY-projekteja. Onneksi ne käppäosat on harrastetallissa eikä kotona jaloissa pyörimässä.

Tunnustaudun insinööriksi. Jotenkin perustellumpaa toi meininki kun on selvillä rahanmenosta. Taulukko paljastaa mulla sen, mitä oon epäillytkin… Kannattaa ostaa käytettyä, niin ei tee niin paljoa tappiota.

hankkikaa pari tuholaista, niin ei ole hoitomaksujen/toppahaalarispeksausten tms. jälkeen mitään ylimääräistä rahaa

Pakkohan se o ostaa kun halvalla saa.

Koivulan dynamo - 22:07, 25.11.2014 » hankkikaa pari tuholaista, niin ei ole hoitomaksujen/toppahaalarispeksausten tms. jälkeen mitään ylimääräistä rahaa
Tämä. Kolmesta puhumattakaan. Asuntolaina. Muut lainat. Harrastukset. Vakuutukset. Elämä. Lottovoitto ois kiva. Edit: ai niin... ei oo rahaa lotota.

itellä onneks mielestäni pieni ongelma rahallisesti mutta vähän herätti kaivaa nurkkia ja löytää 5x skeneketjuja, 3x kapeampia versioita, 2 paria ellipsekokoisia laakereita ja 2 paria novatekkiin meneviä laakereita. taino noi ketjut voi vielä selittää koska niitä menee pari vuoteen mutta että sitten jokusen kymmenen vuoden laakerit nurkissa kun “joskus niitä sit kuitenkin tarttee”.

Ei kai ostelun lähteminen käsistä oo sama asia ku speksaus? Speksaus on mun käsittääkseni sitä, kun on rakentamassa tai päivittämässä fillaria, vertailee eri osia ja ettii niistä samalla parhaita hintoja. Speksaus alkaa olla ongelma, kun siihen kuluu niin paljon aikaa, että sen ajan vois olla ajamassa (nauttimassa, ni ei tarviis speksata) tai töissä (tienaamassa, ni ei tarviis ku ostaa hyvä osa ja olis rahaa maksaa se yskimättä).

Jos ostelee jotain tarpeetonta “koska voi tarvita ja on halpa”, on vaan hamsteri.

Voin toki olla väärässäkin.

Lumikko - 23:42, 25.11.2014 » Ei kai ostelun lähteminen käsistä oo sama asia ku speksaus? Speksaus on mun käsittääkseni sitä, kun on rakentamassa tai päivittämässä fillaria, vertailee eri osia ja ettii niistä samalla parhaita hintoja. Speksaus alkaa olla ongelma, kun siihen kuluu niin paljon aikaa, että sen ajan vois olla ajamassa (nauttimassa, ni ei tarviis speksata) tai töissä (tienaamassa, ni ei tarviis ku ostaa hyvä osa ja olis rahaa maksaa se yskimättä). Jos ostelee jotain tarpeetonta "koska voi tarvita ja on halpa", on vaan hamsteri. Voin toki olla väärässäkin.
oot varmaan oikeilla raiteilla. mut näkisin nää kaks asiaa kuitenki sellases yhteydes et ostaa varmuuden vuoks, tai tulevia projekteja varten, tai tarpeettomia päivityksiä (esim uus stemi). ainakin mulla on just tää et tulevia projekteja varten, eri setuppeja varten haalin roinaa. ja mukamas "päivitän" osia.

mut npertj lol
opintotuki ja tulorajat tai en tiiä

Tuleehan sitä speksailtua. Varsinkin jos ei ehdi ajaa. Yleensä päädyn pitkällisen speksaamisen lopuksi siihen, etten tämäkään oikein mitään merkittävää elämääni toisi, nykyset ajaa asiansa. Aika huono oon kuluttamaan tuotteisiin. Aikaa kyllä kuluu. Tän syksyn suuri investointi oli uusi pikkupumppu, muuten koko vuonna lähinnä tylsää kulutusosaa pakon edessä. Nyt pitäis kai uutta vannetta, kun vanha vaikuttaisi räjähtävän kohta.