Vakuutukset

Hep, hop, suurin osa täällä varmaankin pitää mankeleitaan ihan harrastuskäytössä, ja ammattilaisilla voipi nämä asiat olla eri tavalla tai duunin kautta, mutta…

Millaiset vakuutukset teillä on, jos on? Kotivakuutus? Mitä se korvaa, vahingot, varkaudet? Millä ehdoilla?

Tarviiko rakennetun pyörän kokoonpanoa jotenkin dokumentoida, jotta voi todistaa että oli mulla ihan oikeasti alla kahdeksan sadan euron kiekot ja ne oli ihan oikeasti lukkopulteilla kiinni, että saa vakuutuksesta oikeasti jotakin rahoja.

jopoon mulla on smart safetystä omavakuutuksen poistava vakuutus. maksaa jotain 25e vuodessa. runkoon tulee smart safetyn numeroitu tarra, ja jos pyörä häviää ja on ollut alkuperäisessä lukossaan, niin uutta jopoo tilalle ja ne duunaa rikosilmoituksetkin.

muut pyörät taitaa mennä ihan perus kotivakuutuksella, pitänyt tässä pidempään jo etsiä tarkemmat tiedot, että mitä nykyinen kattaa ja mitä ei.

kävin viime viikolla nordeassa kyselemässä ylipäätänsä vakuutuksista, ja siellä ku selvittelin myös tota pyörähommaa, niin nainen väitti että pyörä pitäis olla lukossa lukitussa tilassa jos aikois siitä jotain vakuutuksessa saada. kysyin sitten kiltisti ja kauniisti, että mitenkäs se hoituu käytännössä esim. kaupungilla liikkuessa, niin meni mimmi itsekin vähän hätiin… kuhan oon ehtinyt lukemaan tarkemmin et mitä niissä lapuissa sanotaan pyörästä niin ilmoittelen.

:smiley:

Minkä hiton takia sitä sitte ois niitä “vakuutusyhtiöiden hyväksymiä” lukkoja.

Mulla on If:n kotivakuutus, joka korvaa fillarin 1000 euron arvosta kunhan se on lukittu. Mitään muita kriteerejä ei ole. Tietty hintojen tietäminen esmes kuittien muodossa helpottaa sitä korvausta.

Pitää kirjoitella tänne hieman myöhemmin paremmin omia kokemuksia noista vakuutuksista, kun tullut niitä juuri fillareiden osalta aikojen saatossa selviteltyä, ja pari varkaustapausta ollut.

Periaatteessa lyhyesti tilanne menee seuraavasti.

  • kaikilla yhtiöillä on käsittääkseni nykyään maksimisumma polkupyörän korvauksesta kotivakuutuksessa. Summa vaihtelee välillä 500-1000€.
  • jos arvokkaampi pyörä kuin kotivakuutuksen perusturva fillarille, on yhtiökohtaisia toteutuksia. Täysarvovakuutettun yksittäisenä esineenä kotivakuutuksen kylkeen, tuolloin pitää siis olla jo kotivakuutus samaisesta yhtiöstä.
  • Pohjolalla oli ainakin ennen, ja nykyäänkin käsittääkseni arvotavaravakuutus, jolla vakuutetaan erityisen arvokkaan ei motorisoidut harrastusvälineet. Vakuutus todella kattava, mutta myös suht hinnakas (suhteellista vakuutuksen kattavuuteen nähden).
  • pyörä toki saa olla väliaikaisesti kodin ulkopuolella ‘säilytyksessä’ esim. kaupungilla lukittuna. Varkaustapauksessa normaalisti rikosilmoitus, ja ilmoitus vakuutusyhtiöön. Todisteina pitää periaatteessa olla ostokuitti tai takuutodistus. Näitä tosin ihan kaikista ostoksista voi olla hankala saada järkevässä tavoin.
  • osa yhtiöistä korvaa heidän itsensä tarkistamien summien perusteella kuittien/ilmoituksen pohjalta, ja osa haluaa asiantuntijan arvion uuden vastaavan arvosta. Ainakin IF:llä mennään tuolla asiantuntija arviolla, johon nimenomaan otetaan uuden vastaavan tuotteen arvo. Tällaisen asiantuntijarvion voi sitten pyytää jostain pyöräliikkeestä.
  • riippuen kotivakuutuksen tasosta, vaikuttaa se myös hieman siihen miten pyörää korvataan ja mitä kaikkia sille aiheutuneita vahinkoja korvataan. Omavastuunkin pystyy osassa yhtiöissä saamaan pois, mutta tuolloin yleensä vain jos pyörä vakuutettu täydestä arvostaan, jolloin se omavastuuttomuus vaikuttaa myös siitä kertyvään kuukausimaksuun.

Tässä omia kokemuksia nyt hieman alkuun…

Yleensä lukitun fillarin pölliminen menee kotivakuutukseen, mutta riippuu vakuutusyhtiöstä, vaaditaanko vakuutusyhtiöiden hyväksymä lukko (listalla ei usea hyväkään lukko ole) vai “asianmukainen” lukko, ja riippuu yhtiöstä onko fillarille korvauskatto.

Toi “lukittuna lukitussa tilassa” meni varmaan sekaisin sen kanssa, että monilla vakuutusyhtiöillä pyörän pitää olla lukossa vaikka se ois lukitussa tilassa, kuten himassa. Eli jos kämppään murtaudutaan ja sieltä viedään taulutelkkari ja fillari, taulutelkkari korvataan mutta fillaria ei jos se ei ollut lukossa. (Joillain vakuutusyhtiöillä.) Sama jos fillari pöllitään autosta: autossa ei saa säilyttää arvotavaraa joten ei korvata. Parempi jättää auton viereen lukkoon.

Kävin kaikki vakuutusyhtiöt läpi fillarikorvausten kannalta tossa 2v sitten ja silloin Tapiola vaikutti parhaalta. Edulliset maksut nuorelle ja siedettävät vakuutusehdot (vaijerilukko käy vaikkei ole vakuutusyhtiöiden listalla, kämpästä pöllittävä fillari korvataan vaikkei olisi erikseen lukossa, fillarille ei muuta korvauskattoa kuin tavallinen kodin irtaimiston korvauskatto jne) Lisäksi homma toimi erinomaisesti kun yksi fillari vietiin. Kuitteja ei ollut mutta kuvia oli, kävin liikkeessä teettämässä kustannusarvion ja sain rahat 10% ikävähennyksellä vähennettynä tilille parissa päivässä.

toi ikävähennys on ihan perkeleestä kun ajelee näillä vintaaki-osista kootuilla pyörillä…

multa vietiin pari vuotta sitten maastofillarista etupää kokonaan…vajaa kymmenen vuotta vanhoja osia. vastaavat kamat tilalle olis ollut reilut 500 e verran. tiedot osista rikosilmoitukseen ja paperit pohjolalle…takas tuli 22 e.

^Entäs jos pyörä olis ei vain täysin NJS, vaan myös täysin NOS?

Kyl vakuutusyhtiöt ymmärtävät ns. rareuden päälle, mutta saa olla jo jonkun verran tositetta aiheesta ja hintojen kanssa kohtalaisen realistinen.

Löydätkö bugbear smartsafetyn ehdot? Jos ymmärsin oikein, niin se vakuutus maksaa takaisin vaan varsinaisen vakuutuksen omavastuuosuuden. Tuntui vähän huijaukselta. Vai luinko vaan väärin?

^ kävin nopeeta vilkaisemassa niiden sivuilla, niin näytti aika eri diileiltä mikä tossa jopossa tuli valmiina. jopoihin tuli siis pari vuotta sitten ainaki viel kaupanpäälle 3kk vakuutukset, ja sit jollain 25e vuosimaksulla sai jatkettua sitä. muistaakseni toimii siis periaatteella et jos pyörä pöllitään, ja pyörä on ollut sillä vakiolukolla lukittuna, niin saa uuden pyörän tilalle.

todella paska maku jäänyt sit samaisesta firmasta muissa merkeissä. lähes kerran kuussa yrittävät kaupata jotain muuta kylkeen, tällä klassisella huijauskikalla, että lasku eräpäivineen kolahtaa postiin, vaikka se on itseasiassa vasta tarjous, jonka voi suoraan maksaa jos haluaa tilata palvelun. paras kuitenkin oli, ku tarjosivat puhelimitse jotain tämmöset perhepalvelua, että saa koko talouden pyörät saman vakuutuksen alle. sekös vasta alkoikin kiinnostamaan. Ne teki jonku nauhoituksen puhelusta, jossa kysyvät, että haluan tarjouksen tästä palvelusta, ja sen voi lähettää mulle postitse jne. en ehtinyt silloin puhelimessa kyselemään yksityiskohtaisemmin tästä perhepaketista, joten pyysin lähettämään informaatiota mulle postitse, ja tarjouksen samalla, että voin sitten rauhassa päättää, et otanko paketin vai en.

muutaman viikon odottelin, mutta mitään ei kuulunut. lasku kylläkin tuli, mutta ajattelin että se on vaan vahingossa lähetetty erikseen näistä luvatuista esitteistä tms. informaatiopaketista. sit sitä infopakettia ei koskaan tullut, mutta reilu kuukausi laskun tulemisesta tuli sit joltain perintätoimistolta kirje, että jos en pian maksa tätä perhepakettia niin ne astuu kuvioihin. soitin sit smart safetylle että mitäs helvettiä, et voisko jossain välissä saada kuitenkin tietoa että mihin oon rahani pistämässä, niin huonoa suomea puhuva mimmi vastas puhelimessa, että ei voi kertoa puhelimitse mitä palvelu sisältää ! eipä siinä, vähän aikaa jankattuani mimmikin tajus puhelimessa, että enhän mä voi maksaa palvelusta, mistä en tiedä edelleenkään mitään. sanoi vielä, että hoitaa asian kuntoon, ja voin heittää laskun menemään.

no eiköhän perkele vielä sitten tullu parin viikon päästä siitä vielä yks kirje perintätoimistolta samasta laskusta. soitin sit suoraa niille, ja sanoin, että kyseessä on tosiaan palvelu mitä en oo suostunut missään vaiheessa tilaamaan, enkä tiedä siitä mitään, niin nää perintätoimiston tyypit naurahteli smart safetyn touhulle ja lupasivat hoitaa homman kuntoon.

ihme meininki.

konkeli - 1 day ago » Mulla on If:n kotivakuutus, joka korvaa fillarin 1000 euron arvosta kunhan se on _lukittu_. Mitään muita kriteerejä ei ole. Tietty hintojen tietäminen esmes kuittien muodossa helpottaa sitä korvausta.
Mulla on sama ja hyvin toimi. Omavastuu laskettiin pyörän koko arvosta eli tasan 1000e tuli tilille, n. viikossa sain rahat. Lukosta ei kyselty muutakuin että oliko ylipäätään lukossa.

Kuitit pyydettiin, mutta kun selitin että kaikista osista ei löydy niin ei haitannut. Kunhan oli jotain. Onneksi pyörän arvo ei palvon tuota 1000e:tä ylittänyt.

Pitääkin kuvata fillari seuraavalla kerralla.

Pauli, mitenkäs sun pyöräasiat muuten? Onko tilalle jo tulossa jotain?

Joo, uus steamrolleri tulee tilalle. Aika vähissä on vaihtoehdot ympärivuotisiksi menopeleiksi.

Nyt on alla vanha pösökonversio, onneksi löytyi kaikki osat valmiiksi niin ei tarvii bussilippua ostella:)

Nonni, hyvä meininki. Harmitus on hetkellistä, raivo varkaita kohtaan ikuinen.

onko tarkempaa tietoa tosta osista kasatun vintage-pyörän vakuutuksesta et onko mitään mahiksia saada järkeviä masseja? tulevaisuuden varalle vaan mietin ei onneksi oo vielä mitään pöllitty. pitääskö käyttää esim ammattilaisella (huollossa) arvioittamassa tai jotain?

Joku yhtiöhän jossain vaiheessa kovasti mainosti, että vakuuttavat myös esineet joilla on enemmän tunnearvoa kuin reaaliarvoa. En kyllä muista mikä yhtiö oli.
Tiedä sitten kuinka käytännössä toimii.

^^ Sanoisin, ettei vara venettä kaada. Uskoisin, että jos sinulla on kuitit tai muut maksutositteet vintage-osistasi ja -pyörästäsi, niin se kelvannee, mutta en sanoisi varmaksi. Ikävähennyksiä lähdetään fillareissa laskemaan käyttöönottovuodesta, eli NOS-palikat lienevät vähennyksen ulkopuolella. Eri asia on sitten kännyköiden ja muun elektroniikan kanssa, joilla ei juuri ole vintage-arvoa, eli NOS-MiniDisk-soitin ei taida olla verrattavissa NOS-filopalikkaan. Mietin myös sitä, että jos runko on vaikka ysäriä tai vanhempaa, mutta muut osat uutta, niin meneekö ikävähennys rungon vai osien mukaan?

Tyttöystävän mummis-Peugeot pöllittiin viime kesänä, eikä siitä olisi virkailijan mukaan ja kotivakuutusehtojen syynäämisen jälkeen saanut mitään takaisin. (Ikää oli yli 10 vuotta, ikävähennys käyttöönottovuodesta 9%/vuosi aina 90%:n maksimivähennykseen asti johon päälle vielä satasen omavastuu) Kysyin perusteluja sille, miksi ikävähennystä tehdään, ja sain vastaukseksi, että fillareissa on “osia jotka kuluvat käytössä”. Ristiriitaisesti se ei kuitenkaan auta asiaa, vaikka kuluvat osat (voimansiirto, gummit, laakerit, penkki, tankonauhat yms.) olisi huollettu tai vaihdettu uusiin ennen filon varastamista. Vielä ärsyttävämmäksi homman tekee se, että jos huoltoa ei tee ja esine hajoaa sen vuoksi, ei korvaustakaan myönnetä täytenä. Nämä siis IF:n kotivakuutuksen ehdoista. Yleensä lafkan vakuutusten ehdot ovat ymmärrettäviä, mutta tämä oli kyllä huonosti perusteltu rajaus.

[VALIVALI] Mummiksia on toki maailma täynnä ja toinen alle satasen mummis löytyi huudosta. Rahallinen menetys nyt ei päätä huimannut, mutta vitutus on aina pyörävarkauksissa suuri oli sitten kyseessä vanha käyttöpyörä tai vintage-raaseri. [/VALIVALI]

Tuolta lukko-topicissa kun oli puhetta Ifin 1000e:n korvauskatosta fillareille niin kyllä mä sen niiden kotivakuutusehdoissa katsoin vieläkin olevan.

tya - 10:34, 10.1.2011 » Tuolta lukko-topicissa kun oli puhetta Ifin 1000e:n korvauskatosta fillareille niin kyllä mä sen niiden kotivakuutusehdoissa katsoin vieläkin olevan.
Just, jos kerta näin on, niin on sit kusipää virkailija valehdellut, ja mulla on nyt sit pari pyörää vakuuttamatta. Thanks a bunch IF!