Crescent 309 Competition ja keskiö

Pahus. Tähysin kammen katveesta otsalampun kanssa pölyt putsattuani kiinteästä kupista merkinnän F. F niin kuin British… jepulis jep. Alkaa tuntumaan siltä, että joko etsin omista tai lbs:n varastoista sopivan irtoakselin tai sitten kokeilen Tuuren vinkkiä, mikäli koen olevani liian rahoissani. Pösön, keskiössä sveitsiläiset kierteet, kanssa touhutessa kaikki oli helpompaa, kun ei tiennyt/tajunnut tällaisia vaihtoehtoja olevan olemassakaan.

Jiima: JOS fillarikellarin nettisivusto on ajan tasalla, niin heillä on 107 mm BB-UN-72 (=XT) patruunaa.

Ihan tavallinen halpa 75 millin ulosvetäjä riittää noiden alumiini lukkorenkaiden irrottamiseen. - Ei se irrotus voimaa tarvitse, vaan täsmälleen suorassa linjassa tulevan vedon. Siksi siis se ulosvetäjä. Renkaan reuna on ohut, joten jos ostaa 5-7 euron ulosvetäjän, kannattaa katsoa, että kynnet ovat suorat ja hyväkuntoiset. Valkkaa siis sellaisen hyvän yksilön.

Laikanpitimen saa parilla eurolla Biltemasta ja miksei muualtakin, ja jokin 125 millinen laikka hoitaa homman. Jos mahdollista, valitse hommaan raudaton = ruostumattomalle teräkselle tarkoitettu laikka, niin laikka ei hinkkaa patruunan runkoon ruostuvaa rautaa. Jos poralle ei ole telinettä, sitä pitää vaikka sylissä polvien välissä tuon hetkellisen pienen hiomasession ajan. 5 sadasosaa on niin pieni ero, että sen melkein voisi luulla lähtevän käsissä hiomapaperilla pyörittämällä. Laikka kustantaa kuitenkin vain pari euroa, ja se hoitaa homman nopeasti ja siististi.

On myös ihan hyvä, että patruunan reuna jää hiukan karheaksi, se estää sisäkautta renkaiden auki pyörimistä ja karhea pinta nappaa hyvin kiinni renkaiden ruostumattomaan teräkseen. Asiasta ei ole ollut minkäänlaista ongelmaa. Renkaiden ja rungon muhvin väliin kannattaa laittaa epäjaloa alumiinitahnaa, koska ruostumattomat renkaat voivat muuten syödä rungon kierteitä sähköisesti. Nyt uhriksi joutuvat ne alumiinijyväset, jotka hissuksiin mustuvat siellä välissä.

Samaan syssyyn sen rungon voi sitten suihkuttaa sisältä Tectyl tai Dinitrol suoja-aineella, joiden nimissä on " ML ".

===

Ja K-Mikolle: Minä siis suositan jo nyt sitä kalliimpaa Phil Woodin kuppiratkaisua. Nelikantti kampien tarjonta on jo nyt selvästi huonompaa, kuin noiden upouusien onttoakselisten.

Ero laadussa näkyy selvästi, minulla on kilpuri Crescenteissä (molemmat vuodelta 1991) Shimano Exage 300 sarjaa ja toisessa Campagnolon Xenonia. Esim. kammet ja jarrut ovat maalattuja. Nyt saa uusien automaattikoneiden jyrsimiä ja kiillottamia osia edullisesti, ja em. osat pyyhkivät suoraan sanoen lattiaa noilla vanhoilla osilla. Lisäksi pääsee eroon juurikin noista halvan ulosvetimen kanssa korkkaavista kierteistä ja kaikesta muusta ikävästä juuttumisesta. - Kyllä valmistustekniikat ovat selvästi kehittyneet.

Se Phil Woodin kuppi kirpaisee sen yhden kerran, ja sen jälkeen on ranskalaisten kierteiden aiheuttama vit… eh… harmistus jäänyt ikiajoiksi historiaan.

Se 92309 Crescentti on muuten kestävä ja arvokas pyörä. Onnittelut sen hankinnasta.

Tuure

-.-

Ja osista: eloksoitu on aina eloksoitu… se Randommin Crescentissä oleva eloksoitu Veloce sarja aiheutti meikäläisen harakan sielussa suoranaista nälkää… kiiltävä metalli on aina kiiltävää metallia. Oli sekin ajatus, että osat maalataan vannemaalin harmaiksi. Nyt sieltä maalin alta paljastuu tosi karkeasti rääsittyä pintaa.

Hemmetti… en ensin edes huomannut tuota tankoa tuosta kuvasta, ja melkein meni ohitse tuo tangon herjaaminenkin…

No siis: Kyllähän sitä kokeilla kannattaa, kun se nyt tuossa tulee mukana. Tuolla pääsee arvostettuun punakoiden, tanakoiden ja hanakoiden hybridimiesten kastiin, jotka kulkevat työntämällä ovista, joista vähäisemmät ja väistyvät uroot tavailevat tien tukkona sitä “vedä” sanaa…

:sunglasses:

Tuure

-.-

Äläkä kiirehdi sen värin vaihtamisen kanssa… se on tosiaan niin kauhea, että se jonkun ajan päästä alkaa oikeastaan näyttämään ihan hienolta. Se väritys ON aikakautensa kuva.

offia offimmaks menee mutta mun mielestä kasettikeskiön runkoon kiinnittävä pala on enemmänkin lyhyt ruuvi kun kuppi. jälkimmäinen olis laakerin osa ja sitä varten pyöris kuulia. :slight_smile: siksi yritän välttää sen sanomista kupiksi.

k-mikolla on onneks sen verran muutama fillari, ettei yhden yksittäisen remontissa tarvii pitää hirmusta kiirettä osien hankinnan tai valinnan aiheuttamien hidastuksien ohi jollain hämärällä kikkaviritysratkasulla.

temmi_hoo - 6:22, 29.9.2009 » offia offimmaks menee mutta mun mielestä kasettikeskiön runkoon kiinnittävä pala on enemmänkin lyhyt ruuvi kun kuppi. jälkimmäinen olis laakerin osa ja sitä varten pyöris kuulia. :) siksi yritän välttää sen sanomista kupiksi.
Kommunikoinnissa omien uudissanojen keksiminen ei kuitenkaan auta.

Jotenkin minä ajattelen tuota kasettikeskiön liitäntätapaa pelkkänä “lukkorenkaana” , vanhaa originaalia ratkaisua “laakerikuppina” ja nyt näitä uusia ontoille akseleille tehtyjä ratkaisuja “ulkopuolisina kuppeina”. Ihan vain siksi, että kaksi jälkimmäistä ovat kuitenkin fyysisesti kupin mallisia, vaikkakin erilaisia.

On totta, että noille pitäisi jotenkin vakiintua yksikäsitteiset nimet. Sama koskee muitakin kone-elimiä… joskus on pirun vaikea hahmottaa mikä ja missä se ongelma on, kun laveissa kuvailuissa vilahtelevat sanat “härpäke” ja “lipare”…

Oma lukunsa on sitten sanojen voima, työ ja teho sekoittuminen epämääräiseksi powerin yleiskäsitteeksi, ja jopa oppikirjoissa kummitteleva “sähkömotorinen voima”…

Tätä on muuten joka alalla. Vilkaiskaapa seuraavan linkin perhomiesten ongelmaa nimetä koskia sisältävästä joesta se tarkalleen määrätty paikka. Itseäni on aina viihdyttänyt käsite “kosken niva”, koska tuo voi tarkoittaa jokseenkin mitä tahansa kohtaa ko. virrasta.

http://www.perhokalastajat.net/keskustelu/viewtopic.php?f=1&t=22781&start=0

===

Että jotenkin pysyy vielä aiheessa, niin katsoin niitä kuvia vielä lisää. Olit pannut linkin toisaalle viimeisten hankintojen puolelle. Sarjanumero on emäputkessa, ja luulen siksi, että pyörä on ihan juottamistyötään myöten tehty Varbergissa ruotsissa. = Ei ole mitään alihankinta työtä. Ihan ehtaa hurrirautaa siis. Arvo peli. Kauniit muhvit tuossa. Löytyikö putkista valmistajan merkkiä ? Tange 900 ? Vai onko jo Tange 2001 Mangalloy ?

Tange 900 on ihan hyvää cro-mo putkea, vaikka siinä onkin sivusauma. En ole nähnyt enkä kuullut, että saumatut putket olisivat aukeilleet. Kyllä se sauma yleensä lujemmaksi tehdään, kuin se muu putki.

Tuure

-.-

tle88 - 9:37, 29.9.2009 » http://www.cadre.org/Merckx/catalog/1990-large.jpg
Ei saakeli! Minäkin ostan crescentin. Tuohan on ihan selvästi Jack Bauer tuon cressun kanssa. Kovat jätkät ajavat näköjään kressuilla.

Onneksi tämän kanssa ei tosiaan ole kiire. Pitää vain malttaa tehdä ja miettiä tai pikemminkin miettiä ja tehdä rauhassa. Temmin mainitsemista ajokeista, tai tällä hetkellä ajamattomana olevista rungoista, pitänee tässä pikkuhiljaa ruveta luopumaan. Kämppikset arvostavat. Jos ehtisin viikonloppuna kuvailemaan ja laittamaan myyntiin/vaihtoon/antamaan pois.

En tiedä, montako 1-vaihteista ihminen tarvitsee. Ehkä tästä tai Rossinista voisi harkita monivaihdepyörää. Tämä voisi olla sellainen jämäkkä retkipyörä. Tarakka ja lokaritkin löytyy jo valmiina ja Tuurekin tuossa suitsutti työn jäljen ja kestävyyden laatua. Monivaihteistus olisi sekin linjassa mahdollisten modernien keskiö- ja kampiratkaisuiden kanssa.

Putkista ei löytynyt alkuperäisen myyjäliikkeen tarran lisäksi muita merkintöjä, joten materiaalista en tiedä kuin, että terästä.

Niin ja enhän minä ole edes runkolukkoa ehtinyt murtamaan. Taloyhtiön pyörävaraston tyhjennyksen myötä Hietaniemen käytetyt tavaran kirppikselle päätyneeseen pyörään kun ei avainta ollut.

p.s. Tuolta kyseiseltä kirppikseltä voi toisinaan tehdä hyvin edullisia löytöjä. Ei mitään ihmeellistä, mutta hyviä käyttöpyöriä alkaen jopa 15 egeä. Arvokkaimpien hinnat taitavat olla 40-50 paikkeilla. Kyseessä on siis se maan alla sijaitseva liike, joka myy kirppiskaman lisäksi yhtä sun toista.

K-Mikko - 17:34, 29.9.2009 » ... Hietaniemen käytetyt tavaran kirppikselle... ....Kyseessä on siis se maan alla sijaitseva liike, joka myy kirppiskaman lisäksi yhtä sun toista.
hietsu mika hietsu, mutta toi on hietalahdes... -niemi on se mis on hautausmaa ja uimaranta :-)

…sorry off topic…

^Joo. Just noin sen piti mennä. Kuvittelin tällä kertaa saavani oikein nuo paikat. :stuck_out_tongue: Eli Hietaniemen maanalaisesta paikasta ei löydy fillareita…

K-Mikko - 20:22, 29.9.2009 » ... Eli [b]Hietaniemen[/b] maanalaisesta paikasta ei löydy fillareita..
...muuta mukavaa harrastettavaa kyllakin. Omat lapiot mukaan.

Voisiko joku valaista tämän UG-kirppiksen tarkempaa osoitetta meille heinäkengille. :slight_smile:

Saaks tänne pistää kuvan omasta Crescent 309 Competitionista? Voidaan sit arvuutella sen keskiöö.

Roger Kuitti - 20:54, 29.9.2009 » Voisiko joku valaista tämän UG-kirppiksen tarkempaa osoitetta meille heinäkengille. :)
Hietalahdenranta jotain... hietsun torin etelakulmassa on lippakioski, siina vieressa hemingways ja ravintola Salve.. taitaa olla noiden valinen ramppi alas autohalliin.
askopee - 21:03, 29.9.2009 » Saaks tänne pistää kuvan omasta Crescent 309 Competitionista? Voidaan sit arvuutella sen keskiöö.
Joo! Nörttimeiningillä keskiöntunnistamiskisailua. Oma keskiöni paljastui parin tuntia sitten ranskalaiseksi. Saamari. Googlettamisen, kiroamisen, epätoivon, googlettamisen jälkeen totesin kaikki järkevät vaihtoehdot käydyn läpi jo tässä ketjussa ja päätin kokeilla samaa ratkaisumallia, minkä Tuure oli linkissään esitellyt. Eli pari Phil Woodin kuppeja + työkalut. Pitää vielä hankkia keskiöpatruuna ja ulosvetäjä.

Tässä rupeaa jo tulemaan pyörälle hintaa, mutta saanpahan mielenrauhan. Ja taas yhden toimivan pyörän lisää. Hetken aikaa harkitsin hankkiutuvan pyörästä eroon, mikä olisi ollut sinällään viisasta, mutta pitäähän miehellä harrastuksia olla. Ja eihän sitä nyt luovuttaa kehtaa.

p.s. Kun katsoo, paljonko kämppisten kanssa kertyy pullonpalautusrahoja säästöön, ei tämä nyt niin kalliilta enää tunnu. Bisseä vs. varaosia fillariin.

http://img36.imageshack.us/img36/1347/cressu.jpg

Crescent 309 Competition 62cm ja Tangen 2001 Mangaloyta on putket. Kuvassa pyörä on siinä kunnossa kun se oli ostaessa, eli suht ajettavassa. Hattan ohjainlaakeri ja keskiö(joka on tällä hetkellä purettu ja putsattu).

http://thebikestand.com/vint-Hatta-BR-127-5-bb-set.jpg

Tämäkö? Pitää muistaakseni kiristää ja rasvata jokaisen sadekelin jälkeen…

Onko tämä edennyt mihinkään? Irroittelin omasta, aloitusviestin pyörän kaltaisesta, 309 Competitionista osia ja huomasin että etuhaarukka on vähän levähtänyt. Uskaltaakohan tuon vaan vetää takaisin kuosiinsa vai räjähtääkö ajaessa käsiin? Samoin yläputki on painunut lievästi lyttyyn kohtalaisen pitkältä matkalta kummaltakin sivulta. Ja kammet lienee Sakae SX, minkämittaista akselia noilla pitäisi mallata 42 milliin? Jos saisi tuosta talven aikana kurakeleille pyörän.

^Minun fillarini ei ole edennyt mihinkään sen jälkeen, kun viime viikolla väänsin kiinteän kupin irti ja totesin kierteet ranskalaisiksi. Suunnitelma muuttui sen verran, että nyt tarkoituksena on kokeilla ensin niitä Velo Orangen ranskiskeskiöitä. Jiiman tiedustelujen perusteella 107mm olisi tulossa lisää varastoon.

Minullakin taisi olla Sakaen kammet Cressussa. Muistelen mitanneeni keskimmäisen rattaan (tai sisemmän, jos niitä oli vain kaksi) olevan ihan riittävän lähellä 42 mm. Eli alkuperäisen akselin pituista varaosaa etsiskelisin, jos samoja kampia olisin käyttämässä.

Ranskalaiset kierteethän meikälläkin Cressusta löyty. Kupit on melko hyvässä kunnossa, joten ajattelin niitä edelleen käyttää. Akseli sen sijaan oli ottanu enemmän rupee ja on täysin käyttökelvoton. Uutta akselia on tullut metsästtyä ja hetken jo näytti siltä et sopivan pitunen löyty.

Keskiöö kasaan ja hyvältä näytti, mitä nyt vetopuolen kampi (Thun Aero? Coronado) oli melko lähellä takahaarukan putkee. Hitusen kiristystä ja kampi onkin jo millin kahden päässä ja tarkemmin kun katto niin kampi näyttääs vähän vääntyneen runkoon päin, ainakin vasen kampi näyttää suoremmalta. JES!
Toki voi olla, että mulla on vaan liian lyhyt keskiöakseli.