Muddy Fox

Kieltämättä kysymyksen esittäjäkin olisi voinut hieman perehtyä asiaan, eikä heti ensimmäisenä perustaa uutta ketjua ja ruveta kyselemään aivan perusteista. Kuten edellä esitettyjen kommenttien rivien välistä voi lukea, on varmaan syytä tarkistaa, että mitä siltä fiksiltään haluaa. Voi olla, että valitu runko ei olekaan se kaikkein paras vaihtoehto.

Alkuun päästäksesi lukaisepa temmin linkittämää sheldon brownia hieman ja sitten näitä ja googlaa vielä lisää:
https://www.yksivaihde.net/old/541
https://www.yksivaihde.net/old/717
http://www.pumaville.com/downloads/book101.pdf [pdf]

Muddy Fox oli muuten käsittääkseni jossain vaiheessa erittäin suosittu fillarilähettien keskuudessa (vaihteilla tosin silloin), joten kai tämän voisi katsoa myös hieman kumarruksena menneisyyteen.

miksi maastofiksi? …toisaalta miksi ei…

…olettaisin kuitenkin että jos on (maasto)pyöräilyssä sen verran sisällä että tietää ehdottomasti haluavansa maastosinkulan tai -fiksin, niin omaa myös välinepuolen kokemusta sen verran että tietää mitä toimenpiteitä ja osia se vaatii.

jos taas haluaa (ensimmäisen?) sinkulan tai fiksin ilman sitä maasto-etuliitettä niin siihen projektiin varmaan löytyy järkevämpiä aihioita.

…just my $0.02

Joka tapauksessa hieman hankala auttaa ellei tiedetä oikeesti mistä on kyse.

→ NYC, päätä ja kerro mitä haluat, fiksin vai sinkulan?

Postaa kuva kyseisestä omasta pyörästäsi (eikä jostain ekasta googlella löydetystä random-vastaavasta) jonka jälkeen jengi alkaa välittömästi neuvomaan kädestä pitäen mitä pitää tehdä, miten, mitä tarvitset yms., kuten jo tästä yläpuolelta kävi ilmi.

Me ollaan oikeesti ihan mukavia täällä.

jussi - 11:58, 5.10.2009 » Viisastelevalle NKOTB:lle sen sijaan sanon vaan että ton kuvan postaaminen on silkkaa vi***ilua tän threadin aloittajalle.
Ei, kyllä se oli vittuilua sulle. Threadin aloittajan pyörästä tai tietotaidosta fillarien suhteen mulla ei ole mitään käsitystä.

Myönnettäköön tietty robustius vittuilun muotoilussa. Nyansoidumpaa olisi ollut vittuilla linkkaamalla magic gear laskuriin.

^ Kiitos tästä henkilökohtaisesta huomionosoituksesta.

Olisit voinut laittaa vielä kuvan eksentrisestä keskiölaakeristakin, ihan vaan varmuuden vuoksi.

Mutta jos puhutaan kiinteävälityksisestä polkupyörästä, kuten yllä puhuttiin, ‘taikavaihteeseen’ viittaamista voi pitää vähintään yhtä arveluttavana kuin itsarinavan suosittelemista aloittelijalle.

Miten musta tuntuu, että täällä on kaikki muutkin kuin vain asb jotenkin ankealla päällä. Johtuuko se valon vähenemisestä, raittiin ilman puutteesta, vai ihan vaan ylenmääräisestä saitilla roikkumisesta.

Jos sillä lähettipuolen vanhalla boardilla oltaisiin oltu yhtä vittumaisia ensimmäistä fillariprojektiaan kasaaville tauno tasalakeille, mäkään tuskin olisin täällä teidän päiviänne sulostuttamassa.

Jos mä yksivaihteistaisin tollasen Muddy Foxin, tekisin siitä jonkinlaisen polkuajelu/monsterkrossi/talvisinkulan. Jos kammet menee uusiksi, niin ettisin jotkut 175 milliä pitkät ja välityksen koittaisin sorvata johonkin 60" tienoille.

NKOTB - 15:42, 5.10.2009 » Miten musta tuntuu, että täällä on kaikki muutkin kuin vain asb jotenkin ankealla päällä. Johtuuko se valon vähenemisestä, raittiin ilman puutteesta, vai ihan vaan ylenmääräisestä saitilla roikkumisesta.
No jätkällä se tuntuu muuttuneen jo krooniseksi. Koita voimajoogaa. Ja vaihda toi vitun avataris. En tiedä miksi, mutta sen näkeminen saa mut akuuttiin vitutukseen. Mulla se tosin ei johdu raittiin ilman puutteesta.

Kannanpa korteni kekoon tähän hassuun päänaukomisthreadiin.

Henkkoht laittaisin vehkeen sinkulaksi, jos koskisin siis ollenkaan. Tuoreet kammet sinkularattaalla. Jos tuossa on shimanon hilut, niin takakiekosta rataspakka helevettiin ja sinkulakitti tilalle. Kiristimellä viimeistelet. Sitten kannattaa säästää vaihteet ja muu irroteltu roju jos ja kun toteat laitteen hauskemmaksi ajaa vaihteiden kanssa.

Tein just ysärimaasturista sinkulan ja suoraan sanottuna toi ysäri-xc-ajoasento ei ole ehkä siitä lystikkäimmästä päästä. IMHO.

Täällähän on taas pidetty hauskaa.

Mainitaan nyt vielä ihan suoraan se syy miksi tosta ei kannata tehdä fiksiä: Tossa taitaa olla vertikaaliset drop-outit, eli ketjua ei pääse kiristämään siirtämällä akselia taaksepäin. Ja ketjunkiristin ei toimi fiksissä. Tolla White ENO -takanavalla tästäkin saa fiksin, mutta napa maksaa enemmän ku ton pyörän arvo. Tai Trickstuff Exentriker (tai jotain) -keskiöllä, mut siinä sama juttu, kallista.

Sinkulan siitä saa käyttämällä ketjunkiristintä.

Ja toihan on maastopyörä eli mitään muodikasta katufiksiä/-sinkulaa ei varmaan kantsi yrittää, mut yksivaihteisen maastopyöränhän tosta saa.

Se on näköjään tämmöistä kun hipsterit näkee jonkun kasaamassa pyörää, joka ei ole välttämättä se katu-uskottavin yksilö tyylin Lolnago tai muu Miyata. Luulis että yksvaihteisuus olisi enemmän aate kuin tarkkaa välineurheilua ja viimeisen päälle olevien osien päälle nipottamista ja nillittelyä. Ja palstan yhteisöllisyys muuta kuin uusille tyypeille vittuilua.


Ja aloittajalle: vapaarattaalla olevan maastosinkulan tuosta saat ja jos katu-uskottavuutta ei haeta, varmasti aika kivan ympärivuotisen sukkulan vähän vaikeampaankin maastoon tai kaupunkiajoon. Tai sit teet jonkun periaatteessa Cyclocrossiin viittaavan, laitat CX:ään sopivat kiekot ja kumit alle ja vaikka leveen droppitangon.

Koska ketjua ei voi kiristää vetämällä vannetta taaksepäin (vaan dropit on ylös-alas suuntaan), tarvitaan hommaankuvan mukainen ketjun kiristin (chain tensioner). TAI
caihtoehtoisesti tarvitset joko täsmälleen oikean kokoisen ketjun, onnistuu mun mielestä ns. half link-palan avulla kans. Eli tavallaan teet just eikä melkeen oikean kokoisen ketjun ja toivot että toimii. Kaveri väsäs itselleen talveksi maastosinkulan ja toimi ihan hyvin.

Tuossa jonkun toisen vastaava fillari sinkuloituna ja itte kyllä polkisin.

raging bullhorn - 19:07, 5.10.2009 » caihtoehtoisesti tarvitset joko täsmälleen oikean kokoisen ketjun, onnistuu mun mielestä ns. [b]half link[/b]-palan avulla kans. Eli tavallaan teet just eikä melkeen oikean kokoisen ketjun ja toivot että toimii.
Inzerwebin syövereissä usein puhutaan näistä magic gear fikseistä, mutta onko joku esim täällä aikuisten oikeesti rakentanut saatika käyttänyt moista? Kun jotenkin tuntuis että lopputulos on että ketju on alussa vähän löysällä ja jo parin sadan kilsan jälkeen ikävän löysällä...

Koko taikavaihdetouhun järkevyys on mielestäni kyseenalaista kun puhutaan maastureista. ENOa vain peliin, se on hyvä napa.

Fillarifoorumin sinkulamaasturikuskeista taitaa löytyä muutama tyytyväinen taikavaihteilija. Itsekään en fiksiä kasaisi magic gearilla, mutta en kyllä näillä ajotaidoilla täysjäykkää fiksiä varsinaiseen maastoajoon rakentaisi muutenkaan, vaan tyytyisin sinkulaan.

Voihan tuohon laittaa sen ENON, kaupunkikumit ja kaupunkivälityksen, jos haluaa kokeilla fiksillä ajoa. Onhan se kalliimpi tapa aloittaa kuin retkipyörä + dimensionin takanapa -kombo, mutta kai siitä ENOsta pääsee suht pienin tappioin eroon, jos homma ei maistu.

No hemmetti, tuohon aika varmasti menee suoraan kiinni 622-kokoiset kiekot. Lainaa kaverilta fiksettikiekon ja lähtee kruisimaan etukenossa.

NKOTB - 6:25, 6.10.2009 » Miten musta tuntuu, että täällä on kaikki ankealla päällä.
Jos päässä on tällaisia ajatuksia, niin olisiko syytä katsoa peiliin?

Toi ENO maksaa HubJubissa 136€. Siihen vanne, puolat ja kasaus päälle, niin fiksikiekon hinnasta tulee noin viisinkertainen muun pyörän arvoon verrattuna. Tietty mä olen tässä asiassa ollut ennenkin väärässä, mutta en mä usko, että kukaan vakavalla naamalla tuollaista suosittelisi.

Unohtui mainita aiemmin, että kyseisen rungon toivomusluu-seatstay (anteeksi hoono soomi) on mielestäni ihan todella hieno yksityiskohta.

ja jos magic gear-tyyliin kasatut fiksit todella kiinnostaa niin kyllä niitäkin interwebzistä löytyy. LondonFGSS-foorumilla jengi on kunnostautunut ihan urakalla vanhojen pystydropeilla varustettujen alunperin vaihteellisten aika-ajo/lo pro -fillareiden fiksaamisessa. kuinka viisasta se on, siitä voi olla aika montaa mieltä.

Jos mennään takaisin järkilinjalle, niin half linkillä keskiön ja taka-akselin etäisyyttä saa säädettyä noin 6mm erissä. Aika varmasti tuon Muddy Foxin takahaarukkaa voi viilata niin, että sinne tulee se säätövara. En muista kuka foorumilainen sellaisen on jo kertaalleen tehnyt. Hän voi postata kuvan, jos lukee tän.

Sen sanon, että fiksi on kuitenkin tyhmä idea tuon tason pyörään, koska se vaatii älyttömiä investointeja suhteessa pyörän hintaan. Sinkulaa varten tuossa on kaikki osat jo valmiina, eikä tartte tehdä mitään muutoksia pyörään.

asb - 6:57, 6.10.2009 » Jos mennään takaisin järkilinjalle, niin half linkillä keskiön ja taka-akselin etäisyyttä saa säädettyä noin 6mm erissä. Aika varmasti tuon Muddy Foxin takahaarukkaa voi viilata niin, että sinne tulee se säätövara. En muista kuka foorumilainen sellaisen on jo kertaalleen tehnyt. Hän voi postata kuvan, jos lukee tän. Sen sanon, että fiksi on kuitenkin tyhmä idea tuon tason pyörään, koska se vaatii älyttömiä investointeja suhteessa pyörän hintaan. Sinkulaa varten tuossa on kaikki osat jo valmiina, eikä tartte tehdä mitään muutoksia pyörään.
Tässäpä tämä taas

Mulla on magic gear -maastofiksi. En viilannut drop-outtia vaan navan akselia, Sheldonin tapaan:

Hyvin toimii, kun käyttää Biltsun kolmen-neljän euron halpisketjuja joita raaskii vaihtaa muutaman sadan kilsan jälkeen.

OFFTOPIC: Löytyi myös hauska kuva, jossa pyörä sinkulana 22h eturattaasta tehdyllä takarattaalla sekä vaihtajasta tehdyllä ketjunkiristimellä. Paljon sälää:

http://blogit.helsinki.fi/tuylaant/svin2.jpg

Mulla oli kans viilatut pystydropit, tosin Randommin versiosta poiketen siten, että droppia oli vain levennetty. Sillä seurauksella, että akselista korkeintaan laki koski itse droppiin, eli koko homma läjässä vain apinan raivolla puristettujen muttereiden varassa. Aluksi vähän jänskätti, mutta n. 500kilsaa pyörällä alla, eikä ole rengas pompannut pois… Oliko tässä järkeä? No ei. Runko päätti hiukan murtua satulaputken ja vaakaputken liitoksesta, joten sitä hitsatessa saanen laitettua talvirassiin asiaan kuuluvat dropparitkin kiinni.

Paljon nätimpi.